اهمیت تبلیغ غدیر در خانواده

از ویکی غدیر

اهميّت تبليغ غدير در خانواده‏[۱]

خانواده‏ ها بايد در مقابل فرمان ابلاغ ولايت در خطبه غدير پاسخگو باشند، چرا كه پيامبرصلى الله عليه وآله علاوه بر گروه حاضران، خانواده ‏ها را نيز با بيان «الوالِدُ الوَلَدَ» مخاطب قرار داده و بار تبليغ غدير را تا قيامت بر دوش آنان گذاشته ‏اند.

در اين بخش به ابعاد مختلف اين امر نبوى طى ۴  قسمت مى ‏پردازيم.

۱ . وجوب تبليغ غدير در خانواده‏

فرمان «فَليُبَلِّغِ الحاضِرُ الغائِبَ وَ الوالِدُ الوَلَدَ اِلى‏ يَومِ القيامَةِ» يک دستور واجب است.

مجموع دو واژه «الوالِد» و «الوَلَد» مفهوم يك واژه به نام «خانواده» است. بيان «الحاضِر» در فرمان تبليغ كافى بوده، اما ذكر «الوالِد» حاكى از آن است كه خانواده ‏ها نقش مهمى در تبليغ غدير ايفا خواهند نمود.

عموميت در «الوالِدُ الوَلَدَ» نشان مى ‏دهد كه پيامبرصلى الله عليه وآله در امر به تبليغ غدير طبقه يا گروه خاص از خانواده ‏ها را استثنا نكرده ‏اند. اين يعنى در هر زمان و مكان و موقعيت و شرايطى به اقتضاى آنها واجب است پدران غدير را به فرزندان خود برسانند.

مؤيد اين امر غديرى كلام خداوند است كه «قوا اَنفُسَكُم وَ اَهليكُم ناراً وَقودُهَا النّاسُ وَ الحِجارَةُ»[۲]: «خود و خانواده‏هايتان را از آتشى كه سوخت آن مردم و سنگ‏ها هستند حفظ كنيد».

غدير دوازده امام معصوم‏ عليهم السلام را به عنوان نجات دهنده خانواده‏ها از جهنم معرفى كرده؛ و براى عمل به اين آيه راهى جز معرفى و ابلاغ پيام غدير در محيط خانواده وجود نخواهد داشت، كه همان فرمان «الوالِدُ الوَلَدَ اِلى‏ يَومِ القيامَة» در خطبه غدير است.

در همين باره امام باقرعليه السلام با اشاره به سرپرست خانواده مى‏ فرمايند:

مردى بر پدرم وارد شد و گفت: خدا شما را رحمت كند، من براى خانواده حديث گفته و سخن مى ‏گويم؟ اين كار من چگونه است؟

پدرم فرمودند: آرى، خوب كارى است، چرا كه خداوند مى ‏فرمايد: «اى كسانى كه ايمان آورده ‏ايد خود و خانواده ‏هاى خويش را از آتشى كه هيزم آن انسان‏ها و سنگ‏هاست نگه داريد».[۳]

با در نظر گرفتن مسئوليت مردِ خانه، راوى از امام صادق ‏عليه السلام مى ‏پرسد: من خانواده‏اى دارم كه از من حرف شنوى دارند. آيا آنان را به اين امر (ولايت) دعوت كنم؟

فرمودند: آرى! و سپس آن حضرت همين آيه را خواندند.[۴]

۲ . تبليغ غدير رأس امر به معروف‏

امر به معروف و نهى از منكر جزء فروع دين و از واجبات احكام دينى است.

پيامبرصلى الله عليه وآله در خطبه غدير بالاترين درجه آن را به تبليغ غدير اختصاص داده مى‏ فرمايند:

بدانيد كه بالاترين امر به معروف آن است كه سخن مرا بفهميد و آن را به كسانى كه حاضر نيستند برسانيد؛ و او را از طرف من به قبولش امر كنيد و از مخالفتش نهى نماييد، چرا كه اين دستورى از جانب خداوند عز و جل و از سوى من است.[۵]

با توجه به اينكه خانواده در امر به معروف جايگاه ويژه دارد، پيداست كه پيام غدير در رأس معروف‏هايى قرار مى ‏گيرد كه مأمور به امر آن براى اهل خانه هستيم.

۳ . خانواده در پرتو غدير

وقتى پيامبرصلى الله عليه وآله مى‏ فرمايند: «وَ الوالِدُ الوَلَدَ» مى ‏يابيم كه خانواده را در مسئله غدير زير چتر خود قرار داده، و براى آن احترام و ارزش قائل شده و براى براى تک تک افرادش تا قيامت برنامه دارد، و براى رسانايى آن در پيام غدير حساب ويژه‏اى باز كرده است.

پل ارتباطى بين غدير و خانواده و كليد دستيابى خانواده به غدير «تبليغ» است، كه جامعه را نسبت به تزلزل در اعتقادات و احكام و اخلاقيات بيمه مى‏ كند و نگرانى ‏ها را از بين مى‏ برد.

مُبلّغ غدير در خانواده بايد نيازمندى خانواده‏ ها به غدير را به آنان بفهماند، و كليدى به نام تبليغ را به آنان نشان دهد. براى اين هدف از يك سو بايد امر به تبليغ غدير را به عنوان اطاعت خدا و رسول براى آنان روشن كند، و از سوى ديگر نياز آنان در همه معارف دينى به امامان غدير را بيان نمايد.

خانواده براى ابلاغ غدير از ۴ خصوصيت برخوردار است، كه در محيط هاى تبليغى ديگر يافت نمى‏ شود:

۱ . ماندگارى تبليغ غدير در خانواده تا قيامت.

۲ . مسئوليت سرپرست خانواده در تبليغ غدير.

۳ . گروهى بودن تبليغ غدير در خانواده و شكوفايى استعدادها.

۴ . فضاى عاطفى و پر محبت خانواده براى تبليغ غدير.

۴ . نقش اعضاى خانواده در تبليغ غدير

در مجموعه به ظاهر كوچک خانواده، مُبلّغ و مُبلّغه ‏هايى براى آينده‏هاى بلند مدت غدير تربيت مى‏شوند. اينجاست كه اعضاى خانواده به صورت فردى و گروهى مى‏ توانند بر خانواده ‏هاى ديگر و بر اجتماعاتى كه در آنها حضور مى ‏يابند، اثر گذار باشند.

از سوى ديگر منظور از «الوالِد»» در خانواده مجموعه ‏اى از پدر و مادر است، كه نيمه دوم را مادران تشكيل مى‏ دهند.

آنان با داشتن نقش موتور متحرک در بين اعضا ايجاد شوق و نيرو نموده، و با تزريق انگيزه آنان را در رسيدن به غدير كمک مى ‏نمايند. همان گونه كه عدم حضور مادران در خانه و يا سستى آنان در انجام وظيفه، چرخ حركت تبليغ غدير در خانواده را به حالت سكون در آورده، زحمات پدر و فرزندان را كم نتيجه مى‏ نمايد.

در نگاه ديگر معضلات و مشكلات اقتصادى و اخلاقى و اعتقادى در درون و بيرون خانواده بايد مديريت و كنترل شود، تا تبليغ غدير تحت الشعاع قرار نگيرد.

منبع

خانواده غدیری، تألیف: محمد رضا شریفی.

پانویس

  1. محمد رضا شریفی
  2. سوره تحريم : آيه ۶ .
  3. بحار الانوار : ج ۲ ص ۲۵ ح ۹۲ .
  4. الكافى : ج ۲ ص ۲۱۱ .
  5. روضة الواعظين: ج ۱ ص ۸۹ . الاحتجاج: ج ۱ ص ۶۶ .