روش های نقد و ارزیابی شبهات واقعه غدیر در کتاب الغدیر
چکیده مقاله:[۱]
اهمیت موضوع ولایت امام علی (علیه السلام) به عنوان جانشین پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)، اندیشمندان اسلامی را با توانمندیها و بضاعتهای مختلف علمی بر آن داشته تا به این موضوع اهتمام ویژه داشته باشند. کتاب الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب نگاشته علامه امینی در قرن چهاردهم یکی از مهمترین و مبسوطترین کتابها در این زمینه است.
یکی از جهات اهمیت این اثر پاسخگویی به شبهاتی است که در زمینه غدیر و فضائل امام علی (علیه السلام) مطرح شده است.
محور این پژوهش تبیین روششناسانه کتاب الغدیر در پاسخگویی به شبهات غدیر و فضائل امام علی (علیه السلام) میباشد.
استناد به آراء علمای اهل سنت، تبیین تناقض در گفتار مخالفان، استناد به احادیث، ابطال اجماع مورد ادعای شبهه کنندگان، بهرهگیری از شیوههای نقضی و حلی، استناد به قواعد بلاغت و آیات قرآن کریم از مهمترین مولفههایی است که در این زمینه مورد اهتمام علامه امینی قرار گرفته است.
تمرکز بر آیات قرآنی و احادیث نبوی موجب شده تا کتاب الغدیر در زمینه پاسخگویی به شبهات، از اعتبار علمی ویژه ای نزد اندیشمندان فریقین برخوردار باشد، ضمن آنکه بهرهگیری از روشهای فقه الحدیثی در پاسخگویی به شبهات بر غنای علمی این اثر افزوده است.
منابع
دوفصلنامه مطالعات قرآن و حدیث، دوره: ۱۲، شماره: ۲.
پانویس
- ↑ زهرا حاجی عسگری؛ کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران. بی بی سادات رضی بهابادی؛ دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران. فتحیه فتاحی زاده؛ استاد گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران. فرشته معتمد لنگرودی؛ دانشجوی دکترای علوم قرآن و حدیث دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران.