مطالب السؤول فی مناقب آل الرسول علیهم السلام (کتاب)

از ویکی غدیر
مطالب السؤول فی مناقب آل الرسول علیهم السلام (کتاب)
اطلاعات کتاب
نویسنده
محمد بن طلحه نصیبی
مذهبشیعه
زبانفارسی
تحقیق یا تدوینسید عبد العزیز طباطبایی
تعداد جلد۱ ج
اطلاعات نشر
ناشردارالبلاغ
محل نشربیروت - لبنان
سال نشر۱۴۱۲ق

«مطالب السؤول فی مناقب آل الرسول» اثر محمد بن طلحه نصیبی شافعی (متوفی ۶۵۲ق)، با تصحیح عبدالعزیز طباطبایی، به بررسی مناقب و فضایل ائمه علیهم السلام می‌پردازد.

نویسنده

ابوسالم محمد بن طلحه نصیبی (۵۸۲ – ۶۵۲ق) معروف به ابن طلعه شافعی، عالم شافعی و مؤلف کتاب مطالب السؤول در شرح حال ائمه اهل بیت است. او در سال ۵۸۲ق در یکی از روستاهای نصیبین متولد شد و برای فراگیری حدیث به نیشابور سفر کرد و سپس در حلب و دمشق به تدریس پرداخت. ابن طلحه در فقه و اصول سرآمد بود و به علوم غریبه، جفر و علم حروف تسلط داشت. او زندگی زاهدانه‌ای داشت و علی‌رغم رسیدن به مقام وزارت در دمشق، پس از دو روز آن را ترک کرد. وی در سال ۶۵۲ق در حلب وفات یافت.

تألیفات

برای وی بیش از ده کتاب برشمرده‌اند که در موضوعاتی مانند عرفان و اخلاق، علم جفر و تراجم است. اشتغال وی به علم جفر و حروف مورد انکار نویسندگان سنی قرار گرفته است. نام برخی از کتاب‌های وی به شرح زیر است:

  • «زبدة المقال فی فضائل الاصحاب و الآل»،
  • «جفر علی بن ابی‌طالب»،
  • «مطالب السؤول فی مناقب آل الرسول».
  • «الدّر المنظّم فی السّر الاعظم».

انگیزه نگارش

انگیزه نویسنده از نگارش این کتاب، علاقه‌اش به ائمه علیهم السلام و تلاش برای جبران فقدان کتاب قبلی‌اش به نام «زبدة المقال» است.

محتوای کتاب

کتاب شامل دو مقدمه و دوازده باب است که بخش اول به زندگی و مناقب حضرت علی علیه السلام و بخش دوم به فضایل دیگر ائمه علیهم السلام اختصاص دارد. نویسنده در این اثر، بیشتر بر صفات پسندیده ائمه علیهم السلام تأکید کرده و از جنبه‌های تاریخی کمتر سخن می‌گوید، در حالی که درباره قیام امام حسین علیه السلام و حضرت مهدی علیه السلام نظرات مثبتی ارائه می‌دهد و به شبهات پاسخ می‌دهد. این کتاب با دقت در واژه‌ها و روایات، ویژگی‌های معنوی ائمه علیهم السلام را مورد بررسی قرار می‌دهد و به تبیین منصوص بودن امامت آنان می‌پردازد.

نقل آیه تبلیغ برای غدیر[۱]

از جمله مشهورترین آیات غدیر آیه «یا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ…»[۲] است. اختصاص آن به غدیر هم نزد شیعه و غیر شیعه از مسلمات است، و بین مفسرین و محدثین اهل سنت مشهور است، اگر چه بعضی از آنان در صدد انحراف شأن نزول آیه بوده‌اند. از جمله عده ای از بزرگان اهل سنت هستند، و یکی از آنها که نزول آیه «بَلِّغْ» را در غدیر ذکر کرده‌اند، محمد بن طلحة نصیبی شافعی است.[۳]

برای توضیح بیشتر مراجعه شود به عنوان: اهل سنت / نقل آیه تبلیغ برای غدیر.

منابع

غدیر در آیینه کتاب، تألیف: محمد انصاری.

پانویس

  1. غدیر در قرآن: ج ۱ ص ۸۷.
  2. مائده / ۶۷.
  3. مطالب السؤول فی مناقب آل الرسول علیهم السلام: ص ۴۴. نفحات الازهار: ج ۸ ص ۱۹۵–۲۵۷.