زمينه كتابشناسى غدير[۱]

از جمله زمينه ‏هاى كتابِ غدير اين است كه كتاب‏ هاى خطى بسيارى در كتابخانه‏ هاى عمومى و خصوصى درباره غدير وجود دارد كه از يكسو اطلاع بر بسيارى از آنها در طول زمان صورت مى‏ گيرد واز زواياى كتابخانه‏ ها بيرون مى ‏آيد، و از سوى ديگر فهرست‏ هاى موجود كتابخانه‏ هاى خطى جهان نيز تا كنون به طور كامل و جامعى در اين باره مورد مطالعه قرار نگرفته است. بنا بر اين احتمال اضافه شدن كتاب‏ هاى خطى زيادى به آمارهاى موجود بسيار است.

همچنين با توجه به گسترش روزافزون ذخاير كامپيوترى و ارتباطات سريع مراكز كامپيوترى با يكديگر، به خصوص شبكه جهانى اینترنت، از يک سو شاهد كتاب‏ هايى هستيم كه فقط به صورت نرم ‏افزار منتشر شده ‏اند، و از سوى ديگر دسترسى به كتابخانه‏ هاى بزرگ جهان ونيز مراكز علمى و مؤسسات انتشاراتى به سهولت انجام مى‏ پذيرد و در نتيجه اطلاع از كتاب هاى زيادى كه در آرشيوهاى خود نگهدارى مى‏ كنند و يا حتى در دست انتشار دارند بسيار آسان خواهد بود.

كتابخانه غدير[۲]

براى آماده ‏سازى فهرستى كامل از كتاب‏ هاى مستقل تألیف شده درباره غدير، مؤلف كتاب «غدير در آئينه كتاب» جستجوى گسترده اى انجام داد كه يكى از نتايج آن تشكيل كتابخانه تخصصى غدير است. از سال ۱۳۷۴ شمسى كتاب‏ هاى مربوط به غدير از چاپ‏ هاى قديم گرفته تا كتاب‏ هاى چاپ جديد را خريدارى كرده است. همچنين نمونه عكسى از برخى كتاب‏ هاى خطى در دسترس و نيز دست‏ نويس مؤلفان كه به چاپ نرسيده تهيه نموده است.

بدين ترتيب اولين مجموعه كتاب‏ هاى مستقل غدير با بيش از ۷۰۰ عنوان كتاب مستقل جمع ‏آورى و به عنوان «كتابخانه غدير» نگهدارى مى‏ شود. اين كتابخانه در چندين نمايشگاه مورد بازديد عموم قرار گرفته و دائماً در حال تكميل است، و به مناسبت‏ هاى مختلفى مورد بازديد قرار خواهد گرفت.

براى توضيح بيشتر مراجعه شود به عنوان: غدیر در آئینه کتاب.

كتاب‏ هاى خطى غدير[۳]

كتاب ‏هايى كه چاپ نشده باشند خطى تلقى مى ‏شود، اگر چه مربوط به قرن ‏هاى گذشته نباشد و به عنوان دست ‏نويس نزد مؤلف باشد. كتاب‏ هاى خطى غدير ۱۲۶ كتاب است كه به جز دست‏ نويس مؤلفان كه ۲۴ كتاب است و ۶۸ كتاب كه محل نگهدارى آنها مشخص نيست، بقيه بدين شرح در مراكز زير نگهدارى مى‏ شود:

ايران

كتابخانه دانشگاه تهران، ۵ كتاب.

كتابخانه گوهرشاد (مشهد)، ۱ كتاب.

كتابخانه شاهچراغ‏عليه السلام (شيراز)، ۳ كتاب.

كتابخانه آستان قدس رضوى، ۳ كتاب.

كتابخانه مجلس شورى (تهران)، ۲ كتاب.

كتابخانه مجلس سابق (تهران)، ۱ كتاب.

كتابخانه آية الله مرعشى (قم)، ۴ كتاب.

كتابخانه وزيرى (يزد)، ۱ كتاب.

كتابخانه سيد محمد على روضاتى (اصفهان)، ۳ كتاب.

كتابخانه مدرسه سپه سالار (تهران)، ۱ كتاب.

كتابخانه دانشكده الهيات تهران، ۱ كتاب.

كتابخانه نوربخش (تهران)، ۱ كتاب.

سوريه

كتابخانه ظاهريّه (دمشق)، ۱ كتاب.

يمن

كتابخانه جامع كبير صنعاء (يمن)، ۱ كتاب.

هند

كتابخانه فيضى (بمبئى)، ۱ كتاب.

كتابخانه خدابخش (پتنه)، ۱ كتاب.

كتابخانه شيخ عبدالقيوم (بمبئى)، ۱ كتاب.

پاكستان

كتابخانه جمعيت اسماعيليه (كراچى)، ۱ كتاب.

آلمان

كتابخانه برلين، ۲ كتاب.

پانویس

  1. چهارده قرن با غدير: ص ۱۴۷. غدير در آئينه كتاب: ص ۴۱.
  2. غدير در آئينه كتاب: ص ۴۷.
  3. چهارده قرن با غدير: ص ۱۴۹-۱۵۰.