حسن بن محمد نیشابوری(نظام الدین)

نسخهٔ تاریخ ‏۴ دسامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۱:۳۰ توسط Modir (بحث | مشارکت‌ها)

نقل نزول آيه تبليغ در غدير[۱]

يكى از وجوه دلالت حدیث غدیر بر امامت امیرالمومنین‏ علیه السلام نزول آيه تبليغ(يا ايها الرسول بلّغ...) در غدير است، كه از جمله مشهورترين آيات غدير می باشد. اختصاص آن به غدير هم نزد شيعه و غير شيعه از مسلمات است، و بين مفسرين و محدثين اهل‏ سنت مشهور است، اگر چه بعضى از آنان در صدد انحراف شأن نزول آيه بوده ‏اند. در كنار شيعه، عده‏ اى از بزرگان اهل ‏سنت نيز نزول اين آيه در غدير را نقل كرده ‏اند. از جمله حسن بن محمد بن حسين قمى نيشابورى، نظام ‏الدين است:

نيشابورى در تفسير خود نزول آيه مباركه تبليغ در واقعه غدير خم را در تفسيرش «غرائب القرآن و رغائب الفرقان» از ابن‏ عباس و براء بن عازب و امام باقر علیه السلام نقل كرده است.[۲]

البته او در مورد نزول آيه تبليغ بعد از بيان نزول آن در غدير نُه وجه ديگر هم ذكر كرده است. ولى نيشابورى از ميان اقوال، اولين سبب نزول آيه تبليغ را واقعه غدير بيان كرده و قول به نزول آن در فضيلت اميرالمومنين‏ عليه السلام را صحيح دانسته است.

وى اين قول را پيش از ساير اقوال آورده و آن را به چند صحابى و امام باقر عليه السلام نسبت داده است، و اقوال ديگر را با «قيل» يعنى «گفته شده» نقل كرده است. همانگونه كه رشيدالدين دهلوى در «ايضاح لطافة المقال» در موضوعى، سخنى را از نَسَفى نقل كرده و از ميان دو قول موجود در آن موضوع قول نخست را به نَسَفى نسبت داده، چون نَسَفى آن قول را نخست آورده است.

نيشابورى در ابتداى تفسيرش و خطبه كتاب تاكيد كرده كه پس از فحص فراوان و مراجعه به همه تفاسير و اقوال، صحيح ترين‏ ها را در تفسيرش گرد آورده است. كاتب چَلَبى و مولوى حسام‏ الدين سهارنپورى[۳]تفسير نيشابورى به نام «غرائب القرآن و رغائب الفرقان» را معرفى و توثيق و تعريف كرده ‏اند.

همچنين اهل ‏سنت و از جمله دهلوى در «تحفه اثنى ‏عشريه» و مولوى حيدر على فيض‏ آبادى در «منتهى الكلام» به سخنان نيشابورى اعتماد كامل داشته و در برابر شيعه و براى ردّ استدلال‏ هاى آنان به گفتارهاى او استناد كرده ‏اند.

پانویس

  1. غدير در قرآن: ج ۱ ص ۸۷ . چكيده عبقات الانوار (حديث غدير): ص ۴۵۲.
  2. ج ۶ ص ۱۲۹ ،۱۳۰. نفحات الازهار: ج ۸ ص ۱۹۵  - ۲۵۷.
  3. كشف الظنون: ج ۲ ص ۱۱۹۵. تحفه اثناعشريه: ص ۲۷۲، باب مطاعن.