جلوه های علمی مفاهیم خطبه غدیر

نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ مهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۱۴ توسط Modir (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «جلوه عملى مفاهيم خطبه غدير××× 1 سخنرانى استثنائى غدير: ص 75 74. ×××   آنچه در سخ...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

جلوه عملى مفاهيم خطبه غدير××× 1 سخنرانى استثنائى غدير: ص 75 74. ×××

  آنچه در سخنرانى غدير مطرح شد در دو جهت نمود پيدا كرد: يكى اعلام ولايت دوازده امام‏عليهم السلام و ديگرى التزام مردم به اين ركن اسلام. جلوه عملى اين دو مفهوم طى دو برنامه و يك اقدام به موقع به نمايش گذاشته شد.


بستن عمامه به دست پيامبرصلى الله عليه وآله بر سر امام معرفى شده در غدير و مراسم سه روزه بيعت از يك سو و پاسخ به فريادهاى شعف مردم از سوى ديگر، سه جلوه عملى تثبيت مفاهيم غدير بود. اعلان امامت با بستن عمامه به شكل عملى جلوه داده مى‏شد، و بيعت التزام عملى به محتواى غدير بود، و پاسخ به احساسات مردم يك كار دو جانبه بود كه هم پذيرش مردم و هم اعلان ولايت را به نمايش مى‏گذاشت.


مردم هرگز سابقه بستن عمامه به دست پيامبرصلى الله عليه وآله بر سر كسى را نداشتند، چه رسد به آنكه چنين عملى در برابر ديدگان مردم و بر فراز منبر باشد. اين در حالى بود كه چنين عملى بين عرب سابقه داشت و مفهوم آن اعلان رياست شخصى بر قومى و نيز اعتماد بزرگ قومى به كسى بود كه عمامه بر سر او بسته مى‏شد. جالب تر از همه عمامه معروف پيامبرصلى الله عليه وآله به نام »سحاب« و به معناى »ابر رحمت« بود، كه براى اين مراسم پيش بينى شده بود.


اكنون سخنرانى پايان يافته، اما پيامبر و على‏عليهما السلام همچنان بر فراز منبر قرار دارند و سكوت همچنان بر مجلس صد و بيست هزار نفرى حاكم است، تا اگر خطيب از منبر پايين آيد مردم هم بپاخيزند.


اما همه ناظر بودند كه پيامبرصلى الله عليه وآله عمامه »سحاب« را به دست گرفت و در برابر ديدگان مردم آن را بر سر اميرالمؤمنين‏عليه السلام بست، و دو سر آن را از پشت سر و جلوى رو بر دوش آن حضرت قرار داد و در آن حال فرمود: عمامه ملائكه اين گونه است. خداوند در روز بدر و حنين مرا با ملائكه‏اى كه چنين عمامه‏اى بر سر داشتند تأييد فرمود و يارى كرد.


آنگاه فرمود: »عمامه تاج عرب است« ، و اين بدان معنى بود كه تاج افتخار مقام ولايت و امامت را بر سر جانشين خود على بن ابى‏طالب‏عليه السلام قرار داده است.


اين اقدام عملى به معناى اعلان حاكميت و امامت على‏عليه السلام بر امت اسلام از يك سو، و نيز به معناى اعتماد تام پيامبرصلى الله عليه وآله بر خليفه بعد از خود بود، كه جز با اين صورتِ عملى به تصوير كشيده نمى‏شد.


در اينجا انتظار و سكوت مردم به سر رسيد و پيامبر و على‏عليهما السلام را در حال فرود از منبر مشاهده كردند. سيل جمعيت ناگهان از جا كنده شد و مردم از هر سو با ازدحام به طرف منبر حركت كردند تا اولين كسانى باشند كه پس از آن سخنرانىِ تاريخى نزد پيامبرصلى الله عليه وآله حاضر مى‏شوند و احساس خود را نسبت به آن حضرت ابراز مى‏دارند.


سپس بى‏سابقه‏ترين برنامه غدير -  كه عظمت آن با اصل سخنرانى غدير برابرى مى‏كرد -  مراسم بيعت بود. اگر چه در سال‏هاى گذشته اسلام مسئله بيعت چندين بار انجام شده بود، اما اين بيعت از دو جهت با همه بيعت‏هاى پيشين فرق داشت:


از يك سو كثرت جمعيت كه قابل مقايسه با بيعت‏هاى قبلى نبود، و كسى باور نمى‏كرد پيامبرصلى الله عليه وآله بخواهد واقعاً با فرد فرد صد و بيست هزار نفر دست بيعت دهد؛ و اصلاً امكان انجام چنين كارى ممكن به نظر نمى‏آمد.


از سوى ديگر كيفيت بيعت بود كه بايد دو بار انجام مى‏گرفت و دو بيعت جداگانه با پيامبر و على‏عليهما السلام صورت مى‏گرفت، و در واقع دويست و چهل هزار بيعت به انجام مى‏رسيد!!××× 1 عوالم العلوم: ج 3  / 15 ص 201 199. الغدير: ج 1 ص 291. اثبات الهداه: ج 2 ص 219. احقاق الحق: ج 8 ص 372  - 370. تاج العروس: ج 8 ص 410. ×××