احتجاج حضرت زهرا علیها السلام با غدیر
كنار قبور شهدای احد
بحارالانوار: ج 36 ص 352 ح 224. الغدیر: ج 1 ص 197. اثبات الهداة: ج 2 ص 112 ح
473.
بعد از رحلت پیامبر صلی اللَّه علیه و آله حضرت زهرا علیهاالسلام كنار قبور شهدای اُحد و بخصوص حضرت حمزه میآمد و در آنجا گریه میكرد. محمود بن لبید میگوید:
روزی بر سر قبر حمزه آمدم و آنحضرت را در آنجا در حال گریه دیدم. كمی صبر كردم تا آرام گرفت. سپس خدمتش سلام نمودم و عرض كردم: من سؤالی از شما دارم كه سینهام را مضطرب ساخته! فرمود: سؤال كن. عرض كردم: آیا پیامبر صلی اللَّه علیه و آله قبل از وفاتش دربارهی امامت علی كلام صریحی فرموده است؟!! حضرت زهرا علیهاالسلام فرمود:
واعجبا، آیا روز غدیر خم را فراموش كردهاید؟!!
هنگام آتش زدن در خانه
بحارالانوار: ج 28 ص 205.
هنگامی كه اهل سقیفه بر در خانهی امیرالمؤمنین علیهالسلام حمله آورده بودند و با آتش زدن دَرِ خانه میخواستند آنحضرت را برای بیعت اجباری ببرند، حضرت زهرا علیهاالسلام پشت در آمد و فرمود:
هیچ قومی بد حضورتر از شما به یاد ندارم … گویا شما نمیدانید پیامبر صلی اللَّه علیه و آله در روز غدیر خم چه فرمود؟! بخدا قسم در آن روز برای علی بن ابیطالب پیمان ولایت را بست تا بدان وسیله امید شما را از آن قطع كند، ولی شما اسباب بین خود و پیامبرتان را قطع كردید. خدا بین ما و شما در دنیا و آخرت محاكمه خواهد كرد.
برای دخترش ام كلثوم
الغدیر: ج 1 ص 197.
در موردی دیگر حضرت امكلثوم علیهاالسلام از مادرش فاطمهی زهرا علیهاالسلام نقل میكند كه فرمود:
آیا كلام پیامبر صلی اللَّه علیه و آله را در روز غدیر خم فراموش كردید كه فرمود: «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِیٌّ مَوْلاهُ»؟!
در روزهای آخر عمر در پاسخ به یاران سقیفه
بحارالانوار: ج 43 ص 161. دلائل الامامة: ص 38. خصال: ص 173.
در روزهای آخر عمر حضرت زهرا علیهاالسلام عدهای از زنان مهاجر و انصار به عیادت آمدند. آنحضرت در این فرصت مطالبی دربارهی مسئلهی غصب خلافت مطرح كردند و بر آنان اتمام حجت فرمودند. زنان سخنان حضرت را برای مردان خود نقل كردند، و در پی آن عدهای از سرشناسان مهاجر و انصار بعنوان عذرخواهی نزد حضرت آمدند و عرض كردند: ای سیدة النساء، اگر ابوالحسن این مطالب را برای ما میگفت قبل از آنكه پیمان با اهل سقیفه را محكم كنیم و با آنان بیعت كنیم، ما هرگز بجای او با دیگری بیعت نمیكردیم! حضرت فرمود:
از من دور شوید، كه عذری از شما پذیرفته نیست بعد از آنكه عذرهایتان خواسته شده است. بعد از كوتاهی شما جایی برای امر و نهی باقی نمانده است. (و در روایتی فرمود:) بعد از روز غدیر خم خداوند هیچ دلیل و عذری (در برابر ولایت)برای احدی باقی نگذاشته است. (و به روایتی فرمود:) آیا پدرم در روز غدیر خم برای احدی عذری باقی گذاشت؟!