بررسی تصویرپردازی ادبی در حماسه غدیر بولس سلامه

چکیده مقاله:[۱]

بولس سلامه از جمله شاعران معروف لبنانی است که حماسه ی معروفی با نام عید الغدیر سروده است که بر فضایل امام علی (علیه السلام) تاکید دارد. علی رغم اینکه این حماسه ویژگی روایی و داستانی دارد، اما عاری از تصاویر ادبی زیبا نیست و از لحاظ ادبی شایسته ی مطالعه و بررسی است. تصویر پردازی یکی از مهارت های مهم در نوشتارهای ادبی است که به متون جنبه هنری خاصی می بخشد. این هنر نوشتاری باعث می شود منظرهای از موضوع مورد نظر در ذهن مخاطب ایجاد شود و معنا با سرعت بیشتری منتقل گردد. در این میان ابزارهای بیانی از قبیل تشبیه، استعاره، کنایه و مجاز به شاعر این امکان را می دهند تا تصاویر بدیعی بیافریند.

این نوشتار با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و با بهره گیری از سبک شناسی لایه ی ادبی سعی بر آن دارد تا به بررسی تصاویر ادبی بولس سلامه در نقل و قایع تاریخ اسلامی بپردازد. در این حماسه تشبیه و استعاره از مهمترین ابزارهای ادبی شاعر برای ترسیم تصاویر ادبی است.

شاعر در تصاویری که در نقل حوادث تاریخ اسلام به کار برده است از اجزای مختلف تصویرپردزای از قبیل رنگ، صدا و عطر استفاده کرده است. تصاویر وی سرشار از پویایی و تحرک است که این ویژگی به خصوص در نقل حوادث پر اضطراب بیشتر نمود داشته است.

منبع

اولین کنفرانس بین المللی مطالعات اجتماعی فرهنگی و پژوهش دینی.

پانویس

  1. زهرا نیک سیرت؛ دانشگاه شهید چمران اهواز.