تحلیل گفتمان آیه تبلیغ در خطبه غدیر به روش عملیاتی تحلیل گفتمان پدام
چکیده مقاله:[۱]
چکیده خطبه ی غدیر از مهم ترین خطابه های پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) است که به عنوان یک گفتمان ولایی در عرصه ی اجتماعی آن روز مطرح شد؛ به دلیل عجین بودن روح و جان نبی اکرم(صلی الله علیه و آله) با قرآن کریم، این خطبه به شدت تحت تاثیر قرآن کریم قرار دارد. آیه ۶۷ سوره مائده معروف به آیه تبلیغ در صدر این آیات، با اتفاق نظر شیعه و اکثر اهل سنت در اختصاص به جریان غدیر از مهمترین آیات خطبه به شمار می آید. لذا تحلیل گفتمان به مثابه یک روش جدید که به کشف معنای متن و لایه های زیرین آن می پردازد، در بررسی این آیه حائز اهمیت است.
در این پروژه با استفاده از روش عملیاتی تحلیل گفتمان پدام (PDAM) که بر مبنای بینش اسلامی طراحی شده، آیه تبلیغ در پنج فضای ساختاری، معنایی، ارتباطی، گفتمانی و فراگفتمانی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و محورهای اساسی آن مشخص شد و نیز تبیین گشت که این گفتمان در مقابل گفتمان منافقان، ولایت را انتصاب الهی می داند و ولایت به عنوان دال مرکزی این گفتمان بیانگر این نکته است که رسالت عظیم رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) و دین اسلام جریانی ولایت محور است نه شریعت محور لذا با پایان عمر شریف نبی اکرم(صلی الله علیه و آله) پایان نمی پذیرد.
منبع
دوفصلنامه مطالعات قرآن و حدیث، دوره: ۱۳، شماره: ۲.
پانویس
- ↑ حسن بشیر؛استاد دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق (علیه السلام)، تهران، ایران. محسن رجبی؛ استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، مشهد، ایران. مرضیه تالی طبسی؛ کارشناس ارشد علوم قرآنی، دانشکده تربیت مدرس قرآن، مشهد، ایران.