غدیرستان
غديرستان يک ضرورت براى تبليغ غدير بود، كه در بهترين موقعيت زمانى اقدام به تأسيس آن شد. آغاز اين فكر از كجا بود و پيشينه اين ايده چه مراحلى را طى كرد تا به يک پايه اساسى رسيد؟
ضرورت آن بر چه مبنايى احساس شد و انگيزه هاى تأسيس آن چه بود؟
اينها سؤالاتى است كه هر كس نام زيباى «غديرستان» را مى شنود مشتاق شنيدن تاريخچه اش مى شود.
دنباله اين سؤالات آن است كه چه كسانى دست به دست يكديگر دادند تا غديرستان شكل گرفت و خود را نشان داد؟ اهدافى كه غديرستان براى خود تعريف كرده كدام است؟ آيا غديرستان طبق آينده نگرى خود اساسنامه اى تهيه كرده است؟
در اين جا طى ۵ بخش به تشريح و تبيين همه اين مواضع خواهيم پرداخت، و مخاطبين غديرستان را به عنوان دوستانِ غديرى از آغاز راه بناى «غدير خانه» خودشان مطلع خواهيم كرد.
بخش اول
انگيزه ها و اهداف غديرستان
از زمانى كه با غدير آشنا شدم و عظمت آن را در بلنداى اولين و مهمترين فريضه اسلام فهميدم، به نظرم آمد در كنار زحمات پراكنده و جدا از هم و بى خبر از يكديگر، جا دارد مركز يا مراكزى تأسيس شود كه مستقلاً و به صورت تخصصى به كار غدير بپردازد.
موشكافى اين ايده و جستجو براى كشف انگيزه يا انگيزه هاى آن، گام بعدى بود كه بايد برمى داشتم؛ تا با بصيرت كامل و بررسى همه جوانب وارد اين مسير مى شدم. با نگاهى عميق تر به مسئله، نتايجى را كه در حد تئوريک براى تشكيل يک مركز تخصصى غدير فرض مى شد، مورد تجزيه و تحليل قرار دادم و هفت انگيزه هدفدار زير را از آن نتيجه گيرى كردم.
انگيزه اول
تمركز بر مسئله غدير
يكى از انگيزه هاى تأسيس غديرستان اين بود كه با اين همه تلاش درباره غدير، هنوز نگاه متمركز بر موضوع غدير و جزئيات اين واقعه و آثار مختلف آن تحقق نيافته بود. تجربه جهانى نشان داده كه خروج از كلى گرايى و تمركز بر فروع هر مسئله، ثمرات علمى فوق العاده اى را در پى دارد كه در مقام عمل نيز تأثير گذار است. بر اين اساس وقت آن است كه بحث غدير را از عنوان كلى اعتقادى شيعه به يک مبحث تخصصى تبديل كنيم. به عبارت ديگر غدير را يک مبحث كلى قرار دهيم كه دهها بحث علمى زير مجموعه آن است، و از هر يک نتيجه اى مى توان گرفت كه در مجموعِ ساختار غدير مؤثر است.
وقتى غدير را به عنوان موضوع واحد مطرح مى كنيم بسيارى از زيبايى هاى آن مخفى مى ماند، اما وقتى مثلاً خطبه غدير يا بيعت آن را به طور خاص مورد تحقيق قرار مى دهيم متوجه مى شويم معناى بيعت غدير با همه بيعتها فرق دارد و نتايجى كه بر آن مترتب مى شود در نگاه اعتقادى بسيار پرثمر است.
در واقع ما صندوقچه اين گنج هاى اعتقادى را نشان مى دهيم و درِ آن را باز مى كنيم، تا معلوم شود چه گنج عظيمى پيش روى غديريان بوده است. آنجاست كه با حيرت خواهيم فهميد كه چگونه صدها سال بى توجه و بدون اهتمام از كنار اين ذخاير اعتقادى گذشته ايم، در حالى كه با هر جزء آن مى توانستيم آجرى بر بناى دنيا يا آخرت خود و ديگران اضافه كنيم و گامى به بهشت نزديک تر شويم.
انگيزه دوم
جمع آورى زحمات ۱۴۰۰ ساله
از انگيزه هاى وجودى غديرستان آن بود كه على رقم وجود مجموعه عظيم اطلاعات درباره غدير، هنوز كار مجموعه سازى و يک جا جمع كردنِ زحمات چهارده قرن درباره آن عملى نشده است.
غدير راه پر پيچ و خم هزار و چهارصد ساله اى را پيموده تا به امروز آن رسيده است. نتيجه اين دوران طولانى خزانه عظيمى از معارف غديرى است كه امروزه در آسانترين شرايط در اختيار ماست. اما به خاطر پراكندگى، همه غديريان قادر به استفاده از آنها نيستند، و جمع آورى و چينش آنها در يک مجموعه مى تواند همه را بر سر يک سفره بنشاند و همه را از انواع لذايذ اعتقادى آن بهره مند نمايد.
امروز با كمک ابزارهاى جديد نرم افزارى و رسانه هاى جهانى، هم مى توان محصول زحمات و افكار قرون گذشته درباره غدير را تا اقصى نقاط جهان در اختيار همه گذاشت، و هم مى توان نتايج فكرهاى امروز غدير را از هر سوى جهان جذب كرد و هم پس از جمع آورى بار ديگر آن را بين غديريان اطلاع رسانى نمود.
اين جمع آورى هنگامى با دقت صورت مى گيرد كه مركزى مثل غديرستان با تمركز روى غدير، فقط مطالب مربوط به آن را جمع آورى كند و سپس به تقسيم بندى موضوعى آنها بر اساس قواعد علمى بپردازد، تا نياز انواع مشتاقان غدير را تأمين نمايد.
انگيزه سوم
احياى تخصصى غدير
انگيزه ديگرى كه از جرقه هاى تشكيل غديرستان به حساب مى آيد تخصصى كردن غدير است، چنان كه امروزه در همه رشته هاى علوم استقلال هر رشته فرعى و تخصص در آن باعث پيشرفت هاى فوق العاده و دست يافتن به نتايج باور نكردنى شده است.
تلاش براى برخورد با غدير به عنوان يك تخصص علمى و داير نمودن كلاسهاى تخصصى براى پرورش نيروهاى متخصص در موضوعات غدير از انگيزه هايى است كه براى تحقق آن نياز به غديرستان احساس مى شد. ادامه اين مسير مى تواند منجر به كلاسهاى تخصصى غدير در سطوح مختلف حوزه هاى علميه و مدارس و دانشگاه ها شود.
انگيزه چهارم
عظمت غدير در چشم دشمنان
انگيزه عظيم نشان دادن غدير در چشم دشمنان، لزوم تشكيل غديرستان را مضاعف نمود. از آنجا كه بى تفاوتىِ ما نسبت به هر موضوعى از دين مان مخالفان آن را جَرى تر مى نمايد و جرئتشان را بر ضد آن موضوع بيشتر مى نمايد، يكى از وظايف ما جلوه دادن عظمت هايى است كه حقيقتاً وجود دارد، ولى آن گونه كه بايد عرضه نشده است. اين حركت حتى بر دوستان غدير تأثير گذار است، چرا اكثراً در اثر كم اطلاعى قدر داشته هاى با ارزش خود را نمى دانند.
وقتى مخالفان غدير ببينند مراكزى با عنوان خاص غدير و به شكل تخصصى براى غدير برقرار شده، اولاً مى فهمند كه طرفداران غدير بيدارتر شده اند و به دفاع از پرچم هميشه سرفرازشان پرداخته اند؛ و ثانياً زمينه را براى جولان هاى بى محتواى خود باز نمى بينند و هميشه سدى را در برابر خود احساس مى نمايند.
غديرستان وقتى بتواند ديوار عظيمى از علم را براى غديريان بسازد كه نيروهاى مختلفى به پاى پشتيبانى آن ايستاده اند، نيمى از راه تبليغ و اطلاع رسانى خود را بدون زحمت درگيرى با دشمنان خواهد پيمود.
انگيزه پنجم
اشتراك افكار براى وظايف غديرى
اجتماع كسانى كه فرهيخته و دلسوخته غديرند، و با برنامه ريزى ها و طراحى هاى متناسب و به موقع مى توانند زمام كاروان غدير را در دست بگيرند و آن را به بهترين وجه هدايت كنند، از انگيزه هاى بناى غديرستان به حساب مى آيد. امروزه با شكوفايى غدير، احساس مى شود صاحبان فكر و ايده بسيارى توان خود را براى غدير در طَبَق فداكارى گذاشته اند، اما فاصله آنها از يكديگر باعث ناهمانگى و هدر رفتن پتانسيل ها و عدم هم فكرى بين آنها شده است.
وقتى مركزيتى بتواند اين افكار دلسوزانه را به يكديگر نزديک كند، و هماهنگى در انديشه تبليغ غدير ايجاد نمايد، ثمرات تبليغى غدير با زحمت كمتر و هزينه صرفه جويى شده چند برابر خواهد شد، چنان كه صاحب غدير فرمود: «مَن شاوَرَ الرِّجالَ شارَكَها فى عُقولِها»:[۱] «هر كس با ديگران مشورت كند در عقل آنان شريک شده است».
انگيزه ششم
هميارى براى ابلاغ غدير
يكى از انگيزه هاى ايجاد غديرستان هميارى عموم مردم در راه غدير است. گذشته از اهل فكر، عموم غديريان كه قادر به يارى غدير در ابعاد مختلف هستند، نياز به رابطى دارند كه حلقه وصل آنان باشد، و هنگام نياز دست آنان را در دست يكديگر گذارد، و كارها را بين آنان تقسيم كند و از هدر رفتن نيروها و كارهاى موازى جلوگيرى نمايد.
وجود مركزى براى كارشناسى اقدامات لازم براى غدير، مى تواند نظرات و شيوه ها را كنار هم بچيند و راهنمايى هاى مناسب با هر فرد يا گروهى را در اختيار آنان بگذارد، چرا تجربه نشان داده بسيارى از مردم آماده كار و تلاش و فعاليت هستند اما از نداشتن راهنماى قابل اعتماد رنج مى برند.
انگيزه هفتم
تهيه امكانات براى تبليغ غدير
گردآورى و مديريت امكانات براى كار غديرى از انگيزه هاى تشكيل غديرستان است. چه بسيارند مواردى كه نياز شديد به تبليغ غدير دارند ولى از امكانات برخوردار نيستند، و چه بسيار مواردى كه امكانات بيش از حد لازم براى تبليغ غدير دارند و درست مصرف نمى شود.
از ضروريات تبليغ غدير با امكانات حداَقلّى، تقسيم اموال و مديريت اقتصادى هزينه ها و شناسايى بانيان خير است، به گونه اى كه همه بتوانند آبرومندانه براى غدير تلاش كنند و ثمره زحمات غديريان فراگير و همگانى شود.
بخش دوم
پيشينه تشكيل غديرستان
در كنار انگيزه هاى تشكيل غديرستان، جا دارد اشاره اى داشته باشيم به قضايايى كه عملاً نياز به آن را ثابت كرد، و تجربه هايى بود كه كمبود مركزى به عنوان «غدير» را نشان داد. در واقع آن ماجراها پيشينه تأسيس غديرستان به حساب مى آيند و مسير فكرى ما را در ايجاد چنين مركزى نشان مى دهد، و در برنامه ريزى هاى همه غديريان در هر جاى دنيا نيز مؤثر خواهد بود.
پيشينه تأسيس موسسه غديرستان كوثر نبى صلى الله عليه وآله به ۱۵ سال قبل از اين باز مى گردد، كه تبليغ غدير را در دايره اى محدود آغاز كرديم، و با طى ۸ مرحله اساسى از سال ۱۳۸۱ ش تاكنون كه ۱۳۹۶ ش است.
مراسم «عرفه تا غدير» ،۱۳۸۵ - ۱۳۸۱ ش
اولين بارى كه غدير به صورت دهه برگزار شد، در سال ۱۳۸۱ ش در مسجد جامع آقا نور اصفهان بود. اين مراسم از روز نهم ذى الحجه (روز عرفه) با قرائت دعاى عرفه آغاز شد. آنگاه از عيد قربان تا عيد غدير به عنوان يک دهه، شب ها با بيان معارف غدير و مناقب اميرالمؤمنين عليه السلام برگزار گرديد. صبح عيد غدير مراسم دعاى ندبه برقرار شد و آنگاه قرعه كشى بين كسانى كه نام آنان «على» بوده انجام گرفت و جوايزى اهدا گرديد. در آن ده شب با وجود سردى هوا و بارش زياد برف و مشكلات رفت و آمد، استقبال فوق انتظار مردم شگفت انگيز بود.
از بركات همان مراسم، امروزه افراد و گروههاى مختلفى از چند ماه به عيد غدير مانده به صورت خود جوش به استقبال آن مى روند، و فكر و ذهن و نيروهاى خود را متمركز در برگزارى گسترده و منظم و پرمحتواى جشن هاى غدير مى نمايند. طبيعى است كه با اين نشاط ولايت، به شكلهاى مختلفى قشرهاى مختلف جامعه را نيز درگير جشن هاى غدير مى نمايند.
نتيجه بعدى كه مشهود است آنكه بسيارى از ارگانها و مؤسسات و مراكزى كه به ظاهر با كار فرهنگى براى غدير آشنايى نداشته اند، با مشاهده حركت رو به رشد در تبليغ غدير پا در اين عرصه گذاشته و سعى نموده اند به هر نحوى نيروهاى مجموعه خود و خانواده هايشان را در اين فيض الهى سهيم نمايند، و به فرمايش پيامبرصلى الله عليه وآله در لزوم تبليغ غدير جامه عمل بپوشانند، كه فرزندان را و سپس همه مردم را دعوت به مشاركت در تبليغ غدير كرده فرمود:
فَلْيُبَلِّغِ الحاضِرُ الغائِبَ وَ الوالِدُ الوَلَدَ اِلى يَومِ القِيامَةِ .
پس حاضران به غايبان و پدران به فرزندان تا روز قيامت برسانند.[۲]
حضور پر شور مردم در آن سال، از يک سو ما را به تكرار آن مراسم در سال هاى بعد با پيش بينى هاى گسترده تر وا داشت؛ و از سوى ديگر جرقه اى شد براى تأسيس مركزى كه بتواند با تأمين نيازهاى معنوى و علمى و مادى چنين مراسمى، گام هاى اساسى در راه تبليغ غدير بردارد.
دهه غديريه ،۱۳۸۷ - ۱۳۸۵ ش
مراسم عرفه تا غدير تا سال ۱۳۸۵ ش در مسجد آقا نور ادامه داشت، و در آن سال در حسينيه بنى فاطمه اصفهان برگزار شد. در سالهاى ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ ش با اهتمام بعضى از هيئات و مساجد بزرگ اصفهان، اولين حركت در راه عمومى سازى دهه غديريه انجام گرفت.
اين مراسم كه در همه ده شب در يک مكان برگزار مى شد، اين بار با انتخاب ده منطقه حساس اصفهان هر شب در يكى از آنها برگزار شد، كه از جمله آنها مسجد حاج محمد جعفر آباده اى، هيئت قائميه، مسجد الزهراءعليها السلام و مسجد بهشت بودند.
اين حركت بزرگ تبليغى آغازى بر تبليغ گسترده غدير بود، و بازتاب مؤثرى بين عموم مردم براى مشاركت در جشن هاى غديريه داشت. تأثير گذارى اين مراسم به گونه اى بود كه سبب شد در سال هاى آينده اين شيوه در شهرستان هاى ديگر استان و نيز استان هاى ديگر مورد استقبال واقع شده و به اجرا در آيد.
مشورت براى تأسيس غديرستان ، ۱۳۸۷ ش
طى شش سال برگزارى دهه غدير، تجربه هاى بسيارى درباره نيازهاى مادى و معنوى مردم در رابطه با غدير و كيفيت نشر معارف آن به دست آورديم.
نتيجه اين دستاوردها ما را در مقابل علامت سؤالى قرار داد كه پاسخ آن وظيفه سنگينى را بر دوش ما مى گذاشت. آن پرسش اين بود كه چرا براى ارائه محتواهاى علمى غدير و راهكارهاى برگزارى پر محتوا و مؤثر جشن هاى غدير مركزيت و نقطه ارتباطى وجود ندارد؟
بر اساس اين تفكر سازنده، اتاق فكرى تشكيل شد تا جوانب مختلف تأسيس چنين مركزى با دقت بررسى شود. از سوى ديگر مشورت هايى با متخصصين كارهاى فرهنگى انجام شد، به خصوص افرادى كه در زمينه نشر معارف غدير و برگزارى مراسمات متعلق به آن در شهرهاى مختلف از جمله مشهد، تهران، قم، اصفهان، يزد سابقه كارى داشتند.
پيش نويس طرح جامع غديرستان ، ۱۳۸۸ ش
با اين تلاش و پشتكار مستمر در سالهاى ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ ش در زمينه مركزى براى غدير، به تصميم جدى براى آماده سازى طرحى به عنوان «طرح جامع غديرستان»نزديک شديم.
خلاصه طرح اين بود كه در هر استانى مركزى به عنوان غدير بنا شود، به گونه اى كه بتواند شهرستان هاى اطراف خود را پوشش دهد، و همه اين مراكز با غديرستان مركزى در ارتباط باشند. در نتيجه شيوه هاى تبليغى غدير و امكانات موجود براى اين هدف و بسته هاى علمى مربوط به اين ابلاغ با مديريت مطلوب به همه استان ها برسد و بين همه آنها تقسيم گردد.
در اين طرح جامع، نحوه ارتباط مركز غدير در هر استانى با غديرستان در اصفهان و كيفيت دريافت محصولات فرهنگى و امكانات تبليغى از آنجا توضيح داده شد. همچنين ارتباط هر يک از مراكز استانى غدير با سازمان ها و مراكز مهم شهر بيان شد.
پيش بينى نيازهاى تبليغ غدير ، ۱۳۸۸ ش
پيامبرِ ما در آخرين ماه هاى عمرش يک فرمان جهانى صادر كرده و ميلياردها مخاطبِ ناديده و به دنيا نيامده را مورد خطاب قرارده آنجا كه فرموده:
«فَليُبَلِّغِ الحاضِرُ الغائِبَ». با اين گستردگى كه اين فرمان نبوى دارد، هر مخاطبى بايد جايگاهِ خود را در اطاعت و اجراى اين دستور پيدا كند و وظيفه خود را تشخيص دهد.
بر اين اساس غديرستان به فكر تقسيم كار در تبليغ غدير افتاد؛ تا اهل هر تخصصى كار مربوط به خود را در رابطه با غدير انجام دهد. اين قاعده براى استفاده حد اكثرى از امكانات حد اقلّى بهترين راهكار است.
غديرستان شيوه هاى اين صرفه جويى و به كار گيرى دقيق نيروها، هم در مجموعه خود جارى مى داند و هم در هر وسعتى كه مجموعه هاى مرتبط با غديرستان را شامل شود و هم در هر جايى كه گروهى آماده خدمت به غدير باشند. لذا سعى مى كند با تفكيک انواع نيروهاى خادم غدير و تشخيص كارآيى هر يک و جداسازى كارهايى كه غدير نياز دارد، با تقسيم آنها بين خدمتگزاران غدير بالاترين نتيجه را از كمترين امكانات به دست آورد.
آغاز رسمى غديرستان
در شروع فعاليت غديرستان بنا را بر آن گذاشتيم كه براى اين حركت منتظر كسى نمانيم، و در انتظار آماده شدن كامل شرايط نباشيم. اقتداى ما به حضرت زهرا و اميرالمؤمنين عليهما السلام است كه در دفاع از غدير منتظر كمک نشدند، و يك تنه به ميدان رفتند.
لذا عملكرد غديرستان و رمز اصلى پيشرفت آن بر اين نيت استوار گرديد كه از لحظه شروع آنچه انجام مى دهيم به نيابت مظلومه شهيده حضرت زهراعليها السلام و فرزند شهيدش حضرت محسن عليه السلام، و به نيت تعجيل در فرج فرزندشان آخرين وارث غدير حضرت مهدى عليه السلام باشد.
از همين نگاه است كه عاجزانه و بدون هيچ ادعايى، از آن بزرگواران در ابعاد علمى و اجرايى كمک مى خواهيم؛ و دعاى صاحبان غدير را پشتوانه خود مى دانيم و به دلگرمىِ خشنودى ايشان در اين راه گام برمى داريم.
اجراى طرح هاى غديرستان
طرح جامع غديرستان با توجه به چشم انداز آينده و طرح هاى پيش بينى شده وسيع بود و نياز به شرايط خاص داشت. با اين همه مى توانستيم آنها را به صورت مجزا و مرحله اى شروع كنيم. به همين جهت كار را در همان سال هاى اول شروع نموديم، و در هر مقطع زمانى يكى از طرح ها را اجرايى كرديم، و در سال هاى بعد مراحل تكميلى آن انجام گرفت.
در برخى طرح ها كه نياز به مكان وسيعى داشت، از مكان هاى ديگر در سطح شهر استفاده شد. اما در مورد بعضى از چشم اندازهاى طرح جامع غديرستان مانند موزه يا محل گذراندن اوقات فراغت، هنوز در حال طراحى و برنامه ريزى و آماده سازى هستيم.
نشان رتبه برتر در رسانه علوى
تلاش فراگير و همه جانبه غديرستان در ابعاد مختلف تبليغ غدير، به خصوص در انعكاس نرم افزارى فعاليت ها، به مطرح شدن اين مؤسسه در سطح كشورى و جهانى انجاميد. ارتباطات گسترده از استان ها و شهرهاى مختلف و خارج از كشور، و در ميان گذاشتن سؤالات و نيازهاى غديرى و گرفتن پاسخ هاى مطلوب، محبوبيت غديرستان را بين غدير دوستان به ارمغان آورد.
در دومين جشنواره رسانه هاى علوى كه در سال ۱۳۹۵ ش در تهران برگزار شد، مؤسسه فرهنگى هنرى غديرستان توانست در دو بخش رتبه اول را به دست آورد و لوح تقدير و تنديس اين جشنواره را دريافت كند:
۱ . بخش رسانه هاى بر خط: سايت اختصاصى غديرستان.
۲ . بخش تلفن همراه: اپليكيشن خطابه غدير.
بخش سوم
بنيان گذاران غديرستان
همت بلند و يارى همه جانبه و تشويق روحانى از سوى سه تن از اثر گذارترين پيشكسوتان تبليغ غدير، ما را در تأسيس و بقاء و استمرار مجموعه غديرستان پشتيبانى نموده است. جا دارد در اينجا يادشان را زنده بداريم، تا تلاش بى شائبه و زحمات بى دريغشان را در روزهايى كه كمتر كسى در اين راه قدم گذاشته بود، گرامى داشته باشيم:
حجت الاسلام و المسلمين حاج شيخ محمد باقر شريفى رحمه الله
مرحوم پدرم حجت الاسلام و المسلمين حاج شيخ محمد باقر شريفى رحمه الله استاد و پدر دلسوزم، با عمرى خدمت گزارى و اهتمام به برگزارى جلسات ويژه غدير، بهترين الگو و مشوّق براى من بودند. تكريم اين عيد با عظمت توسط ايشان به خصوص اطعام روز غدير در منزل شخصى خويش، خاطره هاى اثر گذار و فراموش نشدنى در قلب من به يادگار گذاشته؛ و دعاى خير آن بزرگ مرد بعد از رحلتشان باعث تقويت عملكرد اين جانب شده است. ايشان در روز شهادت حضرت زهراعليها السلام سال۱۴۲۶ ق ،۱۳۸۴ ش نداى حق را لبيک گفته و در جوار امام زاده ابوالعباس خوراسگان اصفهان مدفون گرديد.
آيت اللَّه حاج سيد حسن فقيه امامى رحمه الله
مرحوم آيت اللَّه حاج سيد حسن فقيه امامى رحمه الله، پرچمدار و مدافع حريم امامت و ولايت و مؤسس چند مدرسه علميه در اصفهان، پشتيبان و راهگشاى امور غديرستان بوده و از هيچ كمكى درباره آن دريغ ننمودند.
ايشان در حياتشان جزء مؤسسين و رئيس هيأت امناى غديرستان بودند، و به جز غديرستان به عنوان زعيم و استاد حوزه علميه اصفهان ده ها مؤسسه علمى و خيريه بنياد نهادند.
اين بزرگمردِ مدافع حريم ولايت با تربيت شاگردان فرهيخته، سهم بزرگى در ترويج و نشر معارف حقه تشيع در اصفهان داشتند. ايشان با احداث مدارس علميه علاوه بر برگزارى جشن غدير در اين مكانها، شاگردان خويش را با اعتقادى راسخ درباره غدير تربيت مى نمودند.
در روزگارى كه جشن هاى عمومى غدير در اصفهان رونق نداشت، ايشان جشن بزرگى در مدرسه علميه «الغدير» پايه گذارى كردند. در سال ۱۳۸۸ ش فرمودند: امروزه ترويج غدير باعث برگزارى جشن هاى مختلفى در شهر اصفهان شده، اما حدود پنجاه سال قبل كه در اصفهان در مدرسه علميه الغدير جشن غدير را برگزار نمودم، كمتر جايى در اصفهان اين گونه مراسم جشن غدير برگزار مى شد.
در يكى از مراسم باشكوه استقبال از غدير در سال ۱۳۸۸ ش با اينكه حال ايشان مساعد نبود حدود چهار ساعت در آن مجلس حضور داشتند و فرمودند: «بنده براى غدير با سر مى آيم»! كنايه از اينكه هر چه دارم فداى غدير و با تمام وجود براى غدير آماد ه ام. ايشان تأكيد زيادى در جهت ترويج خطبه غدير و شرح آن داشتند.
اين مرد بزرگ پس از عمرى خدمت خالصانه در سال۱۴۳۲ ق ، ۱۳۸۹ ش رحلت نمودند و پيكر ايشان به روى دستان مردم ولايتمدار اصفهان با طى مسافت بيست كيلومترى تشييع و در جوار امام زاده ابوالعباس خوراسگان اصفهان مدفون گرديدند.
استاد حاج محمد رضا فريدونى رحمه الله
استاد مباحث امامت مرحوم حاج محمد رضا فريدونى از جمله افراد خدوم براى اميرالمؤمنين عليه السلام بودند، و در تشكيل مدرسه تخصصى غديرستان سهم به سزايى داشتند.
ايشان حدود چهل سال از عمر خويش را صرف معارف قرآنى نمودند، و در مدرسه تخصصى غديرستان، با ارائه مباحث قرآنى و تربيت شاگردانى در باب امامت خدمت بزرگى به غدير نمودند. ايشان تا آخرين ماه هاى عمر به تدريس اين مباحث ادامه دادند؛ و هميشه با تبليغ ولايت و بيزارى از دشمنان اميرالمؤمنين عليه السلام ريشه هاى اعتقادى را در وجود شاگردانشان تقويت مى نمودند.
اين مرد سخت كوش پس از عمرى خدمت به ثَقلين در سال ۱۴۳۵ ق ، ۱۳۹۵ ش از دنيا رفتند، و پيكر ايشان در امام زاده على بن جعفرعليه السلام در شهر قم به خاک سپرده شد.
بخش چهارم
مهندسى عملكرد غديرستان
اهدافى كه غديرستان بر اساس انگيزه هاى مذكور در بخش اول، و با در نظر گرفتن امكانات موجود براى مسير خود در نظر گرفته، نشانگر مهندسى علمى اين بنا و محاسبات دقيقى است كه براى رسيدن مرحله اى به مقاصد غديرى خود در نظر گرفته است. شيوه هاى اجرايى اين اهداف و آثار آنها و چگونگى دستيابى به هدف هاى از پيش تعيين شده را در سه قسمت اين بخش پى مى گيريم.
ارتباط گروه هاى مختلف با غديرستان
در سال هاى اخير توسط رسانه ها و شبكه های مختلف جهانى و اجتماعى بحث غدير مفصل تر پيگيرى شده، اطلاعات مردم نيز نسبت به اين واقعه و لزوم و اهميت تبليغ غدير بيشتر شده است.
متقابلاً مخالفين غدير نيز در صدد تضعيف و ايجاد شبهه بوده و با ايجاد شبكه هاى جهانى و صرف هزينه هاى سنگين مشغول به فعاليت بوده اند.
بنابراين شيعيانى كه مى خواهند براى غدير كارى انجام داده و اين رسالت و وظيفه خود را در قبال غدير به انجام رسانند، نبايد شتاب زده و بدون تجربه شروع كنند. بر اين اساس مجموعه اى متمركز به نام غديرستان و طراحى و مهندسى تبليغ غدير و آموزش و ارائه انواع فعاليت هاى تبليغى باعث دل گرمى گروههاى مختلف شده و شروع كارى قوى و اثر گذار را براى جامعه تشيع به دنبال خواهد داشت. براى برقرارى ارتباط مستمر با گروه هايى كه علاقه به خدمتگزارى غدير دارنددو پيشنهاد مطرح مى شود:
۱ . حفظ ارتباط در طول سال با افراد فعال و مسئولان اجرايى با برگزارى جلسات ماهيانه يا از طريق شبكه هاى اجتماعى.
۲ . تجليل از خادمين غدير و بها دادن به تجربه ها و پيشنهادات تبليغى آنان.
آشنايى با مراحل كار تبليغى غدير
از نكات مهم تبليغ آن است كه از كجا آغاز شود و چگونه به پايان برسد. شروع و اتمام كار و چگونگى انجام مراحل آن بستگى به برنامه ريزى و مديريت آن دارد، كه هفت نمونه آن را ذكر مى كنيم:
۱ . جمع نمودن و فراخوان از افرادى كه در امور تبليغ غدير هم سو و علاقمند هستند و جايگاه تأثير گذارى در برنامه هاى فرهنگى دارند.
۲ . توجيه كامل و دقيق درباره فعاليت مورد نظر و تبيين اثرات معنوى دنيوى و اُخروى و نياز جامعه امروزى به اين فعاليت براى افرادى كه فراخوان شده اند.
۳ . برگزارى جلسات پيوسته از منتخبين شركت كننده در جلسات قبل، با توجه به استعدادهاى افراد.
۴ . مشورت با افراد يا گروه هايى كه قبلاً اين نوع فعاليت را به نوع ديگرى انجام داده اند. اين مشورت باعث سرعت و بالا رفتن كميت و كيفيت كار خواهد شد.
۵ . اگر امكانات اجرايى و نيروى متخصص كافى براى نوعى از كار تبليغى نيست، بهتر است فعلاً اجرا نشود يا طرح براى اجرا به شخص يا گروه ديگرى كه قدرت اجرايى با امكانات بيشترى دارند ارجاع شود. اين بدان دليل است كه هر فعاليتى اگر دقت و نظم نداشته باشد و حق مطلب در آن ادا نشود در انظار مردم صحنه منفى و ضد تبليغ ايجاد خواهد كرد.
۶ . در طول اجراى طرح، موارد مثبت يا نقاط ضعف آن يادداشت شود و در اولين فرصت اصلاح گردد.
۷ . از تمام مراحل تبليغى گزارش مكتوب يا تصويرى تهيه و ضبط گردد، تا در فرصت مناسب مورد بازبينى قرار گيرد و بهينه سازى گردد.
تأثير گذارى تجربه هاى غديرستان
آنچه غديرستان در فراز و نشيب كار غدير تجربه كرده، مجموعه تجاربى را براى همه غدير دوستان و خادمين غدير بر جاى گذاشته و اثرات جدى و ماندگارى براى آينده هاى اين راه خواهد داشت. در اينجا به هفت نتيجه آن اشاره مى كنيم:
اولاً: عظمت كارهاى انجام شده را به نمايش مى گذارد، كه اين خود باعث تبليغ غدير است.
ثانياً: براى كسانى كه قصد فعاليت در زمينه غدير دارند و به اهميت اين وظيفه الهى پى برده اند، راه را باز نموده و راه كارهاى واقعيت گرايانه و تجربه شده ارائه مى دهد.
ثالثاً: از تجارب كار شده در اين زمينه استفاده مى شود تا از كارهاى موازى جلوگيرى شود.
رابعاً: عملكرد غديرستان به عنوان يک سند موفق در تاريخ غدير ثبت خواهد شد، تا غديريان امروز و نسل هاى آينده آن را پرچم افتخار خود در مقابل دشمنان نشان دهند؛ و مشوقى براى حركت فراگيرتر و عمومى تر در جامعه شيعى باشد.
خامساً: افرادى كه هزينه هاى تبليغ غدير را مى پردازند، با مشاهده آثار و نتايج تبليغى غديرستان با قلبى مطمئن و اميدوار به آينده، پشتيبانى خود از اصلى ترين پايه دين را ادامه مى دهند.
سادساً: معرفى منابع و ارائه راه هاى پاسخ گويى به نيازهاى فكرى در مورد امامت و بيمه نمودن افراد جامعه شيعى از انحرافات عقيدتى، از ثمرات آشنا شدن مردم با مراكز و مؤسساتى همچون غديرستان است.
سابعاً: تشكر از همه كسانى خواهد بود كه به نحوى نام خود را در خادمين غدير ثبت كرده اند، و در سايه پر بركت غدير در غديرستان توشه اى چيده اند. گروهى هم اكنون در ركاب غدير جان بر كف خدمت گزارند، كه نام آنان به عنوان خادمين غدير در دفتر وارث غدير حضرت بقيه اللَّه الاعظم عجل اللَّه فرجه ثبت شده، و گروه ديگرى پس از قبول خدمت به غدير در جوار رحمت الهى متنعم شده اند.
بخش پنجم
اساسنامه غديرستان
قانون نامه اى كه غديرستان براى خط مشى كلى و شيوه هاى عملى و مسائل فرعى منشعب از آنها تدوين كرده و بر اساس آن حركت خود را آغاز نموده، در چهار قسمت بيان مى كنيم:
نام گذارى غديرستان
نام گذارى غديرستان بر اساس احساسات اعتقادى ما و ياد پايه گذاران غدير انتخاب شده و مجموع چهار كلمه عنوان «غديرستان كوثر نبى صلى الله عليه وآله»را تشكيل داده، كه شرح آن چنين است:
اولاً: ياد مُبلّغ اعظم غدير حضرت نبى اکرم محمدصلى الله عليه وآله با كلمه «نبى» آمده است.
ثانياً :ياد اولين مدافع و شهيده راه غدير حضرت صديقه كبرى فاطمه زهراعليها السلام با كلمه «كوثر» آورده شده است.
ثالثاً: ياد صاحب مقام ولايت اميرالمؤمنين عليه السلام با كلمه «غدير» تداعى شده است.
رابعاً:با پسوند «ستان» به غدير همه جانبه بودن فعاليتهاى غديرى يادآورى شده است.
اين سه عزيزِ غدير نقش اصلى را در پايه گذارى غدير داشته اند و شخصاً در صحنه غدير حاضر بوده اند. با اين نام گذارى اهالى غديرستان هميشه متوجه اين بزرگواران خواهند بود و هر كس نام كامل غديرستان را بشنود ياد بنيان گزاران غدير خواهد افتاد.
تدوين اساسنامه غديرستان
در آغاز تأسيس غديرستان خدمت مرحوم آيت اللَّه حاج سيد حسن فقيه امامى رسيدم و درخواست پايه گذارى غديرستان به دست مبارک ايشان را مطرح كردم. ايشان استقبال گرمى كرده فرمود:«نه تنها در ايام غدير، بلكه در طول سال بايد براى غدير تلاش كرد».
پيرو اين استقبال گرم از پيشنهاد بناى غديرستان، ايشان تجارب عمرى خدمت به آستان مقدس اميرالمؤمنين عليه السلام را در اختيار ما گذاشتند، و تا در قيد حيات بودند با رهنمودهايشان ما را براى خدمت دقيق تر يارى مى نمودند.
در مرحله بعد، طى جلساتى با حضور ايشان و ديگر مؤسسين غديرستان، اشراف بر امور غديرستان با سمت رئيس هيئت امناء را پذيرفتند. آنگاه اساسنامه اى براى اين مؤسسه غديرى تنظيم و به امضاى ايشان و ديگر مؤسسين رسيد، كه تعيين كننده راه و كيفيت فعاليت هاى غديرستان بوده و خواهد بود.
منشور فكرى غديرستان
قانون نامه فكرى مؤسسه غديرستان به عنوان مركز تخصصى تبليغ غدير است، كه در برگيرنده همه نقاط مربوط به موضوع است و براى همه ابعاد اين ابلاغ راهكارها را تدوين نموده است.
در واقع غديرستان با اين كتاب نشان داده در ادعاى تخصص نسبت به تبليغ غدير، پيشينه هاى فكرى لازم را تدارك ديده و بر اساس ايده ها و تدبيرهاى عاقلانه و تأثير گذار حركت خود را آغاز كرده و ادامه مى دهد.
كتاب قانونِ غديرستان بر اساس آموزه هاى صاحبان غدير در اين مسير آماده شده، و با مشورت اهالى تبليغ و اصحاب غدير بارها اصلاح و پردازش شده، و صورت نهايى آن را به صورت كتاب حاضر تقديم به همه مُبلّغين غدير در سراسر جهان گرديده است.
اگر ادعا كنيم كه تدوين و آماده سازى نهايى اين كتاب به معناى جمع بندى چهار منبع اساسى در تبليغ غدير است سخنى به جا گفته و ادعايى به حق داشته ايم. آن چهار منبع عبارتند از:
۱ . اوامر صاحبان غدير در كيفيت «فَليُبَلِّغِ الحاضِرُ الغائِبَ».
۲ . تجربه هاى همه غديريان تاريخ در ابلاغ پيام غدير.
۳ . تجربه هاى پانزده ساله غديرستان در راه تبليغ غدير.
۴ . راه كارهاى پيشنهادى كه هنوز تجربه نشده است.
به همين دليل پرونده كتاب حاضر همچنان باز خواهد ماند، تا هر كس در هر شرايطى راهكار جديدى براى تبليغ غدير داشت و يا تجربه تازه اى به دست آورد به آن اضافه شود. در آينده هايى كه ممكن است با ابزارهاى جديد و شرايط اجتماعى و فكرى متفاوت، كيفيت تبليغ غدير هم رنگ هاى تازه اى به خود بگيرد، بسيارى از تجربه هايى كه امروزه قابل احتمال نيست به اين كتاب افزوده خواهد شد و ان شاء اللَّه تا ظهور آخرين وارث غدير اين روند ادامه خواهد داشت.
منشور عَمَلى غديرستان
در كنار قانون نامه اصلى غديرستان كه مستقيماً به شيوه هاى تبليغ غدير فكر مى كند، يك تعهّد نامه اخلاقى نيز براى آن تدارک ديده شده تا با پايبندى عملى به آنها و مراعات آن در همه زمان ها و مكان هاى تبليغ غدير، سربلندى و افتخار اهالى غدير ضمانت شده باشد، و بتوانيم براى صاحبان غدير زينت باشيم. اين منشور عَمَلى در سی فراز تنظيم شده است:
۱ . نيت خدمت به غديرِ اميرالمؤمنين عليه السلام، به نيابت از مظلومه شهيده حضرت زهراعليها السلام و محسن ششماهه.
۲. توسلات مداوم روزانه و هفتگى به اهل بيت عليهم السلام، به خصوص حضرت سيد الشهداءعليه السلام.
۳ . هدف قرار دادن ترويج و اقامه تبليغ غدير، و اكتفا نكردن به مجرد تبليغ آن.
۴. عدم خروج از موضوع غدير به هيچ وجه، حتى در مناسبت هاى ديگر هم هر فعاليت و تبليغى با ارتباط دادن آن با غدير باشد.
۵ . تبليغ غدير به صورت همه جانبه و در همه ابعاد آن.
۶ . نشان دادن ابعاد گسترده و با عظمت غدير، هم به دوستان هم به دشمنان.
۷. آشنايى با شيوه هاى تبليغى جهان با مطالعات دقيق، و به كار گماردن گروهى براى اين منظور و به روز بودن شيوه ها تا حد امكان.
۸. تفكيك موضوعات مرتبط با غدير و ايجاد بسترهاى جداگانه براى تحقيق و پژوهش.
۹. دسته بندى طرح ها و زمان بندى اجرايى كردن آنها در كوتاه مدت و بلند مدت و فاز بندى اجرايى بر اساس برآورد هزينه ها.
۱۰. توليد فكر و ارائه راه كارهاى اجرايى كه قبلاً سابقه اجرايى نداشته و جذاب است.
۱۱. عجين شدن غدير با زندگى فردى و خانوادگى و درگير كردن نزديكان به فعاليت هاى غديرى.
۱۲. توجيه و اطلاع رسانى افراد مرتبط با غديرستان، نسبت به اهميت موضوع.
۱۳. تحمل رنج و سختى و استقامت در كار تا رسيدن به نتيجه مطلوب و اهداف از پيش تعيين شده.
۱۴. نظم در انجام فعاليت ها در طول سال، به خصوص برنامه هاى غدير.
۱۵. محدود نكردن انجام فعاليت هاى غديرى به ساعات ادارى و روزهاى عادى، و آمادگى دائمى براى اين وظيفه مهم.
۱۶ . تشكيل اتاق فكر و ايجاد زمينه براى بارش افكار غديرى.
۱۷. دسته بندى پيشنهادات تبليغى و تحليل آنها و سپس به كار گيرى و اجرايى نمودن طرح ها با توجه به شرايط و امكانات.
۱۸ . اشتراك گذارى همه ايده ها و نتايج تبليغى غدير.
۱۹. روحيه انتقاد پذيرى و بر طرف نمودن نواقص.
۲۰. ايجاد فضاى تخصصى ابلاغ غدير در فضاها و موقعيت هاى آموزشى.
۲۱. مشورت با صاحبان فكرهاى غديرى در موقعيت هاى مختلف، و گرفتن نظرات و پيشنهادات آنها.
۲۲. اهتمام به تربيت نيروى متخصص با فكر غديرى در زمينه هاى مختلف تبليغ آن.
۲۳. ارتباط با مراكز و اشخاص فعال غديرى، و تبادل افكار و اطلاعات و تجارب.
۲۴. جلب رضايت ارباب رجوع، و مشاوره در صورت نياز، و برطرف سازى نياز تا حد امكان.
۲۵. برخوردارى از افراد متخصص و متعهد، و واگذارى مسئوليت ها طبق قدرت و زمينه هاى موجود در افراد.
۲۶ . آماده سازى امكانات براى انواع تبليغ غدير.
۲۷. برگزارى جلسات هفتگى و ماهيانه جهت بيان گزارش كارها و پيشرفت و در جريان قرار دادن نيروها از عملكرد يكديگر.
۲۸ . ارائه گزارش سالانه خدمت علماى بزرگ و كارشناسان تبليغ و مؤسسين غديرستان و گرفتن راه كارهاى آن بزرگواران.
۲۹. احساس انجام وظيفه و اكتفا به تحصيل برخى از اهداف، نگران نشدن از به دست نيامدن همه هدف ها.
۳۰. مواظب دقيق بر خط قرمزهاى الهى در همه زمينه هاى تبليغى، و توقف هنگام برخورد با آنچه خداوند ممنوع فرموده است.
منبع
غدیرستان در تبلیغ غدیر