دانشنامه غدیر (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
پيامبر اسلام‏ صلى الله عليه وآله در آخرين سال عمر خود بر اساس آيه »يا اَيُّهَا الَّرسولُ بَلِّغ ما اُنزِلَ اِلَيكَ مِن رَبِّكَ ...«××× 1 سوره مائده: آيه 67 . ×××، در بازگشت از سفر حج، در جايى بين مكه و مدينه به نام »غدير خم«، طى خطابه‏اى يك ساعته براى صد و بيست هزار نفر، على بن ابى‏طالب‏عليه السلام را به جانشينى خود منصوب كردند و جوانب اين مسئله را مفصلاً بيان فرمودند. پيرو اين اعلان رسمىِ خلافت، آيه »اليَومَ اَكمَلتُ لَكُم دينَكُم وَ اَتمَمتُ عَلَيكُم نِعمَتى وَ رَضيتُ لَكُمُ الاِسلامَ ديناً«××× 2 سوره مائده: آيه 3 . ××× نازل شد.
پيامبر اسلام‏ صلى الله عليه وآله در آخرين سال عمر خود بر اساس آيه «يا اَيُّهَا الَّرسولُ بَلِّغ ما اُنزِلَ اِلَيكَ مِن رَبِّكَ ...» <ref>سوره مائده: آيه ۶۷ .</ref> ، در بازگشت از سفر حج، در جايى بين مكه و مدينه به نام «غدير خم»، طى خطابه‏ اى يک ساعته براى صد و بيست هزار نفر، امیرالمؤمنین عليه السلام را به جانشينى خود منصوب كردند و جوانب اين مسئله را مفصّلاً بيان فرمودند. پيرو اين اعلان رسمىِ خلافت، آيه «اليَومَ اَكمَلتُ لَكُم دينَكُم وَ اَتمَمتُ عَلَيكُم نِعمَتى وَ رَضيتُ لَكُمُ الاِسلامَ ديناً» <ref>سوره مائده: آيه ۳ .</ref> نازل شد.




اين واقعه عظيم در تاريخ اسلام ثبت شد و بين همه مسلمين با اسناد متواتر مورد قبول واقع گرديد، و حدود صد و پنجاه صحابى آن را نقل كردند و مؤلفين بزرگ اسلام كتاب‏هاى مستقلى درباره آن تأليف نمودند. از جمله علامه مير حامد حسين در كتاب عبقات الانوار و علامه امينى در كتاب الغدير مدارك و منابع مفصل حديث غدير را از كتب اهل سنت جمع آورى كرده و نشر جهانى دادند، و هر گونه شك و شبهه‏اى را در اين باره از ميان برداشتند.


اين واقعه عظيم در تاريخ اسلام ثبت شد و بين همه مسلمين با اسناد متواتر مورد قبول واقع گرديد، و حدود صد و پنجاه صحابى آن را نقل كردند و مؤلفين بزرگ اسلام كتاب ‏هاى مستقلى درباره آن تأليف نمودند. از جمله علامه مير حامد حسين رحمه الله در كتاب عبقات الانوار و علامه امينى رحمه الله در كتاب الغدير مدارک و منابع مفصل حديث غدير را از كتب اهل سنت جمع آورى كرده و نشر جهانى دادند، و هر گونه شک و شبهه ‏اى را در اين باره از ميان برداشتند.


على رغم اينكه دشمنان بعد از پيامبرصلى الله عليه وآله مانع راه امامت شدند و مسير مسلمانان را از دستور العمل خدا و رسول منحرف كردند، اما بسيارى از مسلمانان به ولايت و امامت امیرالمؤمنین عليه السلام پس از پيامبرصلى الله عليه وآله معتقدند، و در جانشينى پيامبرشان هيچ كس و هيج راه ديگرى را نمى‏شناسند.




در چهارده قرنى كه از غدير گذشته -  على رغم غلبه ظاهرى دشمنان -  غديريان پرچم آن را برافراشته‏اند. از علما و راويان حديث و تاريخ تا مردم عادى، دست در دست هم در راه حفظ و تبليغ غدير از هيچ تلاشى فروگذار نكرده‏اند، تا توانسته‏اند اسناد و منابع و متون مربوط به غدير را به دست نسل‏هاى مسلمانان برسانند. امروز شاهد روزگار شكوفايى غدير هستيم، كه از خطبه تا واقعه و تا همه وقايع قبل و بعد مرتبط به ماجراى غدير، با انواع وسايل ارتباط جمعى به زبان‏هاى مختلف به گوش همه جهانيان رسيده است.
على رغم اينكه دشمنان بعد از پيامبر صلى الله عليه وآله مانع راه امامت شدند و مسير مسلمانان را از دستور العمل خدا و رسول منحرف كردند، اما بسيارى از مسلمانان به ولايت و امامت [[امیرالمؤمنین (لقب)|امیرالمؤمنین]] عليه السلام پس از پيامبر صلى الله عليه وآله معتقدند، و در جانشينى پيامبرشان هيچ كس و هيج راه ديگرى را نمى‏ شناسند.




اكنون راه هزار و چهارصد ساله غدير، در پانزدهمين قرن خود دانشنامه جامعى را مى‏طلبد كه معارف آن را بر اساس واژه‏ها استخراج نمايد، تا هر كس بتواند با هر ذهنيتى خواسته‏هاى علمى خود را از آن به دست آورد. مجموعه 26 جلدى دانشنامه حاضر، پاسخى به اين نياز تحقيقاتى است، و آماده سازى جامع‏ترين مجموعه درباره معارف غدير به صورت واژگانى الفبايى به شمار مى‏آيد.


در چهارده قرنى كه از غدير گذشته -  على رغم غلبه ظاهرى دشمنان -  غديريان پرچم آن را برافراشته ‏اند. از علما و راويان حديث و تاريخ تا مردم عادى، دست در دست هم در راه حفظ و تبليغ غدير از هيچ تلاشى فروگذار نكرده ‏اند، تا توانسته ‏اند اسناد و منابع و متون مربوط به غدير را به دست نسل ‏هاى مسلمانان برسانند. امروز شاهد روزگار شكوفايى غدير هستيم، كه از خطبه تا واقعه و تا همه وقايع قبل و بعد مرتبط به ماجراى غدير، با انواع وسايل ارتباط جمعى به زبان‏ هاى مختلف به گوش همه جهانيان رسيده است.


در يك نگاه اين مجموعه آرزوى ديرينه غديريان و آبروى جهانى يك اعتقاد در مقابل همه اديان و مذاهب به حساب مى‏آيد. اين كتاب سنگين و افتخار آميز در مجلدات متعدد، مخالفان و بيگانگان از غدير را به اعجاب وامى‏دارد، و خرسندى پيروان غدير را به ارمغان مى‏آورد، و غدير را با عظمتى لايق شأن آن در چشم جهانيان منعكس مى‏نمايد.




فكر و ايده دانشنامه
اكنون راه هزار و چهارصد ساله غدير، در پانزدهمين قرن خود دانشنامه جامعى را مى‏ طلبد كه معارف آن را بر اساس واژه ‏ها استخراج نمايد، تا هر كس بتواند با هر ذهنيتى خواسته ‏هاى علمى خود را از آن به دست آورد. مجموعه 26 جلدى دانشنامه حاضر، پاسخى به اين نياز تحقيقاتى است، و آماده سازى جامع ‏ترين مجموعه درباره معارف غدير به صورت واژگانى الفبايى به شمار مى ‏آيد.


ايده »دانشنامه غدير« بر اساس سه فرمان از مبلغ اعظم غدير در خطبه آن شكل گرفته است:
در يک نگاه اين مجموعه آرزوى ديرينه غديريان و آبروى جهانى يک اعتقاد در مقابل همه اديان و مذاهب به حساب مى‏ آيد. اين كتاب سنگين و افتخار آميز در مجلدات متعدد، مخالفان و بيگانگان از غدير را به اعجاب وا مى‏ دارد، و خرسندى پيروان غدير را به ارمغان مى ‏آورد، و غدير را با عظمتى لايق شأن آن در چشم جهانيان منعكس مى ‏نمايد.


=== فكر و ايده دانشنامه ===
ايده «دانشنامه غدير» بر اساس سه فرمان از مبلّغ اعظم غدير در خطبه آن شكل گرفته است:


اول : كلام رسول خداصلى الله عليه وآله در خطبه غدير كه مخاطبين آن را به عدد همه انسان‏ها اعلام كرد و فرمود: »قَد بَلَّغتُ ما اُمِرتُ بِتَبليغِهِ حُجَّةً علَى كُلِّ حاضِرٍ وَ غائِبٍ وَ عَلى كُلِّ اَحَدٍ مِمَّن شَهِدَ اَو لَم‏يَشهَد وُلِدَ اَو لَم‏يولَد«××× 1 خطبه غدير در منابع زير: »روضة الواعظين«: ج 1 ص 89 ، »الاحتجاج«: ج 1 ص 66 ، »اليقين«: ص 343 باب 127 . ×××: »آنچه مأمور به ابلاغش بودم رساندم تا حجت باشد بر هر كسى كه حاضر است يا حاضر نيست، به دنيا آمده يا نيامده است«.
==== اول: ====
كلام رسول خداصلى الله عليه وآله در خطبه غدير كه مخاطبين آن را به عدد همه انسان‏ ها اعلام كردند و فرمودند:


«قَد بَلَّغتُ ما اُمِرتُ بِتَبليغِهِ حُجَّةً علَى كُلِّ حاضِرٍ وَ غائِبٍ وَ عَلى كُلِّ اَحَدٍ مِمَّن شَهِدَ اَو لَم ‏يَشهَد وُلِدَ اَو لَم‏ يولَد» <ref>خطبه غدير در منابع زير: «روضة الواعظين»: ج ۱ ص ۸۹ ، «الاحتجاج»: ج ۱ ص ۶۶ ، «اليقين»: ص ۳۴۳ باب ۱۲۷ .</ref>: «آنچه مأمور به ابلاغش بودم رساندم تا حجت باشد بر هر كسى كه حاضر است يا حاضر نيست، به دنيا آمده يا نيامده است».


پس بايد به فكر راه‏هايى بود كه همه انسان‏ها با آسان‏ترين شيوه و سريع‏ترين زمان دسترسى به همه معارف غدير پيدا كنند. بر اين اساس »دانشنامه« با شيوه واژگانى اين بستر را آماده مى‏كند كه هر انسانى از طريق هر مفهومى كه به ذهنش خطور مى‏كند و احتمال مى‏دهد به غدير راه پيدا كند.


پس بايد به فكر راه ‏هايى بود كه همه انسان‏ ها با آسان ‏ترين شيوه و سريع ‏ترين زمان دسترسى به همه معارف غدير پيدا كنند. بر اين اساس «دانشنامه» با شيوه واژگانى اين بستر را آماده مى ‏كند كه هر انسانى از طريق هر مفهومى كه به ذهنش خطور مى‏ كند و احتمال مى ‏دهد ، به غدير راه پيدا كند.


دوم : فرمان ابدى پيامبرصلى الله عليه وآله كه ادامه تبليغ غدير را تا آخرين روز دنيا اعلام كرد و فرمود: »فَليُبَلِّغِ الحاضِرُ الغائِبَ وَ الوالِدُ الوَلَدَ اِلى يَومِ القيامَةِ«××× 2 منبع سابق. ×××: »بايد هر حاضرى به غايب و هر پدرى به فرزند تا روز قيامت برساند«. اين يعنى همه -  بدون هيچ شرط و خصوصيتى -  موظف به ابلاغ پيام غديرند، و بايد شيوه ابلاغ آن را بياموزند تا قادر به تبليغ آن باشند.
==== دوم: ====
فرمان ابدى پيامبرصلى الله عليه وآله كه ادامه تبليغ غدير را تا آخرين روز دنيا اعلام كردند و فرمودند: «فَليُبَلِّغِ الحاضِرُ الغائِبَ وَ الوالِدُ الوَلَدَ اِلى يَومِ القيامَةِ» <ref>منبع سابق.</ref>: «بايد هر حاضرى به غايب و هر پدرى به فرزند تا روز قيامت برساند». اين يعنى همه -  بدون هيچ شرط و خصوصيتى -  موظف به ابلاغ پيام غديرند، و بايد شيوه ابلاغ آن را بياموزند تا قادر به تبليغ آن باشند.


پس بر عهده ماست كه راهكارهايى براى آموزش عمومى غدير ارائه دهيم و راه را براى آموختن همگانى آن هموار كنيم. »دانشنامه« مى‏تواند اين رسالت از تبليغ غدير را بر عهده بگيرد كه هر كسى در هر حدى از سواد و علم و اطلاعات، فقط با لحظه‏اى فكر واژه‏اى را در نظر بگيرد، و از همان پنجره به غدير بنگرد و گمشده خود را پيدا كند و يا به آنچه نمى‏داند دست يابد.
پس بر عهده ماست كه راهكارهايى براى آموزش عمومى غدير ارائه دهيم و راه را براى آموختن همگانى آن هموار كنيم. «دانشنامه» مى ‏تواند اين رسالت از تبليغ غدير را بر عهده بگيرد كه هر كسى در هر حدى از سواد و علم و اطلاعات، فقط با لحظه‏ اى فكر واژه ‏اى را در نظر بگيرد، و از همان پنجره به غدير بنگرد و گمشده خود را پيدا كند و يا به آنچه نمى ‏داند دست يابد.


==== سوم: ====
عهدى كه پيامبرصلى الله عليه وآله در غدير از ما گرفتند آنگاه كه از همه مخاطبين غدير تا پايان جهان خواستند اين پيمان نامه را با ایشان تكرار كنند: «نَحنُ نُؤَدّى ذلِكَ عَنكَ الدّانى وَ القاصى مِن اَولادِنا وَ اَهالينا» <ref>منبع سابق.</ref>: «ما (پيام غدير) را از قول تو به نزديک و دور از فرزندان و نزديكانمان مى‏ رسانيم»، و آن حضرت از آنان چنين تعهد گرفتند: «لانُغَيِّرُ وَ لانُبَدِّلُ وَ لانَبتَغى بِذلِكَ بَدَلاً وَ لايَرَى اللَّهُ مِن اَنفُسِنا حِوَلاً»<ref>منبع سابق.</ref> : «هرگز تغيير و تبديل در اين پيمان ايجاد نمى ‏كنيم و چيز ديگرى را جايگزين آن نمى‏ نماييم، و خداوند در اين باره از نَفْس‏هايمان دگرگونى نبيند».


سوم : عهدى كه پيامبرصلى الله عليه وآله در غدير از ما گرفت آنگاه كه از همه مخاطبين غدير تا پايان جهان خواست اين پيمان نامه را با او تكرار كنند: »نَحنُ نُؤَدّى ذلِكَ عَنكَ الدّانى وَ القاصى مِن اَولادِنا وَ اَهالينا«××× 1 منبع سابق. ×××: »ما )پيام غدير( را از قول تو به نزديك و دور از فرزندان و نزديكانمان مى‏رسانيم«، و آن حضرت از آنان چنين تعهد گرفت: »لانُغَيِّرُ وَ لانُبَدِّلُ وَ لانَبتَغى بِذلِكَ بَدَلاً وَ لايَرَى اللَّهُ مِن اَنفُسِنا حِوَلاً«××× 2 منبع سابق. ×××: »هرگز تغيير و تبديل در اين پيمان ايجاد نمى‏كنيم و چيز ديگرى را جايگزين آن نمى‏نماييم، و خداوند در اين باره از نَفْس‏هايمان دگرگونى نبيند«.


پس بايد براى پيام رسانى غدير از هر راه ممكن كه مورد رضاى مبلغ اول غدير است كوتاهى نكنيم؛ و با فرهنگ سازى مستحكم و ريشه‏دار براى غدير راه هر گونه تحريف و اشتباه را ببنديم، تا نسل‏هاى آينده با اطمينان خاطر آن را دريافت كنند.


پس بايد براى پيام رسانى غدير از هر راه ممكن كه مورد رضاى مبلغ اول غدير است كوتاهى نكنيم؛ و با فرهنگ سازى مستحكم و ريشه‏دار براى غدير راه هر گونه تحريف و اشتباه را ببنديم، تا نسل‏هاى آينده با اطمينان خاطر آن را دريافت كنند.