هند: تفاوت میان نسخه‌ها

۳٬۸۷۷ بایت حذف‌شده ،  ‏۲۱ اکتبر ۲۰۲۳
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
== جشن ‏هاى غدير در هند<ref>اسرار غدير: ص ۳۶۳-۳۶۵. چهارده قرن با غدير: ص ۲۲۵-۲۳۱.</ref> ==
== مقاله درباره غدير<ref>غدير در احساس ملت‏ها: ص ۵-۸ .</ref> ==
جشن ‏هاى سراسرى غدير كه هر ساله در سالروز [[غدیر|عيد غدیر خم]] در هيجدهم ذى حجه برگزار مى ‏شود از شاخص‏ ترين آئين ه‏اى يادبود غدير است و تأثير اجتماعى آن در حفظ محتواى غدير در اذهان عموم مردم فوق‏ العاده است.
غديرِ سال ۱۴۲۳ براى اولين بار برنامه بى ‏سابقه ‏اى را تجربه كرد. افرادى از مليت‏ هاى مختلف جهان فراخوانده شدند، تا در برنامه ‏اى كه گفتمان ملت‏ ها درباره غدير را تداعى مى ‏كرد، احساس خود را از اين واقعه در مقاله‏ اى به تصوير كشند.
 
در اين برنامه ۲۱۴ نفر از ۳۶ كشور جهان با ۲۷ زبان مختلف شركت كردند، كه همه سعى كرده بودند دريافت درونى‏ شان را از واقعه عظيم غدير نشان دهند، و برداشت خود را با ذوق و سليقه ‏اى كه ظرافت اين ماجرا مى‏ طلبد، با زيباترين كلام به رشته قلم درآورند، كه يكى از اين كشورها هند است.
 
== نداى «وقفوهم انهم مسئولون» در محشر غدير<ref>سيدمحمدرضارضوى.</ref> ==
غدير يك مراسم عادى نبوده كه به سادگى آن را بر زبان جارى
 
كنيم. حقيقتا يك واقعه عظيم بوده است. سيل جمعيت در
 
هواى سوزان يادآور محشر كبرى در قيامت بوده، كه همه مردم
 
با نداى «وقفوهم انهم مسئولون» متوقف مى‏شوند. كاملترين
 
رسولان و كاملترين اوصياى پروردگار در آنجا حاضر بوده‏اند. در
 
توقفى به طول سه روز دستورى ابلاغ شده كه محافظ همه
 
دستورات الهى است.
 
سلام بر روزى كه آفتاب رسالت از بالاى منبر درخشيد و ماهتاب امامت و ولايت
 
را جلوه داد.
 
سلام بر روزى كه نقاب از چهره منافقان كنار رفت.
 
سلام بر روزى كه كفر آن روز مأيوس شد و دين كامل و نعمت تمام گشت.
 
سلام بر روزى كه رسول گرامى صلى‏الله‏عليه‏و‏آله وعده روز اول تبليغ را ايفا نمود و عملى كرد.


در زمان [[آل بویه]] در ايران و عراق و در حكومت فاطمیان در شام و مصر و يمن جشن ‏هاى غدير به طور مفصل گرفته مى‏ شد و اهميت خاصى براى آن قائل بودند.<ref>مراجعه شود به كتاب «عيد الغدير فى عهد الفاطميين» .</ref> از زمان [[صفویه]] تا زمان ما همه ساله مراسم غدير با شور خاصى برگزار مى‏ شود و در ايران، عراق، لبنان، پاكستان و هند جشن‏ هاى مفصلى به اين مناسبت برگزار مى ‏گردد.
سلام بر روزى كه خداوند رضايت خود را اعلام كرد.


== غدير و نوروز در هند<ref>قنوت خورشيد: ص ۴۹-۵۳.</ref> ==
سلام بر وجود عزيزى كه در اين روز سعيد به ولايت امت نشست و دستش به وسيله
[[پیامبر صلی الله علیه و آله|پیامبر اسلام‏ صلی الله علیه و آله]] بعد از سپرى شدن ۳۵۲۴ روز از مبدأ [[هجرت]]، در عيد قربان سال دهم برابر با ۱۹/۱۲/۱۰ شمسى مشغول مناسک حج بود. ايشان به هنگام بازگشت از [[حجةالوداع]] در روز ۱۸ ذى‏ حجه، در حالى كه ۳۵۳۲ روز از مبدأ هجرت گذشته بود، برابر با ۲۷/۱۲/۱۰ شمسى و مطابق با ۱۸ مارس ۶۳۲ ميلادى، وقتى به نزديک محل [[جحفه]] -  كه غدير خم در آن قرار دارد - رسيد، فرشته وحى از جانب پروردگار [[آیه ابلاغ]] را نازل فرمود.


علامه شعرانى در اين رابطه مى ‏نويسد: من از زيج هندى استخراج كردم كه تحول [[آفتاب]] به برج حمل در سال دهم هجرى، چهارشنبه ۲۱ ذى‏ حجه، سه روز پس از غدير خم بود، و جشن گرفتن پس از سه روز هم مناسب است. بنابراين، عيد سعيد غدير با ايام [[نوروز]] كاملاً انطباق دارد. به ويژه كه با حركت تقديمى نقطه اعتدال بهارى به پيشواز از اين عيد سعيد، وارد برج حوت شده است.<ref>دمع السجوم (ترجمه مرحوم شعرانى از كتاب نفس الهموم) : ص ۲۰۲.</ref>
اشرف مخلوقات بالا رفت.


بحث در اين باره مفصلاً در محل خود آمده است. در اينجا اشاره ‏اى داريم به تقارن غدير و نوروز در هند:
سلام بر رسول پاك ختمى مرتبت، كاملترين رسولان، و سلام بر جانشين و وصى


در مناطق هند و پاكستان و افغانستان نيز نوروز جشن گرفته مى ‏شود، ولى بيشتر به شيعيان اختصاص دارد و صبغه الهى دارد. چرا كه جشن نوروزشان ساگرد غدير است. در برخى شهرهاى مهم [[افغانستان]]، مردم هر سال هنگام نوروز منتظر عَلَمى با نام مبارک اميرالمؤمنين‏ عليه السلام هستند، با نام «جهنده سخى» ؛ كه «سخى» به معناى [[شاه ‏مردان]] است و لقب حضرت اميرالمؤمنين‏ عليه السلام خوانده مى‏ شود.
او، كاملترين اوصياى پروردگار.


در ايالت كشمير هند نيز، [[علما]] و احزاب شيعه خواستار تعطيلى نوروز به عنوان غدير شده ‏اند. مردم نوروز را به عنوان عيد اللَّه الاكبر غدير مى‏ شناسند. لذا خانه تكانى كرده و لباس نو مى‏ پوشند و سفره نذر حضرت اميرالمؤمنين ‏عليه السلام مى ‏اندازد. در پاكستان هر سال ساعت نصب حضرت اميرالمؤمنين‏ عليه السلام را استخراج مى‏ كنند، چرا كه آن را پاک ‏ترين ساعت سال مى ‏دانند، و هر ساله در نوروز «جشن تاج پوشى على ‏عليه السلام» برگزار مى ‏شود.
غدير روزى بود مانند روز حشر، زمين همچون ميدان محشر. نه فرشى بودو نه


براى توضيح بيشتر مراجعه شود به عنوان: [[نوروز]].
سايبانى. همه و همه خسته به سوى وطن خود گام مى‏زدند، تا هر چه سريعتر به منزل


== مقاله درباره غدير<ref>غدير در احساس ملت‏ها: ص ۵-۸ .</ref> ==
مقصود خود را برسند.
غديرِ سال ۱۴۲۳ براى اولين بار برنامه بى ‏سابقه ‏اى را تجربه كرد. افرادى از مليت‏ هاى مختلف جهان فراخوانده شدند، تا در برنامه ‏اى كه گفتمان ملت‏ ها درباره غدير را تداعى مى ‏كرد، احساس خود را از اين واقعه در مقاله‏ اى به تصوير كشند.
 
براى نشستن نه سايبانى كه از آن سايه بگيرند، و نه درختى كه به زير آن پناه برند.
 
هر كس مى‏خواهد بر ديگرى سبقت گيرد، كه ناگاه صدايى همچون روز محشر بلند
 
مى‏شود كه «وقفوهم انهم مسئولون»، و صداى «حىَّ على خير العمل» بلند مى‏شود. ندايى
 
تمام صحرا را فرا مى‏گيرد: آنها كه جلو رفته‏اند برگردند و آنان كه به اين نقطه
 
نرسيده‏اند خود را برسانند.
 
 
همه با حيرت و استعجاب با يكديگر سخن مى‏گويند كه  چرا زنگ توقف زده


در اين برنامه ۲۱۴ نفر از ۳۶ كشور جهان با ۲۷ زبان مختلف شركت كردند، كه همه سعى كرده بودند دريافت درونى‏ شان را از واقعه عظيم غدير نشان دهند، و برداشت خود را با ذوق و سليقه ‏اى كه ظرافت اين ماجرا مى‏ طلبد، با زيباترين كلام به رشته قلم درآورند، كه يكى از اين كشورها هند است.
شده است. ولى هيچ كس اصل ماجرا را نمى‏داند. در اين صحراى بى آب و گياه، در


براى توضيح بيشتر مراجعه شود به عنوان: [[غدیر در احساس ملت‏ ها (کتاب)]].
هواى گرم، زير تابش خورشيد، رسول گرامى صلى‏الله‏عليه‏و‏آله از ما چه مى‏خواهد؟ اما كسى جرئت


== نماز جماعت غدير در هند<ref>قنوت خورشيد: ص ۲۲.</ref> ==
ندارد از رسول گرامى صلى‏الله‏عليه‏و‏آله سؤال كند ماجرا چيست؟
در اينجا گزارشى از سنت اقامه نماز جماعت عيد غدير در هند ارائه مى‏ كنيم:


تاريخچه سنت برپايى [[نماز عید|نماز جماعت]] عيد غدير به زمان پيامبر اكرم‏ صلى الله عليه وآله بر مى‏ گردد. بنا بر آنچه در «المقنعه» شيخ مفيد: ص ۲۰۳ و «الكافى فى الفقه» ابوالصلاح حلبى: ص ۱۶۰ آمده، اولين نماز را خود پيامبرصلى الله عليه وآله در عيد غدير اقامه فرموده ‏اند.
رسول اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله آماده انجام وظيفه خود شده است. وظيفه‏اى كه دستور آن توسط


اميرالمؤمنين‏ عليه السلام هم در دوران [[خلافت]] ظاهرى خود، در يک روز كه غدير با جمعه مصادف شده بود، به جاى نماز جمعه [[نماز عید|نماز عید غدیر]] را اقامه كرده، و در خطبه آن به طور مفصل از فضائل عيد اللَّه الاكبر غدير سخن به ميان مى‏ آورند. از جمله مى ‏فرمايند كه رسول‏ خداصلى الله عليه وآله ايشان را به آن امر فرموده‏ اند. خبر اين نماز و خطبه در چندين منبع در روايت [[امام رضا علیه السلام|حضرت امام رضا علیه السلام]] آمده است.<ref>مصباح المتهجد: ص ۷۵۸. الاقبال: ج ۲ ص ۲۶۰. مصباح الزائر: فصل ۷، بحار الانوار: ج ۹۷ ص ۱۱۲ و ج ۳۷ ص ۱۶۴. مناقب آل ابى‏ طالب (ابن ‏شهرآشوب) : ج ۳ ص ۴۳. وسائل الشيعة: ج ۷ ص ۳۲۷. جواهر: ج ۱۲ ص ۲۱۷. كلمات الامام الحسين‏ عليه السلام: ص ۶۹۰ . الشيعة فى احاديث الفريقين: ص ۲۸۲.</ref>
جبرئيل امين چنين نازل شده است: «يا أيها الرسول بلِّغ ما أنزل إليك من ربك و إن


به روايت آقا ضياءالدين عراقى در «شرح تبصره» [[علما|شيخ مفید]] هم اين نماز را همراه هزاران نفر به جمعيت آن دوران در كرخ بغداد اقامه كرده ‏اند.
لم‏تفعل فما بلَّغت رسالته و اللّه‏ يعصمك من الناس».


ظاهراً اين نماز بين شیعيان مشهور و متداول بوده است؛به طورى كه به تعبير مرحوم وحيد بهبهانى در مصابيح الظلام:ج ۲ ص ۳۶ و ج ۸ ص ۲۶۰،از كارهايى است كه حتى زن‏ ها و بچه ‏هاى [[اهل‏ سنت]] نيز يقين به صدور آن از شيعيان دارند.
قضيه آن قدر مهم است كه همه دستورات الهى كه توسط حضرت رسول اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله


برخى از تاريخ‏ نگاران [[اهل ‏سنت]] هم - البته با لحن خاصى -خبر از بر پايى اين نماز توسط شیعیان داده‏ اند.از جمله نويرى در نهايه الارب: ج ۱ ص ۱۸۴،به نقل از «گزيده الغدير»: ص ۸۱ .
به مردم ابلاغ شده بى‏معنى و بى‏هدف خواهد ماند، اگر محافظ آن دستورات وجود


در دوره معاصر هم اقامه نماز عيد غدير توسط سيد محمدباقر مشهدى در شهر لكنهوى هند و برخى ديگر از مساجد اين شهر نيز صورت گرفته است.
نداشته باشد.


== پانویس ==
== پانویس ==
<references />
<references />
[[رده:تبلیغ غدیر]]
[[رده:تبلیغ غدیر]]