اسلام: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۴: خط ۲۴:


=== موقعيت تاريخى ===
=== موقعيت تاريخى ===
اولين مرحله پس از تبليغ جهانى ولايت اهل ‏بيت ‏عليهم السلام در [[خطبه غدیر|خطابه غدیر]] است. [[حضرت محمّد صلی الله علیه و آله|پیامبر صلی الله علیه و آله]] لحظاتى پيش با ابلاغ پيام «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ، اللّهمَّ والِ مَنْ والاهُ...» در شانه ‏هاى خود سبكى از چنين انجام وظيفه ‏اى را احساس مى‏ كند. پس از آن نزول آيه «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ ...» نيز اعلام شده و اسلام كامل گرديده است.
اولين مرحله پس از تبليغ جهانى ولايت اهل ‏بيت ‏عليهم السلام در [[خطبه غدیر|خطابه غدیر]] است. پیامبر صلی الله علیه و آله لحظاتى پيش با ابلاغ پيام {{متن عربی|مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ، اللّهمَّ والِ مَنْ والاهُ...}} در شانه ‏هاى خود سبكى از چنين انجام وظيفه ‏اى را احساس مى‏ كند. پس از آن نزول آيه {{متن قرآن|الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ ...}} نيز اعلام شده و اسلام كامل گرديده است.


در چنين شرايطى دو آيه مزبور به طور كامل در كلام حضرت [[اقتباس]] شده، يعنى آن اسلامى كه غير آن قبول نيست همين اسلام است كه به كمال نهايى رسيده است.
در چنين شرايطى دو آيه مزبور به طور كامل در كلام حضرت اقتباس شده، يعنى آن اسلامى كه غير آن قبول نيست همين اسلام است كه به كمال نهايى رسيده است.


بايد توجه داشت كه منظور حضرت نزول آيه اكمال و دو آيه مذكور در اعلان ولايت نمى ‏تواند باشد، زيرا حضرت مى ‏فرمايد: «خدايا هنگام اعلان ولايت اين آيه را ...»، و نمى ‏فرمايد:
بايد توجه داشت كه منظور حضرت نزول آيه اكمال و دو آيه مذكور در اعلان ولايت نمى ‏تواند باشد، زيرا حضرت مى ‏فرمايد: «خدايا هنگام اعلان ولايت اين آيه را ...»، و نمى ‏فرمايد:


«اين دو يا سه آيه را ...» در حالى كه در [[عربی]] مراعات يی و دو و جمع در افعال و ضماير ضرورى است.
«اين دو يا سه آيه را ...» در حالى كه در عربی مراعات يی و دو و جمع در افعال و ضماير ضرورى است.


بنابراين آيه نازل شده همان آيه اول است كه «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ...» باشد، و آيه دوم و سوم دنباله كلام خود حضرت به صورت تضمين و تركيب آيه با سخن است. در قرآن نيز اين سه آيه در كنار هم نيست تا كلمه «اسلام» در آيه دوم ارتباط با همان كلمه در آيه اول داشته باشد.
بنابراين آيه نازل شده همان آيه اول است كه {{متن قرآن|الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ...}} باشد، و آيه دوم و سوم دنباله كلام خود حضرت به صورت تضمين و تركيب آيه با سخن است. در قرآن نيز اين سه آيه در كنار هم نيست تا كلمه «اسلام» در آيه دوم ارتباط با همان كلمه در آيه اول داشته باشد.


لازم به يادآورى است كه طبق متن كتاب «اليقين» در اين فراز خطبه، دو آيه «إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّه الْإِسْلامُ...» و «وَ مَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلامِ دِيناً» مطرح شده، ولى تصريح به نزول آن در غدير نشده است،
لازم به يادآورى است كه طبق متن كتاب «اليقين» در اين فراز خطبه، دو آيه {{متن قرآن|إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّه الْإِسْلامُ...}} و {{متن قرآن|وَ مَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلامِ دِيناً}}مطرح شده، ولى تصريح به نزول آن در غدير نشده است،


بلكه به عنوان «قُلْتَ» يعنى: «چنين فرموده‏ اى» بدان اشاره شده است؛ گذشته از اينكه اكثر نسخه ‏ها با اين عبارت نيست. بنابراين در همين بخش هر سه آيه را به طور كامل مورد بحث قرار مى ‏دهيم.
بلكه به عنوان {{متن عربی|قُلْتَ}} يعنى: «چنين فرموده‏ اى» بدان اشاره شده است؛ گذشته از اينكه اكثر نسخه ‏ها با اين عبارت نيست. بنابراين در همين بخش هر سه آيه را به طور كامل مورد بحث قرار مى ‏دهيم.


=== موقعيت قرآنى ===
=== موقعيت قرآنى ===
۴٬۰۶۴

ویرایش