توحید: تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۱۲۳: خط ۱۲۳:
   بخش اول خطبه غدير، حاوىِ عبارات والا و پر معنا در قالب ۱۱۰ جمله در توحيد است كه اجمالاً به آنها اشاره مى ‏شود:
   بخش اول خطبه غدير، حاوىِ عبارات والا و پر معنا در قالب ۱۱۰ جمله در توحيد است كه اجمالاً به آنها اشاره مى ‏شود:


عظمت و علو خداوند، قدرت و علم او، [[خالقيت]] او، [[سميع]] و بصير بودن او، دائم و [[لا يزالى]] بودن او، بى‏ نيازى خداوند، اراده او، ضد و شريك نداشتن خداوند، [[كرم و حلم]] خداوند، منزه و قدوس بودن خداوند، بازگشت همه امور به خداوند، نزديكى خداوند به بندگانش، وسعت رحمت و نعمت خداوند، آثار قدرت خداوند در انسان و افلاك، انتقام و عذاب خداوند، لزوم حمد الهى و اظهار عجز از درك صفات او و تواضع و ذلت در مقابل عظمت خداوند.
عظمت و علو خداوند، قدرت و علم او، خالقیت او، سمیع و بصير بودن او، دائم و لایزالی  بودن او، بى‏ نيازى خداوند، اراده او، ضد و شريك نداشتن خداوند، کرم و حلم خداوند، منزه و قدوس بودن خداوند، بازگشت همه امور به خداوند، نزديكى خداوند به بندگانش، وسعت رحمت و نعمت خداوند، آثار قدرت خداوند در انسان و افلاك، انتقام و عذاب خداوند، لزوم حمد الهى و اظهار عجز از درك صفات او و تواضع و ذلت در مقابل عظمت خداوند.


== عدل خدا در مكتب غدير و سقيفه<ref>ژرفاى غدير: ص ۴۶. </ref>==
== عدل خدا در مكتب غدير و سقيفه<ref>ژرفاى غدير: ص ۴۶. </ref>==
   در مورد عدل خداوند متعال دو خط فكرى وجود دارد، كه فاصله بين اين دو [[خط فكرى]] از زمين تا آسمان بلكه در تقابل با يكديگر است: سقيفه خداوند را عادل نمى‏ داند، و لزومى هم براى اين اعتقاد نمى‏ بيند، و تحقق ظلم از سوى حق تعالى را جايز مى‏ شمارد. اما غدير خداى عادل را پذيرفته است كه هيچ احتمالى از ظلم درباره او روا نيست.
   در مورد عدل خداوند متعال دو خط فكرى وجود دارد، كه فاصله بين اين دو خط فکری از زمين تا آسمان بلكه در تقابل با يكديگر است: سقيفه خداوند را عادل نمى‏ داند، و لزومى هم براى اين اعتقاد نمى‏ بيند، و تحقق ظلم از سوى حق تعالى را جايز مى‏ شمارد. اما غدير خداى عادل را پذيرفته است كه هيچ احتمالى از ظلم درباره او روا نيست.


== علم خداوند<ref>واقعه قرآنى غدير: ص ۸۰ </ref>==
== علم خداوند<ref>واقعه قرآنى غدير: ص ۸۰ </ref>==
در فرازهاى ابتدايى خطبه غدير، پيامبرصلى الله عليه وآله فرمود:«قَدْ فَهِمَ السَّرائِرَ وَ عَلِمَ الضَّمائِرَ ...»، و اشاراتى به علم خداوند داشت، كه از باطن و خفاياى امور اطلاع دارد و غلبه مطلق از آنِ اوست؛ و خلق او بدون هيچ سابقه و نمونه ‏اى از خلقت بوده است.
در فرازهاى ابتدايى خطبه غدير، پيامبرصلى الله عليه وآله فرمود: {{متن عربی|قَدْ فَهِمَ السَّرائِرَ وَ عَلِمَ الضَّمائِرَ ...}} و اشاراتى به علم خداوند داشت، كه از باطن و خفاياى امور اطلاع دارد و غلبه مطلق از آنِ اوست؛ و خلق او بدون هيچ سابقه و نمونه ‏اى از خلقت بوده است.


== قدرت خداوند<ref>واقعه قرآنى غدير: ص ۸۰ . </ref>==
== قدرت خداوند<ref>واقعه قرآنى غدير: ص ۸۰ . </ref>==
   در فرازهاى ابتدايى خطبه غدير، پيامبرصلى الله عليه وآله اشاره به قدرت الهى كرد و اينكه همه مخلوقات در برابر ذات الهى تسليم ‏اند. حضرت اين مفهوم را با عباراتى بلند و زيبا يادآور شد كه در برابر عظمت خداوند همه [[متواضع]]، و در برابر عزت او همه ذليل، و در برابر قدرت او همه تسليم، و در برابر هيبت او همه خاضع هستند.
   در فرازهاى ابتدايى خطبه غدير، پيامبرصلى الله عليه وآله اشاره به قدرت الهى كرد و اينكه همه مخلوقات در برابر ذات الهى تسليم ‏اند. حضرت اين مفهوم را با عباراتى بلند و زيبا يادآور شد كه در برابر عظمت خداوند همه متواضع و در برابر عزت او همه ذليل، و در برابر قدرت او همه تسليم، و در برابر هيبت او همه خاضع هستند.


پس از آن با اشاره به آيه ۵۴ سوره اعراف:«يَغْشَى اللَّيْلَ النَّهارَ يَطْلُبُهُ حَثيثاً»، اشاره به چرخش خاضعانه افلاك نمود.
پس از آن با اشاره به آيه ۵۴ سوره اعراف: {{متن قرآن|يَغْشَى اللَّيْلَ النَّهارَ يَطْلُبُهُ حَثيثاً}} اشاره به چرخش خاضعانه افلاك نمود.


حضرت در چند فراز بعد افزود كه حيات و مرگ و فقر و غنا، و خنده و گريه، و منع و عطا همه در يد قدرت اوست؛ و اين عبارات را با اشاره به آيه اول سوره مُلك به پايان برد كه« لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ ، بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلى كُلِّ شَىْ‏ءٍ قَديرٌ» .
حضرت در چند فراز بعد افزود كه حيات و مرگ و فقر و غنا، و خنده و گريه، و منع و عطا همه در يد قدرت اوست؛ و اين عبارات را با اشاره به آيه اول سوره مُلك به پايان برد كه{{متن عربی| لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ ، بِيَدِهِ الْخَيْرُ}} {{متن قرآن|وَ هُوَ عَلى كُلِّ شَىْ‏ءٍ قَديرٌ}}


== نور خداوند<ref>واقعه قرآنى غدير: ص ۸۰ . </ref>==
== نور خداوند<ref>واقعه قرآنى غدير: ص ۸۰ . </ref>==
خط ۱۴۲: خط ۱۴۲:


== وحدانيت<ref>واقعه قرآنى غدير: ص ۸۰ . </ref>==
== وحدانيت<ref>واقعه قرآنى غدير: ص ۸۰ . </ref>==
در فرازهاى ابتدايى خطبه غدير، پيامبرصلى الله عليه وآله اشاره به وحدانيت خداوند نمود. آن حضرت در جملاتى با گنجانيدن سوره توحيد در كلام خود، وحدانيت خدا را ياد كرد كه نه شبيهى دارد و نه ضدى، و نه مى زايد و نه زاييده شده است:«و لَمْ‏ يَكُنْ لَهُ كُفْواً اَحَدٌ».
در فرازهاى ابتدايى خطبه غدير، پيامبرصلى الله عليه وآله اشاره به وحدانيت خداوند نمود. آن حضرت در جملاتى با گنجانيدن سوره توحيد در كلام خود، وحدانيت خدا را ياد كرد كه نه شبيهى دارد و نه ضدى، و نه مى زايد و نه زاييده شده است: {{متن قرآن|و لَمْ‏ يَكُنْ لَهُ كُفْواً اَحَدٌ}}


== منبع ==
== منبع ==
دانشنامه غدیر،جلد ۶ ،صفحه ۱۹۳
دانشنامه غدیر،جلد ۶، صفحه ۱۹۳


== پانویس ==
== پانویس ==
[[رده:خطابه غدیر]]
[[رده:خطابه غدیر]]
۴٬۰۶۴

ویرایش