نُدبه (دعا): تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۰۰۱ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۳ ژانویهٔ ۲۰۲۲
اتمام عنوان ندبه
بدون خلاصۀ ویرایش
(اتمام عنوان ندبه)
خط ۱۳۲: خط ۱۳۲:
اين المؤَمّل لاحياء الكتاب و حدوده؟ اين مُحيى معالم الدين و اهله؟ كجاست آن آرزو شده ‏اى كه اِحيا كند كتاب خدا و حدود آن را ؟ كجاست آن زنده‏ كننده نشانه‏ هاى دين و اهل دين؟
اين المؤَمّل لاحياء الكتاب و حدوده؟ اين مُحيى معالم الدين و اهله؟ كجاست آن آرزو شده ‏اى كه اِحيا كند كتاب خدا و حدود آن را ؟ كجاست آن زنده‏ كننده نشانه‏ هاى دين و اهل دين؟


'''۵. سنت‏ ها و فرائض'''


5 -  سنت‏ها و فرائض
در خطبه غدير


اى مردم! با دينِ كامل و تفقّه (دانايى در دين) خانه خدا را زيارت كنيد. اى مردم! نماز را بپا داريد و زكات را بپردازيد، همانگونه كه خداى عزوجل به شما فرموده است. اما اگر زمانى طولانى بر شما گذشت و كوتاهى نموده و فراموش كرديد، على‏ عليه السلام صاحب اختيار و سرپرست شماست، كه معارف دين را برايتان تبيين كند.


در خطبه غدير
بدانيد كه حلال و حرام بيش از آن است كه من همه آنها را يک به يک برشمرده و بشناسانم، يا در اين مدت كوتاه به تمام حلال‏ ها دستور داده و از همه حرام ‏ها بازتان دارم. بنابراين، مأمورم كه از شما بيعت گرفته و با شما دست بدهم بر پذيرشِ آنچه از سوى خداى عزوجل درباره اميرالمؤمنين و اوصياى بعد از او عليهم السلام آورده ‏ام. همان امامانى كه از من و از نسل او (على) عليهم السلام هستند و تا روز قيامت كه خداوند در آن به حق حكم مى‏ كند، به حق قيام مى ‏كنند و مهدى‏ عليه السلام از آنان است.
 
در اين فرازها از خطبه غدير به تصريح آمده كه انجام سنت‏ ها و فرائض و عمل به حرام و حلال منوط به اِحراز دين كامل؛ يعنى پذيرش ولايت على بن ابى‏ طالب ‏عليه السلام است. ولى به نظر میرسد كه اين موارد هم به دست فراموشى سپرده شده و به مرور زمان رنگ باخته است، چرا كه امام صادق‏ عليه السلام در دعاى ندبه از اين حقيقت نيز چنين پرده برداشته است:
 
در دعاى ندبه:
 
اين المُدّخر لتجديد الفرائض و السنن؟ اين المتخيّر لاعادة الملّة و الشريعة؟ كجاست آنكه براى تازه كردنِ فرائض و سنت‏ها ذخيره شده است؟ كجاست آن برگزيده ‏اى كه كيش و آئين محمدى را از نو بنا كند؟


اى مردم! با دينِ كامل و تفقّه )دانايى در دين( خانه خدا را زيارت كنيد. اى مردم! نماز را بپا داريد و زكات را بپردازيد، همانگونه كه خداى عزوجل به شما فرموده است. اما اگر زمانى طولانى بر شما گذشت و كوتاهى نموده و فراموش كرديد، على‏عليه السلام صاحب اختيار و سرپرست شماست، كه معارف دين را برايتان تبيين كند.
و سرانجام اگر از آن دسته افرادى هستيم كه به خواندن دعاى عهد در هر صبح مبادرت داشته يا هر از چند گاهى آن را مى‏خوانيم، سعى كنيم كه به فرموده رسول ‏خدا صلى الله عليه و آله در خطبه غدير از روى تفقّه باشد، نه صرفاً از روى عادت يا ثواب! و تنها در اين صورت است كه به مفهوم واقعى عباراتى چنين پى خواهيم برد:


و اعمُر اللهم به بلادك و احىِ به عبادك. فانّك قلت و قولك الحق: ظهر الفساد فى البرّ و البحر بما كسبت ايدى الناس. و اجعله اللهم... ، مُجدّداً لما عُطّل من احكام كتابك و مُشيّداً لما ورد من اعلام دينك و سنن نبيّك<ref>مفاتيح الجنان: دعاى عهد.</ref>:


بدانيد كه حلال و حرام بيش از آن است كه من همه آنها را يك به يك برشمرده و بشناسانم، يا در اين مدت كوتاه به تمام حلال‏ها دستور داده و از همه حرام‏ها بازتان دارم. بنابراين، مأمورم كه از شما بيعت گرفته و با شما دست بدهم بر پذيرشِ آنچه از سوى خداى عزوجل درباره اميرالمؤمنين و اوصياى بعد از اوعليهم السلام آورده‏ام. همان امامانى كه از من و از نسل او )على( عليهم السلام هستند و تا روز قيامت كه خداوند در آن به حق حكم مى‏كند، به حق قيام مى‏كنند و مهدى‏عليه السلام از آنان است.
پس اى فريادرسِ دادخواهان! به فرياد اين بنده گرفتارِ كوچک ترينت عنايت كن و بزرگ آقايش را به او بنما، اى توانمندِ مطلق! و بدين سان سوزِ دل و اندوه سينه‏ اش را مرهمى بگذار و آتش درونش را فرو نشان، اى كسى كه بر عرش قرار گرفته و بازگشت و سرانجام كار به سوى او است.<ref>ترجمه عباراتى از دعاى ندبه.</ref>


براى توضيح بيشتر مراجعه شود به عنوان: [[دعا]] /  دعاهاى روز غدير.


در اين فرازها از خطبه غدير به تصريح آمده كه انجام سنت‏ها و فرائض و عمل به حرام و حلال منوط به اِحراز دين كامل؛ يعنى پذيرش ولايت على بن ابى‏طالب‏عليه السلام است. ولى به نظر مى‏رسد كه اين موارد هم به دست فراموشى سپرده شده و به مرور زمان رنگ باخته است، چرا كه امام صادق‏عليه السلام در دعاى ندبه از اين حقيقت نيز چنين پرده برداشته است:
== پانویس ==