آیه ۱۷۹ آل عمران و غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۸۵: خط ۱۸۵:


===== بحث ششم: كثرت خبيث و قلت طيّب =====
===== بحث ششم: كثرت خبيث و قلت طيّب =====
آنچه در ابتداى نظر باعث وحشت مى‏شود كثرت خبيثان در هر زمانى است كه مخالفان اهل‏بيت‏عليهم السلام هستند در حالى كه خداوند صريحاً فرموده: »قُلْ لا يَسْتَوِى الْخَبِيثُ وَ الطَّيِّبُ وَ لَوْ أَعْجَبَكَ كَثْرَةُ الْخَبِيثِ«××× 2 مائده /  100. ×××، يعنى: »بگو: خبيث و طيب مساوى نخواهد شد، اگر چه كثرت خبيث تو را به تعجب وا دارد« ! و با اين آيه قرآن دل‏ها آرام مى‏گيرد كه كثرت خبيث نه تعجب دارد و نه وحشت، و آنكه نزد خدا ارزش دارد همانا طيب است و بس، اگر چه طيب يك نفر باشد و آنكه نزد خدا ارزش ندارد همانا خبيث است اگر چه همه عالم باشند.
آنچه در ابتداى نظر باعث وحشت مى‏ شود كثرت خبيثان در هر زمانى است كه مخالفان اهل‏بيت‏ عليهم السلام هستند در حالى كه خداوند صريحاً فرموده: «قُلْ لا يَسْتَوِى الْخَبِيثُ وَ الطَّيِّبُ وَ لَوْ أَعْجَبَكَ كَثْرَةُ الْخَبِيثِ»<ref>مائده /  ۱۰۰.</ref>، يعنى: «بگو: خبيث و طيب مساوى نخواهد شد، اگر چه كثرت خبيث تو را به تعجب وا دارد» ! و با اين آيه قرآن دل‏ها آرام مى‏ گيرد كه كثرت خبيث نه تعجب دارد و نه وحشت، و آنكه نزد خدا ارزش دارد همانا طيب است و بس، اگر چه طيب يك نفر باشد و آنكه نزد خدا ارزش ندارد همانا خبيث است اگر چه همه عالم باشند.


لذا خداوند مرحله نهايى خبيث از طيب را چنين بيان فرموده است: «لِيَمِيزَ اللَّه الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ وَ يَجْعَلَ الْخَبِيثَ بَعْضَهُ عَلى بَعْضٍ فَيَرْكُمَهُ جَمِيعاً فَيَجْعَلَهُ فِى‏جَهَنَّمَ أُولئِكَ هُمُ الْخاسِرُونَ»<ref>انفال /  ۳۷.</ref>، يعنى: «تا خداوند خبيث را از طيب جدا كند، و خبيث‏ ها را كنار هم قرار دهد و همه را متراكم كند و سپس در جهنم قرار دهد كه اينان زيانكارانند» .


لذا خداوند مرحله نهايى خبيث از طيب را چنين بيان فرموده است: »لِيَمِيزَ اللَّه الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ وَ يَجْعَلَ الْخَبِيثَ بَعْضَهُ عَلى بَعْضٍ فَيَرْكُمَهُ جَمِيعاً فَيَجْعَلَهُ فِى‏جَهَنَّمَ أُولئِكَ هُمُ الْخاسِرُونَ«××× 3 انفال /  37. ×××، يعنى: »تا خداوند خبيث را از طيب جدا كند، و خبيث‏ها را كنار هم قرار دهد و همه را متراكم كند و سپس در جهنم قرار دهد كه اينان زيانكارانند« .
پس خداوند پس از جداسازى خبيث و طيب، خبيثان را هر قدر كه باشند مجموعاً به جهنم مى‏ ريزد و صفحه وجود را از شرشان پاك مى ‏كند و آنچه مى ‏ماند فقط طيب خواهد بود.


اينجاست كه شيرينى اين احاديثِ ولايت را از عمق جان احساس مى‏ كنيم كه خداوند به پيامبرش مى‏ فرمايد: قسم به عزت و جلالم، اگر همه خلقم نزد من آيند در حالى كه به اندازه چشم بر هم زدنى درباره تو شك داشته باشند يا برگزيدگان از ذريه‏ ات را مبغوض بدارند، آنان را داخل آتش خواهم كرد و از اين كار باكى ندارم!<ref>بحار الانوار: ج ۱۸ ص ۳۹۵ و ج ۳۶ ص ۱۶۳ و ج ۳۷ ص ۳۲۱.</ref> يعنى نه جاى تعجب دارد و نه بايداز آن وحشت داشت.


پس خداوند پس از جداسازى خبيث و طيب، خبيثان را هر قدر كه باشند مجموعاً به جهنم مى‏ريزد و صفحه وجود را از شرشان پاك مى‏كند و آنچه مى‏ماند فقط طيب خواهد بود.
همان گونه كه نقطه مقابل آن را ذات ذوالجلال چنين فرموده است: لَوِ اجْتَمَعَ النّاسُ كُلُّهُمْ عَلى وِلايَةِ عَلِىٍّ لَما خَلَقْتُ النّارَ: اگر همه مردم بر ولايت على اجتماع مى‏ كردند آتش جهنم را خلق نمى‏ كردم.<ref>امالى الصدوق: ص ۱۵۷. بحار الانوار: ج ۳۹ ص ۲۴۷.</ref>


اين چنين است كه طيب و خبيث مسيرى را از عالم ذرّ و روز الَسْت آغاز مى‏ كنند و رنگ و بوى نسل‏ها و نسب‏هاى صحيح را به خود مى‏ گيرند تا هنگام انعقاد نطفه دورى از شيطان يا شركت آن نصيبشان مى‏ شود و قدم به اين دنيا مى‏ گذارند.


اينجاست كه شيرينى اين احاديثِ ولايت را از عمق جان احساس مى‏كنيم كه خداوند به پيامبرش مى‏فرمايد: قسم به عزت و جلالم، اگر همه خلقم نزد من آيند در حالى كه به اندازه چشم بر هم زدنى درباره تو شك داشته باشند يا برگزيدگان از ذريه‏ات را مبغوض بدارند، آنان را داخل آتش خواهم كرد و از اين كار باكى ندارم!××× 1 بحار الانوار: ج 18 ص 395 و ج 36 ص 163 و ج 37 ص 321. ××× يعنى نه جاى تعجب دارد و نه بايداز آن وحشت داشت.
آنگاه عكس‏ العمل خود را در حب و بغض اهل‏بيت‏ عليهم السلام نشان مى‏ دهند تا روز قيامت كه خبيث و طيب متمايز مى‏ شوند و معرفى مى‏ گردند و در سر منزل نهايى طيبان در بهشت و خبيثان در جهنم جاى مى ‏گيرند.


 
== پانویس ==
همان گونه كه نقطه مقابل آن را ذات ذوالجلال چنين فرموده است: لَوِ اجْتَمَعَ النّاسُ كُلُّهُمْ عَلى وِلايَةِ عَلِىٍّ لَما خَلَقْتُ النّارَ: اگر همه مردم بر ولايت على اجتماع مى‏كردند آتش جهنم را خلق نمى‏كردم.××× 2 امالى الصدوق: ص 157. بحار الانوار: ج 39 ص 247. ×××
 
 
اين چنين است كه طيب و خبيث مسيرى را از عالم ذرّ و روز الَسْت آغاز مى‏كنند و رنگ و بوى نسل‏ها و نسب‏هاى صحيح را به خود مى‏گيرند تا هنگام انعقاد نطفه دورى از شيطان يا شركت آن نصيبشان مى‏شود و قدم به اين دنيا مى‏گذارند.
 
 
آنگاه عكس‏العمل خود را در حب و بغض اهل‏بيت‏عليهم السلام نشان مى‏دهند تا روز قيامت كه خبيث و طيب متمايز مى‏شوند و معرفى مى‏گردند و در سر منزل نهايى طيبان در بهشت و خبيثان در جهنم جاى مى‏گيرند.