افطار: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی غدیر
(افطار)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۲۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۹:۳۴

افطارى دادن در عيد غدير[۱]

از موارد بسيار مهم در مورد روز و عيد غدير، اعمال و آداب عيد غدير است.

به علت اهميت اين روز، اعمال و آدابى ذكر شده كه با هيچ روزى برابرى نمى‏كند و مختص به قشر خاص و سن معينى نيست، و داراى ابعاد اعتقادى و عبادى مختلفى است. از جمله اعمال عيد غدير افطارى دادن است[۲]:

يكى از اعمال نيک در شرع مقدس اسلام افطار دادن به مؤمنين روزه‏ دار است، كه در كتب فريقين ثواب‏ هاى زيادى براى آن ذكر شده است، و معصومين‏ عليهم السلام ما را امر به آن كرده و خود به آن عمل نموده ‏اند، و بزرگان و خيرين و مؤمنين اين عمل صالح را ارج نهاده و مداومت نموده ‏اند. به خصوص در ايام ماه مبارک رمضان و ليالى متبركه ديگر به اين سنت حسنه جامه عمل پوشانده ‏اند.


از كارهاى مستحب در روز غدير افطارى دادن به مؤمنان روزه‏دار است. همان طورى كه بسيارى از اعمال مستحب در روز غدير ثواب بيشترى دارند، افطارى دادن در اين روز نيز از ثواب فزون‏ترى برخوردار است. چنانكه در برخى از روايات، اين روز را «يوم تفطير الصائمين» روزى افطارى دادن به روزه داران، نام نهاده ‏اند.

حضرت امام صادق ‏عليه السلام فرموده است: من فطّر فيه مؤمناً كان كمن اطعم فئاماً و فئاماً؛ فلم يزل يعد الى ان عقد بيده عشراً. ثم قال: اتدرى كم الفئام؟ قلت: لا. قال: مائة الف كل فئام. كان له ثواب من اطعم بعددها من النبيين ‏عليهم السلام و الصديقين و الشهداء فى حرم اللَّه عزوجل و سقاهم فى يوم ذى مسغبة...[۳]:

كسى كه در آن شب مؤمنى را افطار دهد مانند كسى است كه اطعام كرده فئام و فئامى را، تا اينكه ده فئام را شمردند. سپس حضرت از راوى پرسيدند:

آيا مى‏ دانى «فئام» چيست؟ عرض كرد: خير. حضرت فرمود: صد هزار[۴]، و براى شخص اطعام كننده ثواب كسى است كه به همان عدد از انبياء عليهم السلام و صديقين و شهدا را در حرم خداوند متعال اطعام كند و سيراب نمايد.

حتى بعضى از معصومين ‏عليهم السلام مانند حضرت رضا عليه السلام، در روز غدير مجلسى براى افطار دادن مى گرفتند.[۵]آن حضرت فرمودند: كسى كه مؤمنى را در آن روز اطعام كند مانند كسى است كه جميع انبياء عليهم السلام و صديقين را اطعام كرده باشد.[۶]

تبليغ غدير با افطارى دادن[۷]

يكى از شاخص هاى زندگى معصومين‏ عليهم السلام تبليغ غدير به شكل ‏هاى مختلف است. از جمله تبليغ غدير با افطارى دادن در روز غدير است. امام رضا عليه السلام در روز غديرى روزه گرفت و براى افطار عده ‏اى را دعوت كرد، و براى آنان سخنان مفصلى درباره غدير فرمود، و به منازل آنان هدايايى فرستاد.[۸]

پانویس

  1. آداب عيد غدير (خانه كودک): ص56-145. غدير دعا و محبت (نيشابورى): ص37-62. همراه با ذى‏ الحجه (اوحدى): ج2 ص105-181. ترجمه الغدير (امينى - واحدى): ص 659 . اسرار غدير: ص246، 254-256. چهارده قرن با غدیر: ص77، 153-157، 201-209، 233، 234. غدیر در قرآن: ج3 ص338-340. اسرار غدیر: ص246، 252، 253، 254-256، 281، 353-363.
  2. الاقبال: اعمال عيد غدير.
  3. التهذيب: ج 3 ص 144 ح 317.
  4. در بحار: ج 97 ص 118، از امام رضاعليه السلام حديثى نقل كرده كه مى‏فرمايد: بعد از آنكه اميرالمؤمنين‏عليه السلام در خطبه روز غدير در كوفه ثواب افطار دادن را فرمودند و كلمه »فئام« ذكر شد، حضرت 10 بار فئام را تكرار كردند. شخصى از آن حضرت سؤال كرد: يا اميرالمؤمنين، فئام چيست؟ فرمودند: 200 هزار پيامبر و صديق و شهيد. چه كسى مى‏تواند اين عدد را كفالت كند از مؤمنين و مومنات؟ من ضامن هستم او را نزد خداوند متعال كه در امان باشد از كفر و فقر، و اگر بميرد در آن شب يا روز بميرد بدون اينكه مرتكب كبيره‏اى شود اجر او بر خداست.
  5. الاقبال: ص 461.
  6. الاقبال: ص465، 466.
  7. تبليغ غدير در سيره معصومين ‏عليهم السلام: ص102، 103.
  8. عوالم العلوم: ج 3/15 ص 221.