نبات: تفاوت میان نسخهها
(اتمام عنوان گیاهان) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۵ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۵۴
عرضه ولايت بر گياهان در روز غدير[۱]
در آن روز از ايام سال كه مقارن با روز غدير بوده است وقايع بسيار مهمى در عالم خلقت و در تكوين جهان رخ داده، همان طور كه انبياء نيز برنامه هاى مهم خود را در اين روز انجام داده اند.
اين به خاطر ارزشى است كه صاحب اين روز يعنى اميرالمؤمنين عليه السلام به آن داده است و حاكى از آن است كه واقعه اى مهم تر از آن در تاريخ عالم نبوده است كه سعى شده ساير وقايع با آن مقارن گردد و از مباركى اين روز طلب بركت و يُمن شود. از جمله عرضه ولايت بر همه مخلوقات در روز غدير است.
همان طور كه در روز غدير «ولایت» بر انسان ها عرضه شد، در عالم خلقت بر ساير مخلوقات نيز عرضه شد. امام رضا علیه السلام در حديثى به وقوع اين امور در روز غدير اشاره مى فرمايد.[۲]
از جمله آنها عرضه ولايت بر نباتات است؛ هر كدام قبول كرد شيرين و خوش طعم، و هر كدام قبول نكرد تلخ شد.
ولايت ائمه عليهم السلام بر گياهان[۳]
از جمله آياتى كه در غدير بر پيامبرصلى الله عليه وآله نازل شده اين آيات است:
«وَ إِنْ يَكادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَ يَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ . وَ ما هُوَ إِلاَّ ذِكْرٌ لِلْعالَمِينَ»:
«كسانى كه كافر شدند آنگاه كه ذكر را مى شنوند از روى غضب نگاه هاى تندى به تو مى كنند و مى گويند: او ديوانه است، ولى آن جز ذكرى براى جهانيان نيست».
با توجه به اينكه در احاديث نزول اين آيه در غدير و پس از اهانت منافقين به پيامبر صلى الله عليه و آله بيان شده[۴]، و براى تبيين كاملِ آيه «وَ ما هُوَ إِلاَّ ذِكْرٌ لِلْعالَمِينَ» رواياتى مربوط به ولايت مطلقه معصومين عليهم السلام و عموميت صاحب اختيارى ايشان نسبت به همه مخلوقات و نيز پذيرش تكوينى مخلوقات نسبت به ولايت ايشان و اقرار بسيارى از آنها به مقام با عظمت ايشان وارد شده است.
در اينجا احاديث مربوط به ولايت ائمه عليهم السلام بر حيوانات و نباتات و جمادات را يادآور مى شويم:
حيوانات و نباتات چون صامت هستند و بشر سخن آنان را نمى فهمد در سايه معجزاتى كه با حضور معصومين عليهم السلام درباره آنها اتفاق افتاده، به وضوح نشان داده اند كه تحت ولايت على الاطلاق ايشان قرار دارند.
وقايع بسيارى در انقياد حيواناتى نظير آهو، شتر، گوسفند، شير، گرگ، سگ، سوسمار، مار، مرغابى، كلاغ، قرقاول و حتى ماهيان دريا وارد شده كه امر معصومين عليهم السلام را اطاعت كرده اند و يا با ايشان سخن گفته اند.[۵]
همچنين درباره گياهان و جماداتى نظير نخل و آفتاب و ماه و كوه و ساختمان و لباس و گوشت قضاياى زيادى وارد شده كه فرمان ايشان را اجرا كرده اند و يا با ايشان سخن گفته اند.[۶]
روايات خاصى هم به طور كلى ولايت معصومين عليهم السلام بر حيوان و نبات و جماد را بيان كرده است كه يک نمونه ذكر مى شود:
اميرالمؤمنين عليه السلام پيوند حياتى حيوان و نبات را با مقام ولايت چنين بيان مى فرمايد:
انَّ اللَّه تَبارَكَ وَ تَعالى اخَذَ عَقْدَ مَوَدَّتِنا عَلى كُلِّ حَيْوانٍ وَ نَبْتٍ:
خداوند تبارک و تعالى پيمان مودت و دوستى ما را بر هر حيوان و گياهى قرار داده است.[۷]
پانویس
- ↑ اسرار غدير: ص ۲۴۱ - ۲۴۳. چهارده قرن با غدير: ص ۲۳۱، ۲۳۲.
- ↑ عوالم العلوم: ج ۳ / ۱۵ ص ۲۲۴.
- ↑ غدير در قرآن: ج ۱ ص ۳۲۵، ۳۲۶.
- ↑ بحار الانوار: ج ۳۵ ص ۳۹۴ و ج ۳۷ ص ۱۶۰، ۱۷۲، ۲۲۱. عوالم العلوم: ج ۳ / ۱۵ ص ۱۴۱ ح ۱۴۹، ۲۰۸، ۲۲۲. الكافى: ج ۴ ص ۵۶۶ ح ۲. اثبات الهداة: ج ۳ ص ۳۱۴ ح ۶۷ . مناقب ابن شهرآشوب: ج ۲ ص ۲۳۸ ح ۴۰. تفسير القمى: ج ۲ ص ۳۸۳.
- ↑ بحار الانوار: ج ۱۷ ص ۳۹۰ - ۴۲۱ و ج ۴۱ ص ۲۷۴ - ۲۳۰.
- ↑ بحار الانوار: ج ۱۷ ص ۳۴۷، ۳۵۸، ۳۵۹، ۳۶۳ - ۳۹۰ و ج ۴۱ ص ۲۴۸ - ۲۷۴.
- ↑ بحار الانوار: ج ۲۷ ص ۲۸۱.