یاری: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «== معناى يارى كردن در خطبه غدير و شبهات مطرح شده<ref>مائده غدير(جعفرپور) : ص ۹۰، ۸...» ایجاد کرد) |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۶ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۱:۳۲
معناى يارى كردن در خطبه غدير و شبهات مطرح شده[۱]
در مورد جمله «و انصر من نصره و اخذل من خذله» كه در ادامه حديث غدير و نيز در خطبه غدير آمده شبهاتى مطرح كرده اند، كه با دقت در معناى اين عبارت و توضيح آن سست بودن اين شبهات واضح مى گردد:
شبهه اول:
ابن تيميه در مرود اين فراز از خطبه غدير كه مى فرمايد: و انصر من نصره و اخذل من خذله، مى نويسد[۲]: آنچه معلوم است اينكه دعاى پيامبرصلى الله عليه وآله مستجاب است، در حالى كه دعاى پيامبرصلى الله عليه وآله اجابت نشد و دشمنان على عليه السلام بر او پيروز شدند و دوستانش شكست خوردند. پس اصل دعا بايد دروغ باشد.
در جواب مى گوييم:
اولاً: ظاهراً ابن تيميه به نحوه اجابت توجهى نداشته است! خداوند در قرآن كريم مى فرمايد: «انا لننصر رسلنا و الذين آمنوا فى الحياة الدنيات و يوم يقوم الاشهاد»[۳]: به يقين ما فرستادگان خود را و كسانى كه ايمان آوردند در زندگى دنيا و روزى كه گواهان )براى شهادت( به پا مىايستند يارى مى كنيم. با توجه به اين آيه كه خداوند وعده نصرت داده، چگونه كفار پيامبرانعليهم السلام و مؤمنين را كشتند و آزارشان دادند و يا بر آنان پيروز شدند؟
حضرت ابراهيمعليه السلام - كه از پيامبران بزرگ الهى است - در نهايت مغلوب نمرود گرديد و از وطنش طرد شد! چگونه نتوانست به كمك خداوند نمرود را سرنگون سازد؟
اصحاب اخدود و پيامبرشان كه براى ايمانشان به خدا در درون گودالهاى پر از آتش افكنده شدند و همگى سوختند××× ۲ اشاره به آيات ۶ - ۴ سوره بروج. ×××، چگونه مورد يارى خداوند واقع شدند؟ پس يارى كردن خداوند در پيروزى مادى و غالب شدن محدود نيست.
ثانياً: ابنتيميه يا بايد بگويد نحوه نصرت الهى و تحقق خواست خداوند هميشه پيروزى و برترى يافتن در ميدان نبرد و از بين بردن دشمنان خداوند نيست بلكه صورت يا صور ديگرى دارد، و يا دست از اشكال خود بردارد.
ثالثاً: دعاى پيامبرصلى الله عليه وآله هم آنگاه كه به اجابت برسد تبديل به وعده الهى مىشود و مىبايست به نحوه نصرت الهى توجه كرد. چه بسا يارى خداوند به صورت نيرويى آشكار شود كه انسان مؤمن را در برابر مشكلات مقاوم گرداند. با توجه به خطبه غدير، دشمنان اميرالمؤمنين علىعليه السلام دشمنان خداوند هستند. دشمن حضرت علىعليه السلام بودن و در نهايت دشمن خدا بودن، مىتواند باعث دور شدن از رحمت الهى و لطف الهى در دنيا و آخرت باشد، كه اين بزرگترين مجازات است.××× ۱ جزوه بررسى آيه شريفه اكمال: ص ۳۰. ×××
۲- شبهه دوم:
برخى از بزرگان عامه معتقدند كسانى كه حتى با اميرالمؤمنينعليه السلام جنگيدند، اگر كشته شوند به بهشت مىروند كه اين خوارى و ذلت نيست××× ۲ در حديث صحيح از مسلم بن حجاج نقل شده كسانى كه در بيعت شجره حضور داشتند، هيچ يك داخل آتش نمىشوند. ×××، و اگر بر آن حضرت پيروز شدند كه خود مغاير با دعاى پيامبرصلى الله عليه وآله است، و چون دعاى آنجناب مستجاب است پس بايد گفت: ايشان چنين دعايى نفرمودند و حديث جعلى است.
و اما پاسخ اين شبهه:
اولاً: از نظر عامه )اهلسنت( حضرت علىعليه السلام خليفه چهارم است و بايد همان طور كه مالك بن نويره××× ۳ ه پوست برسد، غذاى ديگ پخته شد )عبداللَّه بن سبا: ج ۱ ص ۲۰۳ ۲۰۲، به نقل از: پژوهشهايى در نيم قرن نخستين خلافت )على لبّاف( : ص ۱۷۳ - ۱۷۱) . ××× را به سبب مخالفت با ابوبكر به عنوان خليفه اول مرتدّ اعلام كردند . مالك بن نويره فردى شجاع، شاعر و رئيس بخشى از قبيله بنىتميم، و صحابى پيامبرصلى الله عليه وآله و عامل و كارگزار آن حضرت بود. مالك زكاتهايى را كه جمع كرده بود، پس از شهادت پيامبرصلى الله عليه وآله به مدينه فرستاد و به صاحبان آنها بازگرداند )سقيفه: ص ۶۵ ، به نقل از: الاصابه: ج ۳ ص ۳۳۶) . خالد بن وليد مدعى بود كه مالك بن نويره با سخنى كه گفته و به گوش او رسيده مرتد شده است. مالك چنين ادعايى را رد كرد و گفت: من مردى مسلمانم و از مقررات آن نه چيزى را تغيير داده و نه تبديل كردهام. ابوقتاده و عبداللَّه بن عمر نيز به نفع او گواهى دادند و سخن او را تصديق كردند. ولى خالد زير بار نرفت و مالك را پيش كشيد و فرمان داد تا ضرار گردنش را بزند. سپس خالد، زن او )امتميم بنت منهال( را همان شب به تصرف خود در آورد )دو مكتب در اسلام: ج ۲) . در كتاب الاصابه از زبير بن بكار و او از ابنشهاب )زهرى( نقل مىكند كه مالك بن نويره زلفهاى انبوهى بر سرش بود. چون كشته شد، خالد دستور داد تا سر مالك را پايه ديگ غذا كنند و چنين كردند، و پيش از آنكه آتش از مو بگذرد و ب و خونش را مباح دانستند و مرتكب ساير اعمال شدند، افرادى مثل معاويه )در جنگ صفين( و طلحه و زبير و عايشه )در جنگ جمل( را كه عليه خليفه وقت )اميرالمؤمنينعليه السلام( قيام كرده و علم مخالفت برافراشته بودند را نيز مرتدّ بدانند. در اين صورت ديگر لشكريان معاويه مؤمن نبوده بلكه مرتدّ هستند. آنگاه چگونه اين مرتدان به دوزخ نمىروند و به قول مدعى به بهشت مىروند؟!
ثانياً: چگونه مىتوان پذيرفت كه هر كس در بيعت شجره××× ۱ فتح / ۱۸. »بيعت شجره« يا »بيعت رضوان« : مسلمانان بايستى بر اصل پايدارى و مقاومت و جهاد با رسولخداصلى الله عليه وآله زير درختى كه در آن منطقه بود بيعت مىكردند. درختى كه تا سالها حاجيان در كنار آن نماز مى خواندند )الطبقات الكبرى: ج ۲ ص ۹۹) . زمانى كه خليفه دوم اين مسئله را شنيد، دستور داد تا آن درخت را قطع كنند )الطبقات الكبرى: ج ۲ ص ۱۰۰، به نقل از: تاريخ سياسى اسلام: ج ۱ ص ۵۸۶) . ××× بوده، هر چند گناهى در آينده انجام دهد به جهنم نمىرود؟! آيا تجرّى )جرأت پيدا كردن( به گناه از اين بهتر هم مىشود؟ زيرا آن فرد مطمئن است در مقابل هر گناهى كه انجام دهد خداوند او را مجازات نمىكند، چون در بيعت شجره حضور داشته است! آيا اين خلاف عدالت خدا نيست؟ آيا چنين اعتقادى سبب آزادى عمل و ضايع شدن تكاليف نمىشود؟
ثالثاً: همان جوابهايى كه در ردّ سخن ابنتيميه در نكته قبل بيان شد.××× ۲ جزوه بررسى آيه شريفه اكمال: ص ۳۱. ×××
همچنين مراجعه شود به عنوان: دلالت حديث غدير.