صحیح بخاری (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''«صحیح بخاری»،''' با نام کامل «الجامع المسند الصحیح المختصر من أمور رسول‌الله صلی الله علیه وسلّم وسننه وأیامه»، یکی از معتبرترین کتب حدیث نزد اهل سنت و جزو صحاح سته است. این کتاب توسط ابوعبدالله محمد بن اسماعیل بخاری (۱۹۴–۲۵۶ هجری) گردآوری شده و در حدود سال ۲۳۲ هجری قمری تکمیل شده است. اهل سنت، این کتاب را پس از قرآن، صحیح‌ترین کتاب می‌دانند.
'''«صحیح بخاری»،''' با نام کامل «الجامع المسند الصحیح المختصر من أمور رسول‌الله صلی الله علیه وسلّم وسننه وأیامه»، یکی از معتبرترین کتب حدیث نزد اهل سنت و جزو صحاح سته است. این کتاب توسط ابوعبدالله محمد بن اسماعیل بخاری گردآوری شده و در حدود سال ۲۳۲ هجری قمری تکمیل شده است. اهل سنت، این کتاب را پس از قرآن، صحیح‌ترین کتاب می‌دانند.


== نویسنده ==
== نویسنده ==
محمد بن اسماعیل بخاری (۱۹۴-۲۵۶ق) از بزرگترین و مهمترین مصنفین حدیثی اهل سنت است. او به دلیل حافظه و استعداد حدیثی فوق العاده، در سنین نوجوانی در این علم متخصص شد. بخاری به مناطق مختلف اسلامی سفر کرد و حدیث را از اساتید مختلف فراگرفت. نویسنده کتاب صحیح خود را در طی ۱۶ سال و در حال مسافرت نوشت و آن را بر اساتید حدیثی خود عرضه کرد.
'''محمد بن اسماعیل بخاری''' (۱۹۴-۲۵۶ق) از بزرگترین و مهمترین مصنفین حدیثی اهل سنت است. او به دلیل حافظه و استعداد حدیثی فوق العاده، در سنین نوجوانی در این علم متخصص شد. بخاری به مناطق مختلف اسلامی سفر کرد و حدیث را از اساتید مختلف فراگرفت و کتاب صحیح خود را در طی ۱۶ سال و در حال مسافرت نوشت و آن را بر اساتید حدیثی خود عرضه کرد.


== '''محتوای کتاب''' ==
== '''محتوای کتاب''' ==
صحیح بخاری در ۹۷ کتاب و ۳٬۴۵۰ باب بر اساس ابواب فقهی تنظیم شده است و تعداد احادیث آن با احتساب احادیث مکرر، ۷٬۲۷۵ حدیث و با حذف مکررات، حدود ۴٬۰۰۰ حدیث است. البته، تعداد احادیث بدون تکرار در روایات مختلف، متفاوت ذکر شده است.


* صحیح بخاری در ۹۷ کتاب و ۳٬۴۵۰ باب تدوین شده است.
'''اهمیت و جایگاه:'''
* تعداد احادیث آن با احتساب احادیث مکرر، ۷٬۲۷۵ حدیث و با حذف مکررات، حدود ۴٬۰۰۰ حدیث است. البته، تعداد احادیث بدون تکرار در روایات مختلف، متفاوت ذکر شده است.
* این کتاب بر اساس ابواب فقهی تنظیم شده است.


اهمیت و جایگاه:
صحیح بخاری مهمترین کتاب حدیثی اهل سنت است و آنان به آن نگاهی مقدس‌مآبانه دارند.


* صحیح بخاری مهمترین کتاب حدیثی اهل سنت است و آنان به آن نگاهی مقدس‌مآبانه دارند2.
بخاری، پایه گذار انتخاب و جمع آوری احادیث صحیح و تنظیم و ترتیب آن بوده است. قبل از او، احادیث صحیح، حسن و ضعیف در کنار هم می‌آمدند، او برای انتخاب حدیث صحیح، «شرط بخاری» داشته است. بر اساس آن، حدیثی را صحیح می‌داند که محدثان بزرگ نسبت به وثاقت تک تک راویان آن تا یک صحابی مشهور، اتفاق نظر داشته باشند و سند آن نیز متصل و غیرمقطوع باشد، همچنین اتصال سند، اتقان و وثاقت رجال و نبودن اشکال و ضعف در متن یا سند حدیث را رعایت می‌کرده است.
* بخاری، پایه گذار انتخاب و جمع آوری احادیث صحیح و تنظیم و ترتیب آن بوده است2. قبل از او، احادیث صحیح، حسن و ضعیف در کنار هم می‌آمدند2.


شرایط انتخاب حدیث:
'''انتقادات:'''


* بخاری برای انتخاب حدیث صحیح، «شرط بخاری» داشته است3. بر اساس آن، حدیثی را صحیح می‌داند که محدثان بزرگ نسبت به وثاقت تک تک راویان آن تا یک صحابی مشهور، اتفاق نظر داشته باشند و سند آن نیز متصل و غیرمقطوع باشد3.
با وجود جایگاه والای صحیح بخاری، بیش از ۱۰۰ حدیث موجود در آن مورد انتقاد قرار گرفته‌اند، زیرا با شروط بخاری سازگار نیستند.
* او اتصال سند، اتقان و وثاقت رجال و نبودن اشکال و ضعف در متن یا سند حدیث را رعایت می‌کرده است3.


انتقادات:
همچنین، در این کتاب احادیث عجیب و غریب و موهن نیز یافت می‌شوند.


* با وجود جایگاه والای صحیح بخاری، بیش از ۱۰۰ حدیث موجود در آن مورد انتقاد قرار گرفته‌اند، زیرا با شروط بخاری سازگار نیستند2.
'''شروح:'''
* همچنین، در این کتاب احادیث عجیب و غریب و موهن نیز یافت می‌شوند2.


شروح:
کتاب صحیح بخاری مورد توجه بسیار زیاد اهل سنت است، به گونه‌ای که نزدیک به ۴۰۰ کتاب در شرح و توضیح آن نوشته شده است.


* کتاب صحیح بخاری مورد توجه بسیار زیاد اهل سنت است، به گونه‌ای که نزدیک به ۴۰۰ کتاب در شرح و توضیح آن نوشته شده است2.
از جمله شروح مشهور آن می‌توان به «'''فتح الباری شرح صحیح البخاری'''»، نوشته ابن حجر عسقلانی و '''«عمدة القاری»''' از بدرالدین العینی اشاره کرد.
* از جمله شروح مشهور آن می‌توان به فتح الباری شرح صحیح البخاری، نوشته ابن حجر عسقلانی و عمدة القاری از بدرالدین العینی اشاره کرد


== عدم نقل حديث غدير<ref>عوالم العلوم: ج ۳/۱۵ ص ۱۷۶. بحار الانوار: ج ۲۸ ص ۹۶ و ج ۴۰ ص ۲۱۶.</ref> ==
== عدم نقل حديث غدير<ref>عوالم العلوم: ج ۳/۱۵ ص ۱۷۶. بحار الانوار: ج ۲۸ ص ۹۶ و ج ۴۰ ص ۲۱۶.</ref> ==