پل ارتباطی بین غدیر و خانواده

از ویکی غدیر

پل‏ هاى ارتباطى بين غدير و خانواده‏[۱]

با نگاهى به آيات و روايات اهل بيت‏ عليهم السلام مى ‏توان بين دو مفهوم غدير و خانواده پل زد و آن دو را با يكديگر مرتبط نمود.

بر اساس اهميتى كه بالاترين اعتقاد شيعه يعنى غدير دارد، جايگاه خانواده در ترويج اين عقيده معلوم مى ‏گردد. اگر خانواده به عنوان عنصر فعال در جايگاه خويش غدير را تبليغ كند، جريان غدير به صورت همگانى اجتماع را تحت تأثير خود قرار خواهد داد.

پُل‏هاى ارتباطى بين غدير و خانواده ۹  مورد به شرح زير است:

پل اول بين غدير و خانواده: 

پاكى ولادت و طهارت‏

مسئله حلال زادگى و پاكى ولادت به عنوان يكى از پل‏هاى ارتباطى بين غدير و خانواده را طى ۴ نكته بررسى مى ‏كنيم:

نكته اول: خانواده بايد بسترى براى انعقاد نطفه‏ هاى پاك باشد، و بايد براى عدم مشاركت شيطان و جلوگيرى از هر نوع ناپاكى بسيار دقت شود.

نكته دوم: با وجود حلال زادگى و قبول ولايت مى ‏توان از امتياز طهارت جان و قبول توبه به بركت اهل بيت‏ عليهم السلام بهره برد.

نكته سوم: تبليغ غدير در خانواده براى اطاعت فرمان پيامبرصلى الله عليه وآله فقط با پاكى ولادت و طهارت جان امكان پذير خواهد بود.

نكته چهارم: حلال زادگى به هر خانواده‏اى اين امكان و اميد را مى‏ دهد كه تبليغ غدير در او اثر كرده و مقدمات قبول ولايت فراهم گردد.

طهارت مولد علامت شيعه‏

در بيان امامان غدير خصوصياتى براى شيعيان ذكر شده كه يكى از آنها پاكى ولادت و طهارت است. طهارت در ولادت و پاكيزه شدن از گناهان فقط به وسيله قبول ولايت و توسط اهل بيت‏ عليهم السلام حاصل مى‏ گردد.

البته اين لطف و عنايت در حق شيعيان از پاكى در خلقت آنان آغاز شده و در طول زندگى تا زمانى كه بر اين ولايت پايدار باشند ادامه خواهد داشت. اگر هم مرتكب گناه شوند به بركت همين ولايت و محبت اهل بيت ‏عليهم السلام از گناهان پاكيزه خواهند شد.

امام هادى‏ عليه السلام در زيارت جامعه مى‏ فرمايند:

وَ جَعَلَ صَلاتَنا عَلَيكُم وَ ما خَصَّنا مِن وِلايَتِكُم طيباً لِخَلقِنا وَ طَهارَةً ِلاَنفُسِنا وَ تَزكيةً لَنا وَ كَفّارَةً لِذُنوبِنا.[۲]

خداوند صلوات ما را بر شما اهل بيت و آنچه از ولايت شما كه ما را بدان اختصاص داده، موجبِ پاكيزگىِ آفرينش ما و طهارت جان‏هاى ما و تزكيه ما و كفّاره گناهانِ ما قرار داد.

در زيارت حضرت زهراعليها السلام مى‏ خوانيم:

«لِنُبَشِّرَ اَنفُسَنا بِاَنّا قَد طَهُرنا بِوِلايَتِكِ»[۳]: «تا بشارت دهيم نفس‏هاى خود را كه با ولايت تو پاكيزه شده ‏ايم».

مشاركت شيطان در نطفه دشمنان على‏ عليه السلام‏

شيطان در نطفه دشمنان ولايت مشاركت داشته و همين عامل باعث عداوت آنان با على ‏عليه السلام شده است. قبل از غدير در مِنا شيطان در برابر پيامبرصلى الله عليه وآله و اصحابش ظاهر شد و خطاب به اميرالمؤمنين‏ عليه السلام گفت:

به خدا قسم احدى تو را مبغوض نمى ‏دارد مگر آنكه نطفه من قبل از نطفه پدرش در رحم مادر او قرار مى‏ گيرد. من در اموال و اولاد دشمنان تو شريک هستم.

اين همان كلام خداوند عزوجل در كتاب محكمش است كه مى‏ فرمايد:

«وَ شارِكهُم فِى الاَموالِ وَ الاَولادِ»[۴]: «در اموال و اولاد آنان شريك باش».[۵]

پيامبرصلى الله عليه وآله فرمودند:

«يا على! راست مى‏ گويد. كسى از قريش تو را مبغوض نمى‏ دارد مگر زنا زاده، و كسى از انصار تو را مبغوض نمى‏ دارد مگر يهودى، و كسى از عرب تو را مبغوض نمى ‏دارد مگر زنا زاده، و كسى از بقيه مردم تو را مبغوض نمى‏ دارد مگر اهل شقاوت».

سپس فرمودند: «اى انصار! محبت على ‏عليه السلام را بر فرزندانتان عرضه كنيد. اگر پاسخ مثبت دادند فرزند شما هستند، و اگر نپذيرفتند فرزند شما نيستند».

درجات طهارت و خباثت‏

طهارت و خباثت در همه انسان‏ها يكسان نيست، و درجاتى براى آن فرض مى‏ شود.

در اين باره ۵ نكته مهم را بايد بدانيم:

۱ . دوستان اهل بيت‏ عليهم السلام در درجات متفاوت از طهارت هستند.

۲ . دشمنان اهل بيت‏ عليهم السلام در درجات متفاوت از خباثت مى ‏باشند.

۳ . دشمنان براى خروج از خباثت بايد قبول ولايت كنند تا پاک شوند.

۴ . دوستان اهل بيت ‏عليهم السلام براى بالا بردن درجه پاكى و طهارت خود بايد متوسل به اهل بيت‏ عليهم السلام شوند، و آن بزرگواران به بركت قبول ولايت آنها را پاک مى‏ نمايند.

۵ . براى بيرون راندن خباثت، برائت از دشمنان اهل بيت ‏عليهم السلام لازم است.

پل دوم بين غدير و خانواده:

حيات در غدير و خانواده‏

خانواده نماد حيات و زندگى در اجتماع بوده و شادابى آن باعث رشد و بالندگى جامعه خواهد شد. لذا دين اسلام با محوريّت غدير سعى در ايجاد و رشد اميد و حيات در خانواده ‏ها را دارد، تا زمينه‏ هاى پيشرفت حاصل گردد.

از همين نگاه، حركت به سمت ائمه غديرعليهم السلام دسترسى به منبع عظيم حيات و زندگى در اين عالم است. با توجه به اين اعتقاد مى ‏توان با موضوع «حيات» بين غدير و خانواده پُل زد، كه چگونگى اين ارتباط را در ۲ جهت ذيل مورد بررسى قرار مى ‏دهيم:

انگيزه خانواده براى حركت به سمت غدير

محرك و انگيزه خانواده براى رفتن به سوى غدير را در 3  جهت مى‏ توان جستجو كرد:

الف . ايجاد حيات و زندگى در خانواده با پيوستن به غدير و آموختن معارف آن.

ب . تقرّب و همراهى با ائمه غديرعليهم السلام و آموختن از علوم ايشان تضمين براى ماندگارى و بقاء خانواده‏ ها و حفظ آنها از اسباب نابسامانى و متلاشى شدن است.

ج . حيات خانواده با حيات غدير و امامان آن گره خورده است. غدير يعنى هدايتگران الهى براى هدايت و رشد و رساندن مردم به سر منزل مقصود يعنى بهشت حيات معنوى به جامعه مى ‏دهند.

همه ائمه ‏عليهم السلام در هر عصر و زمان مأمور و علت براى حيات همه عوالم هستند و موجودات به طُفيل وجود آن بزرگواران متنعم هستند.

تغيير نگاه خانواده ‏ها نسبت به ائمه غدير عليهم السلام‏

يک خانواده شيعى از همان آغاز تشكيل بايد به زندگى از منظر غدير فكر كند.

اينجاست كه هم فضاى خانه غديرى مى‏شود، و هم بر اساس تعاليم غدير از گزند حوادث در امان مى‏ ماند، و هم شرايط براى تبليغ غدير و بالا بردن علم به معارف غدير مهيا مى ‏شود.

اين وظيفه زوجين است كه قبل از ازدواج مبناى فكرى خود را در زندگى مشترك ورود غدير در همه ابعاد آن قرار دهند.

اينجاست كه بايد تاريخ زندگى ائمه غدير و آثار و دستورات ايشان درباره زندگى را بياموزند؛ كه در ۶  قسمت زير بدان مى ‏پردازيم:

الف. حيات در خلقت نورى اهل بيت‏ عليهم السلام‏

حيات همه موجودات و وجود آنها به بركت اهل بيت‏ عليهم السلام است، تا آنجا كه خدا به بركت نور اهل بيت‏ع ليهم السلام زمين و آسمان‏ها و عرش و كرسى و همه موجودات را خلق نمود. پيامبرصلى الله عليه وآله فرمود:

... وقتى خدا اراده كرد آفرينش را آغاز كند نور مرا شكافت و از آن عرش را آفريد ... سپس نور على بن ابى ‏طالب ‏عليهم السلام را شكافت و از آن ملائكه را آفريد ... آنگاه نور دخترم فاطمه‏ عليها السلام را شكافت و آسمان‏ها و زمين را آفريد ... سپس نور حسن ‏عليه السلام را شكافت و از آن خورشيد و ماه را آفريد ... آنگاه نور حسين‏ عليه السلام را شكافت و از آن بهشت و حور العين را آفريد ...[۶]

ب . حيات اهل بيت‏ عليهم السلام در دنيا

گذشته از اصل خلقت موجودات كه به بركت اهل بيت‏ عليهم السلام است بقاء آنها نيز به حيات ايشان بستگى دارد و بركات الهى به خاطر ايشان و به دست ايشان بر مردم نازل مى‏ شود. در اين باره ۴  جهت را از روايات مى ‏آوريم:

1 . هدايت انسان‏ها به بركت اهل بيت ‏عليهم السلام است.

پيامبرصلى الله عليه وآله در خطبه غدير ائمه اثنى عشرعليهم السلام را هدايتگران هر عصر و زمان معرفى كرده و به اين آيه استناد كرده و مى‏ فرمايد:

«اِنَّما اَنتَ مُنذِرٌ وَ لِكُلِّ قَومٍ هادٍ»[۷]: «تو بيم دهنده‏اى، و براى هر قومى هدايت كننده ‏اى است».

2 . امنيت و حيات و روزى موجودات به بركت وجود حجت و خليفه خداست كه امامان دوازده گانه هستند، چنانچه فرموده‏ اند:

بِيُمنِهِ رُزِقَ الوَرى‏ وَ بِوُجودِهِ ثَبَتَتِ الاَرضُ وَ السَّماءُ:[۸]

به بركت او همه روزى داده مى‏ شوند و به خاطر وجود او زمين و آسمان آرام و قرار دارند.

امام صادق ‏عليه السلام مى ‏فرمايند:

«... لَو بَقيَتِ الاَرضُ بِغَيرِ اِمامٍ لَساخَت»[۹]؛ «... اگر زمين بدون امام بماند فرو مى‏ رود».

3 . خلقت موجودات به خاطر اهل بيت‏عليهم السلام است در حدى كه اگر ايشان نبودند خداوند هيچ موجودى را خلق نمى‏ كرد، چنان كه در حديث كساء مى‏خوانيم:

اِنّى ما خَلَقتُ سَماءً مَبنيّةً وَ لا اَرضاً مَدحيةً وَ لا قَمَراً مُنيراً وَ لا شَمساً مُضيئَةً وَ لا فَلَكاً يَدورُ وَ لا بَحراً يَجرى وَ لا فُلكاً يَسرى اِلاّ ِلاَجلِكُم وَ مَحَبَّتِكُم.[۱۰]

من نيافريدم آسمان بنا شده و نه زمين گسترده و نه ماه تابان و نه خورشيد نورانى و نه فلك در حال گردش و نه درياى جارى و نه كشتى در حال سير مگر به خاطر شما و محبت شما.

4 . مواظبت دائم از شيعيان، كه امام زمان روحى فداه مى ‏فرمايند:

«اِنّا غَيرُ مُهمِلينَ لِمُراعاتِكُم وَ لا ناسينَ لِذِكرِكُم»[۱۱]: «ما در رعايت حال شما كوتاهى نمى ‏كنيم و شما را فراموش نمى ‏نماييم».

ج . حيات امامانِ قبل از امام زمان عليه السلام‏

سيره اهل بيت‏ عليهم السلام را از سخنان، خطبه‏ها، ادعيه و زيارات ايشان مى‏توان دريافت نمود. امام هادى‏ عليه السلام در زيارت جامعه مى‏ فرمايند:

كَلامُكُم نورٌ وَ اَمرُكُم رُشدٌ وَ وَصيَّتُكُمُ التَّقوى‏ وَ فِعلُكُمُ الخَيرُ وَ عادَتُكُمُ الاِحسانُ وَ سَجيَّتُكُمُ الكَرَمُ. [۱۲]

سخن شما نور و فرمان شما هدايت است. سفارش شما تقوا و كار شما خير است. عادت شما نيكى و شيوه شما كرم و بخشش است.

خانواده براى رشد و نمو بايد به كلام و اوامر و نواهى اهل بيت‏عليهم السلام گوش فرا دهد.

به عنوان نمونه امام باقرعليه السلام مى ‏فرمايند:

الكَمالُ كُلُّ الكَمالِ التَّفَقُّهُ فِى الدّينِ وَ الصَّبرُ عَلَى النّائِبَةِ وَ تَقديرُ المَعيشَةِ. [۱۳]

همه كمال در شناخت عميق دين و شكيبايى در پيشامدهاى ناگوار و اندازه نگاه داشتن در زندگى است.

د . حيات آخرين وارث غدير امام زمان ‏عليه السلام‏

آثار و بركات حضرت ولىّ عصر روحى فداه را مى ‏توان به بركات در عصر غيبت و در عصر ظهور تقسيم نمود:

الف: بركات امام زمان ‏عليه السلام در عصر غيبت‏

از بركات حياتبخش حضرت مهدى‏ عليه السلام در زمان غيبت مى ‏توان به ۵  مورد زير اشاره كرد:

۱ . مواظبت از حيات زمين و اهل آن‏

۲ . مواظبت از محبين و شيعيان

‏۳ . دعا براى محبين و شيعيان

‏۴ . دفع بلا از محبين و شيعيان‏

۵ . حيات و زندگى براى موجودات‏

ب:بركات امام زمان‏ عليه السلام در عصر ظهور

حيات حقيقى اهل زمين عصر ظهور حضرت بقية اللَّه الاعظم است. آن حضرت همه موانع را از سر راه سعادت بشريت برمى‏دارد، و همه اسباب خوشبختى را براى انسان‏ها آماده مى‏ نمايد.

از بارزترين اقدامات آن حضرت برداشتن هر گونه ظلمى از سرتاسر زمين، و گسترش عدالت در همه جاى آن است. از نمونه‏هاى ديگر آن استقرار دين الهى در كره خاكى است.

از مجموع اين دو جهت مادى و معنوى، حيات انسان‏ها در بهترين شكل خود از جهات اعتقادى و فكرى و اقتصادى و عملى و اجتماعى جلوه خواهد كرد.

ه . حيات در زمان رجعت اهل بيت‏ عليهم السلام‏

در دوران رجعت گروهى از خوبان امت و گروهى از بدكاران زنده خواهند شد و همه امامان غدير يكى پس از ديگرى در همين دنيا حكومت خواهند كرد و ظالمين را به سزايشان مى ‏رسانند. آنجاست كه در اين دنيا قبل از قيامت حيات و زندگى به ظهور خواهد رسيد.

و . حيات اخروى اهل بيت‏ عليهم السلام‏

حيات اهل بيت‏ عليهم السلام در آخرت در ابعاد مختلفى خود را نشان خواهد داد، از جمله: آشكار شدن قدر و منزلت ايشان، مقام اعراف، مقام شفاعت، قسمت نمودن بهشت و جهنم، ساقى بودن حوض كوثر، داشتن لواى حمد، قرار دادن منبر خاص، جواز عبور از صراط، محاسبه مردم در ميزان.

پل سوم بين غدير و خانواده:

عهد و پيمان در غدير و خانواده‏

همان گونه كه در ازدواج زن و شوهر براى شروع يك زندگى موفق نسبت به يكديگر متعهد شده و پيمان نامه امضا مى ‏كنند، براى استحكام اين پيمان در تمام مراحل زندگى بايد خود را در محضر صاحب غدير ديده و عهد نامه ولايت خود را همزمان مرور كرده و تجديد نمايند.

اين همان پيمانى است كه پيامبرصلى الله عليه وآله در غدير نسبت به ولايت اميرالمؤمنين‏ عليه السلام از همه مردم گرفتند.

بر اين اساس براى زوج و زوجه دو عهد و پيمان برقرار است: يكى ازدواج و ديگرى غدير، كه مى ‏توان پل‏هاى ارتباطى و شباهت‏ها و تفاوت‏هاى اين دو پيمان را در خانواده از ۳  جهت مورد بررسى قرار داد:

1 . اعتراف به عهد نامه در غدير و خانواده‏

پيامبرصلى الله عليه وآله در روز غدير بعد از اعلان ولايت، همه مخاطبين را ملزم به اعتراف و اقرار نمودند و سپس مردم را از عهد شكنى بر حذر داشتند. در ازدواج نيز بين زن و شوهر شروطى قرارداد مى‏ شود كه طرفين موظف به اجراى آن بوده و عاقد از هر دو نفر نسبت به اجراى مفاد عهدنامه ازدواج اعتراف و در نهايت از آن دو امضا مى ‏گيرد.

2 . عقوبت عهد شكنى در غدير و خانواده‏

در هر دو پيمان ازدواج و غدير اقرار و اعتراف و تعهّد به انجام شروط جزء اصول است، و خطاكار مؤاخذه و تنبيه خواهد شد. عهدشكن نسبت به غدير يعنى خطاكارى كه از خدا و رسول و امامِ معرفى شده در غدير روى گردانده و نافرمانى نموده است.

3 . تعهد عملى در غدير و خانواده‏

در خانواده موفق زن و شوهر شرايط ازدواج را رعايت كرده و با محبت خوشبختى خانواده را تضمين مى‏ نمايند. در پايبندى به غدير نيز براى سعادت دنيا و آخرت بايد تمامى شروط عهدنامه غدير را رعايت كرد و در زندگى متذكر بود و نسبت به لغزش در اين موارد ترس داشت.

پل چهارم بين غدير و خانواده:

امر به قبول و تبليغ ولايت و امر به ازدواج‏

در قبول ولايت امر الهى نازل شده همان گونه كه درباره ازدواج دستور الهى صادر شده است. 4 شباهت و تفاوت بين اين دو امر را ذيلاً بيان مى‏ كنيم:

۱ . درباره ولايت و ازدواج امر به اطاعت شده، با اين تفاوت كه قبول ولايت الزامى و اطاعت درباره آن واجب و غير قابل استثناست، اما درباره ازدواج اگرچه تأكيد شديد شده ولى در مواردى استثنا دارد و اصل امر هم وجوبى نيست.

۲ . در مسئله غدير و ازدواج جلوگيرى از ارتكاب گناه به عنوان نتيجه آن مطرح است؛ با اين تفاوت كه درباره غدير ترك آن جرم و گناه قطعى و نابخشودنى است، اما درباره ازدواج ترك آن گناه نيست و عقوبت ندارد.

۳ . ازدواج و غدير هر دو راهى براى سعادت دنيا و آخرت است. تفاوت اين دو در آن است كه غدير واجب است و هيچ راهى براى سعادت غير از آن وجود ندارد، اما ازدواج واجب نيست و فقط به عنوان يكى از راه ‏هاى سعادت است نه راه انحصارى خوشبختى.

از نگاه ديگر در غدير انتخاب توسط خداوند است و هيچ جاى خطا و اشتباهى در آن راه ندارد، ولى در ازدواج انتخاب از سوى بشر است و احتمال اشتباه و خطا در آن زياد است.

۴ . دستور تبليغ درباره غدير و ازدواج وارد شده است، با اين تفاوت كه درباره غدير امر خاص و قاطع و وجوبى براى تبليغش داريم كه «فَليُبَلِّغِ الحاضِرُ الغائِبَ وَ الوالِدُ الوَلَدَ اِلى‏ يَومِ القيامَةِ» است، اما درباره ازدواج دستور مستحبى داريم و تبليغ آن هم به عنوان امر به معروف غير واجب است.

پل پنجم بين غدير و خانواده:

اكمال دين در غدير و حفظ دين با ازدواج‏

غدير سبب كمال دين و تمام نعمت است همان گونه كه ازدواج حفظ دين و فاصله گرفتن از انحراف است. كسى كه غدير را پذيرفته دينى را قبول كرده كه مورد رضاى خدا و كامل‏ترين دين الهى است. حفظ دين در خانواده استفاده از شهوت از راه حلالى است كه خدا اجازه داده و هم دور شدن از زنا كه حرام است.

در كنار آن زن و شوهر لباس يكديگر بوده و بر اساس دستورات الهى جوانب مختلف حيات خود را پيش مى ‏برند.

پيامبرصلى الله عليه وآله فرموده ‏اند:

مَن تَزَوَّجَ فَقَد اَحرَزَ نِصفَ دينِهِ، فَليَتَّقِ اللَّهَ فِى النِّصفِ الباقى. [۱۴]

هر كس ازدواج كند نصف دين خود را حفظ كرده است؛ پس درباره نيمه ديگر تقوى پيشه كند.

اما كسى كه در مسئله غدير خم قبول ولايت نكند اصلاً دين ندارد چون خداوند را راضى ننموده است، و خداوند از دينى راضى است كه امام آن اميرالمؤمنين‏ عليه السلام باشد.

پل ششم بين غدير و خانواده:

مديريت الهى در غدير و مديريت پدر در خانواده‏

در غدير مديريت امور همه مردم از طرف خداوند به مقام عصمت سپرده شده، همان گونه كه مديريت خانواده به پدر سپرده شده است.

وظايف مدير خانواده را مى ‏توان در ۱۶ مورد بيان نمود كه همه آنها در راه تبليغ غدير اثر گذار است:

۱ . قبول مسئوليت زندگى و سرپرستى خانواده.

۲ . راه حل مناسب براى گذر از بحران‏ها.

۳ . تقدير معيشت يا اندازه گيرى در تمام امور زندگى.

۴ . به كار گيرى ظرفيت‏هاى افراد در خانواده.

۵ . ايجاد خودباورى در همسر و فرزندان.

۶ . شكوفا نمودن استعدادهاى مختلف اعضاى خانواده.

۷ . تعامل با همسر و انتخاب وزير از بين فرزندان.

۸ . مصلحت انديشى در حد شرع و مراعات عرف.

۹ . برنامه ريزى‏هاى كوتاه مدت و بلند مدت براى خانواده.

۱۰ . ايجاد چتر حمايتى و تكيه‏گاهى امن براى اعضاى خانه.

۱۱ . تزريق شور و نشاط در پيكر خانواده و اعضاى آن.

۱۲ . انعطاف پذيرى و ايجاد تنوع در زندگى.

۱۳ . طراحى و اجراى زندگى بر اساس خدامحورى.

۱۴ . اعمال تشويق و تنبيه پس از انذار و بشارت.

۱۵ . تربيت فرزندان به عنوان مبلغين آينده غدير.

۱۶ . تقويت روح انتظار و توجه به آخرين وارث غدير.

پل هفتم بين غدير و خانواده:

انتخاب الهى در غدير و انتخاب همسر در خانواده‏

غدير و ازدواج از نظر مسئله انتخاب به يكديگر شباهت دارند، بدين معنى كه غدير انتخاب الهى درباره جانشين پيامبرصلى الله عليه وآله است و ازدواج انتخاب همسر براى زندگى خداپسند. اين تفاوت بين دو مسئله وجود دارد كه در انتخاب سرپرست براى همه امور دنيا و آخرت اختيار از بشر سلب شده و خداوند معرفى مى‏نمايد و هيچ اشتباهى در آن راه ندارد، اما در ازدواج انتخاب كننده انسان‏ها هستند و چه بسيار اشتباهاتى كه در اين انتخاب رخ مى‏دهد.

در ولايت ائمه غدير جاى شك و ترديدى در نحوه عملكرد خداوند در انتخاب و انتصاب مسئول براى خوشبختى همه بشريت وجود ندارد؛ زيرا خداوند كسى را معرفى مى‏كند كه عصمت او را تضمين كرده و با علم الهى و قدرت ماوراى بشرى او را براى تمام مصلحت‏هاى انسان‏ها مجهز كرده است.

در غدير مديرى را به مديريت قبول مى‏كنيم كه به خدا وصل بوده و جاى هيچ گونه نگرانى براى اداره امور انسان‏ها در او وجود ندارد؛ اما در مديريت خانواده چون توسط يك انسان عادى اداره مى‏شود احتمال خطا در وجود دارد.

براى كم كردن اضطراب و ايجاد اطمينان قلبى بايد به مديران و رهبران الهى توسل و استمداد پيدا كنيم، و به واسطه تبليغ غدير و انجام اين وظيفه الهى در خانواده متوجه كسانى شويم كه مديريت عالَم به دست ايشان است. حضرت زهراعليها السلام مى‏فرمايند:

مَن اَصعَدَ اِلَى اللَّهِ خالِصَ عِبادَتِهِ اَهبَطَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ اِلَيهِ اَفضَلَ مَصلَحَتِهِ. [۱۵]

هر كس عبادت خالص خود را به سوى خدا صعود دهد خداوند بهترين مصلحت‏هايش را به سوى او فرود مى‏آورد.

پل هشتم بين غدير و خانواده:

قانون مندى خانواده با فقه غديرى‏

مسئله قانون مدارى در غدير شباهتى است كه به قانون مدارى خانواده دارد. خانواده‏اى قانونمند است كه حركت در مسير تعالى را در زندگى بر محور اطاعت از قوانين الهى قرار دهد.

اسلام به عنوان يك دين كامل در بين اديان و مذاهب، با فقه غديرى خويش بايدها و نبايدهايى را با توجه به مصلحت‏هاى بشرى وضع نموده و سعادتمندى دنيا و آخرت خانواده ‏ها را تضمين نموده است. لذا تبليغ غدير به يك معنى تبليغ قوانين و فقه غدير است.

در غدير به امر الهى، توسط قانون گذارانى كه توسط خداوند مشخص شده‏ اند، قوانين فقه و فروعات آن براى خانواده ها برنامه ريزى شده است. م

نحصر بودن اين قانون گذاران را پيامبرصلى الله عليه وآله در خطبه غدير اين گونه شرح مى ‏دهند:

فَوَاللَّهِ لَن يُبَيِّنَ لَكُم زَواجِرَهُ وَ لَن يوضِحَ لَكُم تَفسيرَهُ اِلاَّ الَّذى اَنَا آخِذٌ بِيَدِهِ.[۱۶]

به خدا قسم! باطن قرآن را براى شما بيان نمى‏كند و تفسيرش را برايتان روشن نمى‏ كند مگر اين شخصى كه دست او را مى ‏گيرم.

غدير نه تنها خانواده را فراموش نكرده، بلكه قسمت اعظم فقه خود را متوجه آن مى ‏نمايد.

بنابراين فرمان پيامبرصلى الله عليه وآله در جهت تبليغ غدير از يك نگاه در جهت تعالى خانواده صادر گشته، و نتيجه تبليغ غدير در خانواده رساندن بايدها و نبايدهاى غدير به خانواده‏ هاست كه از ائمه غدير به ما رسيده است.

پل نهم بين غدير و خانواده:

ارتباط مستقيم ازدياد نسل شيعه با تبليغ غدير

تشكيل خانواده و تشويق جوانان به ازدواج با تبليغ غدير ارتباط مستقيم دارد؛ زيرا با اضافه شدن يك نفر به جامعه شيعه يك مبلّغ براى غدير اضافه شده است.

از جمله توطئه‏هاى دشمنان براى نابودى تشيّع در چند دهه اخير كه ضربه سنگينى بر شيعه وارد كرده سختى ازدواج و كمى فرزند آورى است، كه نتيجه آن كنترل جمعيت شيعه و پير نمودن جمعيت در دهه‏ هاى آينده است.

لذا بايد امروز شيعيان جهان با شعار «فرزند بيشتر شيعه بيشتر»، با اقتدار كامل پرچم «اَشهَدُ اَنَّ عَليّاً وَلىُّ اللَّهِ» را محكم نگه داشته و توطئه دشمنان غدير را خنثى نمايند.

در اينجا به ۷  فائده ازدياد نسل شيعه و فرزند آورى اشاره مى‏ نماييم:

۱ . با ازدياد فرزندان در خانواده‏ها و تربيت صحيح آنها تعداد مبلّغين غدير بيشتر مى‏ شوند.

براى رساندن پيام غدير به همه بشريت نيروى انسانى تبليغ نقش مؤثرى داشته و شعار «فرزند بيشتر شيعه بيشتر» در آينده نيروى تبليغ را تأمين خواهد كرد؛ زيرا اصل تبليغىِ «شيعه بيشتر تبليغ بيشتر» محقق خواهد شد.

۲ . با تشكيل خانواده و ا ضافه شدن هر نفر به اعضاى آن، گامى مهم به سمت تربيت نيروهاى متخصص شيعه در همه زمينه‏هاى فرهنگ غدير برداشته خواهد شد.

۳ . اضافه شدن يك نفر به جمعيت شيعه به معناى اضافه شدن يك خانواده در آينده‏اى نه چندان دور به جامعه شيعه است.

۴ . ركن اصلى در فرمان «فَليُبَلِّغ» خانواده است؛ زيرا حاضران در روز غدير پس از زمان محدودى از دنيا رفتند و بار اصلى تبليغ تا قيامت بر دوش خانواده‏ها افتاد. بنابراين هر چه تعداد خانواده ‏هاى مؤمن و متعهد بيشتر باشد رساندن پيام غدير به عموم مردم با سرعت بيشتر انجام خواهد گرفت.

۵ . هر خانواده يك مركز مهم براى تبليغ غدير به شيوه و سليقه خود خواهد بود. بنابراين هر كدام از خانواده ‏ها با سليقه و ادبيات خاص خود مى‏توانند در محيط جغرافيايى خود با مخاطبين ارتباط بر قرار كرده و رسالت خود را به انجام رسانند.

۶ . ابزار براى تبليغ غدير به صورت فطرى در خانواده ‏ها وجود دارد و بايد غدير را «پدران» براى «فرزندان» خويش با ابزار فطرى خانواده مانند تعامل، توضيح، توجيه، تشويق، تنبيه، عاطفه و محبت تبليغ نمايند.

۷ . دشمنان غدير براى دو توطئه بزرگ سرمايه گذارى مى ‏كنند: يكى سست نمودن تصميم جوانان نسبت به ازدواج، و ديگرى از بين بردن نسل شيعه.شيعيان بايد با تشويق و ترغيب جوانان خود به ازدواج و فرزند آورى اين دو توطئه را خنثى نمايند.

شكى نيست كه اختصاص امكانات شغلى و رفاهى به جوانان شيعه و تسهيل در امر ازدواج و فرزندآورى آنها، مقابله با اين توطئه‏ ها و پيروزى در اين مبارزه فرهنگى را امكان پذير خواهد نمود.

منبع

خانواده غدیری، تألیف: محمد رضا شریفی.

پانویس

  1. محمد رضا شریفی
  2. بحار الانوار: ج ۹۹ ص ۱۳۰ .
  3. بحار الانوار : ج ۹۹ ص ۲۱۳، ج ۱۰۰ ص ۱۹۴، ج ۱۰۲ ص ۲۱۲ .
  4. سوره اسراء : آيه ۶۴ .
  5. علل الشرائع : ص ۱۴۲ . بحار الانوار : ج ۲۷ ص ۱۵۱ .
  6. بحار الانوار : ج ۲۵ ص ۱۶ .
  7. سوره رعد : آيه ۷ .
  8. مشارق انوار اليقين : ص ۱۵۷ .
  9. بصائر الدرجات: ص ۵۰۸ .
  10. المنتخب (طريحى) : ص ۶۲ .
  11. الاحتجاج : ج ۲ ص ۴۹۷ .
  12. بحار الانوار : ج ۹۹ ص ۱۳۲ .
  13. الكافى : ج ۲ ص ۳۲ .
  14. امالى الطوسى : ص ۵۱۸ .
  15. بحار الانوار : ج ۶۸ ص ۱۸۴ .
  16. روضة الواعظين: ج ۱ ص ۸۹ . الاحتجاج : ج ۱ ص ۶۶ .