خطابه غدیر در آینه اسناد (کتاب)

نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۲۲ توسط Modir (بحث | مشارکت‌ها)

«خطابه غدیر در آینه اسناد» تألیف محمد باقر انصاری، به بررسی واقعه غدیر خم و بیان متن کامل خطبه غدیر و مستند سازی آن از منابع شیعه وسنی می پردازد. همچنین در پایان مدارک حدیث غدیر آمده است.

خطابه غدیر در آینه اسناد
خطابه غدیر در آینه اسناد (کتاب)
اطلاعات کتاب
نویسندهمحمد باقر انصاری
اطلاعات نشر
ناشردلیل ما
محل نشرقم
سال نشر۱۳۸۵ ش
تعداد صفحه۱۰۶ ص

نویسنده

محمد باقر انصاری خویینی زنجانی (متولد ۱۳۳۹ ش) در شهر مقدس قم در سال دوم عمرش همراه والدین به تهران منتقل شد و تا ۱۴ سالگی در تهران بود. دبستان و دبیرستان را در اهران گذراند و برای طلبگی در سال ۱۳۹۴ ق همراه والدین به قم بازگشت. طی ۷ سال دروس سطح را به پایان برد که از محضر والد و عموی بزرگوار و اساتید حوزوی بهره برد. از سال ۱۴۰۲ ق در دروس خارج آیت الله حاج شیخ مرتضی حائری و آیت الله وحید خراسانی حضور یافت و تقریرات دروس فقه و اصول ایشان را به عربی تدوین کرد. همزمان با اصول فقه به‌طور تخصصی وارد علم رجال و کتاب‌شناسی شد.

تألیفات

محمد باقر انصاری از سال ۱۴۰۶ق نویسندگی و تألیف را آغاز کرد که تاکنون ادامه دارد. آثار متعددی از ایشان منتشر شده است که در اینجا عناوین آن ها را بیان می کنیم:

«معاً فی الغدیر»، «واقعهٔ قرآنی غدیر»، «سخنرانی استثنایی غدیر»، «ژرفای غدیر»، «چهارده قرن با غدیر»، «کرانه‌های غدیر»، «اولین میراث مکتوب از واقعه غدیر»، «اگر در غدیر بودیم … ؟»، «خطابه غدیر در آینه اسناد»، «خطابه غدیر: گزارش مراسم سه روزه در غدیر خم متن عربی و ترجمه فارسی خطابه غدیر»، «غدیر از زبان مولی علیه السلام»، «غدیر در قرآن، قرآن در غدیر (۳ جلد)»، «غدیر من»، «قصه قرآنی غدیر»، «گزارش حجةالوداع»، «قرآن نامه غدیر»، «گزارش لحظه به لحظه از حج پیامبر صلی الله علیه وآله»، «گزارش لحظه به لحظه از واقعه غدیر»، «خطبه غدیر چیست ؟»، «غدیر کلاس فوری»، «غدیر با قرآن»، «خطبه غدیر نگاه فوری»، «غدیر و دشمنان»، «غدیر تا فاطمیه»، «اسرار غدیر»، «خطبه نبوت در غدیر ولایت»، «تبلیغ غدیر در سیرهٔ معصومین علیهم السلام»، «بیعة الغدیر»، «ندای آسمانی غدیر»، «غدیر در احساس ملتها»، «حضور در غدیر»، «گفتارهای ایام ولایت»، «صدای غدیر می‌آید»، «برکرانه غدیر.»

محتوای کتاب

«خطابه غدیر در آئینه اسناد» در 5 موضوع تدوین شده است که عناوین آن به صورت ذیر است:

  1. واقعه غدیر
  2. متن کامل خطبه غدیر
  3. ترجمه خطبه غدیر
  4. اسناد و منابع خطبه غدیر
  5. مدارک حدیث غدیر

بنابر این کتاب حاضر با مروری بر ماجرای غدیر و ذکر متن خطبه و ترجمه آن بخشی را به اسناد و منابع خطبه اختصاص داده و به پرسشهایی در این زمینه پاسخ داده است. در ادامه این بخش با تفکیک و شماره بندی فرازهای خطابه، مدارک و منابع هر قسمت را از منابع اسلامی اعم از شیعه و سنی آورده است؛ تا مطالعه کنندگان خطبه از پشتوانه های علمی آن آگاه باشند و گذشته از اسنادی که برای خطبه ذکر می شود از اسناد و مدارکی که فرازهای این خطابه عظیم از آن برخوردار است مطلع گردند و با قلبی مطمئن بزرگترین منشور ابدی اسلام را مورد مطالعه قرار دهند.

انگیزه تألیف

نویسنده درباره انگیزه تألیف کتاب خطابه غدیر در آئینه اسناد چنین می گوید:

پس از انتشار نسخه خطبه غدیر و مقایسه آن با نه نسخه دیگر، اهمیت سند خطبه به طور جدی مورد توجه قرار گرفت. به همین دلیل، مسأله اسناد به عنوان یک موضوع کلیدی مطرح شد و این انگیزه‌ای برای تألیف این کتاب گردید.[۱]

پانویس