المجمع الاسلامی العالمی

نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ دسامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۰:۵۵ توسط Modir (بحث | مشارکت‌ها) (اتمام عنوان کنگرۀ امام علی علیه السلام (لندن))
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

معرفى كنگره امام على‏ عليه السلام در لندن[۱]

جشن ‏هاى سراسرى غدير كه هر ساله در سالروز عيد غدير خم در هيجدهم ذى حجه برگزار مى ‏شود از شاخص‏ ترين آئينه ‏اى يادبود غدير است و تأثير اجتماعى آن در حفظ محتواى غدير در اذهان عموم مردم فوق ‏العاده است.

اكنون ساليان متمادى است كه بزرگان علما و مقامات بلند پايه و اقشار مختلف مردم در روز غدير پيام‏ هاى تبریک براى يكديگر مى ‏فرستند و آن را گرامى مى‏ دارند. جشن‏هاى غدير نيز از شهرهاى بزرگ گرفته تا دور افتاده ‏ترين روستاها برگزار مى‏ شود و حتى در همه كشورهاى جهان، هر جا كه چند نفر شيعه كنار هم باشند، از روز غدير بدون جشن نمى‏ گذرند.

نمونه ‏اى از تلاش ‏هاى محققان و خادمان غدير در قرن پانزدهم كنگره امام على‏ عليه السلام در لندن است. اين كنگره تحت عنوان «مهرجان الإمام على ‏عليه السلام، بمناسبة مرور ۱۴ قرناً على يوم الغدير الأغرّ» طى سه روز ۲۱  / ۱۹ ذى‏ حجة سال ۱۴۱۰ ق -  ۱۳۶۸ ش -  ۱۹۹۰ م در مركز شهر لندن برگزار شد.

اين كنگره در سال ۱۴۱۰ ق در لندن به عنوان هزار و چهارصدمين سالگرد غدير طى چند روز برگزار شد، و شخصيت‏ هاى بسيارى از سراسر جهان دعوت شدند.

اين يادبود چهاردهمين قرن غدير در پنج جهت فعاليت داشت و چندين اقدام علمى فرهنگى انجام شد كه نمونه‏اى از آنها چنين است:

الف) كنفرانس ‏هاى علمى

اين كنفرانس ‏ها به عنوان اجتماعى از آراء و افكار مختلف نيز بحساب مى‏ آمد. مباحث تحقيقى كنفرانس درباره غدير تحت اين عناوين بود:

  1. غدير در احاديث نبوى، يا غدير در كتب سيره و صحاح.
  2. غدير در شعر عربى.
  3. غدير در مناظرات مذهبى.
  4. نقش غدير در حيات امت اسلامى، يا «اگر غدير اجرا مى ‏گرديد چگونه می‏شد»؟
  5. غدير در عقل و نقل.
  6. اهميت متن حديث غدير در عقايد شيعه.
  7. روز غدير در دولت ‏هاى اسلامى زمان‏ هاى مختلف.
  8. اهميت كتاب «الغدير» علامه امينى.
  9. بررسى‏هاى تفسيرى درباره آيه تبليغ و آيه اکمال دین.
  10. اهمیت مجالس عيد غدير.
  11. رسالت اسلامى از يوم الدار در مكه تا روز غدير.
  12. غدير در كتب مستشرقين.

اين مباحث به صورت مقالات و سخنرانى از شخصيت‏ هاى علمى جهان قرائت شد، كه بعداً به صورت كتابى چاپ شد. تدوين نتايج و عملكرد كنفرانس طى سه جلد با عنوان «مهرجان الإمام على‏ عليه السلام» به چاپ رسيده است.

جلد اول آن با عنوان «الكتاب الاول: المحاضرات» شامل مقالاتى كه در كنفرانس قرائت شده، در سال ۱۴۱۰ ق، ۱۹۹۰ م، توسط دار زيد للنشر، لندن، در قطع وزيرى، ۳۲۰ + ۹۳ صفحه، چاپ شده است.

ب) مجالس فرعى

اول: زندگانى اميرالمؤمنين‏ عليه السلام از ولادت تا غدير به صورت صوتى و تصويرى.

دوم: شب شعر غدير، با حضور شعراى بزرگ عرب و ايرانى و شاعران اردو زبان.

سوم: مديحه‏ خوانى به زبان‏هاى عربى و فارسى و اردو.

ج) نمايشگاه كتاب

برپايى نمايشگاهى از كتاب‏ هاى غدير خطى و چاپى در محل «المجمع الإسلامى العالمى». اين نمايشگاه به مدت يك هفته داير بود و در تماس با كتابخانه‏ هاى بزرگ دنيا كتاب‏ هاى بسيارى در موضوع غدير جمع‏ آورى و به نمايش گذاشته شد.

د) مسابقه تأليف كتاب

يک مسابقه عمومى براى تأليف كتاب درباره غدير به چهار زبان عربى، فارسى، اردو و انگليسى قرار داده شد و جوايز نفيسى براى نفرات اول تا چهارم از هر زبانى در نظر گرفته شد كه در مرحله ابتدايى بيش از سى كتاب براى مسابقه ارائه شد.

هـ) نمايشگاه فنى

به همين مناسبت نمايشگاهى از لوحه‏ هاى خط عربى و كوفى و لوحه ‏هاى تذهيب شده نقوش اسلامى و آثار معمارى و يادگارهاى فنى بر چوب و مس و نقره و شيشه برپا شد.

در اين كنفرانس علما و دانشمندان بزرگ از سراسر جهان دعوت شدند و جشن چهاردهمين قرن غدير در باشكوه ‏ترين شكل خود برگزار گرديد.

پانویس

  1. غدير در آئينه كتاب: ص ۱۷. اسرار غدير: ص ۳۶۳ - ۳۶۵. چهارده قرن با غدير: ص ۲۲۵ - ۲۳۱.