کتاب های قرآنی غدیر

از ویکی غدیر

قرآن كتاب اعظم و امّ الكتاب مسلمانان، اولين كتابى است كه غدير را با ابديت خود پيوند داده است. غدير نيز، قبل از واقعه و مقارن آن و بعد از اجراى آن در پناه قرآن بوده، و نزول آيات پى در پى آن را پشتيبانى كرده ‏اند.

بنابراين قبل از معرفى هر كتابِ ديگرى بايد بگوييم: قرآن حامل غدير است و طى چهارده قرن فرهنگ غدير را با حضور خود بين همه نسل‏ هاى مسلمان به خانه‏ هاى آنان برده و در اختيار بزرگ و كوچكشان قرار داده است.

با در نظر گرفتن اين ارتباط عميق، هر كتابى كه در اعتقادات، حديث، تاريخ و تفسير در اسلام نوشته شده، به عنوان يكى از اساسى ‏ترين فرازهاى دين «آيات غدير» را مطرح ساخته و به تبيين آن پرداخته است.

اولين كتاب در اسلام كه واقعه غدير را مطرح كرده «كتاب سليم بن قيس هلالى» است، كه در موارد متعددى از آن آيه «تبليغ» و «اكمال» مطرح شده و ارتباط مستقيم آن با واقعه غدير از لسان پيامبر و امامان‏ عليهم السلام بيان شده است.

پس از آن هم تفاسير و كتاب ‏هاى تاريخى و اعتقادى اين حقيقت بزرگ را درباره غدير ثبت كرده ‏اند، به گونه ‏اى كه هر جا سخن از «يا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ...» و «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينِكُمْ...» به ميان آمده، فوراً غدير مطرح شده است، و هر جا سخن از غدير بوده فوراً اين آيات تداعى شده است.

اين حقيقت غديرى قرآنى، كم كم شكل جدى ترى به خود گرفته، و با شبهه افكنى‏ هايى كه دشمنان از فشار عظمت آن به ميان آورده ‏اند، توجه بيشترى را به خود جلب كرده است؛ به گونه ‏اى كه در كتاب هاى تاريخى و حديثى به صورت فصلى خاص با عنوان «آيات غدير» يا «غدير در قرآن» مطرح شده است.

در مرحله بعدى اهميت جلوه «غدير در قرآن» بيش از پيش بر همگان روشن شده، تا آنجا كه كتاب‏ هاى مستقلى درباره ارتباط قرآن با غدير تأليف شده و اين تجلّى نورانى غدير را به تصوير كشيده است. منظور از كتاب‏ هاى مستقل تأليفاتى است كه اول تا آخر آن به طور كامل درباره ارتباط غدير و قرآن باشد، كه تعداد آنها ۲۲ كتاب است.

اين كتاب‏ها در شهرهاى قم و تهران و شيراز از شهرهاى ايران، و لكنهو و دهلى و بيهار از شهرهاى هند، و لاهور و كراچى و سيالكوت از شهرهاى پاكستان، و بيروت از شهرهاى لبنان به چاپ رسيده است. در نگاهى ديگر شامل ۲ كتاب خطى و ۲۰ كتاب چاپى در قطع‏ه اى رحلى و وزيرى و رقعى و جيبى است. اين مجموعه شامل ۷ كتاب به زبان عربى و ۸ كتاب به زبان فارسى و ۶ كتاب به زبان اردو و يک كتاب به زبان انگليسى است.

كُتُب ضمنى كتاب‏ هايى هستند كه بخش مستقلى از آنها درباره غدير و قرآن باشد، نه آنكه در جاهاى مختلف آن حديث يا مطلبى در اين باره وجود داشته باشد. با توجه به اين نكته، كتاب‏ هاى ضمنى در اين باره ۳۴ كتاب است كه به قسمت خاص و گاهى شماره صفحات مربوط به موضوع در آنها نيز اشاره شده است.

نام بعضى از كتاب ‏هاى مستقل كاملاً گوياى موضوع است كه چند نمونه از آنها ذكر مى‏ شود: آياتُ الغدير، بحث غدير خم از نظر قرآن شريف، تفسير آيه تبليغ الولاية، غدير در قرآن قرآن در غدير، الغدير فى القرآن، الغدير فِى الكتابِ العزيز، لِلْغديرِ آيتان، آياتُ الغدير الثَّلاث.

منبع

غدير در قرآن: ج ۳ ص ۵۰۷ - ۵۲۶.