آيات ۳۴ تا ۳۶ مطفّفین و غدیر

از ویکی غدیر
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ مهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۵:۵۸ توسط Modir (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «== «فَالْيَوم الَّذينَ آمَنوا مِنَ الكُفّارِ يَضْحَكونَ. عَلَى الأرائک يَنْ...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

«فَالْيَوم الَّذينَ آمَنوا مِنَ الكُفّارِ يَضْحَكونَ. عَلَى الأرائک يَنْظُرون»[۱]

در حديثى امام كاظم ‏عليه السلام توطئه‏ هاى منافقين در غدير را بيان كردند و اشاره به جزاى اين رفتار آنان در روز قيامت نمودند. قسمتى از اين حديث چنين است:

آنگاه كه پيامبر صلى الله عليه وآله على‏ عليه السلام را در روز غدير خم منصوب كرد و به بزرگان مهاجرين و انصار دستور داد تا با او بيعت كنند، آنان در ظاهر بيعت كردند ولى بين خود توطئه كردند كه دو كار انجام دهند: يكى امر خلافت را پس از پيامبرصلى الله عليه وآله از على ‏عليه السلام بگيرند و ديگر اينكه در صورت امكان هر دو بزرگوار را به قتل برسانند. خداوند به پيامبرش خبر داد كه اينان حيله‏ گرند و شما را مسخره مى‏ كنند.

در آخرت هم خداوند آنان را به استهزاء خواهد گرفت، به جزاى استهزايى كه در اين دنيا كردند و خدا در دنيا به آنان مهلت داد. روز قيامت كه مى‏ شود از جهنم مقامات شيعيان اميرالمؤمنين‏ عليه السلام را در بهشت مى‏ بينند. مؤمنين آن منافقين را به اسم صدا مى‏ زنند و به آنان مى‏ گويند: چرا در آن عذاب و خوارى معطل مانده‏ ايد، نزد ما بياييد تا درهاى بهشت را به روى شما باز كنيم و از آتش جهنم نجات يابيد.

آنان در جهنم خود را به سوى بهشت مى ‏كشانند و در همان حال مأمورين عذاب خود را به آنان مى‏رسانند و با عمودها و تازيانه‏ هاى خود بر آنان مى‏زنند. وقتى نزديك درهاى بهشت مى‏ رسند مى‏بينند درها به روى آنان بسته شده است.

اينجاست كه بار ديگر به اعماق جهنم كشيده مى ‏شوند، و مؤمنين از ديدن اين منظره مى‏ خندند و آنان را مسخره مى‏ كنند كه خداوند هم در قرآن فرموده: «فاليوم الذين آمنوا من الكفار يضحكون على الأرائك ينظرون».[۲]

خداوند منظره حسرت ابوبكر و عمر را در قيامت تدارك ديده كه بايد شيعيان آن را از بهشت ببينند و از حسرت آنان لذت ببرند. امام سجاد عليه السلام اين منظره دل‏انگيز را با اشاره به آيات ۳۴ تا ۳۶ سوره مطفّفين چنين توصيف فرموده است:

در روز قيامت دو تخت از بهشت بيرون آورده مُشرف بر جهنم قرار داده مى‏ شود. سپس على‏ عليه السلام مى ‏آيد و بر روى آن مى‏ نشيند. آنگاه كه مى‏ نشيند خنده‏ اى مى ‏نمايد و از خنده او جهنم زير و رو مى‏ شود و طبقه پايين آن بالا مى‏ آيد! سپس ابوبكر و عمر را از جهنم بيرون مى ‏آورند و در مقابل آن حضرت نگاه مى ‏دارند. آن دو مى ‏گويند: يا اميرالمؤمنين! اى وصى رسول ‏اللَّه! آيا به ما رحم نمى‏ كنى؟ آيا نزد پروردگارت شفاعت ما را نمى‏ نمايى؟

اميرالمؤمنين‏ عليه السلام (از روى استهزا) به آنان مى‏خندد و (بدون پاسخ به آنان) برمى‏ خيزد و وارد بهشت مى ‏شود، و آن دو تخت را بر مى دارند و به جاى خود باز مى‏ گردانند. و اين است معناى كلام خداوند عز و جل: «فَالْيَوْمَ الَّذِينَ آمَنُوا مِنَ الْكُفَّارِ يَضْحَكُونَ . عَلَى الْأَرائِكِ يَنْظُرُونَ . هَلْ ثُوِّبَ الْكُفَّارُ ما كانُوا يَفْعَلُونَ» : «امروز كسانى كه ايمان آوردند به كفار مى‏ خندند در حالى كه از روى تخت‏ ها تماشا مى‏ كنند. آيا پاداشى كه به كافران مى ‏دهند جز نتيجه اعمال زشت آنان است» ؟![۳]

پانویس

  1. مطفّفين / ۳۴-۳۶. چهارده قرن با غدير: ص ۷۴. اسرار غدير: ص ۲۷۹. غدير در قرآن: ج ۱ ص ۲۹۶.
  2. بحار الانوار: ج ۶ ص ۵۳ .
  3. بحار الانوار: ج ۳۰ ص ۲۷۷ ح ۱۴۹.