خصائص خانواده در تبلیغ غدیر

خصائص خانواده در تبلیغ غدیر[۱]

خانواده به عنوان مؤثرترين مجموعه در اجتماع از ديدگاه قرآن و عترت داراى ويژگى ‏ها و خصائص مهمى براى انجام يك تبليغ موفق است، كه ۱۶ مورد آن را مى ‏آوريم:

۱ . همه خانواده‏ ها ظرفيت و استعداد تبليغ غدير را دارند، و دستور «الوالِدُ الوَلَدَ» بدون قيد آمده و هيچ نوع از خانواده‏ها در امر تبليغ و وظيفه رساندن پيام غدير استثنا نشده ‏اند.

۲ . تقسيم مسئوليت تبليغ غدير بين تمامى خانواده‏ها و بين افراد هر خانواده، علاوه بر تسريع در رساندن پيام آن باعث تداوم آن تا قيامت خواهد شد؛ زيرا مجموعه خانواده در هر عصر و زمانى وجود دارد، و اگر خانواده‏ هايى و يا افرادى از يك خانواده بخواهند نسبت به تبليغ آن سستى كنند باز هم اين ابلاغ مقدس متوقف نخواهد شد.

۳ . سهيم بودن همه خانواده‏ ها در تبليغ غدير لازمه ‏اش درگير شدن همه اقشار جامعه در اين مسئله است، زيرا فرد فرد اعضاى خانواده به شكلى درگير مسائل اجتماع خود هستند.

۴ . به تعداد گستردگى خانواده‏ها، سليقه‏هاى متنوع و ظرفيت‏ها و استعدادهاى متفاوت با شيوه‏ هاى گوناگون وارد تبيلغ غدير مى‏ شوند.

۵ . خانواده براى تبليغ غدير يك بستر بسيار ساده و در عين حال پيچيده است؛ زيرا از يك سو مخاطبين آن در سطوح مختلف از نظر سن و علم و درك و جنسيت و غيره هستند، ولى از سوى ديگر با اُنسى كه دارند مى ‏توانند بيان و درك مفاهيم را به ذهن يكديگر نزديك كنند.

۶ . با شعار «فرزند بيشتر، تبليغ بيشتر»، هر خانواده به نوبه خود شجره‏اى عظيم و با بركت براى تبليغ غدير خواهد بود، كه با افزوده شدن شاخ و برگ‏هايش دامنه اين تبليغ هم گسترش مى‏ يابد.

۷ . از مهم‏ترين اسباب در تسريعِ كار تبليغ غدير در خانواده دعاى مستجاب والدين براى فرزندان است؛ كه باعث تقويت روحيه و پيشبرد تبليغ خواهد شد.

۸ . مفاهيم اطاعت از والدين و صاحب اختيارى آنان نسبت به فرزندان در محيط خانواده ملموس است، و از همين نگاه درك مفاهيم غدير و ولايت مطلقه امام معصوم ‏عليه السلام و صاحب اختيارى ايشان آسان خواهد بود.

۹ . براى داشتن فرزندان مؤمن و متعهّد بايد سرمايه گذارى اعتقادى و اخلاقى و عملى براى آنان داشته باشيم. رمز اين سرمايه تبليغ غدير در خانواده است، تا آموزه‏ هاى دينى را فقط از طريق اهل بيت‏ عليهم السلام دريافت نماييم.

۱۰ . آمادگى كار فردى يا گروهى در خانواده بسترى مهيا براى تبليغ غدير است. در چنين شرايطى مى‏ توان گزينه ‏هاى تبليغى گوناگونى را به اقتضاى موقعيت‏ها انتخاب كرد و از آن طريق به تبليغ غدير پرداخت.

۱۱ . وسعت زمان تبليغ غدير در خانواده قبل از تولد فرزند تا بزرگسالى اوست. از مراقبت‏هاى دينى در آغاز باردارى تا دوران نُه ماهه آن و بعد از آن دوران شيرخوارگى و سپس تا هفت سالگى و آنگاه دوران بلوغ و سپس جوانى، همه در مسير آموختن و عمل كردن به غدير و تربيت فرزندى است كه آمادگى قبول غدير را پيدا كند.

۱۲ . حساسيت در تربيت فرزندان از عوامل متمايز كننده تربيت خانواده نسبت به بيرون از خانه است. در سايه همين حساسيت تبليغ غدير نيز با دقت و مواظبت خاصى صورت مى‏ گيرد كه در محيط بيرون از خانه امكان پذير نيست.

۱۳ . گذشت و ايثار والدين در مقابل لغزش‏ها و اشتباهات و كوتاهى‏هاى فرزندان زمينه مساعدى را براى آموختن غدير آماده مى‏ كند، كه در سايه آن والدين به آسانى مى‏توانند به تبليغ غدير در محيط خانواده بپردازند؛ و اين مسئله ‏اى است كه در بيرون از خانه كمتر يافت مى ‏شود.

۱۴ . در دسترس بودن مربى و شاگرد در محيط خانواده از ابعاد مختلفى تبليغ و آموزش غدير را آسان مى‏كند، و اضطراب و استرس را در فراگيرى آموزه‏ها كم مى ‏نمايد.

۱۵ . اشراف والدين بر روحيات فرزندان باعث مى‏ شود از شيوه ‏هاى موافق با حالات آنان در تبليغ غدير استفاده كنند، و بيگانگى‏هاى بيرون از خانه در بين نباشد.

۱۶ . درك مفهوم فرزند بودن براى امامان غديرعليهم السلام با احساس فرزندى براى پدر خانه قابل فهم و درك مى‏ شود. در غدير شيعيان خود را از نظر معنوى فرزندان امامانى مى ‏بينند كه از پدر و مادر جسمى دلسوزترند چنان كه فرمود:

«الاِمامُ الاَنيسُ الرَّفيقُ وَ الوالِدُ الشَّفيق»:[۲] «امام همدمِ همراه و پدر مهربان است».

منبع

خانواده غدیری، تألیف: محمد رضا شریفی.

پانویس

  1. محمد رضا شریفی
  2. الكافى : ج ۱ ص ۲۰۰ .