رویکرد غدیر شناسی مفسران معاصر اهل سنت در پرتو آیه تبلیغ
چکیده مقاله:[۱]
غدیر خم، بیتردید یکی از مهم ترین و مسلم ترین حوادث تاریخ صدر اسلام و روز اکمال دین و اتمام نعمت و دربردارنده مساله امامت و وصایت است که یکی از مسایل بنیادی بعد از توحید و نبوت محسوب می شود. بدین جهت طی اعصار و امصار، اندیشمندان به بررسی و واکاوی زوایا و ابعاد متعدد این واقعه عظیم پرداخته اند. آیات متعددی از قرآن را می توان در زمینه واقعه غدیر و اعلان امامت و خلافت امام علی مورد اشاره و تبیین قرار داد از جمله آیه ۶۷ سوره مائده که از آن به آیه تبلیغ یا ابلاغ یاد می شود.
در این آیه شریفه خداوند متعال تمامی رسالت خود از ابتدای خلقت تاکنون را منوط به اعلام این امر مهم می داند و از فرستاده خود می خواهد به هر طریق ممکنی این مسئله را بیان کند و از کسی دل نگرانی نداشته باشد.
در نتیجه، توجه به عظمت واقعه غدیر و تبیین قرآنی آن برای آحاد مسلمانان ضرورتی اجتناب ناپذیر است به ویژه در عصر حاضر که دشمنان امامت و ولایت کمر به اضمحلال این حادثه بزرگ و سرنوشت ساز بسته اند. از اینرو نگارندگان، با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و بیان دیدگاه ها و موضع گیری های مفسران برجسته معاصر اهل سنت، در صدد تبیین و تحلیل رویکردهای ایشان در تفسیر آیه تبلیغ و رابطه آن با مسئله خلافت و جانشینی امام علی (علیه السلام)، می باشند.
یافته های پژوهش حاکی از آن است که مفسران معاصر اهل سنت رویکردهای متفاوت و گوناگونی را نسبت به تفسیر آیه تبلیغ و ارتباط آن با غدیرخم، اتخاذ کردهاند: برخی نسبت به ارتباط این آیه شریفه با واقعه غدیر و دیدگاه شیعه سکوت کرده و عده ای نیز با رد احادیث منقوله یا با تمسک به سیاق آیات و نیز عام دانستن مورد ابلاغ، ارتباط آیه تبلیغ با واقعه غدیر را انکار نموده اند.
منبع
مطالعات قرآن پژوهی نور وحی، دوره: ۵، شماره: ۱۰.
پانویس
- ↑ عامل حسن مظاهری؛ جامعه المصطفی العالمیه. علی آقا صفری؛ جامعه المصفی العالمیه. فرقت تقی اف؛ جامعه المصطفی العالمیه، مجتمع آموزش عالی قرآن حدیث.