علت تبلیغ غدیر در خانواده

از ویکی غدیر

علت تبليغ غدير در خانواده‏[۱]

عوامل مؤثر در رساندن پيام غدير در خانواده توسط پدران را در ۳  قسمت بيان مى‏ كنيم:

اول: چرا بايد شيوه تبليغ غدير در خانواده را بياموزيم؟

براى رسيدن به ضرورت مطرح كردن غدير در محيط خانواده دانستن ۷ نكته لازم است:

نكته اول:

تأثير گذارى خانواده را در ۳ نوع مى ‏توان در نظر گرفت:

تأثير گذارى اهل خانواده بر يكديگر.

تأثير گذارى خانواده ‏ها بر يكديگر.

تأثير گذارى خانواده و اجتماع بر يكديگر.

نكته دوم:

همان طور كه با ازدواج و تشكيل خانواده اداره زندگى بر عهده سرپرست خانواده قرار مى‏ گيرد، مسئوليت تبليغ غدير نيز بر دوش او خواهد بود. لذا اعضاى خانواده مانند همكارى در امور زندگى با پدر بايد در اجراى تبليغ غدير هم او را يارى نمايند.

نكته سوم:

چون غدير محور و زيربناى اعتقادات و احكام و آموزه‏هاى اخلاقى است، موفقيت در تبليغ غدير در خانواده موفق بودن در رساندن همه دين به اهل خانه است.

نكته چهارم:

عملكرد خوب يك خانواده ديگر خانواده ‏ها را تشويق نموده، رقابتى سالم را به دنبال خواهند داشت، كه غدير ضامن اين عملكرد خوب است.

نكته پنجم:

تشكيل خانواده يعنى انگيزه‏اى براى تربيت سربازانى كه بتوانند در آينده‏اى نه چندان دور براى فرمانده خود يعنى حضرت ولى عصر روحى فداه زينت و آبرو باشند، و اين جز با ورود غدير به محيط خانواده امكان پذير نيست.

نكته ششم:

عوامل مؤثر در تحقق تبليغ غدير در خانواده همان عوامل تحكيم خانواده است؛ زيرا آموزه‏ هاى غدير و دستورات امامان غدير است كه باعث تقويت و رشد در خانواده‏ ها مى ‏شود.

نكته هفتم:

فاصله گرفتن هر پدرى از تبليغ غدير يك قدم به عقب در احياى آن است. پس براى زنده نگهداشتن غدير در جامعه چاره جز اين نيست كه هر كس در جامعه كوچكى به نام خانواده غدير را وارد نمايد.

دوم: فوائد تبليغ غدير در خانواده‏

تبليغ غدير در خانواده ۸  فائده به شرح زير دارد:

۱ . خدامحورى و قرار گرفتن در راه مستقيم الهى.

۲ . رشد و هدايت در خانواده.

۳ . اطمينان به ائمه غدير براى رسيدن به سعادت و خوشبختى دنيا و آخرت با ضمانت الهى.

۴ . اقتدا و اطاعت از برگزيدگان خداوند در زمين و قبولى سرپرستى و صاحب اختيارى آنان بر خويش و ندادن اختيار زندگى به دست نااهلان و هوس بازان.

۵ . فاصله گرفتن از جهنم و رسيدن به بهشت طبق وعده الهى با قبول ولايت و برائت از دشمنان.

۶ . ثابت ماندن در صراط مستقيم اهل بيت‏عليهم السلام و امان از گمراهى با اجتناب از مسيرهاى انحرافى.

۷ . اطاعت از پروردگار با شناسايى و تشخيص درست از امر و نهى الهى، و عمل نمودن به آنها با كسب معارف غدير و گريز از تحيّر و سرگردانى.

۸ . ايجاد اميدوارى و شوق در اطاعت و ثبات قدم در مذهب تشيّع با شناختن قدر و منزلت شيعه بودن و مقامات امامان شيعه.

سوم: عوامل تحقق تبليغ غدير در خانواده‏

براى تحقق غدير در خانواده ابعاد مختلف اخلاقى و اجتماعى مؤثر در آن بايد در نظر گرفته شود، اما در اين زمينه ۴ عامل مؤثر اعتقادى بايد مورد بررسى قرار گيرد:

جايگاه الگو و سبك زندگى غديرى در خانواده‏

بايد از صاحبان علم و تجربه الگوهاى امتحان شده زندگى را آموخت تا به ثمرات آن رسيد.

اين حقيقت را در ۳ عنوان زير بيان مى ‏كنيم:

الف . پيروى از الگوى غديرى‏

تبليغ غدير در خانواده در واقع تبليغ امامان غدير است، كه كلمات و عملكرد آنان الگوى زندگى پيروانشان خواهد بود.

داشتن الگوى غديرى براى خانواده‏ ها داشتن نقشه راه براى يك زندگى سعادتمند و تضمين شده است. الگوهاى آن با داشتن مقام عصمت و علم از هر گونه خطا و لغزش ايمن بوده، و عملكرد و گفتار ايشان سراسر نور و هدايت است.

ب . پيروى از سبك زندگى غديرى‏

در شروع يك زندگى مشترك براى والدين بايد سبك زندگى غديرى از ائمه غدير معرفى و آموزش داده شود، تا خانواده از همان ابتداى زندگى در صراط مستقيم الهى قرار گيرد، و از نظر محتوايى پشتوانه الهى داشته باشد.

ج . نمونه‏ هايى از الگو و سبك زندگى غديرى‏

سبك زندگى غديرى مجموعه ‏اى از گفتارها و عملكردهاى اهل بيت ‏عليهم السلام در زندگى فردى و اجتماعى خانواده است كه در اينجا به ۲  نمونه از اين عملكرد اشاره مى‏ كنيم:

اميرالمؤمنين ‏عليه السلام مى‏ فرمايد:

به خدا سوگند! من هيچگاه فاطمه‏ عليها السلام را خشمگين و ناراحت نكردم تا از دنيا رفت. فاطمه ‏عليها السلام هم مرا خشمناك نكرد و از من نافرمانى ننمود. هرگاه اندوهناك مى‏ شدم براى رفع غم و اندوه خود به چهره فاطمه‏ عليها السلام نگاه مى‏ كردم.[۲]

امام صادق‏ عليه السلام فرمود:

اميرالمؤمنين ‏عليه السلام در خوراك و روش خود شبيه‏ ترين مردم به رسول خداصلى الله عليه وآله بود، و چنان بود كه خودش نان و زيتون مى‏خورد و به مردم نان و گوشت مى‏ داد، و آب از چاه مى‏ كشيد و هيزم مى ‏آورد، و فاطمه‏ عليها السلام آرد آسيا مى‏ كرد و خمير مى‏ ساخت و نان مى ‏پخت و جامه وصله مى‏ زد.[۳]

تبليغ غدير اداى مزد رسالت‏

از جمله وظايف مهم خانواده، مودّت به خاندان رسالت است.

خداوند در دستور مودّت به خاندان رسالت مى‏ فرمايد:

Ra bracket.png «قُل لا اَساَلُكُم عَلَيهِ اَجراً اِلاَّ المَوَدَّةَ فِى القُربى‏» La bracket.png؟[۴]

«بگو: از شما در برابر ابلاغ رسالتم هيچ پاداشى جز مودّت نزديكان نمى‏خواهم».

خانواده ‏ها با تبليغ غدير مى ‏توانند نمونه بارز اين مودّت را به خاندان وحى نشان داده و مزد رسالت پيامبرصلى الله عليه وآله را در قبال آخرين رسالت در غدير ادا نمايند.

قانون مندى در خانواده با فقه غديرى‏

همه خانواده‏ها در جوامع مختلف بشرى مبانى مشترك فطرى و عرفى دارند و بر مبناى آن احترام متقابل به يكديگر دارند، كه برخى از آنها را اسلام امضا كرده است.

از جمله آنها عشق به خانواده و پايبندى به مسائل زناشويى و احترام متقابل و وفادارى بين زن و شوهر در قول و قرارها و محبت به فرزندان است.

اسلام به عنوان دين كامل با فقه غديرى خويش، بايدها و نبايدهايى را با توجه به مصلحت‏هاى بشرى وضع نموده، و سعادتمندى دنيا و آخرت خانواده را تضمين نموده است.

تبليغ غدير در اصل تبليغ قوانين و فقه غدير است، و عمل كننده به آن قانونمند و شيعه اميرالمؤمنين‏ عليه السلام معرفى مى‏ شود.

آموزش مهدويت با تبليغ غدير در خانواده‏

از مهمترين پيام‏هاى غدير براى خانواده در عصر غيبت امام زمان‏ عليه السلام ايجاد و حفظ حالت انتظار در جمع خانواده است. نبايد از اين موضوع غافل شويم كه قبل از بحث پيرامون مهدويت در خطبه غدير ولايت اميرالمؤمنين‏ عليه السلام مطرح شده است.

منبع

خانواده غدیری، تألیف: محمد رضا شریفی.

پانویس

  1. محمد رضا شریفی
  2. بحار الانوار : ج ۴۳ ص ۱۳۴ .
  3. الكافى : ج ۸ ص ۱۶۵ .
  4. سوره شورى : آيه ۲۳ .