پرش به محتوا

کیفیت ابلاغ در خطبه غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «.  كيفيت ابلاغ در خطبه غدير××× 2 ژرفاى غدير: ص 43  - 40. ×××   از نكات قابل توجه در...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
كيفيت ابلاغ در خطبه غدير××× 2 ژرفاى غدير: ص 43  - 40. ×××
== كيفيت ابلاغ در خطبه غدير<ref>ژرفاى غدير: ص ۴۳  - ۴۰.</ref> ==
  از نكات قابل توجه در خطبه غدير كيفيت اجراى خطبه و شرايط مقارن با آن است. آنچه در آن زمان و تا زمان ما استثنايى بودن مراسم غدير را به ثبت رسانده، برنامه ‏ريزى خاصى بود كه به صورت بسيار دقيق و غير عادى به خصوص در حد عادات و فرهنگ آن عصر اجرا شد. اين جهات در چند جنبه قابل دقت است:


  از نكات قابل توجه در خطبه غدير كيفيت اجراى خطبه و شرايط مقارن با آن است. آنچه در آن زمان و تا زمان ما استثنايى بودن مراسم غدير را به ثبت رسانده، برنامه‏ريزى خاصى بود كه به صورت بسيار دقيق و غير عادى به خصوص در حد عادات و فرهنگ آن عصر اجرا شد. اين جهات در چند جنبه قابل دقت است:
=== صد و بيست هزار نفر در برابر يك منبر ===
مجلس عظيمى به وسعت يكصد و بيست هزار نفر در آن زمان سابقه نداشت. شايد بتوان ادعا كرد در مجلسى بدون وسايل تقويت كننده صدا و ديد، چنان اجتماعى در مقابل يك منبر -  كه همه گوينده را ببينند و صداى او را بشنوند -  تا كنون نيز سابقه ندارد، و در آن زمان مردم براى اولين بار با چنين منظره ‏اى مواجه شده بودند. البته فرد يا افرادى، سخنان [[پيامبرصلى الله عليه وآله]] را براى مردم تكرار مى ‏كردند كه افراد دورتر بشنوند و متوجه خطابه باشند. <ref>تاريخ يعقوبى: ج ۲ ص ۱۱۰. المعجم الكبير (طبرانى) : ج ۵ ص ۶۷ .</ref>


=== منبراستثنايى زير درختان ===
منبرى بلند از سنگ و جهاز شتر زير درختان و سايبان قراردادن پارچه ‏ها بر فراز درختان بلند براى درست انجام شدن مراسم خطبه، كار تازه‏ اى بود. حتى چند نفر مأمور شدند تا شاخه‏ هاى مزاحمى كه قابل بريدن نبود با دستان خود نگه دارند تا به منبر اصابت نكند و مراسم با نظم كامل انجام شود.


1. صد و بيست هزار نفر در برابر يك منبر
=== دو نفربرفراز يك منبر ===
ايستادن پيامبرصلى الله عليه وآله بر فراز منبر بلند، در حالى كه سابقه ذهنى مردم نشستن حضرت بر منبر و يا ايستادن بدون منبر بود، حالت استثنايى به نظر مى‏ رسيد. ايستادن [[اميرالمؤمنين‏ عليه السلام]] از اول خطبه بر فراز منبر در كنار پيامبرصلى الله عليه وآله -  به طورى كه دو نفر در حال قيام  در محل سخنرانى ديده شوند -  يكى از جذاب‏ ترين و توجه برانگيزترين قسمت هاى برنامه بود كه تا امروز نظير نداشته است.


مجلس عظيمى به وسعت يكصد و بيست هزار نفر در آن زمان سابقه نداشت. شايد بتوان ادعا كرد در مجلسى بدون وسايل تقويت كننده صدا و ديد، چنان اجتماعى در مقابل يك منبر -  كه همه گوينده را ببينند و صداى او را بشنوند -  تا كنون نيز سابقه ندارد، و در آن زمان مردم براى اولين بار با چنين منظره‏اى مواجه شده بودند. البته فرد يا افرادى، سخنان پيامبرصلى الله عليه وآله را براى مردم تكرار مى‏كردند كه افراد دورتر بشنوند و متوجه خطابه باشند.××× 1 تاريخ يعقوبى: ج 2 ص 110. المعجم الكبير )طبرانى( : ج 5 ص 67 . ×××
=== يك ساعت سخنرانى زير آفتاب ===
طول سخنرانى رسول مكرم اسلام‏ صلى الله عليه وآله كه حدود يك ساعت به طور متوالى در آن مكان گرم ادامه داشته و مردم گوش مى ‏داده ‏اند نيز در بين سخنرانى‏ هاى پيامبرصلى الله عليه وآله بى‏ سابقه است.


=== بلند كردن و معرفى اميرالمؤمنين‏ عليه السلام ===
بلند كردن و معرفى اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در بين سخنرانى، يك كار خارج از محدوده سخنرانى است، و در هيچ يك از سخنرانى‏ هاى حضرت و حتى در عُرف سخنرانان جهان ديده نشده است. اين كار به عنوان يك اقدام بسيار فوق ‏العاده و بياد ماندنى درباره حساس‏ ترين فراز خطبه انجام گرفت.


2. منبر استثنايى زير درختان
=== بيعت لسانى از فراز منبر ===
بيعت و اقرار لسانى گرفتن از مردم به اين صورت كه حضرت از مردم بخواهد تا در بين سخنرانى، اقرار خود را به طور مفصل بر زبان جارى كنند و محتواى سخنان حضرت را با صداى بلند تكرار كنند، نيز اقدامى استثنايى بين همه سخنرانى ‏هاى عالم و ابداعى در اين فن به شمار مى‏ آيد.


منبرى بلند از سنگ و جهاز شتر زير درختان و سايبان قراردادن پارچه‏ها بر فراز درختان بلند براى درست انجام شدن مراسم خطبه، كار تازه‏اى بود. حتى چند نفر مأمور شدند تا شاخه‏هاى مزاحمى كه قابل بريدن نبود با دستان خود نگه دارند تا به منبر اصابت نكند و مراسم با نظم كامل انجام شود.
== پانويس ==
 
 
3. دو نفر بر فراز يك منبر
 
ايستادن پيامبرصلى الله عليه وآله بر فراز منبر بلند، در حالى كه سابقه ذهنى مردم نشستن حضرت بر منبر و يا ايستادن بدون منبر بود، حالت استثنايى به نظر مى‏رسيد. ايستادن اميرالمؤمنين‏عليه السلام از اول خطبه بر فراز منبر در كنار پيامبرصلى الله عليه وآله -  به طورى كه دو نفر در حال قيام  در محل سخنرانى ديده شوند -  يكى از جذاب‏ترين و توجه برانگيزترين قسمتهاى برنامه بود كه تا امروز نظير نداشته است.
 
 
4. يك  ساعت سخنرانى زير آفتاب
 
طول سخنرانى رسول مكرم اسلام‏صلى الله عليه وآله كه حدود يك ساعت به طور متوالى در آن مكان گرم ادامه داشته و مردم گوش مى‏داده‏اند نيز در بين سخنرانى‏هاى پيامبرصلى الله عليه وآله بى‏سابقه است.
 
 
5 . بلند كردن و معرفى اميرالمؤمنين‏عليه السلام
 
بلند كردن و معرفى اميرالمؤمنين‏عليه السلام در بين سخنرانى، يك كار خارج از محدوده سخنرانى است، و در هيچ يك از سخنرانى‏هاى حضرت و حتى در عُرف سخنرانان جهان ديده نشده است. اين كار به عنوان يك اقدام بسيار فوق‏العاده و بياد ماندنى درباره حساس‏ترين فراز خطبه انجام گرفت.
 
6 . بيعت لسانى از فراز منبر
 
بيعت و اقرار لسانى گرفتن از مردم به اين صورت كه حضرت از مردم بخواهد تا در بين سخنرانى، اقرار خود را به طور مفصل بر زبان جارى كنند و محتواى سخنان حضرت را با صداى بلند تكرار كنند، نيز اقدامى استثنايى بين همه سخنرانى‏هاى عالم و ابداعى در اين فن به شمار مى‏آيد.