نماز جماعت عید غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:


==نماز جماعت مستحبى در عيد غدير<ref>قنوت خورشيد: ص ۶ - ۲۲.</ref>==
==نماز جماعت مستحبى در عيد غدير<ref>قنوت خورشيد: ص ۶ - ۲۲.</ref>==
در اينجا نماز جماعت غدير را از «المقنعة» تا «اللمعة الدمشقية» بررسى مى ‏كنيم:
در اينجا [[نماز جماعت در صحرای غدیر|نماز جماعت غدیر]] را از «المقنعة» تا «اللمعة الدمشقية» بررسى مى ‏كنيم:


يكى از مطالبى كه مى ‏توان به عنوان مؤيد مبنى بر جواز جماعت در نماز روز عيد غدير بدان استناد نمود، عبارات و فتاواى علماى بزرگ از قدما و متأخران است. شكى نيست كه اگر حجت بر آن فقهاى اعلام تمام نمى‏شد، صراحتاً فتوى به جواز يا استحباب اقامه اين نماز به جماعت نمى‏ دادند. ما در اين مجال آراى برخى از فقهاى قرون پنجم تا هشتم را در اين خصوص منعكس مى ‏نماييم.
يكى از مطالبى كه مى ‏توان به عنوان مؤيد مبنى بر جواز جماعت در نماز روز عيد غدير بدان استناد نمود، عبارات و فتاواى علماى بزرگ از قدما و متأخران است.
 
شكى نيست كه اگر حجت بر آن فقهاى اعلام تمام نمى‏شد، صراحتاً فتوى به جواز يا استحباب اقامه اين نماز به جماعت نمى‏ دادند.
 
ما در اين مجال آراى برخى از فقهاى قرون پنجم تا هشتم را در اين خصوص منعكس مى ‏نماييم.


كاوشى در سير تاريخى جواز اقامه نماز جماعت غدير از قرن پنجم تا قرن پانزدهم از مباحث بسيار مهم در بحث نماز جماعت مواردى است كه جماعت در آن مشروع است و انجام آن از طرق مختلف به ما رسيده، و يا خود حضرت رسول اكرم‏ صلى الله عليه و آله آن را به جماعت به جا آورده ‏اند.
كاوشى در سير تاريخى جواز اقامه نماز جماعت غدير از قرن پنجم تا قرن پانزدهم از مباحث بسيار مهم در بحث نماز جماعت مواردى است كه جماعت در آن مشروع است و انجام آن از طرق مختلف به ما رسيده، و يا خود حضرت رسول اكرم‏ صلى الله عليه و آله آن را به جماعت به جا آورده ‏اند.


يكى از نمازهايى كه مى ‏توان آن را به جماعت خواند نماز روز عيد غدير و يا همان «صلاة الغدير» مى‏ باشد، و عمده دليل آن اين است كه حضرت رسول‏ صلى الله عليه و آله در روز عيد غدير نمازى را قبل از ظهر و قبل از [https://wikighadir.com/index.php/%D8%AE%D8%B7%D8%A8%D9%87_%D8%BA%D8%AF%DB%8C%D8%B1 خطبه غدیر] به جماعت خوانده‏ اند. حتى فارغ از بررسى ادله جواز به جماعت خواندن اين نماز، سير تاريخى اقامه و حكم به جواز يا استحباب اقامه به جماعت خواندن نماز عيد غدير خود جالب توجه است:
يكى از نمازهايى كه مى ‏توان آن را به جماعت خواند نماز روز [[عید غدیر]] و يا همان «صلاة الغدير» مى‏ باشد، و عمده دليل آن اين است كه [[حضرت محمّد صلی الله علیه و آله|حضرت رسول‏ صلی الله علیه و آله]] در روز عيد غدير نمازى را قبل از ظهر و قبل از [[خطبه غدیر]] به جماعت خوانده‏ اند. حتى فارغ از بررسى ادله جواز به جماعت خواندن اين نماز، سير تاريخى اقامه و حكم به جواز يا استحباب اقامه به جماعت خواندن نماز عيد غدير خود جالب توجه است:


=== '''۱.  اقوال علما و بزرگان''' ===
=== ۱.  اقوال علما و بزرگان ===
در اينجا پس از بررسى آراى فقهاى متقدم در قرن پنجم، جهت رعايت اختصار آراى فقهاى قرون بعدى را تنها از اجلاى علماى آن عصر اختيار مى ‏كنيم، و به ذكر تعدادى از مشهورين هر قرن اكتفا خواهيم نمود. از رهگذر اين كاوش مختصر مى ‏توان به خوبى دريافت كه مسئله جواز يا استحباب اقامه نماز جماعت غدير از شهرت فقهى خوبى برخوردار است:
در اينجا پس از بررسى آراى فقهاى متقدم در قرن پنجم، جهت رعايت اختصار آراى فقهاى قرون بعدى را تنها از اجلاى علماى آن عصر اختيار مى ‏كنيم، و به ذكر تعدادى از مشهورين هر قرن اكتفا خواهيم نمود. از رهگذر اين كاوش مختصر مى ‏توان به خوبى دريافت كه مسئله جواز يا استحباب اقامه نماز جماعت غدير از شهرت فقهى خوبى برخوردار است:


'''المقنعة'''
==== المقنعة ====
شيخ مفيد (ت ۳۳۶ -  م ۴۱۲ ق) در كتاب «المقنعة» صفحه۲۰۳ مى ‏فرمايد: نزل رسول‏ الله ‏صلى الله عليه و آله فيه مراجعة من [[حجةالوداع|حجة الوداع]] بغدير خم. امر ان ينصب له فى الموضع كالمنبر من الرحال و ينادى بالصلاة الجامعة. فاجتمع سائر من كان معه من الحاج و منتبعهم لدخول المدينه من اهل الامصار، و اجتمع جمهور امته. فصلى ركعتين، ثم رقى المنبر و...:
 
پيامبر صلى الله عليه و آله در آن روز در حجةالوداع از مركب خود فرود آمدند و امر نمودند كه در مكانى از رحال شتر براى ايشان منبرى را نصب نمايند، و ندا براى اقامه نماز جماعت دادند.


شيخ مفيد (ت ۳۳۶ -  م ۴۱۲ ق) در كتاب «المقنعة» صفحه۲۰۳ مى ‏فرمايد: نزل رسول‏ اللَّه ‏صلى الله عليه و آله فيه مراجعة من حجة الوداع بغدير خم. امر ان ينصب له فى الموضع كالمنبر من الرحال و ينادى بالصلاة الجامعة. فاجتمع سائر من كان معه من الحاج و منتبعهم لدخول المدينه من اهل الامصار، و اجتمع جمهور امته. فصلى ركعتين، ثم رقى المنبر و... :
سپس همراهان پيامبر صلى الله عليه و آله و حجاج اجتماع نمودند و تمام امت پيامبر صلى الله عليه و آله در يک جا جمع شدند. پس ايشان دو ركعت نماز خواندند و سپس به منبر رفتند.


پيامبر صلى الله عليه و آله در آن روز در حجةالوداع از مركب خود فرود آمدند و امر نمودند كه در مكانى از رحال شتر براى ايشان منبرى را نصب نمايند، و ندا براى اقامه نماز جماعت دادند. سپس همراهان پيامبر صلى الله عليه و آله و حجاج اجتماع نمودند و تمام امت پيامبر صلى الله عليه و آله در يك جا جمع شدند. پس ايشان دو ركعت نماز خواندند و سپس به منبر رفتند.
شيخ مفيد پس از توضيح مختصرى پيرامون روز غدير مى ‏فرمايد: فجرت السنة فى هذا اليوم بعينه بصلاة ركعتين، اقتداءاً برسول‏ اللَّه‏ صلى الله عليه و آله و فعله و احتذاءاً لسنته فى امته... :


شيخ مفيد پس از توضيح مختصرى پيرامون روز غدير مى ‏فرمايد: فجرت السنة فى هذا اليوم بعينه بصلاة ركعتين، اقتداءاً برسول‏ اللَّه‏ صلى الله عليه و آله و فعله و احتذاءاً لسنته فى امته... : پس سنت در اين روز با اقامه دو ركعت نماز به جماعت و اقتداء به رسول ‏اللَّه ‏صلى الله عليه و آله جارى شد، و فعل پيامبر صلى الله عليه و آله نيز مانند گفتار او سنت است.
پس سنت در اين روز با اقامه دو ركعت نماز به جماعت و اقتداء به رسول ‏الله ‏صلى الله عليه و آله جارى شد، و فعل پيامبر صلى الله عليه و آله نيز مانند گفتار او سنت است.


پس از اين نيز شيخ مفيد توضيحاتى پيرامون فضائل نماز و روزه و غسل و ديگر اعمال اين روز بيان مى ‏نمايد.
پس از اين نيز شيخ مفيد توضيحاتى پيرامون فضائل نماز و روزه و غسل و ديگر اعمال اين روز بيان مى ‏نمايد.
خط ۲۴: خط ۳۱:
درباره اين مطلب دو نكته قابل توجه است:
درباره اين مطلب دو نكته قابل توجه است:


اولاً: با توجه به اينكه كتاب «المقنعة» كتاب فتوايى و در حقيقت رساله عمليه شيخ مفيد به شمار مى‏ آيد، اين جملات در حقيقت فتواى شيخ مفيد به شمار مى ‏رود.
اولاً: با توجه به اينكه كتاب «المقنعة» كتاب فتوايى و در حقيقت رساله عمليه شيخ مفيد به شمار مى‏ آيد، اين جملات در حقيقت فتواى [[شیخ مفید]] به شمار مى ‏رود.


ثانياً: متن روايت را در فتواى خود ذكر نموده ‏اند، و اگر كسى بگويد كه روايت به صورت مرسله ذكر شده، در پاسخ دو جواب خواهيم گفت:
ثانياً: متن روايت را در فتواى خود ذكر نموده ‏اند، و اگر كسى بگويد كه روايت به صورت مرسله ذكر شده، در پاسخ دو جواب خواهيم گفت:


اول: بنا بر گفته قريب به اتفاق فقها، روايات مرسله شيخ مفيد اگر معارض خاص نداشته باشد مورد اعتماد است. چنانكه در اين مورد هم روايتى بر خلاف اقامه كردن نماز روز [https://wikighadir.com/index.php/%D8%B9%DB%8C%D8%AF_%D8%BA%D8%AF%DB%8C%D8%B1 عید غدیر] به جماعت نداريم. و اگر بعضى از فقها بر عدم جواز فتوى داده‏ اند به خاطر روايت عام است نه روايت خاص.
اول: بنا بر گفته قريب به اتفاق فقها، روايات مرسله شيخ مفيد اگر معارض خاص نداشته باشد مورد اعتماد است. چنانكه در اين مورد هم روايتى بر خلاف اقامه كردن نماز روز عید غدیر به جماعت نداريم.
 
و اگر بعضى از فقها بر عدم جواز فتوى داده‏ اند به خاطر روايت عام است نه روايت خاص.


دوم: كتاب «المقنعة» كتاب فتوايى شيخ مفيد است و هيچ انتظارى مبنى بر ذكر سند از ايشان وجود ندارد. بلكه بايد سند را در كتاب ديگر غير از فقهى مانند حديثى و يا رجالى ذكر مى نمودند. در نهايت ذكر نكردن سند در كتاب فتوايى ضعف به شمار نمى ‏آيد.
دوم: كتاب «المقنعة» كتاب فتوايى شيخ مفيد است و هيچ انتظارى مبنى بر ذكر سند از ايشان وجود ندارد. بلكه بايد سند را در كتاب ديگر غير از فقهى مانند حديثى و يا رجالى ذكر مى نمودند.


'''الكافى فى الفقه'''
در نهايت ذكر نكردن سند در كتاب فتوايى ضعف به شمار نمى ‏آيد.


عالم جليل جناب ابوالصلاح تقى حلبى(م ۴۴۷ ق) در كتاب «الكافى فى الفقه» صفحه ۱۶۰ مى‏ فرمايد: و من اوكد سنته الاقتداء برسول‏ اللَّه ‏صلى الله عليه و آله فى يوم الغدير -  و هو الثامن ‏عشر من ذى ‏الحجة الحرام -  بالخروج الى ظاهر المصر، و عقد الصلاة قبل ان تزول الشمس بنصف ساعة، بمن نتكامل له صفات امام الجماعة بركعتين... ، و يقتدى به المؤتمّون. و اذا سلّم، دعا هذا اليوم و من صلى خلفه. و ليصعد المنبر قبل الصلاة فيخطب خطبة مقصورة ى على حمد اللَّه تعالى و الثناء عليه، و الصلاة على محمد و آله و التنبيه على عظم حرمة يومه و... . و لا يبرح احد من المؤتمّين و الامام يخطب. فاذا انقضمت الخطبة، تصافحوا و تعانقوا و تفرّقوا:
==== الكافى فى الفقه ====
عالم جليل جناب ابوالصلاح تقى حلبى(م ۴۴۷ ق) در كتاب «الكافى فى الفقه» صفحه ۱۶۰ مى‏ فرمايد: و من اوكد سنته الاقتداء برسول‏ الله ‏صلى الله عليه و آله فى يوم الغدير -  و هو الثامن ‏عشر من ذى ‏الحجة الحرام -  بالخروج الى ظاهر المصر، و عقد الصلاة قبل ان تزول الشمس بنصف ساعة، بمن نتكامل له صفات امام الجماعة بركعتين... ، و يقتدى به المؤتمّون. و اذا سلّم، دعا هذا اليوم و من صلى خلفه. و ليصعد المنبر قبل الصلاة فيخطب خطبة مقصورة ى على حمد اللَّه تعالى و الثناء عليه، و الصلاة على محمد و آله و التنبيه على عظم حرمة يومه و... . و لا يبرح احد من المؤتمّين و الامام يخطب. فاذا انقضمت الخطبة، تصافحوا و تعانقوا و تفرّقوا:


از مؤكدترين مستحبات، اقتدا به سنت رسول‏ خدا صلى الله عليه و آله در روز غدير -  هجدهم ذى‏ حجه -  با خروج از شهر و خواندن نماز در نيم ساعت قبل از زوال خورشيد و اقتدا كردن دو ركعت نماز است به كسى كه داراى صفات امام جماعت مى ‏باشد... ، و مأمومين به آن امام جماعت اقتدا مى ‏كنند. وقتى امام سلام نماز را داد، دعاى اين روز را همراه مأمومين مى‏ خواند. و بايد قبل از نماز بالاى منبر رود و خطبه ‏اى مشتمل بر حمد خدا و ثناء بر او و صلوات بر محمد و آل ‏محمد صلى الله عليه و آله و يادآورى عظمت و حرمت اين روز بخواند... ، و در حال خطبه امام كسى نماز را ترك نكند، و هنگامى كه خطبه تمام شد با يكديگر مصافحه و معانقه كنند.
از مؤكدترين مستحبات، اقتدا به سنت رسول‏ خدا صلى الله عليه و آله در روز غدير -  هجدهم ذى‏ حجه -  با خروج از شهر و خواندن نماز در نيم ساعت قبل از زوال [[خورشید]] و اقتدا كردن دو ركعت نماز است به كسى كه داراى صفات امام جماعت مى ‏باشد... ، و مأمومين به آن امام جماعت اقتدا مى ‏كنند. وقتى امام سلام نماز را داد، دعاى اين روز را همراه مأمومين مى‏ خواند. و بايد قبل از نماز بالاى منبر رود و خطبه ‏اى مشتمل بر حمد خدا و ثناء بر او و صلوات بر محمد و آل ‏محمد صلى الله عليه و آله و يادآورى عظمت و حرمت اين روز بخواند... ، و در حال خطبه امام كسى نماز را ترك نكند، و هنگامى كه خطبه تمام شد با يكديگر مصافحه و معانقه كنند.


'''جامع الخلاف و الوفاق'''
==== جامع الخلاف و الوفاق ====
عالم بزرگ على بن محمد قمى (م ۴۵۰ ق) در كتاب «جامع الخلاف و الوفاق» صفحه۱۱۹ مى ‏گويد:


عالم بزرگ على بن محمد قمى (م ۴۵۰ ق) در كتاب «جامع الخلاف و الوفاق» صفحه۱۱۹ مى ‏گويد: يستحبّ ان يصلّى جماعة، و ان يجهر فيها بالقراءه، و ان يخطب قبل الصلاة خطبة مقصورة؛ على حمد اللَّه و الثناء عليه و الصلاة على محمد و آله ‏عليهم السلام و ذكر فضل هذا اليوم و ما امر اللَّه به من النص بالامامة على اميرالمؤمنين ‏عليه السلام ... :
يستحبّ ان يصلّى جماعة، و ان يجهر فيها بالقراءه، و ان يخطب قبل الصلاة خطبة مقصورة؛ على حمد اللَّه و الثناء عليه و الصلاة على محمد و آله ‏عليهم السلام و ذكر فضل هذا اليوم و ما امر الله به من النص بالامامة على اميرالمؤمنين ‏عليه السلام ... :


مستحب است نماز غدير را به جماعت بخواند، و آن را نيز با صداى بلند بخواند، و قبل از نماز خطبه‏ اى مشتمل بر حمد و ثناى الهى و صلوات بر محمد و آلش ‏عليهم السلام و امر الهى از نص بر [https://wikighadir.com/index.php/%D9%88%D9%84%D8%A7%D9%8A%D8%AA ولايت] اميرالمؤمنين ‏عليه السلام بخواند.
مستحب است نماز غدير را به جماعت بخواند، و آن را نيز با صداى بلند بخواند، و قبل از نماز خطبه‏ اى مشتمل بر حمد و ثناى الهى و صلوات بر محمد و آلش ‏عليهم السلام و امر الهى از نص بر [[ولایت]] اميرالمؤمنين ‏عليه السلام بخواند.


'''غنية النزوع الى علمى الاصول و الفروع'''
==== غنية النزوع الى علمى الاصول و الفروع ====
سيد ابوالمكارم ابن‏زهره حلبى(م ۵۸۵ ق) در كتاب «غنيه النزوع الى علمى الاصول و الفروغ» صفحه ۱۰۸ مى‏ فرمايد:


سيد ابوالمكارم ابن‏زهره حلبى(م ۵۸۵ ق) در كتاب «غنيه النزوع الى علمى الاصول و الفروغ» صفحه ۱۰۸ مى‏ فرمايد: يستحبّ ان يصلّى جماعة و ان يجهر فيها بالقراءة، و ان يخطب قبل الصلاة خطبة مقصورة؛ على حمد اللَّه و الثناء عليه و الصلاة على محمد و آله‏ عليهم السلام و ذكر فضل هذا اليوم و ما امر اللَّه به من النص بالأمامة على اميرالمؤمنين ‏عليه السلام:
يستحبّ ان يصلّى جماعة و ان يجهر فيها بالقراءة، و ان يخطب قبل الصلاة خطبة مقصورة؛ على حمد الله و الثناء عليه و الصلاة على محمد و آله‏ عليهم السلام و ذكر فضل هذا اليوم و ما امر الله به من النص بالأمامة على اميرالمؤمنين ‏عليه السلام:


مستحب است نماز غدير را به جماعت بخواند، و آن را نيز با صداى بلند بخواند، و قبل از نماز خطبه ‏اى مشتمل بر حمد و ثناى الهى و صلوات بر محمد و آل ‏محمد عليهم السلام و امر الهى از نص بر ولايت اميرالمؤمنين ‏عليه السلام بخواند.
مستحب است نماز غدير را به جماعت بخواند، و آن را نيز با صداى بلند بخواند، و قبل از نماز خطبه ‏اى مشتمل بر حمد و ثناى الهى و صلوات بر محمد و آل ‏محمد عليهم السلام و امر الهى از نص بر ولايت اميرالمؤمنين ‏عليه السلام بخواند.


'''قواعد الاحكام فى معرفة الحلال و الحرام'''
==== قواعد الاحكام فى معرفة الحلال و الحرام ====
علامه حسن بن يوسف بن مطهر حلى (م ۷۲۶ ق) در كتاب «قواعد الاحكام فى معرفة الحلال و الحرام» جلد ۱ صفحه ۲۹۷ مى ‏فرمايد:


علامه حسن بن يوسف بن مطهر حلى (م ۷۲۶ ق) در كتاب «قواعد الاحكام فى معرفة الحلال و الحرام» جلد ۱ صفحه ۲۹۷ مى ‏فرمايد: و صلاة الغدير ركعتان قبل الزوال بنصف ساعة جماعة فى الصحراء، بعد ان يخطب الامام بهم و يعرفهم فضل اليوم. فاذا انقضت الخطبة، تصافحوا و تهانّوا:
و صلاة الغدير ركعتان قبل الزوال بنصف ساعة جماعة فى الصحراء، بعد ان يخطب الامام بهم و يعرفهم فضل اليوم. فاذا انقضت الخطبة، تصافحوا و تهانّوا:


نماز غدير دو ركعت است، قبل از ظهر به نيم ساعت و به جماعت در صحراء، بعد از آنكه امام خطبه بخواند و فضيلت روز غدير را بيان كند. و هنگامى كه خطبه تمام شد، با هم مصافحه كنند و به يكديگر تبريك گويند.
نماز غدير دو ركعت است، قبل از ظهر به نيم ساعت و به جماعت در صحراء، بعد از آنكه امام خطبه بخواند و فضيلت روز غدير را بيان كند. و هنگامى كه خطبه تمام شد، با هم مصافحه كنند و به يكديگر [[تبریک]] گويند.


'''تذكرة الفقهاء فى فقه الاستدلالى كبير'''
==== تذكرة الفقهاء فى فقه الاستدلالى كبير ====
همچنين علامه حسن بن يوسف بن مطهر حلى (م ۷۲۶ ق) در كتاب «تذكرة الفقهاء فى فقه الاستدلالى كبير» جلد ۳ صفحه ۲۸۵ مى‏ نويسد: قد روى ابوالصلاح هنا استحباب الجماعة و الخطبة و التصافح و التهانى لبركة هذا اليوم و شرفه بتكميل الدين بنصب اميرالمؤمنين ‏عليه السلام:


همچنين علامه حسن بن يوسف بن مطهر حلى (م ۷۲۶ ق) در كتاب «تذكرة الفقهاء فى فقه الاستدلالى كبير» جلد ۳ صفحه ۲۸۵ مى‏ نويسد: قد روى ابوالصلاح هنا استحباب الجماعة و الخطبة و التصافح و التهانى لبركة هذا اليوم و شرفه بتكميل الدين بنصب اميرالمؤمنين ‏عليه السلام:
در اينجا ابوالصلاح روايت كرده است استحباب جماعت در نماز را و خطبه و [[مصافحه]] و [[تبریک|تهنیت]] گفتن به خاطر [[برکت]] اين روز و شرف آن به سبب كامل شدن دين به سبب انتصاب [[امیرالمؤمنین علی علیه السلام|امیرالمؤمنین ‏علیه السلام]] به جانشينى پيامبر صلى الله عليه و آله.


در اينجا ابوالصلاح روايت كرده است استحباب جماعت در نماز را و خطبه و [https://wikighadir.com/index.php/%D9%85%D8%B5%D8%A7%D9%81%D8%AD%D9%87 مصافحه] و [https://wikighadir.com/index.php/%D8%AA%D9%87%D9%86%DB%8C%D8%AA_%DA%AF%D9%81%D8%AA%D9%86 تهنیت گفتن] به خاطر بركت اين روز و شرف آن به سبب كامل شدن دين به سبب انتصاب اميرالمؤمنين ‏عليه السلام به جانشينى پيامبر صلى الله عليه و آله.
==== مختلف الشيعة فى احكام الشريعة ====
و نيز علامه حسن بن يوسف بن مطهر حلى (م ۷۲۶ ق) در كتاب «مختلف الشيعة فى احكام الشريعة» جلد ۲ صفحه ۳۵۲ مى ‏فرمايد:


'''مختلف الشيعة فى احكام الشريعة'''
قال ابوالصلاح فى صفة صلاة الغدير: و من وكيد السنة الاقتداء برسول ‏اللَّه ‏صلى الله عليه و آله فى يوم الغدير -  و هو ثامن‏ عشر من ذى ‏الحجة -  الى ظاهر المصر.


و نيز علامه حسن بن يوسف بن مطهر حلى (م ۷۲۶ ق) در كتاب «مختلف الشيعة فى احكام الشريعة» جلد ۲ صفحه ۳۵۲ مى ‏فرمايد: قال ابوالصلاح فى صفة صلاة الغدير: و من وكيد السنة الاقتداء برسول ‏اللَّه ‏صلى الله عليه و آله فى يوم الغدير -  و هو ثامن‏ عشر من ذى ‏الحجة -  الى ظاهر المصر. و عقد الصلاة قبل ان تزول الشمس بنصف ساعة، لمن يتكامل له صفات امام الجماعة بركعتين. و يقتدى به المؤتمّون، و اذا سلّم اليوم و من صلّى خلفه، و ليصعد المنبر قبل الصلاة فيخطب خطبة.
و عقد الصلاة قبل ان تزول الشمس بنصف ساعة، لمن يتكامل له صفات امام الجماعة بركعتين. و يقتدى به المؤتمّون، و اذا سلّم اليوم و من صلّى خلفه، و ليصعد المنبر قبل الصلاة فيخطب خطبة.


علامه حلى اگر چه در اين قسمت از كتاب خود فقط عيناً عبارات ابوالصلاح را نقل نموده، ولى چون بعد از آن هيچ مطلبى بر ردّ آن ننوشته معلوم مى‏شود كه او خود بر اين نظر قائل بوده است.
علامه حلى اگر چه در اين قسمت از كتاب خود فقط عيناً عبارات ابوالصلاح را نقل نموده، ولى چون بعد از آن هيچ مطلبى بر ردّ آن ننوشته معلوم مى‏شود كه او خود بر اين نظر قائل بوده است.


'''رساله فخريه'''
==== رساله فخريه ====
علامه محمد بن حسن بن يوسف بن مطهر حلى (م ۷۷۱ ق) با عنوان فخرالمحققين در كتاب «رساله فخريه» صفحه ۵۳ مى‏ نويسد: و منها صلاة الغدير، و هى ركعتان قبل الزوال بنصف ساعة.


علامه محمد بن حسن بن يوسف بن مطهر حلى (م ۷۷۱ ق) با عنوان فخرالمحققين در كتاب «رساله فخريه» صفحه ۵۳ مى‏ نويسد: و منها صلاة الغدير، و هى ركعتان قبل الزوال بنصف ساعة. يقرؤ فى الاولى منها الحمد مرة و كلاً من القدر و التوحيد و آية الكرسى الى قوله «هم فيها خالدون» عشراً، جماعة فى الصحراء، بعد ان يخطب الامام بهم و يعرّفهم فضل اليوم. فاذا انقضت الخطبة، تصافحوا و تهانئوا:
يقرؤ فى الاولى منها الحمد مرة و كلاً من القدر و التوحيد و آية الكرسى الى قوله «هم فيها خالدون» عشراً، جماعة فى الصحراء، بعد ان يخطب الامام بهم و يعرّفهم فضل اليوم. فاذا انقضت الخطبة، تصافحوا و تهانئوا:


و از آن نمازها نماز غدير است، كه قبل از زوال خوانده مى ‏شود و در هر ركعت آن سوره حمد يك بار و قدر و توحيد و آيةالكرسى تا «هم فيها خالدون» ۱۰ بار خوانده شود. خواندن آن در صحرا بعد از خطبه امام جماعت است، و در خطبه آن امام جماعت فضيلت روز غدير را بيان نمايد. پس هنگامى كه خطبه امام به پايان رسيد، مصافحه نمايند و به يكديگر تبريک گويند.
و از آن نمازها نماز غدير است، كه قبل از زوال خوانده مى ‏شود و در هر ركعت آن سوره حمد يک بار و قدر و توحيد و آيةالكرسى تا «هم فيها خالدون» ۱۰ بار خوانده شود.


'''اللمعة الدمشقية و شرح آن'''
خواندن آن در صحرا بعد از خطبه امام جماعت است، و در خطبه آن امام جماعت فضيلت روز غدير را بيان نمايد. پس هنگامى كه خطبه امام به پايان رسيد، مصافحه نمايند و به يكديگر تبريک گويند.


==== اللمعة الدمشقية و شرح آن ====
شهيد اول (م ۷۶۸ ق) در كتاب «اللمعة الدمشقية» صفحه ۳۱۷ مى‏ فرمايد: و لعلّ مأخذ شريعتها -  اى الجماعة فى صلاة العيد -  انه عيد: به درستى كه جواز شرعى بودن آن -  يعنى جماعت در نماز عيد (غدير)-  عيد بودن روز غدير است.
شهيد اول (م ۷۶۸ ق) در كتاب «اللمعة الدمشقية» صفحه ۳۱۷ مى‏ فرمايد: و لعلّ مأخذ شريعتها -  اى الجماعة فى صلاة العيد -  انه عيد: به درستى كه جواز شرعى بودن آن -  يعنى جماعت در نماز عيد (غدير)-  عيد بودن روز غدير است.


و شارح آن شهيد ثانى (م ۹۶۶ ق) در «شرح اللمعة» مى‏ فرمايد: هذا استدلال لطيف مؤلف من الشكل الاول المنطقى. توضيحه: الغدير عيد و العيد تجوز الجماعة فى صلاته. فالغدير تجوز الجماعة فى صلاته. اما اثبات الصغرى و هو كون الغدير عيداً فلقول الامام الصادق‏ عليه السلام فى فضل يوم الغدير و هو عيد اللَّه الاكبر. و اما كلية الكبرى و هى مشروعيه الجماعة فى كل صلاة عيد فلقوله ايضاً: محمد بن الحسن بأسناده، عن الحسين بن سعيد بن ابى‏عمير، عن ابن‏اذينة، عن زرارة، عن ابى‏ جعفر عليه السلام، قال: من لم يصلّ فى الامام فى جماعة يوم العيد فلا صلاة له و لا قضاء عليه، بناءاً على اطلاق كلمة العيد و عمومها:
و شارح آن شهيد ثانى (م ۹۶۶ ق) در «شرح اللمعة» مى‏ فرمايد: هذا استدلال لطيف مؤلف من الشكل الاول المنطقى. توضيحه: الغدير عيد و العيد تجوز الجماعة فى صلاته. فالغدير تجوز الجماعة فى صلاته. اما اثبات الصغرى و هو كون الغدير عيداً فلقول الامام الصادق‏ عليه السلام فى فضل يوم الغدير و هو عيد اللَّه الاكبر. و اما كلية الكبرى و هى مشروعيه الجماعة فى كل صلاة عيد فلقوله ايضاً: محمد بن الحسن بأسناده، عن الحسين بن سعيد بن ابى ‏عمير، عن ابن‏اذينة، عن زرارة، عن ابى‏ جعفر عليه السلام، قال: من لم يصلّ فى الامام فى جماعة يوم العيد فلا صلاة له و لا قضاء عليه، بناءاً على اطلاق كلمة العيد و عمومها:
 
اين استدلال لطيف تشكيل شده است از شكل اول منطقى است؛ و توضيح آن اين است:
 
غدیر عید است، و عيد بودن جواز جماعت در نماز عيد را دارد. پس جايز است جماعت در نماز روز عيد غدير. اما اثبات صغرى در اينكه روز غدير عيد است قول [[امام صادق‏ علیه السلام]] است كه در فضليت روز غدير فرمود: روز غدير عيد الله الاكبر است.
 
اما كليت كبرى -  كه مشروعيت جماعت در كل نماز عيد است -  اين روايت از امام صادق ‏عليه السلام است كه فرمود:


اين استدلال لطيف تشكيل شده است از شكل اول منطقى است؛ و توضيح آن اين است: [https://wikighadir.com/index.php/%D8%BA%D8%AF%DB%8C%D8%B1 غدیر] عید است، و عيد بودن جواز جماعت در نماز عيد را دارد. پس جايز است جماعت در نماز روز عيد غدير. اما اثبات صغرى در اينكه روز غدير عيد است قول امام صادق‏ عليه السلام است كه در فضليت روز غدير فرمود: روز غدير عيد اللَّه الاكبر است. اما كليت كبرى -  كه مشروعيت جماعت در كل نماز عيد است -  اين روايت از امام صادق ‏عليه السلام است كه فرمود: كسى كه نماز در روز عيد به جماعت همراه امام نخواند، نه نماز بر او هست و نه قضاى آن. بنا بر روايت عموميت كليه عيد و اطلاق آن.
كسى كه نماز در روز عيد به جماعت همراه امام نخواند، نه نماز بر او هست و نه قضاى آن. بنا بر روايت عموميت كليه عيد و اطلاق آن.


در اين روايت چون يوم العيد به طور مطلق آمده، شامل عيد فطر و قربان و حتى غدير هم مى‏ شود. اشكالى كه به اين استدلال مى ‏توان گرفت آن است كه عيد در روايت به عيد فطر و قربان انصراف دارد.
در اين روايت چون يوم العيد به طور مطلق آمده، شامل عيد فطر و قربان و حتى غدير هم مى‏ شود. اشكالى كه به اين استدلال مى ‏توان گرفت آن است كه عيد در روايت به عيد فطر و قربان انصراف دارد.
خط ۸۸: خط ۱۱۱:
همچنين شهيد ثانى در كتاب ديگرش «روض الجنان فى شرح ارشاد الاذهان» همين فتوى را داده است.
همچنين شهيد ثانى در كتاب ديگرش «روض الجنان فى شرح ارشاد الاذهان» همين فتوى را داده است.


'''مقدس اردبيلى'''
==== مقدس اردبيلى ====
 
اين عالم عظيم ‏الشأن (م ۹۹۳ ق) در كتاب «مجمع الفائدة البرهان فى شرح ارشاد الاذهان» جلد ۳ صفحه ۳۱ مى ‏فرمايد: و المشهور بين الاصحاب جواز فعلها جماعة، و ليس ببعيد لعدم المنع منع الجماعة فى نافلة مطلقاً، بحيث يشتملها ظاهراً و لا اجماع فيه. مع الترغيب فى الجماعة خصوصاً فى هذه الصلاة فى هذا اليوم. و لانه يحصل النفع اكثر لحصول ثوابها لمن يعرف هذا الآيات بالاقتداء، و بها يظهر شعار اليمان.
اين عالم عظيم ‏الشأن (م ۹۹۳ ق) در كتاب «مجمع الفائدة البرهان فى شرح ارشاد الاذهان» جلد ۳ صفحه ۳۱ مى ‏فرمايد: و المشهور بين الاصحاب جواز فعلها جماعة، و ليس ببعيد لعدم المنع منع الجماعة فى نافلة مطلقاً، بحيث يشتملها ظاهراً و لا اجماع فيه. مع الترغيب فى الجماعة خصوصاً فى هذه الصلاة فى هذا اليوم. و لانه يحصل النفع اكثر لحصول ثوابها لمن يعرف هذا الآيات بالاقتداء، و بها يظهر شعار اليمان.


'''حاج آقا رضا همدانى'''
==== حاج آقا رضا همدانى ====
 
ايشان (م ۱۳۲۳ ق) در كتاب «مصباح الفقيه» جلد ۲ صفحه ۶۲۵ مى‏ فرمايد: و اما صلاة الغدير فمن جملة من الاصحاب القول باستحباب الجماعة فيها، بل عن بعض نسبة الى المشهور.
ايشان (م ۱۳۲۳ ق) در كتاب «مصباح الفقيه» جلد ۲ صفحه ۶۲۵ مى‏ فرمايد: و اما صلاة الغدير فمن جملة من الاصحاب القول باستحباب الجماعة فيها، بل عن بعض نسبة الى المشهور.


خط ۱۱۲: خط ۱۳۳:
اهل ‏تسنن فى الجمله برگزارى برخى از نوافل را به جماعت جايز مى ‏دانند. آنان با اينكه معتقدند نماز تراويح از بدعت‏هاى عمر است، اما آن را به جماعت به جا مى ‏آورند و حتى در آن ختم قرآن مى‏ كنند، و اين بدعت بينشان هنوز هم ادامه دارد.
اهل ‏تسنن فى الجمله برگزارى برخى از نوافل را به جماعت جايز مى ‏دانند. آنان با اينكه معتقدند نماز تراويح از بدعت‏هاى عمر است، اما آن را به جماعت به جا مى ‏آورند و حتى در آن ختم قرآن مى‏ كنند، و اين بدعت بينشان هنوز هم ادامه دارد.


در زمان حكومت حضرت امير عليه السلام، مردم مى‏ خواستند حضرت اين [https://wikighadir.com/index.php/%D8%A8%D8%AF%D8%B9%D8%AA بدعت] عمر را ادامه دهد، اما حضرت مخالفت كردند، و حتى پس از اصرار آنان بر معرفى امام جماعت از اين كار خوددارى كردند و آيه‏اى را خواندند تا بفهمانند آنان به سخن حق گوش فرا نمى‏دهند و كار باطل خود را انجام مى‏دهند.
در زمان حكومت حضرت امير عليه السلام، مردم مى‏ خواستند حضرت اين بدعت عمر را ادامه دهد، اما حضرت مخالفت كردند، و حتى پس از اصرار آنان بر معرفى امام جماعت از اين كار خوددارى كردند و آيه‏اى را خواندند تا بفهمانند آنان به سخن حق گوش فرا نمى‏دهند و كار باطل خود را انجام مى‏دهند.


اين تتمه را براى اين متذكر شديم كه معلوم شود آنچه در مورد نماز [https://wikighadir.com/index.php/%D8%B9%DB%8C%D8%AF_%D8%BA%D8%AF%DB%8C%D8%B1 عید غدیر] به جماعت گفته شد يك استثنا در فقه [https://wikighadir.com/index.php/%D8%B4%D9%8A%D8%B9%D9%87 شيعه] است.
اين تتمه را براى اين متذكر شديم كه معلوم شود آنچه در مورد نماز عید غدیر به جماعت گفته شد يك استثنا در فقه شيعه است.


فرع ديگرى كه جاى بحث طولانى دارد اين است كه كدام از فرائض را مى ‏توان به جماعت خواند و كدام را نمى‏ توان؟ به عنوان مثال: جماعت در نمازهاى روزانه مشروع است و نماز آيات هم همين حكم را دارد. اما نماز طواف چگونه است؟ تكثر فقها فتوى داده ‏اند كه چون نماز طواف واجب است، اقامه آن به جماعت اشكالى ندارد. اما آيا مى‏ توانيم اين را اثبات كنيم؟
فرع ديگرى كه جاى بحث طولانى دارد اين است كه كدام از فرائض را مى ‏توان به جماعت خواند و كدام را نمى‏ توان؟ به عنوان مثال: جماعت در نمازهاى روزانه مشروع است و نماز آيات هم همين حكم را دارد. اما نماز طواف چگونه است؟ تكثر فقها فتوى داده ‏اند كه چون نماز طواف واجب است، اقامه آن به جماعت اشكالى ندارد. اما آيا مى‏ توانيم اين را اثبات كنيم؟


'''۲.  بحث علمى و استدلالى'''
=== ۲.  بحث علمى و استدلالى ===
 
بحث در مورد اقامه نماز عيد غدير به جماعت را مى ‏توان اين گونه مطرح كرد:
بحث در مورد اقامه نماز [https://wikighadir.com/index.php/%D8%B9%D9%8A%D8%AF_%D8%BA%D8%AF%D9%8A%D8%B1 عيد غدير] به جماعت را مى ‏توان اين گونه مطرح كرد:


اگر از نظر سيره حساب كنيم، آنچه از پيامبر اكرم ‏صلى الله عليه وآله رسيده اقامه جماعت نمازهاى روزانه و جمعه و عيدين و آيات و نماز ميت است. اگر حضرت نماز طواف را هم به جماعت خوانده باشند به ما نرسيده است. بعضى فقها مانند مرحوم بروجردى اشكال جدى كرده‏ اند و فرموده ‏اند: چون دليل نداريم نمى ‏توانيم نماز طواف را به جماعت برگزار كنيم. وقتى دليل نداريم، هر چند نماز طواف واجب است ولى جواز اقامه آن به جماعت اول كلام است.
اگر از نظر سيره حساب كنيم، آنچه از پيامبر اكرم ‏صلى الله عليه وآله رسيده اقامه جماعت نمازهاى روزانه و جمعه و عيدين و آيات و نماز ميت است. اگر حضرت نماز طواف را هم به جماعت خوانده باشند به ما نرسيده است. بعضى فقها مانند مرحوم بروجردى اشكال جدى كرده‏ اند و فرموده ‏اند: چون دليل نداريم نمى ‏توانيم نماز طواف را به جماعت برگزار كنيم. وقتى دليل نداريم، هر چند نماز طواف واجب است ولى جواز اقامه آن به جماعت اول كلام است.
خط ۲۰۶: خط ۲۲۶:
و من هنا يظهر ان ما ذهب اليه بعض الاصحاب من استحباب الجماعة فى صلاة الغدير جيّد، و ان لم يرد فيها نص على الخصوص. مع ان العلامة نقل فى التذكره عن ابى‏ الصلاح، انه روى استحباب الجماعة فيها، و لم نقف على ما ذكره.
و من هنا يظهر ان ما ذهب اليه بعض الاصحاب من استحباب الجماعة فى صلاة الغدير جيّد، و ان لم يرد فيها نص على الخصوص. مع ان العلامة نقل فى التذكره عن ابى‏ الصلاح، انه روى استحباب الجماعة فيها، و لم نقف على ما ذكره.


'''بررسى اشكال صاحب جواهر بر صاحب مدارک'''
==== بررسى اشكال صاحب جواهر بر صاحب مدارک ====
 
مرحوم صاحب جواهر بر صاحب مدارك اشكال كرده كه اين سخن با مشهور و اجماع نمى‏سازد. به نظر مى‏رسد اشكال صاحب جواهر روا نيست. عبارت مرحوم شيخ عبدالكريم حائرى چنين است:
مرحوم صاحب جواهر بر صاحب مدارك اشكال كرده كه اين سخن با مشهور و اجماع نمى‏سازد. به نظر مى‏رسد اشكال صاحب جواهر روا نيست. عبارت مرحوم شيخ عبدالكريم حائرى چنين است:


خط ۲۱۷: خط ۲۳۶:
البته ايشان روايات را بررسى و تحليل نكرده است. در حالى كه جا داشت اين كار را مى ‏كردند.
البته ايشان روايات را بررسى و تحليل نكرده است. در حالى كه جا داشت اين كار را مى ‏كردند.


'''عبارت مرحوم بروجردى'''
==== عبارت مرحوم بروجردى ====
 
مرحوم بروجردى تقريباً با همين عبارت‏ها مطلب را تمام كردند. در اينجا عبارات ايشان را با دو تقرير ارائه مى ‏كنيم:
مرحوم بروجردى تقريباً با همين عبارت‏ها مطلب را تمام كردند. در اينجا عبارات ايشان را با دو تقرير ارائه مى ‏كنيم:


خط ۲۳۹: خط ۲۵۷:
مرحوم صاحب عروه مى ‏فرمايد: فصل فى صلاة يوم الغدير؛ و هو الثامن‏عشر من ذى‏ الحجه: و هى ركعتان؛ يقرؤ فى كل ركعة سورة الحمد، و عشر مرّات قل هو اللَّه احد، و عشر مرّات آيةالكرسى، و عشر مرّات انّا انزلناه. ففى خبر على بن الحسين العبدى، عن الصادق‏ عليه السلام: من صلّى فيه -  اى فى يوم الغدير -  ركعتين -  يغتسل عند زوال الشمس من قبل ان تزول مقدار نصف ساعة يسأل اللَّه عزوجل -  يقرؤ فى كل ركعة سورة الحمد مرة و عشر مرات قل هو اللَّه احد، و عشر مرات آيةالكرسى، و عشر مرّات انا انزلناه، عدلت عند اللَّه عزوجل مائة الف عمرة، و ما سأل اللَّه عزوجل حاجة من حوائج الآخره الا قضيت له، كائنة ما كانت الحاجة. و ان فاتتك الركعتان، قضيتها بعد ذلك. و ذكر بعض العلماء انه يخرج الى خارج المصر، و انه يؤتى بها جماعة، و انه يخطب الامام مقصورة على حمد اللَّه والثناء و الصلاة على محمد و آله.، و التنبيه على عظم حرمة هذا اليوم. لكن لا دليل على ما ذكره. و قد مرّ الاشكال فى اتيانها جماعة فى باب صلاة الجماعة.
مرحوم صاحب عروه مى ‏فرمايد: فصل فى صلاة يوم الغدير؛ و هو الثامن‏عشر من ذى‏ الحجه: و هى ركعتان؛ يقرؤ فى كل ركعة سورة الحمد، و عشر مرّات قل هو اللَّه احد، و عشر مرّات آيةالكرسى، و عشر مرّات انّا انزلناه. ففى خبر على بن الحسين العبدى، عن الصادق‏ عليه السلام: من صلّى فيه -  اى فى يوم الغدير -  ركعتين -  يغتسل عند زوال الشمس من قبل ان تزول مقدار نصف ساعة يسأل اللَّه عزوجل -  يقرؤ فى كل ركعة سورة الحمد مرة و عشر مرات قل هو اللَّه احد، و عشر مرات آيةالكرسى، و عشر مرّات انا انزلناه، عدلت عند اللَّه عزوجل مائة الف عمرة، و ما سأل اللَّه عزوجل حاجة من حوائج الآخره الا قضيت له، كائنة ما كانت الحاجة. و ان فاتتك الركعتان، قضيتها بعد ذلك. و ذكر بعض العلماء انه يخرج الى خارج المصر، و انه يؤتى بها جماعة، و انه يخطب الامام مقصورة على حمد اللَّه والثناء و الصلاة على محمد و آله.، و التنبيه على عظم حرمة هذا اليوم. لكن لا دليل على ما ذكره. و قد مرّ الاشكال فى اتيانها جماعة فى باب صلاة الجماعة.


'''نماز عيدين دو حقيقت يا يك حقيقت؟'''
==== نماز عيدين دو حقيقت يا يک حقيقت؟ ====
 
مرحوم نائينى در اينجا بحث جالبى دارد. ايشان بحثى اصولى دارد؛ مبنى بر اينكه: آيا نماز عيدين دو حقيقت است يا يك حقيقت؟ آيا در زمان حضور معصوم ‏عليه السلام واجب بوده و بعد از غيبت مستحب شده است؟ محقق نائينى مى‏فرمايد: حقيقت نماز جماعت دو نوع است: يك نوع مربوط به زمان حضور معصوم ‏عليه السلام است، و نوع ديگر مربوط به غيبت امام معصوم‏ عليه السلام است.
مرحوم نائينى در اينجا بحث جالبى دارد. ايشان بحثى اصولى دارد؛ مبنى بر اينكه: آيا نماز عيدين دو حقيقت است يا يك حقيقت؟ آيا در زمان حضور معصوم ‏عليه السلام واجب بوده و بعد از غيبت مستحب شده است؟ محقق نائينى مى‏فرمايد: حقيقت نماز جماعت دو نوع است: يك نوع مربوط به زمان حضور معصوم ‏عليه السلام است، و نوع ديگر مربوط به غيبت امام معصوم‏ عليه السلام است.


خط ۲۴۷: خط ۲۶۴:
روايت ديگرى داريم درباره نماز عيد غدير كه سنداً هم خوب است، و چه بسا جماعتش درست است. جالب اين است كه بعضى از بزرگان مثل مرحوم شيخ محمدحسين ال‏كاشف الغطاء مى‏گويد: مشروعية الجماعة فيها غير بعيدة. مرحوم سيد عبدالهادى شيرازى و بعضى ديگر نيز فرموده ‏اند: و الاقوى مشروعيتها فيها؛ اى الجماعة فى صلاة الغدير.
روايت ديگرى داريم درباره نماز عيد غدير كه سنداً هم خوب است، و چه بسا جماعتش درست است. جالب اين است كه بعضى از بزرگان مثل مرحوم شيخ محمدحسين ال‏كاشف الغطاء مى‏گويد: مشروعية الجماعة فيها غير بعيدة. مرحوم سيد عبدالهادى شيرازى و بعضى ديگر نيز فرموده ‏اند: و الاقوى مشروعيتها فيها؛ اى الجماعة فى صلاة الغدير.


'''روايات نماز غدير'''
==== روايات نماز غدير ====
 
مرحوم صاحب وسائل در ابواب صلوات المندوبة، باب سوم فرموده ‏اند: باب ۳ استحباب صلاة يوم الغدير و كيفيتها و استحباب صومه و تعظيمه و الغسل فيه و اتخاذه عيداً و تذكر العهد المأخوذ فيه و الاكثار فيه من العبادة الصديقة صلاته ان فاتت. اولين روايت سندش خوب است. هر چند مقدارى محل اشكال است. روايت دوم سندش بهتر است، ولى آقايان متعرض نشده‏ اند:
مرحوم صاحب وسائل در ابواب صلوات المندوبة، باب سوم فرموده ‏اند: باب ۳ استحباب صلاة يوم الغدير و كيفيتها و استحباب صومه و تعظيمه و الغسل فيه و اتخاذه عيداً و تذكر العهد المأخوذ فيه و الاكثار فيه من العبادة الصديقة صلاته ان فاتت. اولين روايت سندش خوب است. هر چند مقدارى محل اشكال است. روايت دوم سندش بهتر است، ولى آقايان متعرض نشده‏ اند:


خط ۲۶۵: خط ۲۸۱:
همانگونه كه نماز استسقاء صد مرتبه «الحمد للَّه» و صد مرتبه «لا اله الا اللَّه» دارد، در نماز عيد غدير هم صد مرتبه »شكراً للَّه« به نوعى شعائر است، كه: «و من يعظّم شعائر اللَّه» شامل آن مى‏ شود.
همانگونه كه نماز استسقاء صد مرتبه «الحمد للَّه» و صد مرتبه «لا اله الا اللَّه» دارد، در نماز عيد غدير هم صد مرتبه »شكراً للَّه« به نوعى شعائر است، كه: «و من يعظّم شعائر اللَّه» شامل آن مى‏ شود.


'''داخل نبودن نماز غدير و نهى از برگزارى نماز نوافل به جماعت'''
==== داخل نبودن نماز غدير و نهى از برگزارى نماز نوافل به جماعت ====
 
رواياتى كه بر منع جماعت در صلاة نافله هست، چه بسا نماز عيد غدير را شامل نشود. اين نمازى است كه حضرت در روزهاى پايانى عمر شريفشان اقامه كردند، و نهى ايشان مربوط به پيش از اين بوده است.
رواياتى كه بر منع جماعت در صلاة نافله هست، چه بسا نماز عيد غدير را شامل نشود. اين نمازى است كه حضرت در روزهاى پايانى عمر شريفشان اقامه كردند، و نهى ايشان مربوط به پيش از اين بوده است.


از اين رو آن نهى اين نماز را در بر نمى‏گيرد، و آن نهى مربوط به نمازهاى نافله و نافله‏ هاى ماه مبارك رمضان بوده است. به تعبير ديگر: نمازى كه تا آن موقع هنوز حضرت ابلاغ نكرده بودند از شمول آن روايات ناهى خارج است، چون هنوز مورد و زمانش نرسيده بوده است.
از اين رو آن نهى اين نماز را در بر نمى‏گيرد، و آن نهى مربوط به نمازهاى نافله و نافله‏ هاى ماه مبارك رمضان بوده است. به تعبير ديگر: نمازى كه تا آن موقع هنوز حضرت ابلاغ نكرده بودند از شمول آن روايات ناهى خارج است، چون هنوز مورد و زمانش نرسيده بوده است.


'''بررسى سندى روايت كيفيت نماز غدير'''
==== بررسى سندى روايت كيفيت نماز غدير ====
 
روايتى كه كيفيت نماز عيد غدير را اين گونه بيان مى‏كند كه دو ركعت است و در هر ركعت بعد از حمد، ده مرتبه «قل هو اللَّه احد» و ده مرتبه آيةالكرسى و ده مرتبه «انا انزلناه» خوانده مى ‏شود، سندش مورد اعتماد نيست. اما روايتى كه دو ركعت به طول مطلق رسيده است سندش خوب است.
روايتى كه كيفيت نماز عيد غدير را اين گونه بيان مى‏كند كه دو ركعت است و در هر ركعت بعد از حمد، ده مرتبه «قل هو اللَّه احد» و ده مرتبه آيةالكرسى و ده مرتبه «انا انزلناه» خوانده مى ‏شود، سندش مورد اعتماد نيست. اما روايتى كه دو ركعت به طول مطلق رسيده است سندش خوب است.


'''معناى «نودى» دلالت بر نماز جماعت دارد'''
==== معناى «نودى» دلالت بر نماز جماعت دارد ====
 
صاحب حدائق مى‏ گويد: «الصلاة جامعة» تنها براى بازگشتن جمعيت و گرد هم آمدن نيست. اگر اين باشد كه با نداى خالى هم مى شود اين كار را كرد و نيازى به اينكه پاى نماز را ميان بكشيم نيست. آيه قرآن هم مى ‏فهماند كه نداى براى نماز، برگزارى جماعتى آن است: «يا ايها الذين آمنوا اذا نودى للصلاة من يوم الجمعة فاسعوا الى ذكر اللَّه و ذروا البيع ذلكم خير لكم ان كنتم تعلمون» .
صاحب حدائق مى‏ گويد: «الصلاة جامعة» تنها براى بازگشتن جمعيت و گرد هم آمدن نيست. اگر اين باشد كه با نداى خالى هم مى شود اين كار را كرد و نيازى به اينكه پاى نماز را ميان بكشيم نيست. آيه قرآن هم مى ‏فهماند كه نداى براى نماز، برگزارى جماعتى آن است: «يا ايها الذين آمنوا اذا نودى للصلاة من يوم الجمعة فاسعوا الى ذكر اللَّه و ذروا البيع ذلكم خير لكم ان كنتم تعلمون» .


'''اشكال صاحب جواهر بر صاحب مدارك'''
==== اشكال صاحب جواهر بر صاحب مدارک ====
صاحب «جواهر الكلام» پس از نقل كلمات صاحب «مدارك الاحكام» مى‏ نويسد:


صاحب «جواهر الكلام» پس از نقل كلمات صاحب«مدارك الاحكام» مى‏ نويسد: و هو من غرائب الكلام، لابتنائه اولاً على الاعرض عن المشهور، بل الجمع عليه كما عرفت. و الركون الى خلافه بتجشم قائل به من نحو ما سمعت انه ليس باجماعى عند الشهيد. مع انه على تقديره لا ينافى كونه كذلك عند غيره. و ثانياً على الطعن فى دليل المختار بما ذكر مما عرفت سقوطه فى الغاية. مع توجه بعض الطعن المزبور الى صحيحه الذى الرجاء الى مثل ذلك، بلا صراحة فيه بمطلوبه، بل هو موافق للتقية. كالتفصيل فى صحيحة الآخر، المعرض عنه بين الاصحاب. و ان كان قد يظهر من الاستبصار القول به المتحمل ارادة النافلة، التى تجويز فيها الجماعة، و لو المعادة استحباباً.
و هو من غرائب الكلام، لابتنائه اولاً على الاعرض عن المشهور، بل الجمع عليه كما عرفت. و الركون الى خلافه بتجشم قائل به من نحو ما سمعت انه ليس باجماعى عند الشهيد. مع انه على تقديره لا ينافى كونه كذلك عند غيره. و ثانياً على الطعن فى دليل المختار بما ذكر مما عرفت سقوطه فى الغاية. مع توجه بعض الطعن المزبور الى صحيحه الذى الرجاء الى مثل ذلك، بلا صراحة فيه بمطلوبه، بل هو موافق للتقية. كالتفصيل فى صحيحة الآخر، المعرض عنه بين الاصحاب. و ان كان قد يظهر من الاستبصار القول به المتحمل ارادة النافلة، التى تجويز فيها الجماعة، و لو المعادة استحباباً.


و غير ذلك، ضرورة اشتماله على خصوص النافلة فى شهر رمضان، التى يمكن دعوى تواتر الاخبار ببدعية الجماعة فيها. فضلاً عن اجماع الشيخ فى الخلاف على ذلك بالخصوص، كاشتراك تتميمه بعد الاغضاء عن ذلك، بعدم القول بالفصل بينه و بين دليل المختار، بل هو اولى منه. و من ذلك يظهر ما فى قوله: «و من هنا» الى آخره. مع انه ضعيف فى نفسه ايضاً. و ان كان هو ظاهر المفيد فى مقنعته.
و غير ذلك، ضرورة اشتماله على خصوص النافلة فى شهر رمضان، التى يمكن دعوى تواتر الاخبار ببدعية الجماعة فيها. فضلاً عن اجماع الشيخ فى الخلاف على ذلك بالخصوص، كاشتراك تتميمه بعد الاغضاء عن ذلك، بعدم القول بالفصل بينه و بين دليل المختار، بل هو اولى منه. و من ذلك يظهر ما فى قوله: «و من هنا» الى آخره. مع انه ضعيف فى نفسه ايضاً. و ان كان هو ظاهر المفيد فى مقنعته.
خط ۲۹۱: خط ۳۰۵:
و دعوى ان دليل الحرمة لا يزيد على حرمة التشريع التى لا تمنع من التسامح فى دليل المستحب، يدفعها وضوح الفرق بين الامرين، خصوصاً فى المقام هذا. و لعل فى خلوّ كلام الاكثر عن ذكر الجماعة عند ذكرهم اياها فى الصلوات المسنونة زيادة للفضل، فلاحظ.
و دعوى ان دليل الحرمة لا يزيد على حرمة التشريع التى لا تمنع من التسامح فى دليل المستحب، يدفعها وضوح الفرق بين الامرين، خصوصاً فى المقام هذا. و لعل فى خلوّ كلام الاكثر عن ذكر الجماعة عند ذكرهم اياها فى الصلوات المسنونة زيادة للفضل، فلاحظ.


'''در پاسخ ايشان عرض مى ‏كنيم:'''
==== در پاسخ ايشان عرض مى ‏كنيم: ====
اولاً: اعراض عن المشهور و نظائر اينها ممكن است اسباب خاصى داشته باشد؛ مثلاً اينكه برگزارى آن به سبب حاكمان وقت ممكن نبوده است، از اين رو اعراض اصحاب اينجا به كار نمى ‏آيد.


اولاً: اعراض عن المشهور و نظائر اينها ممكن است اسباب خاصى داشته باشد؛ مثلاً اينكه برگزارى آن به سبب حاكمان وقت ممكن نبوده است، از اين رو اعراض اصحاب اينجا به كار نمى‏آيد. برگزارى آن به دست پيامبر صلى الله عليه و آله و نيز حضرت امير عليه السلام، هر چند يك بار بوده باشد براى مشروعيت آن كافى است.
برگزارى آن به دست پيامبر صلى الله عليه و آله و نيز حضرت امير عليه السلام، هر چند يک بار بوده باشد براى مشروعيت آن كافى است.


ثانياً: همان مطلب را تكرار مى ‏كنيم كه سبب تأخّر زمانى آن نهى شامل اين نماز نمى ‏شود.
ثانياً: همان مطلب را تكرار مى ‏كنيم كه سبب تأخّر زمانى آن نهى شامل اين نماز نمى ‏شود.


ثالثاً: اينكه فرموده ‏اند: دليل حرمت مانع از اجراى قاعده تسامح در ادله سنن است، عرض مى ‏كنيم دليل درست و قاطعى نداريم كه حرمت اقامه همه نوافل به جماعت را برساند. حال چگونه مى ‏تواند روايات مانع اجراى اين قاعده شود؟
ثالثاً: اينكه فرموده ‏اند: دليل حرمت مانع از اجراى قاعده تسامح در ادله سنن است، عرض مى ‏كنيم دليل درست و قاطعى نداريم كه حرمت اقامه همه نوافل به جماعت را برساند.


رابعاً: سخن ايشان مبنى بر خلوّ بيشتر كتب از موضوع نماز غدير هم سخنى تمام نيست. در كتاب‏هاى فراوانى اين موضوع مطرح شده است، و حتى مثل علامه صريحاً مى‏فرمايد كه اقامه آن به جماعت مستحب است. خود ايشان هم از «الايضاح النافع» آورده است كه عمل شيعه بر اقامه آن به جماعت است.
حال چگونه مى ‏تواند روايات مانع اجراى اين قاعده شود؟
 
رابعاً: سخن ايشان مبنى بر خلوّ بيشتر كتب از موضوع نماز غدير هم سخنى تمام نيست. در كتاب‏ هاى فراوانى اين موضوع مطرح شده است، و حتى مثل علامه صريحاً مى‏ فرمايد كه اقامه آن به جماعت مستحب است. خود ايشان هم از «الايضاح النافع» آورده است كه عمل شيعه بر اقامه آن به جماعت است.


خامساً: كتاب ايضاح از يكى از علماى قطيف به نام شيخ ابراهيم قطيفى است. ايشان از رسم و منش شيعيان آنجا سخن گفته و نبايد اشكال كرد كه اين منش را از شعيان عراق سراغ نداريم.
خامساً: كتاب ايضاح از يكى از علماى قطيف به نام شيخ ابراهيم قطيفى است. ايشان از رسم و منش شيعيان آنجا سخن گفته و نبايد اشكال كرد كه اين منش را از شعيان عراق سراغ نداريم.


'''۳. نماز جماعت غدير در ايران'''
=== ۳. نماز جماعت غدير در ايران ===
 
در اينجا گزارشى اجمالى از سنت اقامه نماز جماعت عيد غدير در ايران و هند ارائه مى ‏كنيم:
در اينجا گزارشى اجمالى از سنت اقامه نماز جماعت عيد غدير در ايران و هند ارائه مى ‏كنيم:


تاريخچه سنت برپايى نماز جماعت عيد غدير به زمان پيامبر اكرم ‏صلى الله عليه و آله بر مى‏ گردد. بنا بر آنچه در «المقنعه» شيخ مفيد: ص۲۰۳ و «الكافى فى الفقه» ابوالصلاح حلبى: ص۱۶۰ آمده، اولين نماز را خود پيامبر صلى الله عليه و آله در عيد غدير اقامه فرموده ‏اند.
تاريخچه سنت برپايى نماز جماعت عيد غدير به زمان پيامبر اكرم ‏صلى الله عليه و آله بر مى‏ گردد. بنا بر آنچه در «المقنعه» شيخ مفيد: ص۲۰۳ و «الكافى فى الفقه» ابوالصلاح حلبى: ص۱۶۰ آمده، اولين نماز را خود پيامبر صلى الله عليه و آله در عيد غدير اقامه فرموده ‏اند.


اميرالمؤمنين ‏عليه السلام هم در دوران خلافت ظاهرى خود، در يك روز كه غدير با جمعه مصادف شده بود، به جاى نماز جمعه نماز عيد غدير را اقامه كرده، و در خطبه آن به طور مفصل از فضائل عيد اللَّه الاكبر غدير سخن به ميان مى‏ آورند. از جمله مى‏ فرمايند كه رسول‏ خدا صلى الله عليه و آله ايشان را به آن امر فرموده‏ اند. خبر اين نماز و خطبه در چندين منبع در روايت حضرت امام رضا عليه السلام آمده است.<ref>مصباح المتهجد: ص ۷۵۸. الاقبال: ج ۲ ص ۲۶۰. مصباح الزائر: فصل ۷، بحار الانوار: ج ۹۷ ص ۱۱۲ و ج ۳۷ ص ۱۶۴. مناقب آل ابى‏ طالب (ابن‏ شهرآشوب) : ج ۳ ص ۴۳. وسائل الشيعة: ج ۷ ص ۳۲۷. جواهر: ج ۱۲ ص ۲۱۷. كلمات الامام الحسين‏ عليه السلام: ص ۶۹۰ . الشيعة فى احاديث الفريقين: ص ۲۸۲.</ref>
اميرالمؤمنين ‏عليه السلام هم در دوران خلافت ظاهرى خود، در يك روز كه غدير با جمعه مصادف شده بود، به جاى نماز جمعه نماز عيد غدير را اقامه كرده، و در خطبه آن به طور مفصل از فضائل عيد الله الاكبر غدير سخن به ميان مى‏ آورند.
 
از جمله مى‏ فرمايند كه رسول‏ خدا صلى الله عليه و آله ايشان را به آن امر فرموده‏ اند. خبر اين نماز و خطبه در چندين منبع در روايت [[امام رضا علیه السلام|حضرت امام رضا علیه السلام]] آمده است.<ref>مصباح المتهجد: ص ۷۵۸. الاقبال: ج ۲ ص ۲۶۰. مصباح الزائر: فصل ۷، بحار الانوار: ج ۹۷ ص ۱۱۲ و ج ۳۷ ص ۱۶۴. مناقب آل ابى‏ طالب (ابن‏ شهرآشوب) : ج ۳ ص ۴۳. وسائل الشيعة: ج ۷ ص ۳۲۷. جواهر: ج ۱۲ ص ۲۱۷. كلمات الامام الحسين‏ عليه السلام: ص ۶۹۰ . الشيعة فى احاديث الفريقين: ص ۲۸۲.</ref>


به روايت آقا ضياءالدين عراقى در «شرح تبصره» شيخ مفيد هم اين نماز را همراه هزاران نفر به جمعيت آن دوران در كرخ بغداد اقامه كرده‏اند.
به روايت آقا ضياءالدين عراقى در «شرح تبصره» شيخ مفيد هم اين نماز را همراه هزاران نفر به جمعيت آن دوران در كرخ بغداد اقامه كرده‏اند.
خط ۳۱۵: خط ۳۳۳:
ظاهراً اين نماز بين شعيان مشهور و متداول بوده است؛ به طورى كه به تعبير مرحوم وحيد بهبهانى در مصابيح الظلام: ج ۲ ص ۳۶ و ج ۸ ص ۲۶۰، از كارهايى است كه حتى زن‏ها و بچه ‏هاى اهل‏ سنت نيز يقين به صدور آن از شيعيان دارند.
ظاهراً اين نماز بين شعيان مشهور و متداول بوده است؛ به طورى كه به تعبير مرحوم وحيد بهبهانى در مصابيح الظلام: ج ۲ ص ۳۶ و ج ۸ ص ۲۶۰، از كارهايى است كه حتى زن‏ها و بچه ‏هاى اهل‏ سنت نيز يقين به صدور آن از شيعيان دارند.


برخى از تاريخ‏ نگاران اهل‏ سنت هم -  البته با لحن خاصى -  خبر از بر پايى اين نماز توسط شيعيان داده ‏اند. از جمله نويرى در نهايه الارب: ج ۱ ص ۱۸۴، به نقل از «گزيده الغدير: ص۸۱ ».
برخى از تاريخ‏ نگاران اهل‏ سنت هم -  البته با لحن خاصى -  خبر از بر پايى اين نماز توسط شيعيان داده ‏اند. از جمله نويرى در نهايه الارب: ج ۱ ص ۱۸۴، به نقل از «گزيده الغدير: ص۸۱».
 
در دوره معاصر هم مرحوم شيخ محمدحسن احمدى فقيه، بعد از اختصاص جلساتى از درس «صلاة الجماعة» خود به برپايى نماز جماعت عيد غدير و بررسى جوانب مختلف مسئله، اين [[نماز جماعت در صحرای غدیر|نماز]] را در مركز شهر [[یزد]] اقامه كردند.


در دوره معاصر هم مرحوم شيخ محمدحسن احمدى فقيه، بعد از اختصاص جلساتى از درس «صلاة الجماعة» خود به برپايى نماز جماعت [https://wikighadir.com/index.php/%D8%B9%D9%8A%D8%AF_%D8%BA%D8%AF%D9%8A%D8%B1 عيد غدير] و بررسى جوانب مختلف مسئله، اين نماز را در مركز شهر يزد اقامه كردند. پياده ‏روى مردم از امامزاده جعفر عليه السلام به ويژه سادات و مخصوصاً همراهى برخى علماى بزرگوار و تكبير و سجده شكر بر نعمت بزرگ ولايت، بر شكوه مراسم افزوده بود.
پياده ‏روى مردم از امامزاده جعفر عليه السلام به ويژه سادات و مخصوصاً همراهى برخى علماى بزرگوار و تكبير و سجده شكر بر نعمت بزرگ ولايت، بر شكوه مراسم افزوده بود.


از طرفى اين نماز همراه نماز باران بود، كه بحمد اللَّه با استجابت الهى و بارش باران در همان روز همراه بود.
از طرفى اين نماز همراه نماز باران بود، كه بحمد الله با استجابت الهى و بارش باران در همان روز همراه بود.


بعد از ايشان، برادر و فرزندانشان اين نماز را به همراه نماز باران ادامه دادند، كه باز هم با استجابت الهى و نزول باران همراه بوده است. نماز عيد غدير در اين سال‏ها در برخى ديگر از مساجد شهر يزد نيز اقامه شده است.
بعد از ايشان، برادر و فرزندانشان اين نماز را به همراه نماز باران ادامه دادند، كه باز هم با استجابت الهى و نزول باران همراه بوده است. [[نماز عید غدیر]] در اين سال‏ ها در برخى ديگر از مساجد شهر يزد نيز اقامه شده است.


در سال ۱۳۹۰ ش نيز نماز عيد غدير در مسجد جامع طالقان برگزار شد. همچنين در خلال نمايشگاهى كه هر ساله به مناسبت غدير بر پا مى‏شود و طى آن در۱۱۰ نقطه كشور به بازسازى واقعه غدير خم مى‏پردازند، اين نماز در كنار كوه حضرت خضر عليه السلام اقامه شده است.
در سال ۱۳۹۰ ش نيز نماز عيد غدير در مسجد جامع طالقان برگزار شد. همچنين در خلال نمايشگاهى كه هر ساله به مناسبت غدير بر پا مى‏شود و طى آن در۱۱۰ نقطه كشور به بازسازى واقعه غدير خم مى‏پردازند، اين نماز در كنار كوه حضرت خضر عليه السلام اقامه شده است.


در دوره معاصر هم اقامه نماز عيد غدير انجام شده است. سيد محمدباقر مشهدى در شهر لكنهوى هند و برخى ديگر از مساجد اين شهر نيز نماز عيد غدير را اقامه نموده ‏اند.
در دوره معاصر هم اقامه نماز عيد غدير انجام شده است. سيد محمدباقر مشهدى در شهر لكنهوى [[هند]] و برخى ديگر از مساجد اين شهر نيز نماز عيد غدير را اقامه نموده ‏اند.


== پانویس ==
== پانویس ==