پرش به محتوا

جایگاه حدیث غدیر در راهبردهای بزرگان امامیه در قرن چهارم هجری: تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۱۰۶: خط ۱۰۶:
'''-راهکار رحله‌های علمی:'''  
'''-راهکار رحله‌های علمی:'''  


دانشمندان امامیه به دلایل مختلف به این مقوله توجه ویژه‌ای نشان می‌دادند که رسیدگی به امور شیعیان و پاسخگویی به مسائل آنان، حضور در محافل علمی و بهره‌گیری از امکانات کتابخانه‌ها و دارالعلم‌ها از آن جمله بود. این گونه سفرها علاوه بر معرفت‌افزایی، جنبه تبلیغی و فرهنگی هم داشت و در مواردی سبب تغییر عقاید مذهبی به نفع تشیع می‌شد(برای نمونه، در اصفهان: ابن حبان،۱۴۱۲، ۱ : ۵۸). امامیه؛ به‌ویژه با استفاده از کارآمدی نهاد وکالت در شهرهای بزرگ(صدوق ۱۳۹۵:۲: ۴۴۲-۴۴۳) و استقرار در مشاهد شریفه، از آن به عنوان کانونی برای نشر معارف اهل بیت  علیه السلام  و رشد و بالندگی مراکز علمی استفاده می‌کردند. تشرف شیخ صدوق به مشهد‌الرضا  علیه السلام  که در سال۳۶۷هـ/۹۷۷م انجام گرفت(شیخ صدوق،۱۴۱۷، مجلس ۲۶) و رحله‌های وی به مناطق مختلف(شیخ صدوق،۱۴۱۷: ۸ و ۱۸۵-۱۸۳؛ شیخ صدوق۱۴۰۵، ج۱: ۲۷۶؛ شیخ صدوق، ۱۴۰۴، ج۱: ۲؛ج۲: ۶۲۸؛ نجاشى‌،۱۴۱۶، ج ۱: ۱۸۴)؛ حضور شیخ کلینی(شیخ طوسی، ۱۴۱۵: ۴۳۹)، خاندان رضی(خوارزمی، ۱۳۸۲ش: ۱۷۹)،شیخ مفید، شیخ کلینی، انباری و شیخ طوسی در بغداد(نجاشی ۱۴۱۶: ۴۴۰) و فعالیت‌های شیخ مفید(مفید، ۱۴۱۴ ،۱۳۲-۱۳۵) و خاندان بابویه در ری(صدوق ۱۳۹۵: ۱/۲) و قم از این نمونه است (صدوق۱۳۹۵: ۲/۵۰۲).
دانشمندان امامیه به دلایل مختلف به این مقوله توجه ویژه‌ای نشان می‌دادند که رسیدگی به امور شیعیان و پاسخگویی به مسائل آنان، حضور در محافل علمی و بهره‌گیری از امکانات کتابخانه‌ها و دارالعلم‌ها از آن جمله بود. این گونه سفرها علاوه بر معرفت‌افزایی، جنبه تبلیغی و فرهنگی هم داشت و در مواردی سبب تغییر عقاید مذهبی به نفع تشیع می‌شد.<ref>طبقات المحدثین بإصبهان و الواردین علیها، ج۱، ص۵۸.</ref>
 
امامیه؛ به‌ویژه با استفاده از کارآمدی نهاد وکالت در شهرهای بزرگ<ref>کمال الدین وتمام النعمة، ج۲، ص۴۴۲-۴۴۳.</ref> و استقرار در مشاهد شریفه، از آن به عنوان کانونی برای نشر معارف اهل بیت  علیهم السلام  و رشد و بالندگی مراکز علمی استفاده می‌کردند. تشرف شیخ صدوق به مشهد‌الرضا  علیه السلام  که در سال۳۶۷ق، انجام گرفت<ref>الامالی،مجلس ۲۶.</ref> و رحله‌های وی به مناطق مختلف،<ref>الامالی، ص۸ و ۱۸۳-۱۸۵؛ رجال نجاشی، ج۱، ص۱۸۴.</ref> حضور شیخ کلینی،<ref>الرجال، ص۴۳۹.</ref> خاندان رضی،<ref>بدائع الملح، ص۱۷۹.</ref> شیخ مفید، شیخ کلینی، انباری و شیخ طوسی در بغداد<ref>رجال نجاشی، ص۴۴۰.</ref> و فعالیت‌های شیخ مفید<ref>الفصول المختاره، ص۱۳۲-۱۳۵.</ref> و خاندان بابویه در ری(صدوق ۱۳۹۵: ۱/۲) و قم از این نمونه است (صدوق۱۳۹۵: ۲/۵۰۲).


==== امامیه و راهبرد تحقیق و تألیف ====
==== امامیه و راهبرد تحقیق و تألیف ====
۴٬۰۶۴

ویرایش