پرش به محتوا

آيه ۱۷۲ اعراف و غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۶: خط ۲۶:


== تحلیل اعتقادى آیه در دعا ==
== تحلیل اعتقادى آیه در دعا ==
برخی محققان استفاده  از آیه ۱۷۲ سوره اعراف در دعای بعد از نماز روز عيد غدير را چنین تحلیل کرده‌اند: قرآن تصريح دارد كه در ابتداى خلقت انسان، همه بنى‌آدم به‌صورت ذرّاتى در پيشگاه خداوند اقرارهايى داشته‌‏اند. در اين قسمت دعا هم با آوردن آيه صريح قرآن درباره روز الَست، يادآور شده كه آن پيمان به يادآوردنى است و فراموش شده نيست. همچنين يادآور شده كه آن ميثاقِ الَست را خداوند پيش روى انسان قرار مى ‏دهد و او را در اين باره امتحان مى‏ كند تا ببيند چه كسانى بر سر عهد خود هستند و چه كسانى از وفادارى به آن سرباز مى‏ زنند.
برخی محققان استفاده  از آیه ۱۷۲ سوره اعراف در دعای بعد از نماز روز عيد غدير را چنین تحلیل کرده‌اند: قرآن تصريح دارد كه در ابتداى خلقت انسان، همه بنى‌آدم به‌صورت ذرّاتى در پيشگاه خداوند اقرارهايى داشته‌‏اند. در اين قسمت دعا هم با آوردن آيه صريح قرآن درباره روز الَست، يادآور شده كه آن پيمان به يادآوردنى است و فراموش شده نيست. همچنين يادآور شده كه آن ميثاقِ الَست را خداوند پيش روى انسان قرار مى‌‏دهد و او را در اين باره امتحان مى‏‌كند تا ببيند چه كسانى بر سر عهد خود هستند و چه كسانى از وفادارى به آن سرباز مى‏‌زنند.


بعد از اين مقدمات نوبت به بيان موضوع اقرار در روز «الَسْت» مى‏ رسد كه در اين دعا به مفصل ‏ترين صورت بيان شده است.
موضوع اقرار در روز «الَسْت» در اين دعا به مفصل‌ترين صورت بيان شده است: آنچه در ابتداى خلقت بنی آدم به آن اقرار كرده، طبق آنچه در اين دعا آمده، چهار مطلب بوده است: توحید پروردگار یکتا، نبوت رسول خدا صلی الله علیه و آله، ولایت  و صاحب اختیاری امام علی علیه السلام و ولایت و صاحب اختیاری فرزندان رسول خدا از نسل امام علی علیه السلام.


آنچه در ابتداى خلقت به آن اقرار كرده ‏ايم طبق آنچه در اين دعا آمده چهار مطلب بوده است:
===== روایات در ذیل آیه میثاق درباره ارتباط آن با ولایت اهل بیت علیهم السلام =====
در راستای تحلیل ارائه‌شده از آیه ۱۷۲ اعراف در دعای بعد از نماز روز عيد غدير روایاتی در منابع شیعه آمده است؛ از جمله:


{{متن عربی|انَّكَ انْتَ اللَّهُ لا الهَ الاّ انْتَ رَبُّنا}}.
# [[امام باقر علیه السلام]]: پروردگار عزّوجل آنگاه كه فرزندان آدم را از صلب آنان گرفت و آنان را بر خودشان شاهد قرار داد، به آنان چنين فرمود: {{متن عربی|أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ وَ مُحَمَّدٌ رَسُولى وَ عَلِىٌّ اميرُ الْمُؤْمِنينَ|ترجمه=آیا من پروردگار شما نیستم و محمد رسول من و علی امیرالمؤمنین نیستند}}؟<ref>دلائل الامامة، ص۵۳.</ref>
 
{{متن عربی|انَّ مُحَمَّداً عَبْدُكَ وَ رَسُولُكَ نَبِيُّنَا}}.
 
{{متن عربی|انَّ عَلِيّاً اميرَالْمُؤْمِنينَ وَلِيُّنا وَ مَوْلَانَا}}.
 
{{متن عربی|الْوِلايَةُ لِوَلِيِّنا وَ مَوْلانا مِنْ ذُرِّيَّةِ نَبِيِّكَ مِنْ صُلْبِ وَلِيِّنا وَ مَوْلانا عَلِىٍّ}}.
 
===== روایات معصومین عليهم السلام در ذیل آیه میثاق =====
اكنون جا دارد به كلماتى از معصومين‏ عليهم السلام در اين باره اشاره كنيم:
 
'''۱-'''[[امام باقر علیه السلام]] درباره آيه:{{قرآن|أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ}} مى‏ فرمايد: پروردگار عزّوجل آنگاه كه فرزندان آدم را از صلب آنان گرفت و آنان را بر خودشان شاهد قرار داد، به آنان چنين فرمود:
 
{{متن عربی|أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ وَ مُحَمَّدٌ رَسُولى وَ عَلِىٌّ اميرُ الْمُؤْمِنينَ}}؟<ref>دلائل الامامة؛ ص ۵۳ .</ref>


'''۲-'''[[امام صادق‏ علیه السلام]] درباره اين آيه مى‏ فرمايد: از آنان پيمان بر ربوبيت خداوند و نبوت پيامبر صلى الله عليه و آله و امامت اميرالمؤمنين و ائمه ‏عليهم السلام گرفته شد، و خدا چنين فرمود:
'''۲-'''[[امام صادق‏ علیه السلام]] درباره اين آيه مى‏ فرمايد: از آنان پيمان بر ربوبيت خداوند و نبوت پيامبر صلى الله عليه و آله و امامت اميرالمؤمنين و ائمه ‏عليهم السلام گرفته شد، و خدا چنين فرمود:
۱٬۶۲۶

ویرایش