آيه ۳ مائده و غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۴: خط ۳۴:


=== تحليل اول ===
=== تحليل اول ===
آنچه درباره اين آيه بايد مورد دقت قرار گيرد كلمات حساسى است كه در آن به كار رفته است: «الْيَوْمَ»، «يَئِسَ»، «الَّذِينَ كَفَرُوا»، «مِنْ دِينِكُمْ»، «فَلا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ». با توجه به روايات ذیل آیه کلمات اساسی این آیه چنین تحلیل شده است:
آنچه درباره اين آيه بايد مورد دقت قرار گيرد كلمات حساسى است كه در آن به كار رفته است؛ از جمله عبارات «الْيَوْمَ»، «يَئِسَ»، «الَّذِينَ كَفَرُوا»، «مِنْ دِينِكُمْ»، «فَلا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ». با توجه به روايات ذیل آیه کلمات اساسی این آیه چنین تحلیل شده است:


==== '''الْيَوْمَ''' ====
==== '''اليوم''' ====


به‌معناى امروز و منظور از آن همان روز هيجدهم ذى‌‏الحجه سال دهم هجرى است. شاخص‌كننده آن روز در ميان روزهاى ديگر هم جز اعلام ولايت دوازده امام‏ عليهم السلام تا روز قيامت چيز ديگرى نيست و آنچه در دنباله آيه آمده به‌خاطر همين است.
به‌معناى امروز و منظور از آن همان روز هيجدهم ذى‌‏الحجه سال دهم هجرى است. شاخص‌كننده آن روز در ميان روزهاى ديگر هم جز اعلام ولايت دوازده امام‏ عليهم السلام تا روز قيامت چيز ديگرى نيست و آنچه در دنباله آيه آمده به‌خاطر همين است.
'''الَّذِينَ كَفَرُوا''': اطلاق این عبارت شامل همه كافران مى‏‌شود؛ با اين تفاوت كه هر كدام بيشتر در صدد نابودى اسلام بودند بيشتر نااميد شدند. با توجه به اين نكته كافران هنگام اعلان ولايت در غدير قابل تقسيم به سه دسته بودند كه به‌ترتيب شدت آنان در موضع‌گيرى ضد اسلامی چنين معرفى مى‌شوند: اول، منافقين كه اكثر آنان كفار بت‏‌پرست قبل از اسلام بودند و از روز اول بعثت پيامبر صلى الله عليه و آله به مبارزه با آن حضرت برخاستند. آنان تا روزى كه حضرت فاتحانه وارد مكه نشده بود دست از رفتار خود برنداشتند و بين آن روز تا غدير يک سال بيشتر فاصله نشده بود. دوم، يهوديان و مسيحيان كه از جهت دينى حاضر نبودند رسميت خود را در برابر اسلام از دست بدهند و به همين جهت به آن اقرار نمى‏‌كردند و در صدد تضعيف آن بودند. سوم، ساير ملل و مذاهب جهان كه شامل زرتشتيان ايران، بودائيان و بت‏‌پرستان كشورهاى دور دست مى‌شد.


با دقت در اين سه گروهى كه به عنوان كفّار مطرح بودند، بدون شک همه آنان از ظهور اسلام با خبر بودند، و تمام توجهشان به روزگار بعد از پيامبر صلى الله عليه و آله بود؛ و گويا انتظار داشتند كه مانند هر دين و مذهب و گروهى كه ظهور مى‏ كند و بقاى آن در گرو تعيين راه آينده آن است، ببينند اسلام براى آينده بلند مدت خود چه برنامه‏ اى دارد، و ضامن بقاى آن بعد از آوردنده آن يعنى پيامبر صلى الله عليه و آله چيست؟ با اطلاع از اين نقطه بود كه مى‏ توانستند نقشه‏ ها و حيله‏ هاى دقيقى براى نابودى و تخريب اين دين نوپا آماده كنند.
==== '''الذين كفروا''' ====
اطلاق این عبارت شامل همه كافران مى‏‌شود؛ با اين تفاوت كه هر كدام بيشتر در صدد نابودى اسلام بودند بيشتر نااميد شدند. با توجه به اين نكته كافران هنگام اعلان ولايت در غدير قابل تقسيم به سه دسته بودند كه به‌ترتيب شدت آنان در موضع‌گيرى ضد اسلامی چنين معرفى مى‌شوند:
 
# منافقين كه اكثر آنان كفار بت‏‌پرست قبل از اسلام بودند و از روز اول بعثت پيامبر صلى الله عليه و آله به مبارزه با آن حضرت برخاستند. آنان تا روزى كه حضرت فاتحانه وارد مكه نشده بود دست از رفتار خود برنداشتند و بين آن روز تا غدير يک سال بيشتر فاصله نشده بود.
# يهوديان و مسيحيان كه از جهت دينى حاضر نبودند رسميت خود را در برابر اسلام از دست بدهند و به همين جهت به آن اقرار نمى‏‌كردند و در صدد تضعيف آن بودند.
# ساير ملل و مذاهب جهان كه شامل زرتشتيان ايران، بودائيان و بت‏‌پرستان كشورهاى دور دست مى‌شد.
 
با دقت در اين سه گروهى كه به‌عنوان كفّار مطرح بودند، بدون شک همه آنان از ظهور اسلام با خبر بودند و تمام توجهشان به روزگار بعد از پيامبر بود. آنان انتظار داشتند كه مانند هر دين و مذهبی كه ظهور مى‏‌كند و بقاى آن در گرو تعيين راه آينده آن است، ببينند اسلام براى آينده بلندمدت خود چه برنامه‏‌اى دارد و ضامن بقاى آن بعد از آوردنده آن چيست. با اطلاع از اين نکته بود كه مى‏‌توانستند نقشه‏‌های دقيقى براى نابودى اين دين نوپا آماده كنند.


===== ج) «يَئِسَ...مِنْ دِينِكُمْ» =====
===== ج) «يَئِسَ...مِنْ دِينِكُمْ» =====
۱٬۶۲۶

ویرایش