پرش به محتوا

ملائکه: تفاوت میان نسخه‌ها

۶٬۱۲۵ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۵ ژانویهٔ ۲۰۲۲
خط ۱۵۴: خط ۱۵۴:


به وجود آورنده بالا برده شده ‏ها(آسمان ‏ها و افلاک) و پهن كننده گسترده‏ ها (زمين) ، يگانه حكمران زمين‏ ها و آسمان‏ ها، پاک و منزّه و تسبيح شده، پروردگار ملائكه و روح، تفضّل كننده بر همه آنچه خلق كرده، و لطف كننده بر هر آنچه به وجود آورده است.
به وجود آورنده بالا برده شده ‏ها(آسمان ‏ها و افلاک) و پهن كننده گسترده‏ ها (زمين) ، يگانه حكمران زمين‏ ها و آسمان‏ ها، پاک و منزّه و تسبيح شده، پروردگار ملائكه و روح، تفضّل كننده بر همه آنچه خلق كرده، و لطف كننده بر هر آنچه به وجود آورده است.
== ولايت ائمه‏ عليهم السلام بر ملائكه<ref>غدير در قرآن: ج ۱ ص ۳۲۲  - ۳۲۱.</ref> ==
از جمله آياتى كه در غدير بر پيامبرصلى الله عليه وآله نازل شده اين آيات است:
«وَ إِنْ يَكادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَ يَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ. وَ ما هُوَ إِلاَّ ذِكْرٌ لِلْعالَمِينَ» :
«كسانى كه كافر شدند آنگاه كه ذكر را مى ‏شنوند از روى غضب نگاه‏ هاى تندى به تو مى‏ كنند و مى ‏گويند: او ديوانه است، ولى آن جز ذكرى براى جهانيان نيست» .
با توجه به اينكه در احاديث نزول اين آيه در غدير و پس از اهانت منافقين به پيامبرصلى الله عليه وآله بيان شده<ref>بحار الانوار: ج ۳۵ ص ۳۹۴ و ج ۳۷ ص ۲۲۱ ۱۷۲ ۱۶۰. عوالم العلوم: ج ۳  / ۱۵ ص ۱۴۱ ح ۲۲۲ ۲۰۸ ۱۴۹. الكافى: ج ۴ ص ۵۶۶ ح ۲. اثبات الهداة: ج ۳ ص ۳۱۴ ح ۶۷ . مناقب ابن شهرآشوب: ج ۲ ص ۲۳۸ ح ۴۰. تفسير القمى: ج ۲ ص ۳۸۳.</ref>، و براى تبيين كاملِ آيه «وَ ما هُوَ إِلاَّ ذِكْرٌ لِلْعالَمِينَ» رواياتى مربوط به ولايت مطلقه معصومين‏ عليهم السلام و عموميت صاحب اختيارى ايشان نسبت به همه مخلوقات و نيز پذيرش تكوينى مخلوقات نسبت به ولايت ايشان و اقرار بسيارى از آنها به مقام با عظمت ايشان وارد شده است.
در اينجا احاديث مربوط به ولايت ائمه معصومين‏ عليهم السلام بر ملائكه را يادآور مى‏ شويم:
در روايات صريحاً آمده است كه ملائكه با سجده بر آدم در واقع بر انوار معصومين‏ عليهم السلام كه در صلب او بودند سجده كردند و در واقع سر تسليم در برابر ولايتشان فرود آوردند.<ref>بحار الانوار: ج ۲۶ ص ۳۴۰.</ref>
آنان همگى ولايت اهل‏بيت‏ عليهم السلام را پذيرفته‏ اند. حتى گرفتارى «فطرس» نيز به خاطر توقفى در ولايت بود، كه پس از توبه به دست صاحب ولايت شفاى خود را باز يافت. درباره پذيرش همه جانبه ولايت از سوى ملائكه و فرمانبردارى و خدمتگزارى ايشان در محضر معصومين‏ عليهم السلام چهار روايت به عنوان نمونه ذكر مى‏ شود:
'''اعتقاد همه ملائكه به ولايت'''
امام باقرعليه السلام با يادآورى كثرت ملائكه، اعتقاد آنان به ولايت اهل‏بيت‏ عليهم السلام را چنين بيان فرمود:
وَ اللَّه انَّ فِى السَّماءِ لَسَبْعينَ صِنْفاً مِنَ الْمَلائِكَةِ، لَوِ اجْتَمَعَ عَلَيْهِمْ اهْلُ الارْضِ كُلُّهُمْ يُحْصُونَ عَدَدَ صِنْفٍ مِنْهُمْ مَا احْصَوْهُمْ؛ وَ انَّهُمْ لَيدينُونَ بِوِلايَتِنا:
به خدا قسم در آسمان هفتاد صنف از ملائكه هست، كه اگر همه اهل زمين جمع شوند تا يک صنف از آنان را بشمارند قادر نخواهند بود؛ و آنان به ولايت ما اعتقاد دارند.<ref>بحار الانوار: ج ۲۶ ص ۳۴۰.</ref>
'''شرافت ملائكه با ولايت'''
پيامبرصلى الله عليه وآله شرافت ملائكه را به قبول ولايت از سوى ايشان دانست، و در بيان آن چنين فرمود:
هَلْ شُرِّفَتِ الْمَلائِكَةُ الاّ بِحُبِّها لِمُحَمَّدٍ وَ عَلِىٍّ وَ قَبُولِها لِوِلايَتِهِما :
آيا ملائكه جز با محبت محمد و على و قبول ولايت ايشان شرافت يافتند؟!<ref>بحار الانوار: ج ۲۶ ص ۳۳۸ ح ۴.</ref>
'''تقرّب ملائكه با ولايت'''
امام صادق‏ عليه السلام تجديد اعتقاد به ولايت نزد ملائكه را چنين توصيف فرمود:
ما مِنْهُمْ (اىْ مِنَ الْمَلائِكَةِ) احَدٌ الاّ وَ يَتَقَرَّبُ كُلُّ يَوْمٍ الَى اللَّه بِوِلايَتِنا اهْلِ ‏الْبَيْتِ:
احدى از ملائكه نيست مگر آنكه هر روز به وسيله ولايت ما اهل‏بيت به خدا تقرب مى‏ جويد.<ref>بحار الانوار: ج ۲۶ ص ۳۳۹.</ref>
'''ملائكه در خدمت صاحب ولايت'''
امام صادق‏ عليه السلام انجام وظيفه ملائكه در ساحت قدس ولايت را چنين بيان فرمود:
ملائكه در كنار اثاث زندگى ما نازل مى‏ شوند و بر فرش‏ هاى ما از اين سو به آن سو مى‏ روند، و بر سر مردگان ما شاهد و حاضر مى‏ شوند، و اخبار وقايع را قبل از وقوع آن براى ما مى‏ آورند، و با ما نماز مى‏ گزارند و براى ما دعا مى‏ كنند و بر سر ما بال‏ هاى خود را مى ‏گسترانند، و در هر فصلى از گياهان آن فصلِ زمين براى ما مى ‏آورند، و از آب‏ هاى سرزمين‏ هاى مختلف براى ما مى‏ آورند و آن را در ظرف ‏هاى خود مى ‏يابيم... .<ref>بحار الانوار: ج ۲۵ ص ۳۷۴.</ref>


== پانویس ==
== پانویس ==