پرش به محتوا

کتاب خطی: تفاوت میان نسخه‌ها

۵۴ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۴ ژانویهٔ ۲۰۲۲
اتمام عنوان نُسَخ خطی
(صفحه‌ای تازه حاوی «== ارزش و ضرورت مقابله نسخه‏ هاى خطبه غدير<ref>اسرار غدير: ص ۱۲۳. چهارده قرن با غ...» ایجاد کرد)
 
(اتمام عنوان نُسَخ خطی)
خط ۱۱۶: خط ۱۱۶:
ب) هر سه روايت مؤيد و مكمل يكديگرند، به اين معنى كه در مقابله نسخه ‏ها كلمه يا جمله‏اى در نسخه‏ اى از روايت امام باقر عليه السلام وجود دارد و در نسخه ديگر وجود ندارد، و همان كلمه يا جمله در روايات زيد بن ارقم و حذيفه نيز در روايتى وجود دارد و در روايتى وجود ندارد.
ب) هر سه روايت مؤيد و مكمل يكديگرند، به اين معنى كه در مقابله نسخه ‏ها كلمه يا جمله‏اى در نسخه‏ اى از روايت امام باقر عليه السلام وجود دارد و در نسخه ديگر وجود ندارد، و همان كلمه يا جمله در روايات زيد بن ارقم و حذيفه نيز در روايتى وجود دارد و در روايتى وجود ندارد.


اين حاكى از قصور يا اشتباه راويان و ناسخين است و نشان مى‏ دهد كه اصل هر سه روايت در حد بالايى بر يكديگر منطبق بوده است.


اين حاكى از قصور يا اشتباه راويان و ناسخين است و نشان مى‏دهد كه اصل هر سه روايت در حد بالايى بر يكديگر منطبق بوده است.
ج) در دو يا سه مورد كه به مسئله تولى و تبرى مربوط مى‏ شود، جمله مزبور در بعضى نسخه ‏ها از هر سه روايت به صورت كنايه آمده و يا حذف شده است، و اين حاكى از شرائط خاص تقيه در راويان خطبه است. نمونه آن مسئله «اصحاب صحيفه» و نام اولين بيعت‏ كنندگان است كه در بعضى نُسخ صراحتاً نيامده است.


د) در روايتِ كتاب «الاقبال» [[سید بن ‏طاووس]]، و نيز كتاب «الصراط المستقيم» علامه بياضى نوعى تلخيص مشهود است كه يا مؤلف در مقام اختصار بوده و يا راوى اصل، آن را مختصر نموده است.


ج. در دو يا سه مورد كه به مسئله تولى و تبرى مربوط مى‏شود، جمله مزبور در بعضى نسخه‏ها از هر سه روايت به صورت كنايه آمده و يا حذف شده است، و اين حاكى از شرائط خاص تقيه در راويان خطبه است. نمونه آن مسئله »اصحاب صحيفه« و نام اولين بيعت‏كنندگان است كه در بعضى نُسخ صراحتاً نيامده است.
به هر حال، مقدار موجود از متن در اين دو كتاب نيز مقابله شده و موارد اختلاف نسخه در آنها با ذكر نام اين دو كتاب در پاورقى‏ ها ذكر خواهد شد.


د. در روايتِ كتاب »الاقبال« سيد ابن‏طاووس، و نيز كتاب »الصراط المستقيم« علامه بياضى نوعى تلخيص مشهود است كه يا مؤلف در مقام اختصار بوده و يا راوى اصل، آن را مختصر نموده است.
هـ) روايت كتاب «روضة الواعظين» در بسيارى از موارد با كتاب «[[التحصین (کتاب)|التحصین]]» مشابهت دارد، و در موارد خاصى با ساير نُسَخ فرق دارد.


و) روايت كتاب «نهج الايمان» در بسيارى از موارد با كتاب «العُدَد القويّة» مشابهت دارد و در مواردى مشكلات عبارات را حل كرده است.


به هر حال، مقدار موجود از متن در اين دو كتاب نيز مقابله شده و موارد اختلاف نسخه در آنها با ذكر نام اين دو كتاب در پاورقى‏ها ذكر خواهد شد.
ز) روايت كتاب «التحصين» دو صفحه از آخر حديث ناقص است كه در پاورقىِ متن كامل به محل آن اشاره شده است.


ح) روايت كتاب «الیقین» در مواردى زياده دارد، و در مواردى نيز جمله‏ بندىِ آن با روايت‏ هاى ديگر فرق دارد.


ه . روايت كتاب »روضة الواعظين« در بسيارى از موارد با كتاب »التحصين« مشابهت دارد، و در موارد خاصى با ساير نُسَخ فرق دارد.
== پانویس ==
 
 
و. روايت كتاب »نهج الايمان« در بسيارى از موارد با كتاب »العُدَد القويّة« مشابهت دارد و در مواردى مشكلات عبارات را حل كرده است.
 
 
ز. روايت كتاب »التحصين« دو صفحه از آخر حديث ناقص است كه در پاورقىِ متن كامل به محل آن اشاره شده است.
 
 
ح. روايت كتاب »اليقين« در مواردى زياده دارد، و در مواردى نيز جمله‏بندىِ آن با روايت‏هاى ديگر فرق دارد.