جغرافیای غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

۱۱۹ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۳ فوریهٔ ۲۰۲۲
اتمام عنوان جغرافیای غدیر
بدون خلاصۀ ویرایش
(اتمام عنوان جغرافیای غدیر)
خط ۶۱۰: خط ۶۱۰:
علت انتخاب راه قله هرشى با همه دشوارى عبور از آن، فقط نزديک شدن مسير است كه از رابغ به «مُبيريك» از راه هرشى ۳۱ كيلومتر و از راه مستوره ۸۸ كيلومتر است، كه ۵۷ كيلومتر نزديک تر است و زودتر به مقصد مى‏ رسد. بعد از هرشى «ابواء» است كه قبر [[آمنه بنت وهب|حضرت آمنه مادر پیامبر صلی الله علیه و آله]] در آنجا واقع است.<ref>على طريق الهجرة: ص ۲۴۰ - ۲۴۲.</ref>
علت انتخاب راه قله هرشى با همه دشوارى عبور از آن، فقط نزديک شدن مسير است كه از رابغ به «مُبيريك» از راه هرشى ۳۱ كيلومتر و از راه مستوره ۸۸ كيلومتر است، كه ۵۷ كيلومتر نزديک تر است و زودتر به مقصد مى‏ رسد. بعد از هرشى «ابواء» است كه قبر [[آمنه بنت وهب|حضرت آمنه مادر پیامبر صلی الله علیه و آله]] در آنجا واقع است.<ref>على طريق الهجرة: ص ۲۴۰ - ۲۴۲.</ref>


گستردگى جغرافياى غدير تا «هَرشى» در ۲۰ كيلومتر بعد از غدير ادامه مى‏يابد. اين نام همان كوهى است كه مى‏خواستند بر فراز آن نقشه قتل پيامبر صلى الله عليه و آله را و در پاى آن نقشه قتل على‏عليه السلام اجرا كنند! چه كسانى؟ همانان كه بعد از رحلتش [[خلافت]] را غصب كردند!


پس بياييد بعد از ديدار غدير سرى هم به قله هرشى بزنيم و خاطره تلخ آن شب را مرور كنيم. در تاريكى، [[جماعت|اکثریت]] كاروان مجبورند كوه را دور بزنند چون اين گونه براى شتران آسان‏تر است، اما پيامبر صلى الله عليه و آله و عده ‏اى ديگر از كوه بالا مى‏روند تا با عبور از قله آن در سوى ديگر كوه زودتر پايين آيند و راه نزديک شود.


  گستردگى جغرافياى غدير تا »هَرشى« در 20 كيلومتر بعد از غدير ادامه مى‏يابد. اين نام همان كوهى است كه مى‏خواستند بر فراز آن نقشه قتل پيامبرصلى الله عليه وآله را و در پاى آن نقشه قتل على‏عليه السلام اجرا كنند! چه كسانى؟ همانان كه بعد از رحلتش خلافت را غصب كردند!
چشمان نافذى همچون [[حذیفة بن یمان یمانی|حذیفه]] مى ‏خواهد كه ببيند چهارده نفر زودتر از پيامبر صلى الله عليه و آله سربالايى كوه را در پيش گرفته به سرعت سمت قله را نشانه رفته‏ اند. كمى بعد، پيامبر صلى الله عليه و آله حركت مى‏ كند و عده ‏اى از قافله همراه مى ‏شوند، ولى سربالايى تند كوه حركت شتران را  كُند مى ‏كند و قافله عقب مى‏ ماند.


افسار شتر پيامبر صلى الله عليه و آله در دست حذيفه است و عمار از پشت سر شتر را راهنمايى مى‏ كند و سريع‏تر به قله مى ‏رسند. كسى جز پيامبر صلى الله عليه و آله نمى ‏داند و نمى‏بيند كه در دو سوى گردنه چهارده نفر با شمشيرهاى  آخته آماده ‏اند و ظرف‏ هاى پر از شن را در ابتداى سراشيبى نگه داشته ‏اند تا با عبور شتر پيامبر صلى الله عليه و آله آن ها را رها كنند و با وحشت و سقوط شتر، جان پيامبر صلى الله عليه و آله به خطر افتد.


پس بياييد بعد از ديدار غدير سرى هم به قله هرشى بزنيم و خاطره تلخ آن شب را مرور كنيم. در تاريكى، اكثريت كاروان مجبورند كوه را دور بزنند چون اين گونه براى شتران آسان‏تر است، اما پيامبرصلى الله عليه وآله و عده‏اى ديگر از كوه بالا مى‏روند تا با عبور از قله آن در سوى ديگر كوه زودتر پايين آيند و راه نزديك شود.
== مسجد غدير ==
پس از واقعه غدير، [[مسجد]] غدير در کنار بركه و چشمه و درختان بر جاى ماند. مسجدى كه به دستور پيامبر صلى الله عليه و آله ساخته شد. پيداست غدير خم به گونه ‏اى جاى خود را در جغرافياى اسلام باز كرده كه ديگر ظالمان جرئت خراب كردن آن را نداشته ‏اند و صفحات تاريخ همچنان حكايت از حفظ مسجد غدير دارد،


مسافران [[مکّه]] در ايام حج و غير آن از جاده ‏اى عبور مى‏ كردند كه غدير  خم بر سر راهشان بود. در آنجا ياد آن روز بزرگ در دل‏ ها زنده مى ‏شد و در مسجد آن نمازى به جاى مى‏ آوردند و در آب بركه سر و رويى صفا مى‏ دادند و «من كنت مولاه فعلى مولاه» را زمزمه مى ‏كردند.


چشمان نافذى همچون حذيفه مى‏خواهد كه ببيند چهارده نفر زودتر از پيامبرصلى الله عليه وآله سربالايى كوه را در پيش گرفته به سرعت سمت قله را نشانه رفته‏اند. كمى بعد، پيامبرصلى الله عليه وآله حركت مى‏كند و عده‏اى از قافله همراه مى‏شوند، ولى سربالايى تند كوه حركت شتران را  كُند مى‏كند و قافله عقب مى‏ماند.
براى توضيح بيشتر مراجعه شود به عنوان: [[مسجد غدیر]].


 
== پانویس ==
افسار شتر پيامبرصلى الله عليه وآله در دست حذيفه است و عمار از پشت سر شتر را راهنمايى مى‏كند و سريع‏تر به قله مى‏رسند. كسى جز پيامبرصلى الله عليه وآله نمى‏داند و نمى‏بيند كه در دو سوى گردنه چهارده نفر با شمشيرهاى  آخته آماده‏اند و ظرف‏هاى پر از شن را در ابتداى سراشيبى نگه داشته‏اند تا با عبور شتر پيامبرصلى الله عليه وآله آنها را رها كنند و با وحشت و سقوط شتر، جان پيامبرصلى الله عليه وآله به خطر افتد.
 
 
23.  مسجد غدير
 
  پس از واقعه غدير، مسجد غدير در كنار بركه و چشمه و درختان بر جاى ماند. مسجدى كه به دستور پيامبرصلى الله عليه وآله ساخته شد. پيداست غدير خم به گونه‏اى جاى خود را در جغرافياى اسلام باز كرده كه ديگر ظالمان جرئت خراب كردن آن را نداشته‏اند و صفحات تاريخ همچنان حكايت از حفظ مسجد غدير دارد،
 
 
مسافران مكه در ايام حج و غير آن از جاده‏اى عبور مى‏كردند كه غدير  خم بر سر راهشان بود. در آنجا ياد آن روز بزرگ در دل‏ها زنده مى‏شد و در مسجد آن نمازى به جاى مى‏آوردند و در آب بركه سر و رويى صفا مى‏دادند و »من كنت مولاه فعلى مولاه« را زمزمه مى‏كردند.
 
 
  براى توضيح بيشتر مراجعه شود به عنوان: مسجد غدير.