پرش به محتوا

آیه ۷ مائده و غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «== «وَ اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّه عَلَيْكُمْ وَ مِيثاقَهُ الَّذِى واثَقَكُمْ...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۸۱: خط ۸۱:


===== نكته دوم: انكار به معناى تكذيب =====
===== نكته دوم: انكار به معناى تكذيب =====
آيا انكار ولايت ارتباطى با انكار روز قيامت دارد؟ در اين دعا پس از آنكه از خداوند مى‏خواهيم ما را در ولايت ثابت قدم فرمايد متقابلاً مى‏گوييم: ما را از منكرين قرار مده؛ و با اشاره به آيه قرآن انكار ولايت را تكذيب روز قيامت به حساب مى‏آوريم.
آيا انكار ولايت ارتباطى با انكار روز قيامت دارد؟ در اين دعا پس از آنكه از خداوند مى‏ خواهيم ما را در ولايت ثابت قدم فرمايد متقابلاً مى‏ گوييم: ما را از منكرين قرار مده؛ و با اشاره به آيه قرآن انكار ولايت را تكذيب روز قيامت به حساب مى‏ آوريم.


اين بدان معنى است كه اگر كسى اين دستور و پيمان الهى را زير پا مى‏ گذارد گويا قبول ندارد كه روزى در پيشگاه الهى بايد پاسخگوى سؤال درباره آن باشد، وگرنه چه پاسخى در برابر سؤال روز قيامت خواهد داشت.


اين بدان معنى است كه اگر كسى اين دستور و پيمان الهى را زير پا مى‏گذارد گويا قبول ندارد كه روزى در پيشگاه الهى بايد پاسخگوى سؤال درباره آن باشد، وگرنه چه پاسخى در برابر سؤال روز قيامت خواهد داشت.
در عرفات در سفر حجةالوداع، جبرئيل نازل شد و با اشاره به آيه ۷ سوره مائده «وَ اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ ميثاقَهُ الَّذى واثَقَكُمْ بِهِ» -  كه در مدينه قبل از سفر نازل شده بود -  اين پيام را آورد:


  در عرفات در سفر حجةالوداع، جبرئيل نازل شد و با اشاره به آيه 7 سوره مائده »وَ اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ ميثاقَهُ الَّذى واثَقَكُمْ بِهِ« -  كه در مدينه قبل از سفر نازل شده بود -  اين پيام را آورد:
«اى محمد، خداوند عز و جل به تو سلام مى‏ رساند و مى ‏فرمايد: اجل تو نزديك شده و مدت تو پايان يافته است؛ و من تو را به سوى آنچه چاره‏اى و فرارى از آن نيست (يعنى مرگ) خواهم برد. اكنون عهد خويش را بسپار و وصيت خود را پيش بينى نما؛ و آنچه از علم و ميراث علوم انبياى قبل از توست واسلحه و تابوت و همه آنچه از نشانه ‏هاى پيامبران نزد توست به وصى و خليفه بعد از خود تحويل ده، كه او حجت تمام عيار من بر خلقم على بن ابى‏ طالب است.


او را به عنوان علامت براى مردم به پا دار و عهد و پيمان و بيعت او را تجديد كن، و به آنان ياد آورى كن آنچه از آنان تعهد گرفته‏ ام از بيعتم و پيمانى كه با آنان محكم كرده‏ ام، و عهدى كه با آنان داشته‏ ام درباره ولايت وليم و صاحب اختيار آنان و هر مرد و زن مؤمنى، يعنى على بن ابى‏ طالب» .


»اى محمد، خداوند عز و جل به تو سلام مى‏رساند و مى‏فرمايد: اجل تو نزديك شده و مدت تو پايان يافته است؛ و من تو را به سوى آنچه چاره‏اى و فرارى از آن نيست )يعنى مرگ( خواهم برد. اكنون عهد خويش را بسپار و وصيت خود را پيش بينى نما؛ و آنچه از علم و ميراث علوم انبياى قبل از توست واسلحه و تابوت و همه آنچه از نشانه‏هاى پيامبران نزد توست به وصى و خليفه بعد از خود تحويل ده، كه او حجت تمام عيار من بر خلقم على بن ابى‏طالب است.
آنگاه خداوند با اشاره به آيه ۳ سوره مائده «اليَوْمَ اَكْمَلْتُ لَكُمْ» -  كه هنوز نازل نشده بود -  ارتباط كمال دين را با ولايت على‏ عليه السلام بيان كرد ... .<ref>بحار الانوار: ج ۳۷ ص ۲۰۳،۲۰۲،۱۵۱. عوالم العلوم: ج ۳/۱۵ ص ۲۹۷،۱۷۷،۱۷۶،۵۲،۵۱. الاحتجاج: ج ۱ ص ۶۶ .</ref>


هنگامى كه نماز صبح دوشنبه هيجدهم ذى ‏الحجة در مسير بازگشت از حجةالوداع به سوى غدير خم خوانده شد و كاروان به حركت خود به سمت غدير ادامه داد و حدود پنج ساعت ديگر از راه باقى مانده بود، پيامبر صلى الله عليه وآله اميرالمؤمنين‏ عليه السلام را فرا خواند و نزول آيه تبليغ را خبر داد.


او را به عنوان علامت براى مردم به پا دار و عهد و پيمان و بيعت او را تجديد كن، و به آنان ياد آورى كن آنچه از آنان تعهد گرفته‏ام از بيعتم و پيمانى كه با آنان محكم كرده‏ام، و عهدى كه با آنان داشته‏ام درباره ولايت وليم و صاحب اختيار آنان و هر مرد و زن مؤمنى، يعنى على بن ابى‏طالب« .
بقيه مسير با سرعت بيشترى طى شد و پيامبر صلى الله عليه وآله براى اجراى فرمان الهى عجله نشان داد. همزمان آيه ۷ سوره مائده كه در مدينه قبل از سفر حج نازل شده بود تكرار شد: «وَ اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ ميثاقَهُ الَّذى واثَقَكُمْ بِهِ اِذْ قُلْتُمْ سَمِعْنا وَ اَطَعْنا» : «به ياد آوريد نعمت خدا را بر شما و پيمانى را كه با شما محكم نمود آنگاه كه گفتيد: پذيرفتيم و اطاعت مى ‏كنيم» .


اين پيمان اشاره به «سَمِعْنا وَ اَطَعْنا» بود كه مردم قبل از حركت به سوى مكه در مدينه درباره آيه «النَّبِىُّ اَوْلى بِالْمُؤْمِنينَ ...» گفتند، و اكنون نتايج آن را در غدير با «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِىٌّ مَوْلاهُ» مى ‏گرفتند.<ref>تفسير برهان: ج ۱ ص ۴۸۸ ح ۲. عوالم العلوم: ج ۳/۱۵ ص ۱۱۵.</ref>


آنگاه خداوند با اشاره به آيه 3 سوره مائده »اليَوْمَ اَكْمَلْتُ لَكُمْ« -  كه هنوز نازل نشده بود -  ارتباط كمال دين را با ولايت على‏عليه السلام بيان كرد ... .××× 1 بحار الانوار: ج 37 ص 203 202 151. عوالم العلوم: ج 3  / 15 ص 297 177 176  52 51. الاحتجاج: ج 1 ص 66 . ×××
در مورد آيه ميثاق كتابى ارزشمند و جامع تأليف شده، كه حاوى نكات و دقائق ارزشمندى است. لازم است در اينجا اين كتاب گران سنگ معرفى شود:
 
 
  هنگامى كه نماز صبح دوشنبه هيجدهم ذى‏الحجة در مسير بازگشت از حجةالوداع به سوى غدير خم خوانده شد و كاروان به حركت خود به سمت غدير ادامه داد و حدود پنج ساعت ديگر از راه باقى مانده بود، پيامبرصلى الله عليه وآله اميرالمؤمنين‏عليه السلام را فرا خواند و نزول آيه تبليغ را خبر داد.
 
 
بقيه مسير با سرعت بيشترى طى شد و پيامبرصلى الله عليه وآله براى اجراى فرمان الهى عجله نشان داد. همزمان آيه 7 سوره مائده كه در مدينه قبل از سفر حج نازل شده بود تكرار شد: »وَ اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ ميثاقَهُ الَّذى واثَقَكُمْ بِهِ اِذْ قُلْتُمْ سَمِعْنا وَ اَطَعْنا« : »به ياد آوريد نعمت خدا را بر شما و پيمانى را كه با شما محكم نمود آنگاه كه گفتيد: پذيرفتيم و اطاعت مى‏كنيم« .
 
 
اين پيمان اشاره به »سَمِعْنا وَ اَطَعْنا« بود كه مردم قبل از حركت به سوى مكه در مدينه درباره آيه »النَّبِىُّ اَوْلى بِالْمُؤْمِنينَ ...« گفتند، و اكنون نتايج آن را در غدير با »مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِىٌّ مَوْلاهُ« مى‏گرفتند.××× 1 تفسير برهان: ج 1 ص 488 ح 2. عوالم العلوم: ج 3  / 15 ص 115. ×××
 
 
  در مورد آيه ميثاق كتابى ارزشمند و جامع تأليف شده، كه حاوى نكات و دقائق ارزشمندى است. لازم است در اينجا اين كتاب گرانسنگ معرفى شود:
 
 
»آيه ميثاق غدير« ، غلامرضا صادقى‏فرد، فارسى، چاپى، تاسوعا، مشهد، چاپ اول، سال 1393 ش، وزيرى، 998 ص. در اين كتاب طى نوزده فصل، مفصل در مورد آيه ميثاق: »و اذكروا نعمة اللَّه عليكم و ميثاقه الذى واثقكم به...« و از جهات مختلف در مورد اين آيه شريفه سخن گفته است.


«آيه ميثاق غدير» ، غلامرضا صادقى ‏فرد، فارسى، چاپى، تاسوعا، مشهد، چاپ اول، سال 1393 ش، وزيرى، 998 ص. در اين كتاب طى نوزده فصل، مفصل در مورد آيه ميثاق: «و اذكروا نعمة اللَّه عليكم و ميثاقه الذى واثقكم به...» و از جهات مختلف در مورد اين آيه شريفه سخن گفته است.


فهرست اين كتاب از اين قرار است:
فهرست اين كتاب از اين قرار است:


خطبه پيامبر رحمت‏ صلى الله عليه وآله در غدير خم


خطبه پيامبر رحمت‏صلى الله عليه وآله در غدير خم
مقدمهفصل اول: پيشگفتارى بر تحليل آيه ميثاق غدير
 
مقدمه
 
 
فصل اول: پيشگفتارى بر تحليل آيه ميثاق غدير
 
1-  فضاى نزول آيه ميثاق غدير
 
2-  نگاهى به خط سير حكومت حاكمانى با نام سقيفه
 
3-  تحريف‏هاى ويژه در آيات و روايات امامت و ولايت و غدير خم
 
4-  تصويرهاى دگرگون شده از روزهاى آخر حيات پيامبرصلى الله عليه وآله
 
5 -  تصاويرى مغاير با تصاوير قرآنى و روايى
 
6 -  تصوير كتاب خدا از روزهاى آخر حيات پيامبرصلى الله عليه وآله
 
7-  تصوير روايات عامه از روزهاى آخر حيات پيامبرصلى الله عليه وآله
 
8 -  معرفى اجمالى افرادى كه در برابر غدير مقاومت و فعاليت مى‏كردند
 
9-  نقش يهوديان در جامعه اطراف پيامبر خداصلى الله عليه وآله و در مقابله با غدير
 
10-  سرنوشت واقعه غدير خم در زمان حاكمان پس از پيامبر خداصلى الله عليه وآله
 
11-  آيه ميثاق غدير و واقعه غدير خم


# فضاى نزول آيه ميثاق غدير
# نگاهى به خط سير حكومت حاكمانى با نام سقيفه
# تحريف ‏هاى ويژه در آيات و روايات امامت و ولايت و غدير خم
# تصويرهاى دگرگون شده از روزهاى آخر حيات پيامبرصلى الله عليه وآله
# تصاويرى مغاير با تصاوير قرآنى و روايى
# تصوير كتاب خدا از روزهاى آخر حيات پيامبرصلى الله عليه وآله
# تصوير روايات عامه از روزهاى آخر حيات پيامبرصلى الله عليه وآله
# معرفى اجمالى افرادى كه در برابر غدير مقاومت و فعاليت مى‏كردند
# نقش يهوديان در جامعه اطراف پيامبر خداصلى الله عليه وآله و در مقابله با غدير
# سرنوشت واقعه غدير خم در زمان حاكمان پس از پيامبر خداصلى الله عليه وآله
# آيه ميثاق غدير و واقعه غدير خم<br />فصل دوم: مرورى بر "آيه ميثاق غدير"


فصل دوم: مرورى بر "آيه ميثاق غدير"