راویان حدیث غدیر از تابعین: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «راويان حديث غدير از تابعين پس از بيان راويان حديث غدير از صحابه، در اينجا را...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
راويان حديث غدير از تابعين
== راويان حديث غدير از تابعين ==
پس از بيان راويان حديث غدير از صحابه، در اينجا راويان حديث غدير از تابعين -  كه ۸۸ نفر هستند -  را همراه با كتاب يا كتبى كه حديث غدير را از آن تابعى نقل كرده ‏اند مى ‏آوريم:


پس از بيان راويان حديث غدير از صحابه، در اينجا راويان حديث غدير از تابعين -  كه 88 نفر هستند -  را همراه با كتاب يا كتبى كه حديث غدير را از آن تابعى نقل كرده‏اند مى‏آوريم:
=== ابوراشد حبرانى (حرانى) ===
حموينى در «فرائد السمطين» حديث غدير را از ابوراشد حبرانى و او از اميرالمؤمنين ‏عليه السلام نقل كرده است. عجلى و ابن‏ حجر: او را توثيق كرده ‏اند.<ref>التقريب (ابن ‏حجر): ص ۴۱۹.</ref> نام او خضر يا نعمان است.


1. ابوراشد حبرانى )حرانى(
=== ابوسلمة بن عبدالرحمن بن عوف زهرى مدنى (م ۹۴ ق) ===
ابن ‏المغازلى در مناقب خود و ابن‏ بطريق در «العمدة» و ثعلبى در تفسير خود و نيز در «ضياء العالمين» حديث غدير را از ابوسلمة بن عبدالرحمن و او از جابر بن عبداللَّه انصارى نقل كرده ‏اند.<ref>العمدة: ص ۵۳ .</ref>


حموينى در »فرائد السمطين« حديث غدير را از ابوراشد حبرانى و او از اميرالمؤمنين‏عليه السلام نقل كرده است. عجلى و ابن‏حجر: او را توثيق كرده‏اند.××× 1 التقريب )ابن‏حجر( : ص 419. ××× نام او خضر يا نعمان است.
مؤلف كتاب «خلاصه خزرجى» و ابن ‏حجر<ref>خلاصه خزرجى: ص ۳۸۰. التقريب (ابن ‏حجر): ص ۴۲۲.</ref>: از ابن‏ سعد نقل شده كه وى مردى فقيه و مورد وثوق و اعتماد است و حديث بسيار از او نقل شده است. نام او عبداللَّه يا اسماعيل است.


=== ابوسليمان (ابوسلمان) مؤذّن ===
ابوسليمان مؤذّن از جمله راويان احتجاج اميرالمؤمنين ‏عليه السلام در رحبه كوفه به حديث غدير است.<ref>شرح نهج ‏البلاغة (ابن ‏ابى ‏الحديد): ج ۱ ص ۳۶۲.</ref> مؤلف كتاب «التقريب»: وى را توثيق كرده و ستوده است.


2. ابوسلمة بن عبدالرحمن بن عوف زهرى مدنى 94 ق(
=== سمان (ذكوان) مدنى، ابوصالح (م ۱۰۱ ق) ===
ابوصالح از راويان نزول آيه تبليغ در غدير است. ذهبى: او را توثيق كرده است.<ref>تذكره (ذهبى) ۷۸/۱.</ref> وى آزاد كرده جويريه بانوى غطفانى است.


ابن‏المغازلى در مناقب خود و ابن‏بطريق در »العمدة« و ثعلبى در تفسير خود و نيز در »ضياء العالمين« حديث غدير را از ابوسلمة بن عبدالرحمن و او از جابر بن عبداللَّه انصارى نقل كرده‏اند.××× 2 العمدة: ص 53 . ××× مؤلف كتاب »خلاصه خزرجى« و ابن‏حجر××× 3 خلاصه خزرجى: ص 380. التقريب )ابن‏حجر( : ص 422. ×××: از ابن‏سعد نقل شده كه وى مردى فقيه و مورد وثوق و اعتماد است و حديث بسيار از او نقل شده است. نام او عبداللَّه يا اسماعيل است.
=== ابوعنفوانه مازنى ===
در «اسد الغابة» حديث غدير را از ابوعنفوانه نقل كرده است.<ref>اسد الغابة: ج ۱ ص ۳۰۸.</ref>


=== ابوعبدالرحيم كندى ===
ابوعبدالرحيم كندى از جمله راويان احتجاج اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در رحبه كوفه به حديث غدير است.


3. ابوسليمان )ابوسلمان( مؤذّن
=== اصبغ بن نباته تميمى كوفى، ابوالقاسم ===
در «اسد الغابة» ماجراى احتجاج اميرالمؤمنين ‏عليه السلام در رحبه كوفه به حديث غدير را از اصبغ بن نباته نقل كرده است.<ref>اسد الغابة: ج ۳ ص ۳۰۷ و ج ۵ ص ۲۰۵.</ref> عجلى و ابن‏معين: اصبغ بن نباته را توثيق كرده و ستوده ‏اند.


ابوسليمان مؤذّن از جمله راويان احتجاج اميرالمؤمنين‏عليه السلام در رحبه كوفه به حديث غدير است.××× 4 شرح نهج‏البلاغة )ابن‏ابى‏الحديد( : ج 1 ص 362. ××× مؤلف كتاب »التقريب« : وى را توثيق كرده و ستوده است.
=== ابوليلى كندى ===
احمد بن حنبل در «المناقب» حديث غدير را از ابوليلى كندى نقل كرده است. مؤلف كتاب «التقريب»<ref>التقريب: ص ۴۳۵.</ref>: وى را توثيق كرده است.


=== اياس بن نذير ===
اياس بن نذير از جمله افرادى است كه ماجراى احتجاج اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در رحبه كوفه به حديث غدير را نقل كرده است. عجلى و ابن‏ معين و ابن‏ حبّان: وى را توثيق كرده و ستوده ‏اند.


4. سمان )ذكوان( مدنى، ابوصالح )م 101 ق(
=== جميل بن عماره ===
ابن‏ جرير طبرى در «كتاب غدير خم» و ابن‏ كثير در «البداية و النهاية» حديث غدير را از جميل بن عماره و او از عمر بن خطاب نقل كرده‏ اند.<ref>البداية و النهاية: ج ۵ ص ۲۱۳.</ref>


ابوصالح از راويان نزول آيه تبليغ در غدير است. ذهبى: او را توثيق كرده است.××× 5 تذكره )ذهبى( 78 / 1. ××× وى آزاد كرده جويريه بانوى غطفانى است.
=== حارثة بن نصر ===
حارثة بن نصر از جمله افرادى است كه ماجراى احتجاج اميرالمؤمنين‏ عليه السلام در رحبه كوفه به حديث غدير را نقل كرده است.


=== حبيب بن ابى ‏ثابت اسدى كوفى (م ۱۱۷ يا ۱۱۸ يا ۱۱۹ ق) ===
نسايى در «الخصائص» و حاكم در «المستدرک» و ابن ‏كثير در «البداية و النهاية» و احمد بن حنبل در مسند خود حديث غدير را از حبيب بن ابى‏ ثابت و او از زيد بن ارقم نقل كرده ‏اند.<ref>الخصائص: ص ۱۵. المستدرک (حاكم): ج ۳ ص ۱۰۹. البداية و النهاية: ج ۵ ص ۲۰۸. مسند احمد بن حنبل: ج ۱ ص ۱۱۸.</ref>


5 . ابوعنفوانه مازنى
ذهبى و ابن‏ حجر<ref>تذكرة الحفاظ: ج ۱ ص ۱۰۳. تهذيب التهذيب: ج ۱ ص ۱۷۸.</ref>: او را توثيق كرده ‏اند.


در »اسد الغابة« حديث غدير را از ابوعنفوانه نقل كرده است.××× 6 اسد الغابة: ج 1 ص 308. ×××
=== حرث بن مالک ===
 
گنجى در «كفاية الطالب» حديث غدير را از حرث بن مالک و او از سعد بن ابى ‏وقاص نقل كرده است.<ref>كفاية الطالب: ص ۱۵۱.</ref>
6 . ابوعبدالرحيم كندى
 
ابوعبدالرحيم كندى از جمله راويان احتجاج اميرالمؤمنين‏عليه السلام در رحبه كوفه به حديث غدير است.
 
 
7. اصبغ بن نباته تميمى كوفى، ابوالقاسم
 
در »اسد الغابة« ماجراى احتجاج اميرالمؤمنين‏عليه السلام در رحبه كوفه به حديث غدير را از اصبغ بن نباته نقل كرده است.××× 1 اسد الغابة: ج 3 ص 307 و ج 5 ص 205. ××× عجلى و ابن‏معين: اصبغ بن نباته را توثيق كرده و ستوده‏اند.
 
 
8 . ابوليلى كندى
 
احمد بن حنبل در »المناقب« حديث غدير را از ابوليلى كندى نقل كرده است. مؤلف كتاب »التقريب«××× 2 التقريب: ص 435. ×××: وى را توثيق كرده است.
 
 
9. اياس بن نذير
 
اياس بن نذير از جمله افرادى است كه ماجراى احتجاج اميرالمؤمنين‏عليه السلام در رحبه كوفه به حديث غدير را نقل كرده است. عجلى و ابن‏معين و ابن‏حبّان: وى را توثيق كرده و ستوده‏اند.
 
 
10. جميل بن عماره
 
ابن‏جرير طبرى در »كتاب غدير خم« و ابن‏كثير در »البداية و النهاية« حديث غدير را از جميل بن عماره و او از عمر بن خطاب نقل كرده‏اند.××× 3 البداية و النهاية: ج 5 ص 213. ×××
 
 
11. حارثة بن نصر
 
حارثة بن نصر از جمله افرادى است كه ماجراى احتجاج اميرالمؤمنين‏عليه السلام در رحبه كوفه به حديث غدير را نقل كرده است.
 
12. حبيب بن ابى‏ثابت اسدى كوفى )م 117 يا 118 يا 119 ق(
 
نسايى در »الخصائص« و حاكم در »المستدرك« و ابن‏كثير در »البداية و النهاية« و احمد بن حنبل در مسند خود حديث غدير را از حبيب بن ابى‏ثابت و او از زيد بن ارقم نقل كرده‏اند.××× 1 الخصائص: ص 15. المستدرك )حاكم( : ج 3 ص 109. البداية و النهاية: ج 5 ص 208. مسند احمد بن حنبل: ج 1 ص 118. ××× ذهبى و ابن‏حجر××× 2 تذكرة الحفاظ: ج 1 ص 103. تهذيب التهذيب: ج 1 ص 178. ×××: او را توثيق كرده‏اند.
 
 
13. حرث بن مالك
 
گنجى در »كفاية الطالب« حديث غدير را از حرث بن مالك و او از سعد بن ابى‏وقاص نقل كرده است.××× 3 كفاية الطالب: ص 151. ×××