پرش به محتوا

اسناد خطبه طولانی پیامبر در غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «سند خطبه طولانىِ غدير××× 4 ناگفته‏هايى از اسناد خطبه غدير )موّحدى( : ص 150  - 83....» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
سند خطبه طولانىِ غدير××× 4 ناگفته‏هايى از اسناد خطبه غدير )موّحدى( : ص 150  - 83. ×××
== سند خطبه طولانىِ غدير<ref>  ناگفته‏ هايى از اسناد خطبه غدير (موّحدى) : ص ۸۳  - ۱۵۰.  </ref> ==
  بررسى اسناد خطبه طولانى و مشهورِ غدير از مهم ‏ترين موارد تحقيقىِ غدير است، كه در اين جا به آن مى‏ پردازيم.


  بررسى اسناد خطبه طولانى و مشهورِ غدير از مهم‏ترين موارد تحقيقىِ غدير است، كه در اينجا به آن مى‏پردازيم.
ابتدا در خصوص تمامى منابع موجود و غير موجود مشتمل بر اين خطبه طولانى و مفصل غدير به اختصار سخن خواهيم گفت، و سپس به تحقيق و تفحص در اسناد آن در منابع موجود می ‏پردازيم. البته از ذكر متن خطبه طولانى غدير پرهيز مى ‏شود. چرا كه به طور مفصل در عنوان «خطبه غدير»در اين دانشنامه همراه با ترجمه آمده است.


از آن جايى كه سند ارائه شده در كتاب «التحصين»بر پايه نظريه اطمينان در حكم يك روايت موثق است، در گفتار دوم ابتدا سند مربوط به «التحصين»مورد پژوهش قرار مى‏ گيرد، و در ادامه به ساير اسناد خطبه طولانى خواهيم پرداخت.


ابتدا در خصوص تمامى منابع موجود و غير موجود مشتمل بر اين خطبه طولانى و مفصل غدير به اختصار سخن خواهيم گفت، و سپس به تحقيق و تفحص در اسناد آن در منابع موجود مى‏پردازيم. البته از ذكر متن خطبه طولانى غدير پرهيز مى‏شود. چرا كه به طور مفصل در عنوان »خطبه غدير« در اين دانشنامه همراه با ترجمه آمده است.
۱ - گفتار اول: گذرى بر منابع موجود و غير موجود خطبه طولانى غدير


نويسنده «نور الامير» مى‏ نويسد: ان خطبة الغدير لم ترد فى مصادر اهل‏ السنة، و انما نقلتها شيعة اهل ‏البيت‏ عليهم السلام<ref>  نور الامير فى تثبيت خطبة الغدير(تقدمى معصومى) : ص ۵۳ .  </ref>: خطبه غدير در مصادر اهل‏ سنت نيامده، و فقط شيعيان اهل‏بيت ‏عليهم السلام آن را نقل كرده‏ اند. بى گمان اين سخن بدون در نظر گرفتن سه قيد ذيل صحيح نيست:


از آنجايى كه سند ارائه شده در كتاب »التحصين« بر پايه نظريه اطمينان در حكم يك روايت موثق است، در گفتار دوم ابتدا سند مربوط به »التحصين« مورد پژوهش قرار مى‏گيرد، و در ادامه به ساير اسناد خطبه طولانى خواهيم پرداخت.
الف. اولاً بايد منظورمان از منابع و مصادر اهل ‏سنت، منابع موجود و در دسترس آنان باشد. كه مؤلف محترم در جايى ديگر از اين كتاب به نوعى به اين قيد اشاره كرده است.<ref>نور الامير فى تثبيت خطبة الغدير (تقدمى معصومى): ص ۴۹. </ref>


1-  گفتار اول: گذرى بر منابع موجود و غير موجود خطبه طولانى غدير
ب. هم چنين منظورمان از نقل خطبه غدير در عبارت «انما نقلتها شيعة اهل‏ البيت‏ عليهم السلام» بايد كتابت و گردآورى مكتوب اين خطبه باشد، كه مؤلف محترم در عبارت قبلى با ذكر «لم ترد فى مصادر اهل ‏السنة»بى‏ گمان اين قيد را نيز مدّ نظر داشته است. بايد دانست كه اين خطبه از سوى انديشمندان و راويان بزرگ اهل ‏تسنن نيز نقل شده، و نام بزرگان متعددى از اهل ‏سنت در سلسله اسناد آن وجود دارد.


نويسنده »نور الامير« مى‏نويسد: ان خطبة الغدير لم ترد فى مصادر اهل‏السنة، و انما نقلتها شيعة اهل‏البيت‏عليهم السلام××× 1 نور الامير فى تثبيت خطبة الغدير )تقدمى معصومى( : ص 53 . ×××: خطبه غدير در مصادر اهل‏سنت نيامده، و فقط شيعيان اهل‏بيت‏عليهم السلام آن را نقل كرده‏اند. بى گمان اين سخن بدون در نظر گرفتن سه قيد ذيل صحيح نيست:
ج. همين طور بايد خطبه غدير را منحصر در خطبه طولانى بدانيم، و روايت صحيح السند طبرانى در«المعجم الكبير» و نيز روايت ابن‏ مغازلى را به خاطر كوتاه بودنشان در شمار روايات خطبه غدير داخل نكنيم.


 
بنابراين، فقط در صورتى كه بحث خود را متوقف به منابع موجود بدانيم، بايد بگوييم: در ميان منابع موجود، متن طولانىِ خطبه غدير در انحصار مصادر امامى است. آرى، در منابع موجود مخالفان متنى از خطبه غدير با اين حجم -  حدود ۳۵۰۰ واژه -  به چشم نمى‏ خورد. اما اين امر در حالى است كه داده‏ها و گزارش‏هاى موجود نشان مى‏دهد كه چنين خطبه‏اى در منابع متقدم اهل‏تسنن ثبت و ضبط شده است.
الف. اولاً بايد منظورمان از منابع و مصادر اهل‏سنت، منابع موجود و در دسترس آنان باشد. كه مؤلف محترم در جايى ديگر از اين كتاب به نوعى به اين قيد اشاره كرده است.××× 2 نور الامير فى تثبيت خطبة الغدير )تقدمى معصومى( : ص 49. ×××
 
 
ب. همچنين منظورمان از نقل خطبه غدير در عبارت »انما نقلتها شيعة اهل‏البيت‏عليهم السلام« بايد كتابت و گردآورى مكتوب اين خطبه باشد، كه مؤلف محترم در عبارت قبلى با ذكر »لم ترد فى مصادر اهل‏السنة« بى‏گمان اين قيد را نيز مدّ نظر داشته است. بايد دانست كه اين خطبه از سوى انديشمندان و راويان بزرگ اهل‏تسنن نيز نقل شده، و نام بزرگان متعددى از اهل‏سنت در سلسله اسناد آن وجود دارد.
 
 
ج. همين طور بايد خطبه غدير را منحصر در خطبه طولانى بدانيم، و روايت صحيح السند طبرانى در »المعجم الكبير« و نيز روايت ابن‏مغازلى را به خاطر كوتاه بودنشان در شمار روايات خطبه غدير داخل نكنيم.
 
 
بنابراين، فقط در صورتى كه بحث خود را متوقف به منابع موجود بدانيم، بايد بگوييم: در ميان منابع موجود، متن طولانىِ خطبه غدير در انحصار مصادر امامى است. آرى، در منابع موجود مخالفان متنى از خطبه غدير با اين حجم -  حدود 3500 واژه -  به چشم نمى‏خورد. اما اين امر در حالى است كه داده‏ها و گزارش‏هاى موجود نشان مى‏دهد كه چنين خطبه‏اى در منابع متقدم اهل‏تسنن ثبت و ضبط شده است.


در مورد سير ضبط مكتوب خطبه طولانى غدير بايد گفت:
در مورد سير ضبط مكتوب خطبه طولانى غدير بايد گفت: