احتجاج پیامبر با غدیر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی غدیر
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
غدير اتمام حجتي از سوي پيامبر صلي اللَّه عليه و آله بر مسلمانان بود. پس از آن در فاصله هفتاد روزه تا رحلت نيز چند بار آنحضرت با غدير اتمام حجت نمودند و با اين اقدامات سنديت دائمي غدير را براي آينده‌ه اي بلند مدت مسلمين تثبيت فرمودند.
غدیر اتمام حجتی از سوی پیامبر صلی اللَّه علیه و آله بر مسلمانان بود. پس از آن در فاصله هفتاد روزه تا رحلت نیز چند بار آنحضرت با غدیر اتمام حجت نمودند و با این اقدامات سندیت دائمی غدیر را برای آینده‌ه ای بلند مدت مسلمین تثبیت فرمودند.


بحارالانوار: ج 40 ص 54 ح 89.
بحارالانوار: ج 40 ص 54 ح 89.


يک چادرنشين در مسجد مدينه نزد پيامبر صلي اللَّه عليه و آله آمد و عرض كرد: يا رسول‌اللَّه، حاجيان قوم ما كه در حجة الوداع همراه شما بوده‌اند براي ما خبر آورده‌اند كه در بازگشت از حج در غدير خم ولايت و اطاعت او را واجب كرده‌اي. آيا اين يك دستور از جانب تو است يا از جانب خداست و واجب است؟
یک چادرنشین در مسجد مدینه نزد پیامبر صلی اللَّه علیه و آله آمد و عرض كرد: یا رسول‌اللَّه، حاجیان قوم ما كه در حجة الوداع همراه شما بوده‌اند برای ما خبر آورده‌اند كه در بازگشت از حج در غدیر خم ولایت و اطاعت او را واجب كرده‌ای. آیا این یك دستور از جانب تو است یا از جانب خداست و واجب است؟


حضرت فرمود: از جانب خدا و واجب است، و ولايت او را هم بر اهل آسمان و هم اهل زمين واجب كرده است.
حضرت فرمود: از جانب خدا و واجب است، و ولایت او را هم بر اهل آسمان و هم اهل زمین واجب كرده است.


اثبات الهداة: ج 2 ص 126 ح 535.
اثبات الهداة: ج 2 ص 126 ح 535.


از پيامبر صلي اللَّه عليه و آله پرسيدند: مقصود شما از كلامتان در روز غدير چه بود كه فرموديد: «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ»؟ حضرت فرمود:
از پیامبر صلی اللَّه علیه و آله پرسیدند: مقصود شما از كلامتان در روز غدیر چه بود كه فرمودید: «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِیٌّ مَوْلاهُ»؟ حضرت فرمود:


خدا صاحب اختيار من است و به من از خودم صاحب اختيارتر است، و در برابر دستورات او مرا امري نيست. من نيز صاحب اختيار مؤمنينم و نسبت به آنان از خودشان صاحب اختيارترم و در برابر من آنان را امري نيست. هركس من صاحب اختيار اويم و نسبت به او از خودش صاحب اختيارترم علي بن ابي‌طالب صاحب اختيار اوست و نسبت به او از خودش صاحب اختيارتر است و در برابر او برايش امري نيست.
خدا صاحب اختیار من است و به من از خودم صاحب اختیارتر است، و در برابر دستورات او مرا امری نیست. من نیز صاحب اختیار مؤمنینم و نسبت به آنان از خودشان صاحب اختیارترم و در برابر من آنان را امری نیست. هركس من صاحب اختیار اویم و نسبت به او از خودش صاحب اختیارترم علی بن ابی‌طالب صاحب اختیار اوست و نسبت به او از خودش صاحب اختیارتر است و در برابر او برایش امری نیست.


اثبات الهداة: ج 2 ص 153.
اثبات الهداة: ج 2 ص 153.


عده‌اي از منافقين نزد پيامبر صلي اللَّه عليه و آله آمدند و از آنحضرت آيت و نشانه‌اي طلب كردند. حضرت فرمود: آيا روز غدير خم براي شما كافي نبود؟!
عده‌ای از منافقین نزد پیامبر صلی اللَّه علیه و آله آمدند و از آنحضرت آیت و نشانه‌ای طلب كردند. حضرت فرمود: آیا روز غدیر خم برای شما كافی نبود؟!


بحارالانوار: ج 37 ص 109 ح 2.
بحارالانوار: ج 37 ص 109 ح 2.


پيامبر صلي اللَّه عليه و آله درباره‌ي روز غدير خم فرمود:
پیامبر صلی اللَّه علیه و آله درباره‌ی روز غدیر خم فرمود:


روز غدير خم بهترين اعياد امت من است، و آن همان روزي است كه خداوند به من دستور داد برادرم علي بن ابي‌طالب را براي امتم منصوب نمايم … قسم به خدايي كه مرا به پيامبري مبعوث كرد و بر همه‌ي خلايق برگزيد، من علي را در زمين منصوب ننمودم تا خداوند او را در آسمانها معرفي كرد و ولايت او را بر ملائكه واجب نمود.
روز غدیر خم بهترین اعیاد امت من است، و آن همان روزی است كه خداوند به من دستور داد برادرم علی بن ابی‌طالب را برای امتم منصوب نمایم … قسم به خدایی كه مرا به پیامبری مبعوث كرد و بر همه‌ی خلایق برگزید، من علی را در زمین منصوب ننمودم تا خداوند او را در آسمانها معرفی كرد و ولایت او را بر ملائكه واجب نمود.


اثبات الهداة: ج 2 ص 111 ح 465.
اثبات الهداة: ج 2 ص 111 ح 465.


پيامبر صلي اللَّه عليه و آله به اميرالمؤمنين عليه‌السلام چنين وصيت فرمود:
پیامبر صلی اللَّه علیه و آله به امیرالمؤمنین علیه‌السلام چنین وصیت فرمود:


يا علي، اگر ياراني يافتي كه با دشمنانت بجنگي حق خود را طلب كن، وگرنه خانه‌نشيني اختيار كن چرا كه من در روز غدير خم از مردم عهد و پيمان گرفته‌ام كه تو وصي و خليفه‌ي من و صاحب اختيار آنان بعد از من هستي. مَثَل تو مثل بيت‌اللَّه الحرام است كه مردم بايد سراغ تو بيايند و تو نبايد سراغ مردم بروي.
یا علی، اگر یارانی یافتی كه با دشمنانت بجنگی حق خود را طلب كن، وگرنه خانه‌نشینی اختیار كن چرا كه من در روز غدیر خم از مردم عهد و پیمان گرفته‌ام كه تو وصی و خلیفه‌ی من و صاحب اختیار آنان بعد از من هستی. مَثَل تو مثل بیت‌اللَّه الحرام است كه مردم باید سراغ تو بیایند و تو نباید سراغ مردم بروی.


از اولين مواردي كه حديث غدير به عنوان پاسخ دندان شكن در مقابل سقيفه و غاصبين خلافت مطرح شد توسط حضرت صديقه‌ي كبري فاطمه زهرا عليهاالسلام در فاصله‌ي 75 روز عمر آنحضرت پس از رحلت پيامبر صلي اللَّه عليه و آله بود. اين در حالي بود كه اهل سقيفه با تمام قوا صاحب غدير را مورد حمله قرار داده بودند، و بجز سلمان و ابوذر و مقداد همه او را تنها گذاشته بودند. در اين ميان فاطمه زهرا عليهاالسلام با سوزي كه از مظلوميت غدير داشت تا مرز شهادت خود و فرزندش محسن عليه‌السلام پيش رفت و نام غدير را تا امروز پا بر جا نگاه داشت.
از اولین مواردی كه حدیث غدیر به عنوان پاسخ دندان شكن در مقابل سقیفه و غاصبین خلافت مطرح شد توسط حضرت صدیقه‌ی كبری فاطمه زهرا علیهاالسلام در فاصله‌ی 75 روز عمر آنحضرت پس از رحلت پیامبر صلی اللَّه علیه و آله بود. این در حالی بود كه اهل سقیفه با تمام قوا صاحب غدیر را مورد حمله قرار داده بودند، و بجز سلمان و ابوذر و مقداد همه او را تنها گذاشته بودند. در این میان فاطمه زهرا علیهاالسلام با سوزی كه از مظلومیت غدیر داشت تا مرز شهادت خود و فرزندش محسن علیه‌السلام پیش رفت و نام غدیر را تا امروز پا بر جا نگاه داشت.


بحارالانوار: ج 36 ص 352 ح 224. الغدير: ج 1 ص 197. اثبات الهداة: ج 2 ص 112 ح
بحارالانوار: ج 36 ص 352 ح 224. الغدیر: ج 1 ص 197. اثبات الهداة: ج 2 ص 112 ح


473.
473.


بعد از رحلت پيامبر صلي اللَّه عليه و آله حضرت زهرا عليهاالسلام كنار قبور شهداي اُحد و بخصوص حضرت حمزه مي‌آمد و در آنجا گريه مي‌كرد. محمود بن لبيد مي‌گويد:
بعد از رحلت پیامبر صلی اللَّه علیه و آله حضرت زهرا علیهاالسلام كنار قبور شهدای اُحد و بخصوص حضرت حمزه می‌آمد و در آنجا گریه می‌كرد. محمود بن لبید می‌گوید:


[صفحه 36]
[صفحه 36]


روزي بر سر قبر حمزه آمدم و آنحضرت را در آنجا در حال گريه ديدم. كمي صبر كردم تا آرام گرفت. سپس خدمتش سلام نمودم و عرض كردم: من سؤالي از شما دارم كه سينه‌ام را مضطرب ساخته! فرمود: سؤال كن. عرض كردم: آيا پيامبر صلي اللَّه عليه و آله قبل از وفاتش درباره‌ي امامت علي كلام صريحي فرموده است؟!! حضرت زهرا عليهاالسلام فرمود:
روزی بر سر قبر حمزه آمدم و آنحضرت را در آنجا در حال گریه دیدم. كمی صبر كردم تا آرام گرفت. سپس خدمتش سلام نمودم و عرض كردم: من سؤالی از شما دارم كه سینه‌ام را مضطرب ساخته! فرمود: سؤال كن. عرض كردم: آیا پیامبر صلی اللَّه علیه و آله قبل از وفاتش درباره‌ی امامت علی كلام صریحی فرموده است؟!! حضرت زهرا علیهاالسلام فرمود:


واعجبا، آيا روز غدير خم را فراموش كرده‌ايد؟!!
واعجبا، آیا روز غدیر خم را فراموش كرده‌اید؟!!


بحارالانوار: ج 28 ص 205.
بحارالانوار: ج 28 ص 205.


هنگامي كه اهل سقيفه بر در خانه‌ي اميرالمؤمنين عليه‌السلام حمله آورده بودند و با آتش زدن دَرِ خانه مي‌خواستند آنحضرت را براي بيعت اجباري ببرند، حضرت زهرا عليهاالسلام پشت در آمد و فرمود:
هنگامی كه اهل سقیفه بر در خانه‌ی امیرالمؤمنین علیه‌السلام حمله آورده بودند و با آتش زدن دَرِ خانه می‌خواستند آنحضرت را برای بیعت اجباری ببرند، حضرت زهرا علیهاالسلام پشت در آمد و فرمود:


هيچ قومي بد حضورتر از شما به ياد ندارم … گويا شما نمي‌دانيد پيامبر صلي اللَّه عليه و آله در روز غدير خم چه فرمود؟! بخدا قسم در آن روز براي علي بن ابي‌طالب پيمان ولايت را بست تا بدان وسيله اميد شما را از آن قطع كند، ولي شما اسباب بين خود و پيامبرتان را قطع كرديد. خدا بين ما و شما در دنيا و آخرت محاكمه خواهد كرد.
هیچ قومی بد حضورتر از شما به یاد ندارم … گویا شما نمی‌دانید پیامبر صلی اللَّه علیه و آله در روز غدیر خم چه فرمود؟! بخدا قسم در آن روز برای علی بن ابی‌طالب پیمان ولایت را بست تا بدان وسیله امید شما را از آن قطع كند، ولی شما اسباب بین خود و پیامبرتان را قطع كردید. خدا بین ما و شما در دنیا و آخرت محاكمه خواهد كرد.


الغدير: ج 1 ص 197.
الغدیر: ج 1 ص 197.


در موردي ديگر حضرت ام‌كلثوم عليهاالسلام از مادرش فاطمه‌ي زهرا عليهاالسلام نقل مي‌كند كه فرمود:
در موردی دیگر حضرت ام‌كلثوم علیهاالسلام از مادرش فاطمه‌ی زهرا علیهاالسلام نقل می‌كند كه فرمود:


آيا كلام پيامبر صلي اللَّه عليه و آله را در روز غدير خم فراموش كرديد كه فرمود: «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاهُ»؟!
آیا كلام پیامبر صلی اللَّه علیه و آله را در روز غدیر خم فراموش كردید كه فرمود: «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِیٌّ مَوْلاهُ»؟!


بحارالانوار: ج 43 ص 161. دلائل الامامة: ص 38. خصال: ص 173.
بحارالانوار: ج 43 ص 161. دلائل الامامة: ص 38. خصال: ص 173.


در روزهاي آخر عمر حضرت زهرا عليهاالسلام عده‌اي از زنان مهاجر و انصار به عيادت آمدند. آنحضرت در اين فرصت مطالبي درباره‌ي مسئله‌ي غصب خلافت مطرح كردند و بر آنان اتمام حجت فرمودند. زنان سخنان حضرت را براي مردان خود نقل كردند، و در پي آن عده‌اي از سرشناسان مهاجر و انصار بعنوان عذرخواهي نزد حضرت آمدند و عرض كردند: اي سيدة النساء، اگر ابوالحسن اين مطالب را براي ما مي‌گفت قبل از آنكه پيمان با اهل سقيفه را محكم كنيم و با آنان بيعت كنيم، ما هرگز بجاي او با ديگري بيعت نمي‌كرديم! حضرت فرمود:
در روزهای آخر عمر حضرت زهرا علیهاالسلام عده‌ای از زنان مهاجر و انصار به عیادت آمدند. آنحضرت در این فرصت مطالبی درباره‌ی مسئله‌ی غصب خلافت مطرح كردند و بر آنان اتمام حجت فرمودند. زنان سخنان حضرت را برای مردان خود نقل كردند، و در پی آن عده‌ای از سرشناسان مهاجر و انصار بعنوان عذرخواهی نزد حضرت آمدند و عرض كردند: ای سیدة النساء، اگر ابوالحسن این مطالب را برای ما می‌گفت قبل از آنكه پیمان با اهل سقیفه را محكم كنیم و با آنان بیعت كنیم، ما هرگز بجای او با دیگری بیعت نمی‌كردیم! حضرت فرمود:


از من دور شويد، كه عذري از شما پذيرفته نيست بعد از آنكه عذرهايتان خواسته شده است. بعد از كوتاهي شما جايي براي امر و نهي باقي نمانده است. (و در روايتي فرمود:) بعد از روز غدير خم خداوند هيچ دليل و عذري (در برابر ولايت)براي احدي باقي نگذاشته است. (و به روايتي فرمود:) آيا پدرم در روز غدير خم براي احدي عذري باقي گذاشت؟!
از من دور شوید، كه عذری از شما پذیرفته نیست بعد از آنكه عذرهایتان خواسته شده است. بعد از كوتاهی شما جایی برای امر و نهی باقی نمانده است. (و در روایتی فرمود:) بعد از روز غدیر خم خداوند هیچ دلیل و عذری (در برابر ولایت)برای احدی باقی نگذاشته است. (و به روایتی فرمود:) آیا پدرم در روز غدیر خم برای احدی عذری باقی گذاشت؟!

نسخهٔ ‏۱۷ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۴:۰۰

غدیر اتمام حجتی از سوی پیامبر صلی اللَّه علیه و آله بر مسلمانان بود. پس از آن در فاصله هفتاد روزه تا رحلت نیز چند بار آنحضرت با غدیر اتمام حجت نمودند و با این اقدامات سندیت دائمی غدیر را برای آینده‌ه ای بلند مدت مسلمین تثبیت فرمودند.

بحارالانوار: ج 40 ص 54 ح 89.

یک چادرنشین در مسجد مدینه نزد پیامبر صلی اللَّه علیه و آله آمد و عرض كرد: یا رسول‌اللَّه، حاجیان قوم ما كه در حجة الوداع همراه شما بوده‌اند برای ما خبر آورده‌اند كه در بازگشت از حج در غدیر خم ولایت و اطاعت او را واجب كرده‌ای. آیا این یك دستور از جانب تو است یا از جانب خداست و واجب است؟

حضرت فرمود: از جانب خدا و واجب است، و ولایت او را هم بر اهل آسمان و هم اهل زمین واجب كرده است.

اثبات الهداة: ج 2 ص 126 ح 535.

از پیامبر صلی اللَّه علیه و آله پرسیدند: مقصود شما از كلامتان در روز غدیر چه بود كه فرمودید: «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِیٌّ مَوْلاهُ»؟ حضرت فرمود:

خدا صاحب اختیار من است و به من از خودم صاحب اختیارتر است، و در برابر دستورات او مرا امری نیست. من نیز صاحب اختیار مؤمنینم و نسبت به آنان از خودشان صاحب اختیارترم و در برابر من آنان را امری نیست. هركس من صاحب اختیار اویم و نسبت به او از خودش صاحب اختیارترم علی بن ابی‌طالب صاحب اختیار اوست و نسبت به او از خودش صاحب اختیارتر است و در برابر او برایش امری نیست.

اثبات الهداة: ج 2 ص 153.

عده‌ای از منافقین نزد پیامبر صلی اللَّه علیه و آله آمدند و از آنحضرت آیت و نشانه‌ای طلب كردند. حضرت فرمود: آیا روز غدیر خم برای شما كافی نبود؟!

بحارالانوار: ج 37 ص 109 ح 2.

پیامبر صلی اللَّه علیه و آله درباره‌ی روز غدیر خم فرمود:

روز غدیر خم بهترین اعیاد امت من است، و آن همان روزی است كه خداوند به من دستور داد برادرم علی بن ابی‌طالب را برای امتم منصوب نمایم … قسم به خدایی كه مرا به پیامبری مبعوث كرد و بر همه‌ی خلایق برگزید، من علی را در زمین منصوب ننمودم تا خداوند او را در آسمانها معرفی كرد و ولایت او را بر ملائكه واجب نمود.

اثبات الهداة: ج 2 ص 111 ح 465.

پیامبر صلی اللَّه علیه و آله به امیرالمؤمنین علیه‌السلام چنین وصیت فرمود:

یا علی، اگر یارانی یافتی كه با دشمنانت بجنگی حق خود را طلب كن، وگرنه خانه‌نشینی اختیار كن چرا كه من در روز غدیر خم از مردم عهد و پیمان گرفته‌ام كه تو وصی و خلیفه‌ی من و صاحب اختیار آنان بعد از من هستی. مَثَل تو مثل بیت‌اللَّه الحرام است كه مردم باید سراغ تو بیایند و تو نباید سراغ مردم بروی.

از اولین مواردی كه حدیث غدیر به عنوان پاسخ دندان شكن در مقابل سقیفه و غاصبین خلافت مطرح شد توسط حضرت صدیقه‌ی كبری فاطمه زهرا علیهاالسلام در فاصله‌ی 75 روز عمر آنحضرت پس از رحلت پیامبر صلی اللَّه علیه و آله بود. این در حالی بود كه اهل سقیفه با تمام قوا صاحب غدیر را مورد حمله قرار داده بودند، و بجز سلمان و ابوذر و مقداد همه او را تنها گذاشته بودند. در این میان فاطمه زهرا علیهاالسلام با سوزی كه از مظلومیت غدیر داشت تا مرز شهادت خود و فرزندش محسن علیه‌السلام پیش رفت و نام غدیر را تا امروز پا بر جا نگاه داشت.

بحارالانوار: ج 36 ص 352 ح 224. الغدیر: ج 1 ص 197. اثبات الهداة: ج 2 ص 112 ح

473.

بعد از رحلت پیامبر صلی اللَّه علیه و آله حضرت زهرا علیهاالسلام كنار قبور شهدای اُحد و بخصوص حضرت حمزه می‌آمد و در آنجا گریه می‌كرد. محمود بن لبید می‌گوید:

[صفحه 36]

روزی بر سر قبر حمزه آمدم و آنحضرت را در آنجا در حال گریه دیدم. كمی صبر كردم تا آرام گرفت. سپس خدمتش سلام نمودم و عرض كردم: من سؤالی از شما دارم كه سینه‌ام را مضطرب ساخته! فرمود: سؤال كن. عرض كردم: آیا پیامبر صلی اللَّه علیه و آله قبل از وفاتش درباره‌ی امامت علی كلام صریحی فرموده است؟!! حضرت زهرا علیهاالسلام فرمود:

واعجبا، آیا روز غدیر خم را فراموش كرده‌اید؟!!

بحارالانوار: ج 28 ص 205.

هنگامی كه اهل سقیفه بر در خانه‌ی امیرالمؤمنین علیه‌السلام حمله آورده بودند و با آتش زدن دَرِ خانه می‌خواستند آنحضرت را برای بیعت اجباری ببرند، حضرت زهرا علیهاالسلام پشت در آمد و فرمود:

هیچ قومی بد حضورتر از شما به یاد ندارم … گویا شما نمی‌دانید پیامبر صلی اللَّه علیه و آله در روز غدیر خم چه فرمود؟! بخدا قسم در آن روز برای علی بن ابی‌طالب پیمان ولایت را بست تا بدان وسیله امید شما را از آن قطع كند، ولی شما اسباب بین خود و پیامبرتان را قطع كردید. خدا بین ما و شما در دنیا و آخرت محاكمه خواهد كرد.

الغدیر: ج 1 ص 197.

در موردی دیگر حضرت ام‌كلثوم علیهاالسلام از مادرش فاطمه‌ی زهرا علیهاالسلام نقل می‌كند كه فرمود:

آیا كلام پیامبر صلی اللَّه علیه و آله را در روز غدیر خم فراموش كردید كه فرمود: «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلِیٌّ مَوْلاهُ»؟!

بحارالانوار: ج 43 ص 161. دلائل الامامة: ص 38. خصال: ص 173.

در روزهای آخر عمر حضرت زهرا علیهاالسلام عده‌ای از زنان مهاجر و انصار به عیادت آمدند. آنحضرت در این فرصت مطالبی درباره‌ی مسئله‌ی غصب خلافت مطرح كردند و بر آنان اتمام حجت فرمودند. زنان سخنان حضرت را برای مردان خود نقل كردند، و در پی آن عده‌ای از سرشناسان مهاجر و انصار بعنوان عذرخواهی نزد حضرت آمدند و عرض كردند: ای سیدة النساء، اگر ابوالحسن این مطالب را برای ما می‌گفت قبل از آنكه پیمان با اهل سقیفه را محكم كنیم و با آنان بیعت كنیم، ما هرگز بجای او با دیگری بیعت نمی‌كردیم! حضرت فرمود:

از من دور شوید، كه عذری از شما پذیرفته نیست بعد از آنكه عذرهایتان خواسته شده است. بعد از كوتاهی شما جایی برای امر و نهی باقی نمانده است. (و در روایتی فرمود:) بعد از روز غدیر خم خداوند هیچ دلیل و عذری (در برابر ولایت)برای احدی باقی نگذاشته است. (و به روایتی فرمود:) آیا پدرم در روز غدیر خم برای احدی عذری باقی گذاشت؟!