آیه ۵۴ مائده و غدیر

از دانشنامه غدیر

در فرازى از فرازهاى مرحله سوم از خطبه غدیر، پيامبر صلى الله عليه و آله اشاره به مناط قرار دادن حق و باطل و معرفى مدافع تمام عيار آن داشت.

حضرت در فرازى از بخش سوم خطبه غدير و پس از بيان علم امامان‏ عليهم السلام، مناط قرار دادن حق و باطل و معرفى مدافع تمام عيار آن را مطرح فرمود.

حضرت با اشاره به آيه ۵۴ سوره مائده:

Ra bracket.png يُجاهِدُونَ فى سَبيلِ اللَّهِ وَ لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ La bracket.png[۱]: «همواره در راه خدا جهاد می کنند، و از سرزنش هیچ سرزنش کننده ای نمی ترسند. این فضل خداست که به هر کس بخواهد می دهد؛ و خدا بسیار عطاکننده و داناست.»

فرمود: «على است كه به حق هدايت مى ‏كند، بدان عمل مى‏ نمايد، و باطل را ابطال نموده از آن نهى مى ‏كند؛ و در راه خدا ملامت سرزنش كننده ‏اى او را مانع نمى‏ شود»:

«مَعاشِرَ النّاسِ، لا تَضِلُّوا عَنْهُ وَ لا تَنْفِرُوا مِنْهُ وَ لا تَسْتَنْكِفُوا عَنْ وِلايَتِهِ، فَهُوَ الَّذى يَهْدى اِلَى الْحَقِّ وَ يَعْمَلُ بِهِ وَ يُزْهِقُ الْباطِلَ وَ يَنْهى عَنْهُ وَ لا تَأْخُذُهُ فِى اللَّهِ لَوْمَةُ لائِمٍ»

اى مردم، از على به سوى ديگرى گمراه نشويد، و از او روى برمگردانيد و از ولايت او سرباز نزنيد. اوست كه به حق هدايت نموده و به آن عمل مى‏ كند، و باطل را ابطال نموده و از آن نهى مى ‏نمايد، و در راه خدا سرزنش ملامت كننده ‏اى او را مانع نمى‏ شود.

مطابق روایات مقصود این آیه شریفه امیرالمؤمنین علیه السلام و یارانشان است. به عنوان مثال در حدیثی از امام باقر و امام صادق علیهم السلام نقل شده است که در تفسیر این آیه فرمودند: آن‌ها امیرالمؤمنین علی علیه السلام و یارانش هستند، زمانی که با گروه‌های ناکثین، قاسطین و مارقین جنگید.[۲]

پانویس

  1. مائده/۵۴؛سخنرانى استثنائى غدير: ص ۱۵۷-۱۷۰؛ واقعه قرآنى غدير: ص ۸۶ .
  2. تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۴، ص۹۲؛ بحارالأنوار، ج۶۶، ص۳۵۱.