هرشی(عَقَبه)

از دانشنامه غدیر
نسخهٔ تاریخ ‏۵ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۳۲ توسط Modir (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی ««عَقَبَة» به معناى گردنه، و «عقبه هَرشى» گردنه كوه هرشى است كه در مسير بين غد...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

«عَقَبَة» به معناى گردنه، و «عقبه هَرشى» گردنه كوه هرشى است كه در مسير بين غدير تا مدينه واقع شده است.

ترور پيامبرصلى الله عليه وآله در عقبه هَرشى

در مسير بازگشت از غدير به مدينه، منافقين مى‏ خواستند در عقبه هَرشى پيامبرصلى الله عليه وآله را ترور كنند.

   براى توضيح بيشتر مراجعه شود به عنوان: ترور پيامبرصلى الله عليه وآله.

جغرافياى منطقه هرشى[۱]

عاتق بن غيث بلادى در كتاب «على طريق الهجرة» به توصيف كوه هرشى در مسير مكه تا مدينه مى‏پردازد و مى ‏گويد: در ۱۶ كيلومترى شمال شرقى شهر «رابغ» كوه هرشى است. «هَرشى» در واقع نام بيابانى است كه دو كوه آن را در بر گرفته است. كوه بزرگ‏تر را «هَرشى» مى‏ گويند كه مسير جاده از آنجاست، و كوه كوچك‏تر را «هُرَيْشاء» مى ‏گويند كه فقط راه پياده يا مالرو دارد.

كوه هرشى به سمت جنوب شيب تندى دارد، ولى از طرف شمال به بيابانى مسطح سرازير مى‏ شود كه به سوى غرب امتداد دارد و آن را بيابان «بيض» مى ‏نامند، و در سمت شرقى آن بيابان «شيباء» قرار دارد.

از قديم راه حجاج از «سقيا» تا«جحفه» از كوه هرشى بوده است. در آغاز ورود اتومبيل، كوه هرشى را براى عبور ماشين آماده مى‏ كردند ولى به نتيجه ‏اى نرسيد چرا كه در آن زمان ماشين‏ هاى جاده ‏سازى مدرن نبود.

بعد از آن جاده اتومبيل از مسير ديگرى قرار داده شد و منطقه هرشى متروكه واقع شد و سيل در آنجا خرابى ايجاد كرد، به گونه‏ اى كه هم اكنون بالا رفتن و پايين آمدن از كوه با خطر مواجه است.

علت انتخاب راه قله هرشى با همه دشوارى عبور از آن، فقط نزديک شدن مسير است كه از رابغ به «مُبيريک» از راه هرشى ۳۱ كيلومتر و از راه مستوره ۸۸ كيلومتر است، كه ۵۷ كيلومتر نزديك‏تر است و زودتر به مقصد مى‏ رسد.

بعد از هرشى «ابواء» است كه قبر حضرت آمنه مادر پيامبرصلى الله عليه وآله در آنجا واقع است.[۲]

پانویس

  1. غدير كجاست؟ : ص ۴۹.
  2. على طريق الهجرة: ص ۲۴۰-۲۴۲.