آيه ۷ بینه و غدیر

نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۴۲ توسط Shamloo (بحث | مشارکت‌ها)

آیه ۷ سوره بینه از جمله آیات نازل‌شده در رخداد غدیر دانسته شده است. بستر نزول این آیه چنین ترسیم شده است:[۱] پس از انجام اعمال حج در سفر حجةالوداع، پيامبر صلى الله عليه و آله از هر فرصتى براى آماده‏‌سازى مردم برای اعلان ولايت استفاده مى‏‌كرد.

آيه ۷ بینه و غدیر
آيه ۷ بینه و غدیر
مشخصات آیه
نام سورهبینه
شماره آیه۷
جزء۳۰
محتوای آیه
مکان نزولمدینه
ترتیل آیه
ترجمه صوتی

از جمله، زمانی پیامبر صلی الله علیه و آله در كنار كعبه ايستاده بود و جابر بن عبداللَّه انصارى هم كنار آن حضرت بود. در اين هنگام، على‏ عليه السلام به‌طرف آن حضرت آمد. پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود: «برادرم نزد شما آمد». آنگاه توجهى به كعبه كرد و با دست بر آن زد و فرمود: «قسم به آنكه جانم به دست اوست، اين (على) و شيعيانش روز قيامت رستگارانند. او اولین از شما در ايمان به من است و وفادارترين شما به عهد خدا و قيام‌كننده‏‌ترين شما به امر خدا و عادل‏‌ترين شما بين مردم و قسمت‌كننده به تساوى و بلندمرتبه‌‏ترين شما نزد خداست.

در این هنگام آيه ۷ سوره بيّنه نازل شد: Ra bracket.png اِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ اُولئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ؛ كسانى كه ايمان آورده‌اند و كارهاى شايسته مى‌كنند بهترين آفريدگانند La bracket.png. پيامبر صلى الله عليه و آله در حضور اصحاب فوراً آيه را تفسير كرد و با اشاره به اميرالمؤمنين‏ عليه السلام فرمود: بهترین آفریدگان (خیر البریه) آمد.[۲]

پانویس

  1. واقعه قرآنى غدير، ص۱۸.
  2. تفسير فرات الکوفی، ص۵۸۵؛ الامالی، ص۲۵۱؛ تاريخ مدينة دمشق، ج۴۲، ص۳۷۱؛ بحارالانوار، ج۳۸، ص۵؛ بحارالانوار، ج۳۸، ص۹؛ بحارالانوار، ج۶۵، ص۱۳۳؛ بشارة المصطفى، ص۹۱؛ بشارة المصطفى، ص۱۹۲.

منابع

  • الامالی؛ محمد بن حسن طوسی، قم: دار الثقافة، ۱۴۱۴ق.
  • بحارالانوار الجامعة لدرر اخبار الائمة الاطهار؛ محمدباقر بن محمدتقی مجلسی، بیروت: دار إحياء التراث العربی، ۱۴۰۳ق.
  • تاریخ مدینة دمشق؛ علی بن حسن شافعی (ابن‌عساکر)، تحقیق: علی شیری، بیروت: دارالفکر، ۱۴۱۵ق.
  • تفسير فرات الکوفی؛ فرات بن ابراهیم کوفی، تحقیق: محمد الکاظم، تهران: وزارة الثقافة و الإرشاد الإسلامی (مؤسسة الطبع و النشر)، ۱۴۱۰ق.
  • واقعه قرآنی غدیر: گزارش سفر یک‌ماهه پیامبر برای اعلان ولایت در سایه آیات قرآنی؛ محمدباقر انصاری، قم: انتشارات دلیل ما، ۱۳۸۶ش.