اقدامات غدیرستان در تبلیغ غدیر
پس از تدوين طرحهاى جامع غديرستان، نوبت به اجراى آنها و اقدامات عملى اين مؤسسه در تبليغ غدير مىرسد. همايشها، كنفرانسها، كلاسهاى درسى، مسابقات، ترويج خطبه غدير، تنظيم شعارها، سفره هاى اطعام، وب سايت، نمايشگاه محصولات فرهنگى، كتابخانه، كاروانهاى شادى، اردوى علمى، اعزام مُبلّغ، تئاتر و مهد كودك، همه از اقدامات عملى غديرستان به شمار مى آيند؛ كه در 15 بخش به شرح آنها مى پردازيم.
بخش اول
همايش هاى غديرستان
همايش به عنوان اداى احترام به يكى از ابعاد غدير يا تجليل از گروههايى كه در تبليغ غدير مشاركت داشتهاند، از برنامههاى مدّ نظر غديرستان بوده است، چرا كه توجه خاص به غدير را بين غديريان تقويت مىكند، و به غير آنان نيز مى فهماند كه غديريان در چه حدى به اعتقاد خود اهميت مى دهند.
تاكنون ۳ همايش زير نظر غديرستان اجرا شده، كه آثار مثبتى در گسيل داشتن مردم به سوى تبليغ هر چه بيشتر غدير داشته است:
همايش استقبال از غدير
از طرحهايى كه غديرستان پايه گذارى كرد برنامه «استقبال از غدير»بود. انگيزه اين طرح آن بود كه اكثر مردم بدون آمادگى وارد جشنهاى غدير مىشوند و طبعاً فرصت برنامه ريزى ندارند و لذا مراسم غدير كم محتوا و پيش بينى نشده و با تأثير كمتر برگزار مى شود. بر اين اساس، توجه دادن عموم مردم به نزديكى غدير به آنان هشدار مىدهد كه خود را براى اين مراسم آماده كنند و برنامه هاى مناسب و فكر شده و مؤثرى را متناسب با شرايط هر منطقه اى تدارك ببينند. درباره مراسم استقبال به ۴ نكته اشاره مى كنيم:
الف . برگزارى مراسم استقبال از غدير
اولين بار مراسم استقبال از غدير در سال 1388 ش در ساختمان هيئت قائميه اصفهان واقع در خيابان مسجد سيد برگزار شد. اين مراسم يك ماه قبل از عيد غدير با دعوت از اقشار مختلف مردم در اصفهان و ساير شهرستانها برگزار شد و شعار آن «استقبال از غدير: استقبال از همه ارزشها» بود.
اين جلسه با اشراف و دستور مرحوم آيت اللَّه حاج سيد حسن فقيه امامىرحمه الله برگزار شد و آن مرد بزرگ حدود ۴ ساعت شخصاً در جلسه حضور داشتند، و پس از اتمام همايش از برگزارى آن در جامعه تشيع اظهار خرسندى نمودند.
در اين همايش سابقه داران غدير، راهكارهاى عملى براى برگزارى جشن هاى غدير را ارائه نمودند و درباره اين سنت حسنه يعنى «استقبال از غدير» توضيحاتى دادند. در پايان مراسم بسته هاى فرهنگى غدير به شركت كنندگان تقديم گرديد.
در حقيقت با برگزارى اين جلسه، اين همت در مردم زنده شد كه اگر بخواهند كارهاى ارزشمند و لايق غدير انجام دهند، بايد از قبل به فكر برنامهها و تداركات آن باشند. در جلسه استقبال از غدير عموم مردم يک ماه زودتر از غدير جمع شدند تا بگويند: ما سربازان آماده به خدمت غدير از هم اكنون آماده انواع خدمتگزارى در راه غدير هستيم، و بدين صورت پرچم غدير را بالاى سر خود به اهتزاز در آورده آن را تا بلنداى آسمان بالا مىبريم.
ب . بازتاب همايش استقبال از غدير
برگزارى همايش استقبال از غدير توسط غديرستان، باعث شد هيئات و مؤسسات و ساير مراكزى كه افراد آنها در آن جلسه حضور داشتند يا خبر چنين اقدامى به آنها رسيد، در منطقه خود قبل از ايام غدير مراسم استقبال از غدير را برگزار كنند و طى آن از چند هفته به غدير مانده همانديشى براى برگزارى جشنهاى غدير نمايند.
از پيشنهاداتى كه در اين همايش مطرح شد آن بود كه مُبلّغين غدير قبل از فرا رسيدن ايام غدير به منطقه مورد نظر بروند، و با يك جلسه به عنوان استقبال از غدير آنان را از همه جهت آماده ايام غدير نمايند.
ج . استمرار همايش استقبال از غدير
از سال ۱۳۸۸ ش تاكنون كه سال ۱۳۹۶ ش است، همايش استقبال از غدير هشتمين سال خود را پشت سر گذاشته و طى آن ۶ همايش با اين عنوان برگزار شده است.
در شهرهاى مختلف با الگو بردارى از غديرستان، مراسم استقبال را از يك ماه تا ششماه قبل از غدير برگزار مى كنند؛ تا بدين صورت نيمى از سال را صرف آماده سازى جشنهاى غدير نمايند.
د . تجربه هاى همايش استقبال از غدير
طى ۸ همايش استقبال از غدير كه تاكنون برگزار شده تجربياتى به دست آمده، كه ذيلاً ۴ مورد از آنها را به صورت فهرستوار يادآور مى شويم:
۱ . هر چه زمان جلسه استقبال از غدير متناسب با شرايط شركت كنندگان تنظيم شود، تعداد شركت كنندگان بيشتر و حضورشان پررنگتر خواهد بود؛ اما تجربه نشان داده كه ۴۰ روز مانده به غدير فاصله مناسبى براى آماده سازى جشنهاى غدير است.
۲ . مناسب است براى قشرهاى مختلف جلسات جداگانه استقبال از غدير برگزار شود، تا با هر گروهى طبق ادبيات خاص خودشان و امكانات موجودشان گفتگو شود.
۳ . در جلسات استقبال از غدير، پيشنهادات و راهكارهاى جديد براى جشنهاى غدير ارائه شود و از تجربيات سالهاى گذشته استفاده شود.
۴ . جلسات استقبال از غدير فقط براى يادآورى نباشد، بلكه تابلوها و بنرها بسته هاى فرهنگى و حتى كمك هزينه ها با شركت كنندگان در ميان گذاشته شود.
همايش تجليل از خادمين غدير
از ايده هاى غديرستان در مراسم غدير برنامه «تجليل از خادمين غدير»به عنوان اختتاميه جشن هاى غدير است. اين طرح از آنجا نشأت گرفت كه ما همان گونه كه بايد قبل از مراسم غدير با استقبال از آن خود را آماده كنيم، در پايان اين جشنها هم آن را به طور ناگهانى ترك نكنيم؛ بلكه با تشكيل جلسه اى به عنوان تشكر از خدمتگزاران غدير، سعى كنيم تجربه هاى جديد و كاستىهاى مراسمات را به يكديگر منتقل كنيم، تا در غديرى ديگر با برنامه هاى كاملترى به پيشواز غدير آييم.
درباره مراسم تجليل به ۵ نكته اشاره مى كنيم:
الف . سبقت در ولايت با تجليل از خادمين غدير
ايده اصلى در برگزارى مراسم تجليل از خدمتگزاران غدير، بر اساس تأكيدى است كه خداوند بر مسابقه بندگان در كارهاى خير دارد، و در قرآن بدان تصريح فرموده است. چه كار خيرى بالاتر از تبليغ غدير و ولايت معصومينعليهم السلام، چنان كه پيامبرصلى الله عليه وآله در خطبه غدير مىفرمايد:
بدانيد كه بالاترين امر به معروف آن است كه سخن مرا بفهميد و آن را به كسانى كه حاضر نيستند برسانيد و او را از طرف من به قبولش امر كنيد.××× 1 خطبه غدير: بخش 10 . ×××
با ذكر 5 مورد از آيات قرآن در اين باره، جا دارد خادمين غدير لذت سبقت در امر ولايت را احساس كنند و هر ساله بيش از پيش در اين را خدمت نمايند:
1 . خداوند مسابقه در خيرات را فضيلت عظيمى اعلام مىكند كه با اجازه او تحقق مىيابد، آنجا كه مىفرمايد: »وَ مِنهُم سابِقٌ بِالخَيراتِ بِاِذنِ اللَّهِ ذلِكَ هُوَ الفَضلُ الكَبيرُ«: »گروهى از مردم با اجازه خدا در كارهاى خير سبقت مىگيرند. اين فضيلت بزرگ است«.××× 1 سوره فاطر: آيه 32 . ×××
2 . خداوند تركيبى از سرعت و سبقت را درباره كارهاى خير مطرح مىنمايد و گويا از بندگان مىخواهد كه نه تنها از يكديگر سبقت بگيرند كه كار خير را به تأخير نيندازند و امروز را به اميد فردا تعطيل نكنند، آنجا كه مىفرمايد: »اولئِكَ يُسارِعونَ فِى الخَيراتِ وَ هُم لَها سابِقونَ«: »آنان كسانى هستند كه در كارهاى خير با سرعت پيش مىروند و درباره آنها سبقت مىگيرند«.××× 2 سوره مؤمنون: آيه 61 . ×××
3 . خداوند راههاى مختلف خير را يادآور مىشود كه هر كسى مىتواند يكى از آنها را انتخاب كند، اما بر سبقت در انجام خيرات تأكيد كرده مىفرمايد: »وَ لِكُلٍّ وِجهَةٌ هُوَ مُوَلّيها، فَاسْتَبِقوا الخَيراتِ«: »هر كسى جهتى را در نظر مىگيرد كه بدان سو رو مىكند، پس در كارهاى خير سبقت بگيريد«.××× 3 سوره بقره: آيه 148 . ×××
4 . خداوند امكاناتى را در اختيار ما گذاشته تا ما را امتحان كند، و از ما مىخواهد در استفاده از امكانات در راه خير از يكديگر سبقت بگيريم، آنجا كه مىفرمايد: »وَ لكِن لِيَبلُوَكُم فى ما آَتاكُم فَاسْتَبِقوا الخَيراتِ«: »تا خداوند شما را در آنچه به شما داده امتحان كند، پس در كارهاى خير سبقت بگيريد«.××× 4 سوره مائده: آيه 48 . ×××
5 . خداوند سبقت گيرندگان را مىستايد و نام آنان را تكرار مىكند و مقرب درگاه خود مىخواند كه در آغوشِ بهشتِ خود جايشان مىدهد، آنجا كه مىفرمايد: »وَ السّابِقونَ السّابِقونَ. اولئِكَ المُقَرَّبونَ. فى جَنّاتِ النَّعيمِ«: »سبقت گيرندگان، سبقت گيرندگان! آنان مقربان درگاه در بهشت نعمتها هستند«.××× 1 سوره واقعه: آيات 12 - 10 . ×××
ب . نتايج تجليل از خادمين غدير
در جلسهاى كه به عنوان اختتاميه و تجليل از خادمين غدير گرفته مىشود، نقطه پايانى بر آنچه از روز اول با هماهنگى شروع شده گذاشته مىشود. از مهمترين فوائد آن حفظ نيروهايى است كه با مُبلّغ در حال فعاليت هستند، چرا كه وقتى به آنان احترام گذاشته و از آنان قدردانى شود، همبستگى نيروهاى فعال حفظ مىشود و آنان را براى غدير آينده پر انرژى نگه مىدارد و انگيزههايشان را حفظ مىكند.
تجليل ما از خادمين غدير به نيابت از صاحب غدير است كه بدون شك پروندههاى غديريان را در دست دارد، و تشكر اصلى را او از زحمت كشان غدير مىنمايد. ما اين سپاس را در ظاهر به آنان ابلاغ مىكنيم تا تشكر مولاى غدير با تمام وجود احساس نمايند.
ج . اولين سال تجليل از خادمين غدير
مراسمى تحت عنوان »تجليل از خادمين غدير« براى اولين بار در سال 1389 ش توسط غديرستان برگزار گرديد. اين مراسم در آخرين شب از دهه فرخنده غدير در ساختمان قائميه اصفهان به همت هيئت محترم قائميه برگزار گرديد. در آن مراسم از افراد حقيقى يا حقوقى كه به هر نحوى با غديرستان در برنامههاى غدير همكارى داشتند تجليل به عمل آمد، و تابلوهايى به عنوان لوح سپاس به همراه سكه طلاى طراحى شده براى غدير به خادمين غدير اهدا گرديد. در آن مراسم با شكوه اختتاميه، خادمين غدير لوحهاى سپاس خود را از دست مرحوم آيت اللَّه حاج سيد حسن فقيه امامىرحمه الله دريافت نمودند.
د . حضور بزرگان در تجليل از خادمين غدير
هم اكنون هفت سال است كه سنت حسنه تقدير از خادمين غدير، هر ساله بعد از جشنهاى غدير در پايان روز عيد غدير با حضور خدمتگزاران غدير برگزار مىشود. بعد از رحلت آيت اللَّه فقيه امامىرحمه الله، در سالهاى اخير با حضور آيت اللَّه سيد حجت موحد ابطحى دامت بركاته، آيت اللَّه سيد على ميلانى دامت بركاته، و ديگر بزرگان و اساتيد از شهر اصفهان و ديگر شهرهاى كشور برگزار شده كه نشان از اهميت و تأثير گذارى آن مراسم دارد.
در سال 1395 ش براى همه كسانى كه در ظهر غدير سفره احسان اميرالمؤمنينعليه السلام را برگزار كرده بودند، تابلوهاى نفيسى تقديم گرديد كه تعداد آنها به 500 تابلو رسيد. با توجه به اينكه تعدادى از خادمين غدير از شهرهاى ديگر بوند، مراسم جداگانهاى در آن شهرها به عنوان مراسم تجليل از خادمين غدير برگزار شد و تقديرنامهها به آنان اهدا گرديد.
ه . تجليل از ايستگاه نمونه غدير
براى ترغيب و تشويق هر چه بيشتر خادمين غدير و ايستگاههاى اطعام و جشن و خطبه غدير، مسابقه برترين ايستگاه در نظر گرفته شد. بر اين اساس، هر ساله بين خادمين غدير رقابتى مشتاقانه براى جان نثارى بيشتر و نشان دادن نوكرى و خدمت گزارى به درگاه صاحبان غدير شكل مىگيرد، و باعث نمايش عظمت غدير و پيوستن خدمتگزاران بيشترى به آستان مقدس غدير مىشود.
يكى از ايستگاههاى سفره احسان كه با 30 نفر خادم توانست بيش از بيست هزار غذا در جشن ظهر غدير توزيع كند، به عنوان ايستگاه نمونه در غدير سال 1437 ق - 1395 ش انتخاب شد.
طى مراسمى پس از عيد غدير، از طرف غديرستان در مسجد قباى اصفهان از خادمين اين ايستگاه تجليل به عمل آمد و لوح يادگارى تقديم ايشان شد.
در سال 1396 ش چند ايستگاه نمونه كه توانسته بودند از 40000 غذا در ظهر روز غدير در خيابان ولى عصرعليه السلام اصفهان تا 25000 غذا در دو خيابان چهارباغ و حكيم شفائى اصفهان و نيز در شاهين شهر تقديم اهل ولا نمايند، برگزيده شدند.
همچنين با توجه به احياى فرهنگى غدير، كه به صورت جلسات هفتگى قرائت و شرح و تفسير خطابه غدير در طول سال برگزار مىشود، مراسم تجليلى از برگزار كنندگان اين مجالس به عمل آمد.
همايش تجليل از مبلغين غدير
از ايده هاى غديرستان برپايى مراسمى با عنوان تجليل از مبلغين غدير است، كه منظور از آن افرادى است كه به طور خاص به صورت گفتارى در ايام غدير و يا در طول سال به تبليغ غدير مىپردازند؛ و جا دارد به طور خاص از آنان تقدير شود و از تجربيات آنان حد اكثر استفاده به عمل آيد.
اين مراسم يراى اولين بار در سال 1396 ش با حضور آيت الله سيد حجت موحد ابطحى در اصفهان برگزار شد؛ و پس سخنرانى ايشان و محمد رضا شريفى )مؤلف كتاب حاضر(، پايان نامههاى دوره تربيت مبلغ غدير مربوط به سال 1396 ش توسط ايشان به مبلغين محترم اعطا گرديد.
بخش دوم
كنفرانس هاى غديرستان
از ابتكارات غديرستان براى بالا بردن سطح محتواهاى علمى غدير، برگزارى نشستهاى علمى در موضوعات مرتبط با آن است. حق تقدم در اين موضوعات مناسبتهايى بوده كه در طول سال بين مردم مراسم مفصلى برگزار مىشود، و نشان دادن ارتباط آنها با غدير مىتواند حضور دائمى غدير در بين مردم را تقويت كند.
هدف از اين كنفرانسها، تشويق و به كارگيرى نيروهاى فنى مستعد و با تجربه در زمينههاى تحقيق و تأليف براى كار در زمينه غدير بود. براى اجتماع و مشاركت اهل تحقيق با فراخوان مقالات در موضوعات مختلفِ غدير، اقدام به دعوت از محققين شد؛ و پس از رسيدن مقالات، نشستهاى تخصصى با حضور آنان برگزار شد.
در اين كنفرانسها اهل تحقيق به نظريه پردازى در موضوع مورد نظر پرداختند و راهكارهاى علمى ارائه دادند. با پايان هر نشست، غديرستان اقدام به انعكاس آن در سايت خود نمود، و مقالات مربوطه را هم پس از ساماندهى به چاپ رساند و در دسترس عموم قرار داد.
اين كنفرانسها از سال 1389 ش در حال برگزارى است و تاكنون 5 نشست تحت 2 عنوان زير برگزار شده است:
عنوان اول: غدير و فاطميه، يك نشست.
عنوان دوم: غدير و مهدويت، چهار نشست.
كنفرانس تخصصى غدير و فاطميه، 1389 ش
اولين كنفرانسى كه از سوى غديرستان برگزار شد در ارتباط غدير با فاطميه بود. در اولين مرحله بر روى سايت غديرستان و پوسترهايى كه بدين منظور تهيه شده بود فراخوان مقاله با موضوع «ارتباط غدير و فاطميه»مطرح شد و ده عنوان فرعى براى آن معرفى شد، كه از جمله آنها «فراموشى غدير مقدمه حادثه فاطميه؛ دوستان و دشمنان فاطميه و غدير؛ مظلوميت غدير و فاطميه»بود.
با وصول مقالات و بررسى آنها، جلسهاى تشكيل شد و از اساتيد دعوت به عمل آمد، و نشست تخصصى »غدير و فاطميه« براى اولين بار به صورت رسمى برگزار شد.
در اين كنفرانس مرحوم آيت اللَّه حاج سيد حسن فقيه امامى، آيت اللَّه شيخ محمد صافى اصفهانى دامت بركاته، آيت اللَّه سيد حجت موحد ابطحى دامت بركاته، و اساتيد حوزه و دانشگاه و طلاب علاقمند شركت داشتند.
ثمره اين كنفرانس تخصصى پس از هفت سال تلاش در موضوع غدير و فاطميه، در سال 1394 ش با مشورت و مشاركت مؤلف بزرگوار جناب آقاى محمد باقر انصارى، پلهاى ارتباطى بين فاطميه و غدير استخراج گرديد، و در سال 1395 ش كتاب ارزشمند «غدير تا فاطميه»توسط غديرستان به چاپ رسيد، كه توصيف اين كتاب در فصل چهارم خواهد آمد.
كنفرانس تخصصى غدير و مهدويت
براى انجام وظيفه در برابر آخرين وارث غدير، غديرستان توجه خاصى به ارتباطات غدير با حضرت مهدىعليه السلام دارد، و بر همين اساس تاكنون 4 نشست علمى تخصصى با موضوع «غدير و مهدويت»در اصفهان برگزار كرده و اساتيد و اهل تخصص درباره آن سخنرانى كرده و مقالاتى نوشتهاند، كه ذيلاً گزارش آنها تقديم مىگردد.
نشست اول: مدرسه جواديه اصفهان ، ۱۳۸۹ ش
اولين نشست علمى تخصصى غدير و مهدويت در ايام نيمه شعبان ۱۴۳۱ ق - ۱۳۸۹ ش برگزار گرديد. موضوع اين نشست «فراموشى غدير و پيدايش فِرَق ضالّه» بود كه نويسندگان مقالاتى در زمينه فرقه ضاله شيطان پرستى و بهائيت و غير آنها ارائه كردند.
نشست دوم : قائميه اصفهان، ۱۳۹۰ ش
اين كنفرانس در ايام نيمه شعبان 1432 ق - 1390 ش ، با هدف بيان ارتباط غدير و مهدويت به مدت سه شب برگزار گرديد. در اين نشستها اساتيد بزرگوار علامه شيخ على نظرى منفرد، حجة الاسلام و المسلمين محمد حسين يوسفى، استاد و مؤلف گرانقدر على اصغر رضوانى و استاد محمد حسين رحيميان به سخنرانى درباره موضوع پرداختند.
نشست سوم: دانشگاه اصفهان، ۱۳۹۰ ش
اين كنفرانس در ايام شعبانيه 1432 ق - 1390 ش ، در تالار معارف اسلامى دانشگاه اصفهان برگزار شد. در اين نشست اساتيد حوزه و دانشگاه از جمله استاد علامه نظرى منفرد و استاد على اصغر رضوانى و دكتر على منتظر القائم با حضور طلاب و اساتيد دانشگاه و دانشجويان در ارتباط دو اصل اعتقادى غدير و ظهور سخن گفتند، و به سؤالات حضار پاسخ دادند.
نشست چهارم: مدرسه جواديه اصفهان ، ۱۳۹۱ ش
اين كنفرانس در روز ولادت حضرت على اكبرعليه السلام يازدهم شعبان 1433 ق - 1391 ش ، با عنوان «تجلى غدير در عصر ظهور» در مدرسه جواديه اصفهان تشكيل شد. در اين نشست اساتيد و محققين بزرگوار از حوزه علميه قم حجج اسلام علىاكبر مهدىپور، محمد باقر انصارى، محمد صادق اميدوارى خراسانى، محمد حسين يوسفى، محمد حسين رحيميان و دكتر محمد رضا فريدونى به ايراد سخن درباره موضوع مطرح شده پرداختند و به پرسشهاى حاضرين پاسخ دادند.
بخش سوم
كلاسهاى غديرستان
از اصلى ترين برنامه هاى غديرستان مسئله آموزش غدير است. پرورش اساتيدى كه بتوانند آموزگاران غدير در جامعه باشند زير ساختى براى تبليغ غدير است؛ كه آينده هاى بلند مدت آن را تأمين خواهد كرد. اين رشته آموزشى غدير همچنان ادامه مى يابد و محتواى غدير را در جامعه غديريان پايه ريزى مى نمايد، و دشمنان غدير را از شبهه افكنى و مقابله با آن مأيوس مى نمايد. برنامه ريزى هاى آموزشى غديرستان را در ۴ بخش مرور مىكنيم.
شيوه برگزارى كلاسهاى غديرستان
مهندسى كلاسهاى غديرستان، طبق كارشناسىهاى متعدد درباره شرايط غدير آموزان، از نظر زمان برگزارى، مقدار وقتى كه مىتوانند به آموزش غدير اختصاص دهند، تنظيم شرايط مكانى براى آموزش، تقسيم موضوعى مطالب براى دورههاى مختلف، تعداد جلسات در هر دوره، كيفيت پايانى هر دوره تنظيم شده، كه تفصيل آن را در 3 عنوان مىبينيم:
1 . زمان كلاسهاى غديرستان
همزمان با برگزارى اولين همايش استقبال از غدير در سال 1388 ش، كلاسهاى درسى آن نيز آغاز شد و تاكنون كه سال 1396 ش است تعداد جلسات درسى آن به 350 جلسه رسيده است. در اين مدت 9 ساله مطابق با اوقات غدير آموزان، گاهى كلاسها فقط به روزهاى تعطيل اختصاص داشته، و گاهى يك روز در هفته تعيين شده، و گاهى در مناسبتها قرار داده شده، و گاهى به صورت مستمر چند روزه طراحى شده است.
بعضى از دورهها بيش از يك سال طول كشيده و برخى چند ماه و گاهى چند هفته و برخى يك هفته و گاهاً سه روز و حتى گاهى يك روز بوده است. بعضى از دروس تا حدود 100 جلسه ادامه يافته، و برخى به 50 جلسه رسيده، و بعضى 18 يا 15 يا 14 جلسه بوده تا مواردى كه 7 جلسهاى يا 3 جلسهاى يا تك جلسهاى برگزار شده است.
2 . مكان كلاسهاى غديرستان
كلاسهاى غديرستان با توجه به تعداد شركت كنندگان، گاهى در محل غديرستان برگزار شده و گاهى در مساجدى كه گنجايش بيشترى داشته و در مواردى در جاهاى بزرگى مانند قائميه اصفهان كه وسعت بيشترى داشته است.
به خاطر فاصله مكانى زياد نسبت به برخى مخاطبين و مشكلات رفت و آمد، در كنار كلاسهاى حضورى، اقدام به اجراى كلاسهاى غير حضورى از طريق فضاى مجازى و سايت غديرستان شده است.
همچنين از همه جلسات درسى غديرستان صوت و تصوير تهيه شده، و به صورت صوتى و تصويرى در سايت غديرستان منعكس شده، تا غير حاضرين حكم حضور را پيدا كند، و براى كسانى كه در كلاسها بودهاند مرور دوباره را تسهيل نمايد.
3 . آزمون و گواهينامه كلاسهاى غديرستان
از آنجا كه كلاسهاى غديرستان با هدف تربيت معلمين و مُبلّغين غدير برگزار مىشود، لذا براى پايان هر دوره آزمونى قرار داده شده تا غدير آموزان با شركت در امتحان خود را موظف به يادگيرى دقيق مطالب بدانند، و همچنين رتبههاى آنان براى طى مراحل بعدى و نيز براى استفاده در نيازهاى تبليغى غديرستان روشن شود.
براى رسميت دادن به دورههاى آموزشى و ثبت پروندهها براى برنامههاى آينده غديرستان، گواهى نامه پايان دوره آموزشى به شركت كنندگان كلاسها اعطا مىشود كه درجه آنان را نيز نشان مىدهد. بر اساس همين مدارك علمى به افراد برتر جوايزى به عنوان تقدير از زحماتشان اعطا مىگردد.
موضوعات كلاسهاى غديرستان
برنامههاى درسى غديرستان بر اساس كارشناسىهاى انجام شده درباره نيازهاى غدير آموزان پيش بينى و طراحى شده است.
در يك تقسيم بندى كلى فعاليتهاى آموزشى غديرستان در سه دسته گروه بندى شده است: مباحث امامت، مباحث غدير، مباحث تحقيق و تأليف. در واقع غديرستان تصميم دارد نيروهايى را تربيت كند كه اولاً بر مباحث غدير تسلط كامل داشته باشند، و ثانياً از غدير به ساير مبحث امامت تسلط يابند، و ثالثاً قدرت ادامه كار علمى و انعكاس آن به صورت مقاله يا كتاب يا سخنرانى يا تدريس را داشته باشند.
آمار موضوعى كلاسهاى غديرستان
بر اساس تقسيم سه گانه مذكور، آمار موضوعى كلاسهايى كه تاكنون در غديرستان تشكيل شده، در 3 گروه زير از اين قرار است:
1 . مباحث امامت، شامل امام شناسى، معرفت اهل بيتعليهم السلام، امامت در قرآن، شئون امام بر اساس آيات، راه تشخيص امام حق، سوابق دشمنان امامت.
رضى الله عنه . مباحث غدير، شامل دو دوره صلى الله عليه وسلمغدير شناسىرحمهما الله و صلى الله عليه وسلمتربيت مُبلّغ غديررحمهما الله بوده، كه بخشى از مباحث مربوط به اصل واقعه غدير و بخشى مربوط به خطبه غدير بوده است.
درباره اصل واقعه غدير شامل معرفى كلى غدير و اهداف آن، تاريخچه كلى غدير، جغرافياى غدير، جزئيات واقعه غدير، ارتباط غدير با مناسبتها، تقابل غدير و سقيفه، غدير و مهدويت، غدير و قرآن، غدير و دشمنان، غدير و تشيع.
درباره خطبه غدير شامل شرح خطابه غدير، تحليل ادبى و محتوايى خطبه، زيارت غديريه.
عليها السلام . مباحث تحقيق و تأليف، شامل اخلاق مُبلّغ غدير، روش فهم حديث، روش مناظره، روش تحقيق، روش تأليف، روش ويرايش.
اساتيد كلاسهاى غديرستان
تلاش غديرستان بر اين بوده كه براى كلاسهاى غديرستان متخصصين و سابقه داران و تجربه دارانِ مباحث امامت و غدير و نيز فنون تحقيق را دعوت به همكارى نمايد. بر اين اساس از محققين و مؤلفين و سخنرانان با سابقه در امر غدير و ولايت دعوت نموده و آنان نيز با مطالعه اهداف غديرستان ما را تشويق كرده و همكارى با اين مؤسسه غديرى را با اشتياق پذيرفتهاند.
ديدار با اساتيد بزرگ غدير
يكى از برنامههاى غديرستان براى پرمحتوا كردن و دريافت تجربههاى مربوط به تبليغ غدير ملاقات با سابقه داران علمى غدير بود كه 3 مورد مهم آن چنين است:
1 . ديدار با آيت الله سيد على حسينى صدر در سال 1394 ش در 1 جلسه برگزار شد، و ايشان درباره چرايى اختصاص اميرالمؤمنينعليه السلام به خلافت مطالبى مطرح كردندرحمه الله و سپس پرسش و پاسخ در اين زمينه انجام گرفت.
رضى الله عنه . ديدار با آيت الله سيد على حسينى ميلانى كه در سالهاى رحمهم اللهصلى الله عليه وآلهعليها السلامقدس سره، قدس سرهمصلى الله عليه وآلهعليها السلامقدس سره و صلى الله عليه وآله وسلمصلى الله عليه وآلهعليها السلامقدس سره ش در عليها السلام جلسه برگزار شد. ايشان در اين جلسات درباره زنده نگه داشتن مظاهر حب و بغض در مذهب تشيع، وظايف مبلغين غدير، و شرح صلى الله عليه وسلماولى بالمؤمنينرحمهما الله سرفصلهايى را مطرح كردند. همچنين در سال قدس سرهمصلى الله عليه وآلهعليها السلامقدس سره ش پايان نامههاى فارغ التحصيلان غديرستان توسط ايشان اعطا گرديد.
عليها السلام . ديدار با محقق گرانقدر حجة الاسلام و المسلمين حاج شيخ محمد باقر انصارى در سال رحمهم اللهصلى الله عليه وآلهعليها السلامقدس سره ش در قدس سره جلسه برگزار شد كه طى آن نكات مهمى درباره شيوههاى تأليف مطرح گرديد.
معرفى اساتيد غديرستان
عنايات صاحب غدير شامل حال غديرستان شده تا در اصلىترين برنامه خود كه آموزش و تربيت نيروهاى غديرى است، از بهترين اساتيدى كه عمر خود را در تحقيق غدير و ولايت گذراندهاند بهرهمند باشد و اين ميراث عظيم را توسط والاترين آموزگاران غدير به نسل بعدى غديريان منتقل نمايد.
در صدر بزرگانى كه به عنوان پشتوانه علمى غديرستان بار سنگين آموزش آن را بر عهده گرفتهاند، مرحوم آيت اللَّه حاج سيد حسن فقيه امامىرحمه الله است كه به حق بايد آن مرد بزرگ را بنيان گذار غديرستان ناميد. ايشان گذشته از راهنمايىهاى فكرى و پشتيبانىهاى معنوى شخصاً در آموزش نيروها شركت فرمودند و باعث دلگرمى خدمتگزاران غديرستان شدند.
همچنين آيت اللَّه سيد حجت ابطحى دامت بركاته با حضور و راهنمايى و مشاركت خود، غديرستان را در اداره كلاسهاى درسى پشتيبانى نمودند.
ذيلاً نام 19 نفر از اساتيدى كه در دورههاى مختلف درسى غديرستان ما را يارى كردهاند و سِمَت آموزگارى غدير را پذيرفتهاند، و با حضورشان عيار علمى اين مؤسسه را بالا بردهاند، بدون هيچ گونه ترجيح و اظهار نظرى و با احترام به همه آنان ذكر مىكنيم. اينجانب )مؤلف كتاب( نيز در تعدادى از كلاسهاى غديرستان وظيفه خدمتگزارى را به انجام رساندهام و تدريس در آنها را بر عهده گرفتهام.
۱ . مرحوم آيت اللَّه سيد حسن فقيه امامى
۲ . آيت اللَّه نجم الدين طبسى
۳ . آيت اللَّه سند
۴ . استاد حجة الاسلام و المسلمين سيد مهدى فقيه امامى
۵ . استاد حجة الاسلام و المسلمين سيد حسين فقيه امامى۶ . استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ على اكبر مهدىپور۷ . استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ حامد رضا معاونيان۸ . استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى۹ . مرحوم استاد محمد رضا فريدونى۱۰ . استاد حسين فريدونى۱۱ . استاد طاهر فريدونى۱۲ . استاد على اصغر رضوانى۱۳ . استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ مجتبى حميدى اصفهانى۱۴ . استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ على شير خدايى۱۵ . استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد مهدى معماريان۱۶ . استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ جعفر رفعتى۱۷ . استاد حجة الاسلام و المسلمين سيد على احمدى۱۸ . استاد نيكزاد معينى۱۹ . استاد حاج حسن قاسمى
آمار كلاسهاى غديرستانپس از 9 سال كه از برقرارى كلاسهاى غديرستان با عنوان مدرسه تخصصى غديرستان مىگذرد، جا دارد آمارى دقيق و گذرا درباره آنها ارائه دهيم كه شامل بيان محتوا، زمان كلاس و استاد مربوطه باشد. اين آمار را طبق 3 دسته اصلى دروس تقديم مىكنيم:
الف . مباحث امامت
اولين پروژه كلاسهاى مربوط به امامت است، كه طى 12 دوره با عناوين زير برگزار شده است:
۱ . اعتقادات شيعه.۲ . امامت در كلام امام.۳ . امامت در قرآن.۴ . امامت در شيعه.۵ . امامت استدلالى در آيات.۶ . شيعه شناسى۷ . دوره ابعاد امامت۸ . دوره تحليل تاريخ اسلام۹ . دوره شناخت امامان حق و باطل۱۰ . دوره تاريخ سقيفه۱۱ . دوره شفاعت۱۲ . دوره نهج البلاغة
تفصيل آمار اين كلاسها چنين است:
1 . دوره اعتقادات شيعه
استاد حجة الاسلام و المسلمين سيد مهدى فقيه امامى
اين كلاسها طى 17 جلسه از سال 1392 ش تا 1393 ش برگزار شد، و اعتقادات اماميه طبق كتاب »اعتقادات« تأليف علامه مجلسىرحمه الله تدريس گرديد. 9 موضوع زير عناوين فرعى مباحث اعتقادى بود:
1 . راههاى معرفت اهل بيتعليهم السلام.
رضى الله عنه . احاديث معرفتى.
عليها السلام . هدايت و نجات در پيروى از اهل بيتعليهم السلام.
رحمهم الله . قرآن و اهل بيتعليهم السلام.
قدس سرهم . معارف اهل بيتعليهم السلام.
صلى الله عليه وآله وسلم . مرورى بر اعتقادات شيعه.
عليه السلام . راه معرفت خداوند.
عليهما السلام . توحيد شناسى.
صلى الله عليه وآله . راههاى تحقيق در معرفت اهل بيتعليهم السلام.
2 . امامت در كلام امام
آيت اللَّه نجم الدين طبسى
اين كلاس در سال 1396 ش با موضوع تبيين مقام امامت در كلام امام رضاعليه السلام برگزار شد.
3 . دوره امامت در قرآن
مرحوم استاد محمد رضا فريدونى
اين كلاس در سال 1391 ش به صورت تك جلسه، و طى از سال 1392 ش تا 1393 ش طى 13 جلسه برگزار شد؛ و طى آن امامت بر اساس آيات قرآن تدريس گرديد. 11 موضوع زير عناوين فرعى مباحث امامت در قرآن بود:
1 . ابتلاء در آيه امامت.
2 . عصمت در آيه »وَ اِذ قالَ رَبُّكَ لِلمَلائِكَةِ ...«.
3 . شبههاى پيرامون آيه »وَ ابْتَغوا اِلَيهِ الوَسيلَةَ ...«.
4 . پيرامون آيه ذبح حضرت اسماعيلعليه السلام توسط حضرت ابراهيمعليه السلام.
قدس سرهم . مقام پيامبرصلى الله عليه وآله در آيه صلى الله عليه وسلميَحلِفونَ بِاللَّهِ ما قالوارحمهما الله.
صلى الله عليه وآله وسلم . نگاهى ديگر به آيه صلى الله عليه وسلمما يَنطِقُ عَنِ الهَوىرحمهما الله.
عليه السلام . مسئوليت ما در قبال مذهبمان.
عليهما السلام . مظلوميت پيامبر و اهل بيتعليهم السلام نزد خواص.
صلى الله عليه وآله . اهل بيتعليهم السلام و آيات محكم و متشابه.
0قدس سره . عصمت حضرت موسىعليه السلام در قرآن.
قدس سرهقدس سره . عصمت از ديدگاه شيعه.
4 . دوره امامت در شيعه
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ حامد رضا معاونيان
اين كلاسها طى 7 جلسه در سال 1392 ش برگزار شد، و طى آن شناخت امام تدريس گرديد. 11 موضوع زير عناوين فرعى مباحث امام شناسى بود:
1 . شئونات پيامبرصلى الله عليه وآله.
رضى الله عنه . امى بودن پيامبرصلى الله عليه وآله.
عليها السلام . هم شأن بودن خليفه با مُستَخلَف عَنه.
رحمهم الله . مناصب الاِمامَة.
قدس سرهم . ردّ فدك در كتاب عطار.
صلى الله عليه وآله وسلم . معرفت امام منوط به معرفت رسول.
عليه السلام . تعريف امامت بما هِىَ هِىَ.
عليهما السلام . شبههاى درباره امامت.
صلى الله عليه وآله . محبت باعث تزكيه.
0قدس سره . سير و سلوك در كلام پيامبرصلى الله عليه وآله.
قدس سرهقدس سره . مقام تعليم قرآن توسط پيامبرصلى الله عليه وآله.
5 . دوره امامت استدلالى در آيات
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ على شير خدايى
اين كلاسها طى 121 جلسه از سال 1391 ش تا 1393 ش برگزار شد، و طى آن امامت در آيات قرآن به صورت استدلالى تدريس گرديد. 9 موضوع زير عناوين فرعى مباحث امامت در آيات بود:
1 . آيه تطهير در شأن اهل بيتعليهم السلام.
رضى الله عنه . عصمت پيامبرصلى الله عليه وآله.
عليها السلام . آيه تطهير و عصمت پيامبرصلى الله عليه وآله.
رحمهم الله . اسناد عصمت پيامبرصلى الله عليه وآله.
قدس سرهم . شناخت جريانات ضد شيعى.
صلى الله عليه وآله وسلم . بيان آيه 0رضى الله عنه سوره نجم و دفاع از پيامبرصلى الله عليه وآله.
عليه السلام . بيان آيه عليها السلامرحمهم الله سوره توبه و دفاع از پيامبرصلى الله عليه وآله.
عليهما السلام . بيان آيه عليه السلامصلى الله عليه وآله وسلم سوره انفال و عصمت پيامبرصلى الله عليه وآله.
صلى الله عليه وآله . بيان سوره انشراح و دفاع از پيامبرصلى الله عليه وآله.
6 . دوره شيعه شناسى
استاد حجة الاسلام و المسلمين محمد باقر انصارى
اين كلاسها در 2 جلسه در سال 1393 ش برگزار شد و طى آنها موضوع شيعه شناسى مطرح و مورد بحث و بررسى قرار گرفت.
7 . دوره ابعاد امامت
استاد حجة الاسلام و المسلمين مجتبى حميدى اصفهانى
اين كلاسها طى 16 جلسه در سال 1393 ش برگزار شد، و طى آن ابعاد مسئله امامت تدريس شد.
8 . دوره تحليل تاريخ اسلام
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد مهدى معماريان
اين كلاسها طى 17 جلسه از سال 1391 ش تا 1392 ش برگزار شد، و طى آن تاريخ دوران پيامبرصلى الله عليه وآله با بررسى آيات 100 تا 106 سوره توبه تدريس گرديد. 14 موضوع زير عناوين فرعى مباحث فوق بود:
1 . علت توجه اعراب به عمر.
2 . همدستى يهود و منافقين و قريش بر عليه پيامبرصلى الله عليه وآله.
عليها السلام . تحليل هجرت به حبشه.
رحمهم الله . علل تحريف تاريخ.
قدس سرهم . سرفصلهايى براى تحقيق تاريخ.
صلى الله عليه وآله وسلم . منابع تاريخ اسلام.
عليه السلام . بخشنامه معاويه براى جعل حديث.
عليهما السلام . جغرافياى تاريخى.
صلى الله عليه وآله . جغرافياى مكه.
0قدس سره . سفرهاى پيامبرصلى الله عليه وآله به شام
قدس سرهقدس سره . ازدواج پيامبرصلى الله عليه وآله با حضرت خديجهعليها السلام
رضى الله عنهقدس سره . ماجراى بعثت پيامبرصلى الله عليه وآله
عليها السلامقدس سره . مراحل دعوت به اسلام
رحمهم اللهقدس سره . ماجراى شعب ابى طالب
9 . دوره شناخت امامان حق و باطل
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ جعفر رفعتى
اين كلاسها طى 4 جلسه در سال 1392 ش برگزار شد، و طى آن مقايسه امامان حق و باطل با تفسير آيه 71 سوره اسراء تدريس شد. 3 موضوع زير عناوين فرعى مباحث مذكور بود:
1 . شناخت امامان هدايت و امامان ضلالت.
2 . صفات امامان حق و امامان باطل.
3 . چرا پيروى از امامان حق سختى و بلا دارد؟
10 . دوره تاريخ سقيفه
استاد حجة الاسلام و المسلمين سيد على احمدى
اين كلاسها طى 2 جلسه در سال 1393 ش برگزار شد، و طى آن بررسى تطبيقى تاريخ اسلام از ديدگاه قرآن تدريس شد. با عنوان سيره نويسى اهل سنت و هجرت پيامبرصلى الله عليه وآله، 5 موضوع زير عناوين فرعى مباحث مذكور بود:
1 . نفاق در مكه.
2 . هجرت پيامبرصلى الله عليه وآله.
عليها السلام . سقيفه.
رحمهم الله . رجال شناسى اهل سنت.
قدس سرهم . حجيت ظواهر قرآن.
11 . دوره شفاعت
حجة الاسلام جواد غلامى
اين كلاسها طى 11 جلسه از سال 1392 ش تا 1393 ش برگزار شد؛ و در آنها پس از تبيين مسئله شفاعت، به شبهات مربوط به آن پاسخ داده شد.
12 . دوره نهج البلاغة
استاد حجة الاسلام سيد محمد طباطبائى
اين كلاسها در 68 جلسه از سال 1391 ش تا 1392 ش برگزار شد. در اين كلاسها خطبههاى نهج البلاغه با ديدگاه احتجاج با آنها براى ولايت مطرح و بيان شد.
ب . مباحث غدير
دومين پروژه كلاسهاى مربوط به مباحث غدير است، كه در 2 فاز برگزار شده است:
اول : شرح و تحليل واقعه غدير.
دوم : شرح و تبيين خطابه غدير.
فاز اول: تحليل واقعه غدير
فازِ اولِ كلاسهاى غدير درباره واقعه غدير و تحليل آن در 18 دوره به شرح زير برگزار شد:
1 . دوره غدير شناسى ، 1
مرحوم آيت اللَّه حاج سيد حسن فقيه امامىرحمه الله
آيت اللَّه حاج سيد حجت ابطحى دامت بركاته
استاد حجة الاسلام و المسلمين على اكبر مهدىپور
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ حامد رضا معاونيان
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ حسن زُهَرى
اين كلاسها اولين دوره غدير شناسى بود كه طى 10 جلسه دو ساعته، در سال 1388 ش 20 روز قبل از غدير در قائميه اصفهان برگزار شد، و هر يك از اساتيد مطالبى در معرفى غدير و اهميت آن بيان نمودند.
2 . سرفصلهاى غدير
آيت اللَّه سند
اين كلاس در تاريخ 1396 ش با موضوع سرفصلهايى درباره غدير خم برگزار شد.
3 . دوره غدير شناسى ، 2
مؤلف كتاب حاضر )محمد رضا شريفى(
اين كلاسها دومين دوره غدير شناسى بود كه طى 50 جلسه )هر هفته يك جلسه( در سال 1389 ش در قائميه اصفهان برگزار شد. اين دوره كه ويژه خواهران بود بر اساس دو كتاب »اسرار غدير« و »گزارش حجة الوداع« تدريس شد، و در انتهاى دوره از شركت كنندگان آزمون گرفته شد.
4 . دوره غدير شناسى ، 3
مؤلف كتاب حاضر )محمد رضا شريفى(
اين كلاسها سومين دوره غدير شناسى بود كه طى 10 جلسه )هر هفته يكشنبهها( در سال 1390 ش ويژه حوزههاى علميه خواهران برگزار شد. خواهران آموزش ديده در اين دوره براى حضور در كلاسهاى مدارس در ايام غدير وانتقال آموزههاى غدير با آموزش و پرورش هماهنگ شدند.
5 . دوره غدير شناسى ، 4
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى
اين كلاسها چهارمين دوره غدير شناسى بود كه طى 10 جلسه طى دو روز در سال 1392 ش در قائميه اصفهان برگزار شد. شركت كنندگان اين دوره از برادران و خواهران حوزههاى علميه و دانشگاهها بودند. براى اين دوره 30 عنوان از غدير در نظر گرفته شد كه هر 15 دقيقه به يك عنوان اختصاص يافت و در هر جلسه 45 دقيقهاى 3 عنوان بازگو شد.
يك هفته پس از كلاسها آزمون برگزار شد و به نفرات برتر جوايز نقدى و غير نقدى اهدا گرديد. از آنجا كه محتواى ارائه شده در اين سال با استقبال مخاطبين رو به رو شد، به صورت كتابى به نام »غدير كلاس فورى« چاپ و منتشر شد و در سال 1393 ش براى تدريس در حوزهها و استفاده گروههاى مختلف در تيراژ 50000 جلد منتشر گرديد؛ كه توصيف اين كتاب در فصل چهارم خواهد آمد.
همچنين تمامى قسمتهاى اين كلاسها به صورت لوح فشرده براى تدريس روى ويديو پروژكتور در محلهايى كه دسترسى به استاد نباشد تهيه گرديد. همچنين فايلهاى صوتى و تصويرى اين دروس بر روى وب سايت غديرستان جهت دسترسى آسان كاربران قرار گرفت.
6 . دوره تربيت مُبلّغ غدير، با موضوع غدير و فاطميه
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى
مؤلف كتاب حاضر )محمد رضا شريفى(
اين كلاسها اولين دوره تربيت مُبلّغ غدير بود، كه طى 6 جلسه در پايان سال 1395 ش و آغاز سال 1396 ش برگزار شد. در اين جلسات پلهاى ارتباطى بين غدير و فاطميه به عنوان دو مناسبت مهم كه هر كدام در نيمهاى از سال قرار دارند بيان گرديد.
در نگاه ديگر چون فاطميه نتيجه وقوع سقيفه و كنار گذاشتن غدير است، مقايسهاى بين آنچه در غدير درباره منافقين خبر داده شد و آنچه در ماجراهاى سقيفه و شهادت حضرت زهراعليها السلام به وقوع پيوست صورت گرفت، تا معلوم شود مسلمانان با زير پا گذاشتن غدير چه چيزهايى را از دست دادهاند.
محتواى ارائه شده در اين كلاسها، برگرفته از كتابى به نام »غدير تا فاطميه« بود كه توسط اساتيد اين دوره تأليف شده و در سال 1395 ش چاپ و منتشر شد، كه توصيف اين كتاب در فصل چهارم خواهد آمد. همچنين در سال 1395 ش يك دوره كلاس در فضاى مجازى بر اساس همين كلاسها برگزار شد.
7 . دوره تربيت مُبلّغ غدير، با موضوع غدير و مهدويت
آيت اللَّه شيخ نجم الدين طبسى
مؤلف كتاب حاضر )محمد رضا شريفى(
اين كلاسها در 6 جلسه در سال 1396 ش برگزار شد، و طى آن بررسى مهدويت در خطبه غدير و مظهريت امام زمانعليه السلام براى غدير و عوامل موثر در ثمره دادن امامت غدير و ثمره امامت در عصر ظهور تدريس شد.
8 . دوره تربيت مُبلّغ غدير، با موضوع غدير و ماه رمضان
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى
مؤلف كتاب حاضر )محمد رضا شريفى(
اين كلاسها كه سومين دوره تربيت مُبلّغ غدير بود، طى 4 جلسه به مناسبت ماه رمضان در سال 1395 ش در مسجد رضوى اصفهان برگزار شد. در اين كلاسها بررسى ارتباطات غدير با ماه مبارك رمضان بررسى و تدريس شد، و كيفيت مطرح كردن غدير در ماه دعا و نزول قرآن آموزش داده شد.
9 . دوره تربيت مُبلّغ غدير، با موضوع غدير و قرآن
آيت اللَّه شيخ نجم الدين طبسى
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ على اكبر مهدىپور
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ على شير خدايى
مؤلف كتاب حاضر )محمد رضا شريفى(
اين كلاسها كه ادامه سومين دوره تربيت مُبلّغ غدير بود، طى 8 جلسه بعد از ماه رمضان در سال 1395 ش در مسجد رضوى اصفهان برگزار شد. در اين كلاسها بررسى ارتباطات غدير با قرآن بررسى و تدريس شد و تفسير سوره انشراح و اجر رسالت در قرآن و امر به ابلاغ غدير در قرآن و نيز اعمال و دعاهاى ايام غدير مورد بررسى قرار گرفت. همچنين درباره جايگاه غدير در قرآن، امام در قرآن علم امام در قرآن عصمت امام در قرآن، منصوص بودن امامت در قرآن مطالب مهمى مطرح شد. همچنين مسئله معترضين به سقيفه و گفتههاى آنان مورد بحث قرار گرفت. راهكارهاى عَمَلى تبليغ غدير مبحث ديگرى بود كه در اين كلاسها مورد تدريس قرار گرفت.
قسمتى از محتواى ارائه شده در اين كلاسها كه توسط استاد محمد باقر انصارى تدريس شده بود، به صورت كتابى به نام »غدير با قرآن، نسخه فورى« در سال 1395 ش چاپ و منتشر شد، كه توصيف اين كتاب در فصل چهارم خواهد آمد.
همراه اين كلاسها كارگاههاى آموزشى تبليغى غدير نيز برگزار شد، و راهكارهاى عملى تبليغ غدير و تمرين مُبلّغين درباره كيفيت بيان ارتباطات غدير با موضوعات مختلف براى سطوح مختلف مخاطبين اجرا گرديد.
در پايان دوره از كليه شركت كنندگان آزمون به عمل آمد، و پس از ارائه جزوات اين جلسات و عملكرد تبليغى در زمان و ايام غدير، پايان نامه اتمام دوره به آنان تقديم گرديد.
10 . دوره تربيت مُبلّغ غدير، با موضوع غدير و دشمنان
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى
اين كلاسها كه چهارمين دوره تربيت مُبلّغ غدير بود، طى 12 جلسه در سال 1396 ش در مسجد رضوى اصفهان برگزار شد. در اين كلاسها بررسى ابعاد شناسايى و مقابله با دشمنان غدير بررسى و تدريس شد.
محتواى ارائه شده در اين كلاسها، به صورت كتابى به نام »غدير و دشمنان، مرور فورى« است كه در دست چاپ است، كه توصيف اين كتاب در فصل چهارم خواهد آمد.
11 . شئونات پيامبرصلى الله عليه وآله و جانشينش
استاد على اصغر رضوانى
اين كلاسها در 6 جلسه در سال 1393 ش برگزار شد، و طى آن ضرورت وجود امام معصوم. شئون او بيان گرديد.
12 . غدير و تشيع
استاد على اصغر رضوانى
اين كلاسها در 6 جلسه در سال 1396 ش برگزار شد، و طى آن آثار و نتايج ماجراى غدير و موضوع وصايت در تاريخ انبياء و به خصوص پيامبر خاتمصلى الله عليه وآله و ارتباط آن با موضوع تشيع و نيز سرآغاز تشيع در تاريخ، ارتباط غدير با قرآن، و آثار بحث از امامت و غدير بيان گرديد.
13 . تاريخ و جغرافياى غدير
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ مجتبى حميدى اصفهانى
اين كلاسها طى 19 جلسه در سالهاى 1395 ش و 1396 ش برگزار شد. در اين كلاسها برخى جوانب تاريخ غدير مورد تحليل قرار گرفت، و نيز جغرافياى غدير بررسى و تدريس شد.
14 . كتابشناسى غدير
آيت اللَّه نجم الدين طبسى
حجة الاسلام و المسلمين حاج شيخ محسن طبسى
اين كلاسها طى 6 جلسه در سال 1396 ش در اصفهان و قم برگزار شد، و طى آن به معرفى كتابهاى مهم مربوط به غدير پرداخته شد. اين جلسات در كتابخانه الزهراءعليها السلام اصفهان و مؤسسه ولاء الصديقة الطاهرةعليها السلام در قم برگزار گرديد.
15 . عيد غدير
آيت اللَّه نجم الدين طبسى
اين كلاس در سال 1396 ش با موضوع شادى شيعه در عيد غدير برگزار شد.
16 . شرح زيارت غديريه
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ مجتبى حميدى اصفهانى
اين كلاسها طى 13 جلسه در سال 1395 ش برگزار شد. در اين كلاسها به شرح زيارت اميرالمؤمنينعليه السلام در روز غدير كه از امام هادىعليه السلام نقل شده، پرداخته شد. اين زيارت دورانهاى مختلف زندگى صاحب غدير و درگيرىهاى او با دشمنانش را تشريح نموده، به صورت دو جانبه عظمت و مصائب آن حضرت را تشريح مىنمايد.
17 . مسئوليت در قبال غدير
استاد حاج حسن قاسمى
اين كلاس در تاريخ 1396 ش با موضوع غيرت و مسئوليت پذيرى ما در قبال غدير برگزار شد.
18 . تاريخ غدير
استاد محمد باقر رضائى
اين كلاسها در 29 جلسه از سال 1391 ش تا 1392 ش برگزار شد. در اين كلاسها كتاب »اسرار غدير« كه شامل ابعاد مختلف غدير است، تدريس شد.
دوم: بررسى خطابه غدير
فاز دوم از كلاسهاى مربوط به غدير مربوط به خطابه است كه در 5 دوره به شرح زير برگزار شد:
1 . شرح خطابه غدير
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى
اين كلاسها طى 13 جلسه در سال 1392 ش و 1393 ش برگزار شد. در اين كلاسها مبانى علمى براى يك شرح اساسى درباره خطبه غدير و شيوههاى فنى براى پيمودن اين مسير تشريح شد. همچنين زاويههاى مختلفى براى شرح خطبه مطرح شد مانند نگاه موضوعى، نگاه قرآنى، نگاه واژگانى، با نگاه به اهداف. بر اساس اين شيوهها فرازهايى از خطبه مورد شرح و تحليل و استنتاج قرار گرفت، و روش شرح خطبه آموزش داده شد.
2 . دوره شرح ادبى اعتقادى خطابه غدير
استاد حجة الاسلام حامد نجمائى
اين كلاسها طى 71 جلسه از سال 1391 ش تا 1393 ش برگزار شد. در اين كلاسها در كنار تجزيه و تركيب ادبى متن خطابه غدير، ابعاد اعتقادى آن نيز بيان مىگرديد.
3 . دوره غدير شناسى ، 5
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى
اين كلاسها از سال 1391 ش تا 1393 ش طى 13 جلسه در مدرسه علميه جواديه با حضور استاد محمد باقر انصارى پيگيرى شد. در اين كلاسها كيفيت و شرايط زمانى و مكانى خطابه غدير بررسى شد. سپس بيش از 100 قرينه حاليه و مقاليه براى آن ذكر شد كه براى فهماندن دقيق منظور پيامبرصلى الله عليه وآله از اين سخنرانى كافى بود.
نتيجه اين كلاسها به صورت كتابى با عنوان »خطبه غدير، نگاه فورى« بود كه در سال 1395 ش منتشر شد، و توصيف اين كتاب در فصل چهارم خواهد آمد.
4 . ادبيات خطابه غدير
استاد نيكزاد معينى
اين كلاسها طى 7 جلسه از سال 1391 ش تا 1392 ش برگزار شد، و در آنها جهات مختلف ادبى در خطبه غدير از نظر صرف و نحو و لغت و فصاحت و بلاغت تشريح گرديد.
5 . شرح موضوعى خطابه غدير
مؤلف كتاب حاضر )محمد رضا شريفى(
يك دوره شرح موضوعى خطبه غدير ويژه بانوان به صورت هفتگى در روزهاى چهارشنبه از سال 1391 ش طى 40 جلسه برگزار شد. دوره دوم اين كلاسها از سال 1392 ش براى برادران و خواهران طى 50 جلسه برگزار شد. دوره سوم اين كلاسها هم اكنون به صورت هفتگى در سهشنبهها ادامه دارد.
ج . مباحث تحقيق و تأليف
سومين پروژه كلاسهاى مربوط به آموزش تحقيق و تأليف و جوانب حاشيهاى آن است، كه طى 10 دوره زير برگزار شده است:
1 . روش تحقيق
2 . روش فهم حديث
3 . مباحث مفردات
4 . مباحث تفسيرى
5 . اديان و مذاهب
6 . روش مناظره
7 . روش تحقيق و پژوهش
8 . روش تاليف و ويرايش
9 . روش مقاله نويسى
10 . اخلاق مُبلّغ غدير
1 . روش تحقيق
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ مجتبى حميدى اصفهانى
اين كلاسها طى 11 جلسه در سال 1392 ش برگزار شد، و در آنها شيوههاى تحقيق در موضوعات دينى تشريح گرديد.
2 . روش فهم حديث
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ مجتبى حميدى اصفهانى
اين كلاسها طى 7 جلسه در سال 1393 ش برگزار شد، و در آنها روشهاى درك صحيح احاديث تشريح گرديد.
3 . مباحث مفردات قرآن
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ مجتبى حميدى اصفهانى
اين كلاسها طى 15 جلسه در سال 1393 ش و 1394 ش برگزار شد، و در آنها شناخت مفردات كلمات قرآن و اصطلاحات قرآنى و كلمات مشكله قرآنى و معانى آنها تشريح گرديد.
4 . مباحث تفسيرى
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ مجتبى حميدى اصفهانى
اين كلاسها طى 13 جلسه در سال 1394 ش برگزار شد، و طى آن تفسير ده آيه از آيات ولايت بيان شد.
5 . اديان و مذاهب
استاد حسين فريدونى
اين كلاس به صورت تك جلسه در سال 1392 ش برگزار شد، و نكاتى درباره اديان و مذاهب ديگر در ارتباط با امامت بيان گرديد.
6 . روش مناظره
استاد طاهر فريدونى
اين كلاسها طى 2 جلسه در سال 1392 ش برگزار شد، و طى آن يك نمونه مناظره به عنوان آموزش و تجربه براى مُبلّغين غدير اجرا شد.
7 . آموزش فن تحقيق و پژوهش
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى
اين كلاسها طى 5 جلسه در سال 1393 ش ويژه طلاب برگزار شد، و طى آن شيوههاى پژوهش در علوم دينى و موضوعات تاريخى آموزش داده شد. در ادامه كلاسها موضوعاتى براى تحقيق به شركت كنندگان واگذار شد، و در انتهاى دوره پس از آزمون به عنوان يك كار عملى تحقيقاتى تحويل گرفته شد.
8 . دوره آموزشى تأليف و ويرايش
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى
اين كلاسها طى 7 جلسه در سال 1392 ش برگزار شد، كه طى آنها فن تأليف و ويرايش آموزش داده شد.
9 . دوره آموزشى مقاله نويسى
آيت اللَّه نجم الدين طبسى
استاد حجة الاسلام و المسلمين شيخ محمد باقر انصارى
اين كلاسها طى 8 جلسه در سال 1395 ش برگزار شد، كه در اين دوره ضمن آموزش مقاله نويسى و انواع تحليلى و غير تحليلىِ آن، به هر يك از شركت كنندگان موضوع خاصى براى تمرين نويسندگى داده شد، كه تا انتهاى دوره مقالهاى درباره آن آماده نمودند.
10 . اخلاق مُبلّغين
1 . استاد حجة الاسلام و المسلمين حاج سيد مهدى فقيه امامى
اين كلاس در يك جلسه در 1391 با موضوع »وظيفه مبلغين« برگزار شد.
2 . استاد حجة الاسلام و المسلمين سيد حسين فقيه امامى
اين كلاسها طى 5 جلسه از سال 1392 ش تا 1393 ش برگزار شد، كه در 4 جلسه جهات مختلف آداب تبليغ و اخلاق مُبلّغين و در يك جلسه خلقت نورانى اهل بيتعليهم السلام بيان گرديد.
بخش چهارم
سفرههاى اطعام غديرستان
از اقدامات عمومى غديرستان ترويج سفره اطعام غدير است، كه هم براى بانيان و هم پذيرايى شوندگان بركاتى دارد، و شور و شوقى بين مردم به ياد غدير ايجاد مىكند كه نظير آن را در موارد ديگر تبليغى كمتر مىتوان سراغ گرفت.
آغاز برنامه سفره اطعام غدير به سال 1389 ش باز مىگردد. با توجه به اينكه تعطيلى روز عيد غدير باعث خلوتى و سكوت شهر مىشود و آثار جشن در آن ديده نمىشود، براى آنكه شور و شادى روز غدير در چهره شهر نمايان شود چارهاش برپايى دكههايى به عنوان غذا دادن در ظهر غدير است، و تأكيد خاصى از معصومينعليهم السلام درباره آن وارد شده و امام مجتبى و امام رضاعليهما السلام عملاً آن را به ما آموختهاند، چنان كه شرح آن قبلاً ذكر شد.××× 1 بحار الانوار: ج 94 ص 112 . ××× درباره مسير اجرائى كه سفرههاى احسان طى 8 سال گذشته پيموده 4 مطلب را بيان مىداريم:
1
كيفيت برگزارى سفرههاى احسان
از آنجا كه هدف اصلى از برگزارى سفره اطعام غدير، ترويج اين موضوع و همگانى سازى آن است، بايد برنامه ريزى آن به گونهاى باشد كه اين هدف را در بالاترين درجه تأمين نمايد. لذا 5 جهت مهم در كيفيت اجراى سفرههاى غدير در نظر گرفته شد:
اول : سفره در مكانهاى حساس
براى تأثير گذارى بيشتر مراسم اطعام در تبليغ غدير، بايد برگزارى آن در ميادين و خيابانهاى اصلى باشد تا ديده شود و ايجاد شور و نشاط نمايد، و در منازل يا حسينيهها و مساجد نباشد، تا هر كسى عبور مىكند بتواند غذاى متبرك غدير را دريافت نمايد و با بردن آن به محيط خانه خانوادهاش را هم با غدير آشنا كند.
دوم : سفره براى همه حتى غريبهها!
براى فراگيرى سفره اطعام غدير نسبت به كسانى كه در مساجد و حسينيهها حضور نمىيابند و يا كسانى كه از تقاضاى غذاى متبرك خجالت مىكشند، قرار شد به كسانى كه خود براى گرفتن غذا مىآيند اكتفا نشود و خادمين غدير همه رهگذران را به اطعام دعوت كنند و با اصرار غذا تقديم آنان نمايند، و در صورت امكان غذا را بر در خانهها و مغازهها و اتومبيلها هم ببرند، و اين اقدام را با تأكيد بيشترى نسبت به كسانى انجام دهند كه از معارف غدير فاصله دارند.
احترام و محبت هنگام تقديم غذا و حتى التماس به مردم براى گرفتن غذا، شيوههايى است كه مىتواند تأثير گذارى سفره اطعام را مضاعف نمايد. ان شاء اللَّه لقمههايى كه به نام حُبّ على بن ابىطالبعليه السلام از گلو پايين مىرود در روح و جان مصرف كننده اثر نمايد و او را بيش از پيش به سوى غدير بكشاند.
سوم : تبليغ ناخود آگاه غدير با اطعام
وقتى افراد مختلفى با آمادگىهاى متفاوت براى خدمت در اطعام غدير وارد عمل مىشوند، در واقع فكر و روح و جسم خود را با غدير درگير مىكنند. لازمه اين مشاركت و طبعاً ديدن تابلوهاى غدير و شنيدن مطالبى كه درباره آن رد و بدل مىشود، بالا رفتن معرفت نسبت به غدير است بدون آنكه كلاس درسى براى اين منظور برپا شود. اگر دقت كنيم حد اقل 7 گروه زير در برپايى سفرههاى احسان با غدير بيشتر مأنوس مىشوند:
1 . كسانى كه مشغول جمع آورى كمكهاى مردمى براى سفره اطعام غدير هستند.
2 . كسانى كه براى سفره اطعام غدير كمك مالى مىنمايند.
3 . كسانى در برپايى داربست و اطلاعيهها و بنرها براى سفره اطعام غدير كمك مىكنند.
4 . كسانى در آماده سازى لوازم پخت غذا و خريد مواد غذايى، و پختن غذا و بسته بندى و توزيع آن كمك مىكنند.
5 . كسانى كه با آمدن در صف گرفتن غذاى غدير، سياهى لشكر ولايت اهل بيتعليهم السلام مىشوند، و به برگزارى سفرههاى احسان غدير عظمت مىبخشند.
صلى الله عليه وآله وسلم . كسانى كه با عبور از كنار محل اطعام غدير و ديدن شور و شوق آن، غبطه خورده و تشويق مىشوند تا سال آينده شركت كنند و جبران نمايند.
عليه السلام . كسانى كه خبر سفره اطعام به آنها مىرسد و از شنيدن شور و شوق اين مراسم، خود را براى انواع مشاركت در خدمات اين مراسم در سالهاى بعد آماده مىكنند.
چهارم عليهم السلام تبليغ غدير كنار سفره غدير
ايستگاههاى سفره احسان گذشته از تبليغ ناخود آگاه غدير، بهترين فرصت براى برپايى تبليغات غدير همراه با اطعام نيز هست. از جمله مؤثرترين اقدامات در اين باره قرائت خطبه غدير است، براى اكثر مردم كه فرصت مطالعه يا قرائت يا شنيدن خطبه را پيدا نكردهاند؛ بدين وسيله عموميت ترويج خطابه غدير به خيابانها كشيده مىشود. براى تدارك اين جهت تبليغى و جلب توجه بيشتر، تابلويى با عنوان »قرائت خطابه پيامبرصلى الله عليه وآله در ظهر غدير« طراحى گرديد.
در مواردى جلسه قرائت خطبه قبل از اطعام برپا مىشود و سپس مراسم سفره غدير آغاز مىگردد. در مواردى نيز همزمان با اطعام صوت خطبه غدير پخش مىشود. بدين صورت حاضرين اگر موفق به همخوانى هم نشوند لا اقل صداى آن را مىشنوند.
پنجم : آداب سفره دارى غدير
غديرستان برگهاى را به عنوان راهنماى برگزارى سفرههاى احسان غدير منتشر كرده، تا انجام اين برنامه به بهترين وجه صورت پذيرد و نتايج غديرى از آن گرفته شود. در اين برگهها 6 تذكر به سفره داران يادآورى شده است:
1 . زدن داربست مناسب با تفكيك مردان از زنان.
2 . برخورد محترمانه و شاد با مهمانان غدير.
3 . تهيه گزارش و فيلم و عكس از مراسم سفره غدير.
4 . ارسال گزارش سفره غدير به شيوههاى مختلف رسانهاى.
5 . مراعات تميزى و بهداشت در برگزارى سفره احسان.
6 . پاكيزه نمودن مكان پس از برگزارى سفره اطعام.
2
اولين سفره اطعام غدير در اصفهان
براى مراسم اطعام روز غدير عنوانِ »سفره احسان اميرالمؤمنينعليه السلام در ظهر غدير« انتخاب شد، و براى اولين بار در سال 1389 ش در 8 مكان حساس شهر اصفهان سفره غدير برپا شد، كه عبارت بودند از بهارستان، سپاهان شهر، ملك شهر، خيابان توحيد )بيت العباسعليه السلام(، شاهين شهر، خيابان ابن سينا، خيابان آبشار، خيابان زينبيه كه اطعام عمومى در روز غدير برگزار گرديد.
براى آماده سازى سفرههاى احسان، قبل از ايام غدير بنرهاى اطلاع رسانى نصب شد. در محل برگزارى داربست طورى زده شد كه براى گرفتن غذا در ظهر غدير ازدحام و اختلاط زن و مرد پيش نيايد و پذيرايى به صورت منظم برگزار گردد.
اين مراسم همراه با قرار دادن كارتهاى مسابقه غدير روى غذاها بود، كه در اولين سال با كمك مردم و همت خادمين غدير بيش از بيست هزار غذا توزيع گرديد.
3
نان رايگان غدير در 40 مكان اصفهان
در سال دوم برگزارى سفرههاى احسان (1390 ش( در اقدامى جالب با جمع آورى كمكهاى مردمى و همكارى چهل نانوايى در شهر اصفهان، توزيع نان به صورت رايگان در روز غدير انجام شد.
همچنين در محل برگزارى توزيع نان، براى نشان دادن اين حركت تبليغى درباره غدير تابلوى بزرگى نصب گرديد، تا دلها متوجه عظمت روز غدير گردد و به نام محبت اميرالمؤمنينعليه السلام نان رايگان دريافت نمايند.
4
رواج سفرههاى اطعام غدير در شهرها و كشورها
در طول هشت سال برگزارى سفرههاى احسان اميرالمؤمنينعليه السلام بركاتى حاصل گرديده، و در كنار سفرههاى احسان بسيارى از مشكلات مردم با كمك حاضرين حل شد. از مسائل مالى مرتبط با ازدواج يا بدهكارى يا فقر يا بيمارى تا مسائل عاطفى مرتبط به حل اختلافات خانوادگى و شخصى، كه همه در سايه فضاى سرشار از محبت به نام غدير و بر سر سفره علوى حل و فصل گرديد.
از سوى ديگر چه بسيار افرادى بودند كه براى برآورده شدن حاجات خود، مشاركت در سفره غدير را براى سال بعد نذر كردند، و با عنايت اميرالمؤمنينعليه السلام به حاجت خود رسيدند و نذر خود را نسبت به اطعام غدير ادا كردند.
سنت حسنه سفره اطعام روز غدير كم كم در شهرهاى بزرگ ايران رواج پيدا كرده است. بعد از آن در استانهاى مختلف در هر شهر و روستايى برپايى اين مراسم مشهوداست. بالاتر اينكه در كشورهاى مختلف جهان، هر جا كه جمعى از شيعيان حضور دارند اين سنت علوى را احيا مىكنند و گزارشات آن را در فضاى مجازى در معرض ديد جهانيان قرار مىدهند.
در شهر اصفهان برپايى سفرههاى اطعام رشد فوق العادهاى داشته و هر سال اوج بيشترى مىگيرد. در سال 1394 ش بيش از 300 ايستگاه سفره احسان اميرالمؤمنينعليه السلام در ظهر غدير برپا شد. در سال 1395 ش اين تعداد به بيش از 400 ايستگاه رسيد، و در سال 1396 ش اين تعداد تا 650 ايستگاه بالا رفت.
در برخى از ايستگاهها كه در سال اول با اطعام 5000 نفر كار خود را آغاز كرده بودند، در سال 1396 ش تعداد غذاىهاى تقديمى در سفره احسان غدير به پنجاه هزار، و در برخى به چهل هزار و برخى به بيست و پنج هزار و برخى به پانزده هزار غذا رسيد.
بخش پنجم
ترويج خطبه غدير توسط غديرستان
يكى از برنامههايى كه غديرستان كه تأكيد بر رواج آن به هر وسليه و در هر مناسبتى دارد خطبه غدير است، چرا كه اين خطابه بلندترين پرچم غدير و سنبل اين واقعه مفصل است. هر اندازه پيرامون خطبه تبليغ شود غدير زنده شده، و اصلىترين قسمت غدير احيا گرديده است. در اين باره توجه به 2 نكته لازم است:
1
شيوههاى رواج خطبه غدير
غديرستان براى ترويج سخنرانى پيامبرصلى الله عليه وآله در غدير، از 5 مسير تبليغى اقدام كرده است:
1 . برگزارى جلسات هفتگى و ماهيانه قرائت متن و ترجمه خطبه غدير.
2 . قرائت متن و ترجمه خطبه غدير در مجلس عزادارى و جشن اهل بيتعليهم السلام.
عليها السلام . جلسات شرح خطبه غدير.
رحمهم الله . نشر نسخه چاپى متن و ترجمه خطبه غدير.
قدس سرهم . نشر نسخه ديجيتالى خطابه غدير، به صورت كامپيوترى و تلفن همراه.
صلى الله عليه وآله وسلم . افزودن يك جلد خطابه غدير در عقدنامهها به عنوان جزئى از مهريه، كه نشان دادن علامت شيعه هنگام ازدواج است.
2
نتايج ترويج خطبه غدير
با اين شيوههاى ترويج خطابه غدير 4 نتيجه اساسى در عمومى سازى خطبه غدير و فرهنگ آن به دست مىآيد:
1 . به ياد داشتن غدير و اهميت آن در طول سال.
2 . آمادگى دائم براى تبليغ غدير.
3 . الگو دادن به ديگران براى برگزارى جلسات مشابه.
4 . حفظ و انتقال اين سند حقانيت شيعه به نسل آينده
3
مكانهاى خطبه خوانى غدير
در نظر گرفتن مكانها و موقعيتهاى مناسب براى قرائت متن عربى يا ترجمه فارسى و يا متن و ترجمه در كنار يكديگر و همراه شرح، از اهميت ويژهاى برخوردار است، چرا كه مطالب آن نياز به دقت و حوصله دارد و بايد با شرايط جلب توجه كننده مخاطب همراه باشد. به عنوان مثال 5 مورد كه تطبيق بيشترى با شرايط مخاطبين دارد ذكر مىكنيم كه غديرستان نيز تجربههايى درباره آنها داشته است:
1 . در حرمهاى معصومينعليهم السلام و امام زادگان
از آنجا كه موضوع غدير امامت امامان معصومعليهم السلام است، بدون شك مناسبترين مكان براى تبليغ خطبه غدير است. كنار مرقدهاى امام زادگان نيز به عنوان اينكه آنان فرزندان غديرند جا دارد خطبه احيا شود.
در اين مكانهاى مقدس كه مردم در موقعيتهاى مختلف اجتماع مىكنند، با مراعات زمان و مكان مىتوان برنامههاى مناسبى براى تبليغ خطبه غدير تدارك ديد، چه به صورت قرائت آن و چه پخش صوت آن و چه تابلوهايى كه يادآور آن باشد.
2 . در مساجد هنگام نمازها
از مناسبترين موارد براى احياى خطبه غدير مساجد است. نصب فرازهايى از آن بر در و ديوار درونى و بيرونى مسجد، يكى از راههاى تبليغ خطبه است كه به صورت پوستر يا بنر توسط غديرستان تهيه شده و در اختيار غدير دوستان قرار گرفته است.
هر روز بين دو نماز يا پس از نماز قرائت فرازى از خطبه و ترجمه آن بسيار مؤثر است، به طورى كه در فاصله زمانى معين يك دور كامل خطبه قرائت شود، و دوباره تكرار آن آغاز شود.
3 . در حسينيهها به مناسبتها
در مناسبتهاى مذهبى يعنى ايام ولادت و شهادت معصومينعليهم السلام و اعياد و سوگوارىهاى امام زادگان، كه مردم در حسينيهها جمع مىشوند، مناسب است به عنوان شروع يا ختم برنامه قطعهاى از خطبه غدير قرائت شود.
4 . در ديدار با سادات در غدير
از آنجا كه ملاقات با سادات در عيد غدير به عنوان فرزندان حاضر غدير مرسوم است، جا دارد از اين فرصت استفاده شود و خطبه غدير به صورت زنده قرائت شود؛ و يا همراه عيدانه كه مردم از سادات دريافت مىكنند كل خطبه يا منتخبى از آن به صورت كتاب اهدا شود.
5 . كنار سفرههاى احسان
از موقعيتهايى كه براى ترويج خطبه غدير مناسب است، كنار سفرههاى احسان اميرالمؤمنينعليه السلام در ظهر غدير است. جا دارد از قبل با تابلوها اطلاع رسانى شود كه در اين ايستگاه اطعام خطبه غدير هم قرائت مىشود. جمعيت عظيمى كه براى اطعام غدير جمع مىشوند، در همين فرصت خطبه غدير را نيز مىشنوند.
غديرستان در سال 1395 ش در 500 ايستگاه بنرهايى با عنوان »قرائت خطابه پيامبرعليه السلام در ظهر غدير« آماده و نصب كرد. در مواردى قبل از اطعام مجلسى تشكيل گرديد و خطبه به طور كامل خوانده شد و پس از آن مراسم اطعام آغاز گرديد.
6 . در جلسات خصوصى
گذشته از مناسبتها و مكانهاى خاص براى تبليغ غدير، از طرف غديرستان جلساتى به عنوان قرائت و شرح خطابه غدير در خانهها به صورت هفتگى و عمومى يا خصوصى تشكيل شد. در اين جلسات با توزيع كتابهاى حاوى خطبه و تشويق به حفظ آن، تجربههاى شيرينى از احياى خطابه غدير به دست آمد.
7 . در اتومبيلها
از اقدامات غديرستان براى تبليغ خطبه غدير، آماده سازى فايل صوتى آن به صورت آآ و فلش براى استفاده در هنگام رانندگى است. بسيارى از كسانى كه شغلشان رانندگى است يا با اتومبيل خود به سفرهاى زيادى مىروند، با استفاده از وسايل صوتى وسيله خود مىتوانند به خطبه غدير گوش فرا دهند، و چه بسا در اثر تكرار آن را حفظ شوند.
8 . به صورت فردى
نرم افزار صوتى متن و ترجمه خطابه غدير براى اولين بار در سال 1394 ش توسط غديرستان توليد شد و بر روى سايت غديرستان با امكان دانلود قرار داده شد. اين برنامه قابليت نصب بر روى گوشىهاى موبايل را دارد تا افراد مختلف در شرايط متفاوت حتى هنگام استراحت و خواب بتوانند به آن گوش فرا دهند.
اين نرم افزار در جشنواره علوى تهران در سال 1395 ش رتبه آورد، و بعد از آن نيز امكانات جديدى به آن اضافه گرديد.
بخش ششم
مسابقات غديرستان
يكى از اقدامات تأثير گذار اجتماعى در غديرستان برگزارى مسابقات در سطح عمومى جامعه است. اين مسابقات تاكنون به صورت كتابخوانى، و بروشور و انتخاب ادبى انجام شده است. پاسخ به سؤالات مسابقه گاهى به صورت مكتوب و گاهى پيامكى بوده است. شركت كنندگان گاهى عمومى و گاهى دانش آموزان و در مواردى اقشار خاصى بودهاند. در اينجا 8 مسابقه را كه تاكنون توسط غديرستان برگزار شده ذكر مىكنيم:
1
مسابقه كتاب خوانى عرفه تا غدير
در سال 1386 ش مسابقه كتابخوانى در استان اصفهان بر اساس كتاب »گزارش لحظه به لحظه از واقعه غدير« تأليف استاد حجة الاسلام و المسلمين آقاى محمد باقر انصارى برگزار گرديد. در اين مسابقه پنجاه هزار نسخه از اين كتاب در اختيار مردم قرار گرفت.
اين كتاب با عنوان مسابقه »عرفه تا غدير« ويژه بزرگداشت دهه فرخنده غدير منتشر شد و بر اساس آن سؤالاتى براى مسابقه تهيه شد. در اين مسابقه بيش از چهل هزار نفر شركت كردند، و در جلسهاى كه در روز جمعه 1386 / 10 / 14 در قائميه اصفهان برگزار شد به صد و ده نفر به قيد قرعه سكههاى طلاى طراحى شده با ضرب غدير هديه داده شد.
2
مسابقه بزرگ بروشور غديرستان
در روز عيد غدير 1389 ش بروشورهايى به عنوان مسابقه بزرگ غديرستان در كنار سفرههاى احسان ظهر غدير منتشر شد. در اين بروشور مختصرى درباره عظمت غدير و ايام سرور آل محمدعليهم السلام بيان گرديد، و بر اساس آن پنج سؤال مطرح شد كه علاقه مندان به پاسخگويى مىبايست پاسخ را به صورت عدد پنج رقمى به سامانه مشخص شده ارسال مىنمودند.
مراسم قرعه كشى اين مسابقه در جمعه اول سال 1391 ش به مناسبت تقارن نوروز با غدير انجام گرفت، و به صد و ده نفر از برندگان جوايزى اعطا شد.
3
مسابقه عاكف خم غدير
در ايام اعتكاف ماه رجب در سال 1390 ش بروشورهايى با محتواى ولادت اميرالمؤمنينعليه السلام و اعتكاف با عنوان »مسابقه عاكف خم غدير« آماده شد. اين مسابقه با هدف بيان ارتباط بين اعتكاف و غدير در شهرهاى اصفهان و قم و مشهد و بعضى شهرهاى ديگر برگزار شد.
پاسخهاى اين مسابقه به صورت پيامكى به سامانه مشخص شده ارسال شد، و به سه نفر به قيد قرعه كمك هزينه سفر به عتبات عاليات و حج عمره اهدا گرديد.
4
مسابقه كارت هديه غديرستان
در عيد غدير سال 1431 ق ، 1390 ش همزمان با دومين سال برگزارى سفرههاى احسان غدير، كارت هديهاى همراه غذا از طرف غديرستان توزيع شد. در اين كارتها سه سؤال مطرح شده بود؛ و مىبايست علاقمندان پاسخ صحيح را به صورت عدد سه رقمى ارسال مىنمودند.
در اين مسابقه بيش از 8000 نفر شركت كردند و مراسم قرعه كشى اين مسابقه همزمان با مسابقه بروشور غديرستان در جمعه اول سال 1391 ق به مناسبت تقارن نوروز با غدير برگزار شد. در اين مسابقه به 18 نفر از برندگان به ترتيب كمك هزينه سفر عتبات و مشهد مقدس اهدا گرديد.
5
مسابقه بزرگ پيامكى غديرستان
در سال 1391 ش در سومين سال برگزارى سفره احسان اميرالمؤمنينعليه السلام در روز غدير، كارت مسابقهاى همراه غذا توزيع گرديد كه سه سؤال در آن مطرح شده بود و جواب صحيح به صورت عدد سه رقمى بود كه علاقمندان مىتوانستند به دو صورت ارسال پيامكى به سامانه و يا ورود به وب سايت در اين مسابقه شركت نمايند.
در اين مسابقه از استانهاى اصفهان، هرمزگان، چهار محال بختيارى، فارس، كرمان، يزد كه سفرههاى احسان غدير داشتند شركت نمودند، به خصوص شهرهاى اصفهان، بندر عباس، ميناب، شهر كرد، اردل، بروجن، ناغان، نورآباد ممسنى، كرمان، رفسنجان، يزد، و روستاهاى شهيد آباد و تيرازجان و ده شير. با پايان مسابقه قرعه كشى بين 14000 نفر شركت كننده انجام شد و به 46 نفر برنده كمك هزينه سفرهاى زيارتى و جوايز نقدى اهدا شد.
6
مسابقه بزرگ ادبى غديرستان
در سال 1392 ش مقارن چهارمين سال برگزارى سفره احسان غدير، كارت مسابقه بزرگ غديرستان به همراه غذا توزيع گرديد. در اين مسابقه از علاقمندان درخواست شده بود احساس خود در مورد غدير را در قالب يك جمله كوتاه به سامانه پيامكى ارسال نمايند تا به بهترين جملات به قيد قرعه جوايزى اهدا شود.
در اين مسابقه بيش از 1500 نفر شركت داشتند و از جملات ارسالى 30 جمله انتخاب شد. در تاريخ 1392 / 11 / 24 ش با قرعه كشى به سه نفر اول اين مسابقه كمك هزينههاى زيارتى به عنوان جايزه اهدا گرديد. سه جمله برگزيده در اين مسابقه چنين بود:
1 . به اميد آنكه در پانزدهمين قرن غدير پيام آن را به فرداها برسانيم، و از سنگر غدير سقيفه را نشانه رويم، تا پرچم ولايت را بر بلنداى تاريخ سر فراز داريم و لبخند رضايت را بر لبان مبارك صاحب غدير بنشانيم.
2 . غدير بركه زلالى است كه هر كس خالصانه دست به سويش دراز كند تا ابد از زلال كوثر سيرابش كنند.
3 . اى كاش وقتى خداوند در محشر بگويد: چه داشتى؟ علىعليه السلام سر بلند كند و بگويد عليهم السلام حساب شد، مهمان من است!
بقيه جملات برگزيده از اين قرار بودند:
1 . غدير واقعيتى است كه هيچگاه نه فراموش مىشود نه تكرارى!
2 . غدير يك كلمه نيست، يك بركه نيست، يك درياست، رمزى است بين خدا و انسان.
3 . خمِّ غدير، بشريتِ تشنه را سيراب كرد.
4 . غدير روشنايىِ نور ولايت بر آسمان امامت است.
5 . قادر به قدرت غدير كسى جز علىعليه السلام نيست.
6 . غدير روز پيوند درخت نبوت با امامت و به بار نشستن ميوه اسلام است.
7 . غدير: اولش مدينه، ميانش كربلا، آخرش ظهور!
8 . غدير، ريزش باران الطاف رحمانى بر گلزار جانهاى تشنه است.
9 . غدير تبلور و بهار و حيات دين، و روز كرامت شيعه است.
10 . غدير شروع مظلوميت علىعليه السلام و بصيرت جامعه.
11 . غدير فرياد علىعليه السلام و حقانيت فاطمهعليها السلام است.
12 . قدر شب نزول قرآن، و غدير روز نزول ولايت قرآن ناطق است.
13 . غدير علىعليه السلام را معروف نكرد، بلكه علىعليه السلام غدير را معروف كرد.
14 . غدير يعنى آنهايى كه رفتند بيايند و آنهايى كه نيامدند برسند، تا با ولايت حركت كنند.
15 . غدير روز نگاهِ بزرگِ خداوند به بشر و روز بخششى به بزرگى 14 معصومعليهم السلام است.
16 . غدير روز نگاهِ پسرِ كعبه به تمام عالم است.
17 . غدير يعنى غربتى به بزرگى صاحب آن!
18 . آنان كه جلو رفته بودند بازگشتند، و آنان كه جا مانده بودند رسيدند! پس غدير يعنى سعادت همگام با ولايت، نه يك قدم پيشتر و نه يك قدم عقبتر.
19 . غدير ارثى است كه از رسول خدا به مولايمان رسيد، و اين ميراث هديهاى براى جهانيان است.
20 . عيد غدير بزرگترين امتحان امت در پذيرش امر ولى.
21 . غدير ضربان قلب است، كه با انكار آن حيات بشر مورد تهديد قرار مى گيرد.
22 . پيام غدير را با غدر پوشاندند!
23 . غدير يعنى بيمه شيعه در طول تاريخ.
24 . آب زلالى كه از غدير مىجوشد، تمام تشنگان تاريخ را سيراب مىكند.
25 . غدير بركت همه احساسهاى معنوى و درياى جارى خيرات نبوى است.
26 . غدير زيباترين آيه خدا براى اوج گرفتن انسان است.
27 . غدير آخرين خشت بنايى بود كه 124000 پيامبر در طول بيش از پنجهزار سال به پايه گذارى و بالا بردن و تكميل ساختمان آن همت گماشتند.
7
مسابقه كتاب خوانى سفرههاى احسان
در سال 1394 ش مسابقه كتابخوانى در استان اصفهان بر اساس كتاب »غدير كلاس فورى« تأليف استاد حجة الاسلام و المسلمين آقاى محمد باقر انصارى برگزار گرديد.
در اين مسابقه كتاب مزبور با 50 درصد تخفيف به تمامى مراكز فرهنگى و پايگاههاى احياى سفره احسان غدير همراه با سؤالات عرضه شد، تا اين مراكز اقدام به برگزارى مسابقه براى ايام غدير نمايند. در اين مسابقه بيش از 20000 نفر شركت كردند، و به برندگان جوايزى اهدا شد.
8
مسابقه »سفير غدير« غديرستان
در غدير 1438 ق، 1396 ش غديرستان طرحى را براى دانش آموزان 9 تا 14 ساله برنامه ريزى كرد، تا بتوانند در پيام رسانى غدير مشاركت داشته باشند. اين طرح »سفير غدير 1» نام گذارى شد، و زير نويس آن »شما هم با ما سفير غدير باشيد« بود.
در اين مسابقه سه فراز از داستان غدير در سه برگه نوشته و چاپ شد: يكى منبر غدير و ديگرى بيعت غدير و سومى سنگ آسمانى بر دشمن غدير. دانش آموزان با مطالعه و حفظ داستان، بايد آن را براى 14 نفر از دوستان و نزديكان خود نقل مىكردند و از آنان روى كارت مخصوص امضا مىگرفتند. سپس با ثبت نام و آدرس و تلفن خود آن كارت را به آدرس برگزارى مسابقه مىفرستادند.
در مرحله بعد با قيد قرعه با فرستندگان كارت تماس گرفته بازگويى داستان انجام مىشد و در مرحله نهايى به 14 نفر به قيد قرعه جايزه تعلق مىگرفت.
طرحهاى اين مسابقه در كانال تلگرام براى استفاده عموم قرار داده شد، تا هر مؤسسه آموزشى يا هيئت مذهبى علاقه داشت اين مسابقه را برگزار كند.
بخش هفتم
تنظيم شعارهاى غديرستان
يكى از برنامههاى غديرستان تنظيم محتوا و ادبياتِ برنامههاى شعارى غدير است. اين شعارها به صورت تابلو و پوستر و پيامك و نيز در سايت انعكاس مىيابد. منظور از آن احياى جوانبى از غدير است كه جامعه بايد بيشتر به آن توجه نمايد و به آن فكر كند، چرا كه وقتى شعارى از غدير انتخاب مىشود، تكرار آن باعث دقت بيشتر مردم و پررنگتر شدن آن در اذهان مىشود. اكنون در 3 قسمت به تشريح اقدامات شعارى غديرستان مىپردازيم:
1
شعارهاى هر ساله غديرستان
غديرستان هر سال يك شعار را براى تبليغ بيشتر انتخاب مىكند و در موقعيتهاى مختلف تبليغى آن را منتشر مىكند، تا در اذهان مخاطبين حك شود. براى انتخاب اين شعار با سابقه داران غدير و انديشمندانى كه دغدغه نيازهاى اعتقادى جامعه را دارند مشورت مىشود، و از بين چندين شعار مطرح شده از سوى صاحبان فكر ضرورىترين آنها انتخاب مىشود. 5 شعارى كه از سال 1391 ش تاكنون انتخاب شده چنين است:
1 . استقبال از غدير، استقبال از همه ارزشها.
2 . غدير بهترين و زيباترين روز تاريخ.
3 . خدايا! ما را از غدير جدا مكن.
4 . غدير تنهاترين راه.
5 . در انتظار غدير.
2
تابلوهاى روز شمار غديرستان
براى توجه پيشاپيش مردم به غدير و استقبال از آن و درگيرى فكرشان با جشن غدير و پيشواز رفتن به سوى برگزارى هر چه باشكوهتر مراسم آن، طرح »روز شمار غدير« برنامه ريزى شد.
از سال 1388 ش با نصب پوستر و بنر در ابعاد مختلف به عنوان روز شمار غدير، احساس رسيدن فصل غدير و ايام نورانى آن در اذهان مردم زنده مىشد. اين تابلوها با توجه به موقعيتها و حوصله مخاطبين، گاهى از ده روز به غدير مانده و گاهى يك ماه مانده و در مواردى چهل روز قبل از آن و در سالهاى اخير از ششماه به غدير مانده آغاز مىشد.
در سال 1395 ش شعار سالانه »در انتظار غدير« بر روى بنرهاى روز شمار غدير همچون نگينى مىدرخشيد، و با ذكر »اللّهُمَّ عَجِّل لِوَليّكَ الفَرَجَ« حال و هواى شهر را متوجه آخرين وارث غدير حضرت بقية اللَّه الاعظم ارواحنا فداه مىنمود.
طرح اين تابلوها از طريق تلگرام در اختيار عموم مردم قرار داشت و در استانها و شهرهاى ديگر هم نشر پيدا كرد، و آثار مثبت تبليغى خود را بر جاى گذاشت.
3
روز شمار پيامكى غديرستان
از اقدامات غديرستان تنظيم شعارهاى پيامكى نزديكى غدير همراه با مطلبى درباره آن بود. اين پيامكها گاهى از ده روز به غدير مانده و گاهى يك ماه قبل از آن و گاهى 40 روز مانده آغاز مىشد. در مواردى از روز پايانى غدير امسال تقويم سال آينده غدير آغاز شده، و تا غدير آينده روز شمار روز شمار 365 روزه تنظيم مىشد، و هدف از آن اين بود كه غدير هرگز فراموش شدنى نيست و هيچگاه نبايد از خاطرهها محو شود. اين پيامكها به صورت هفته شمار آغاز مىشد و با نزديك شدن غدير به روز شمار تبديل مىشد.
آغاز اين برنامه پيامكى از سال 1391 ش بود كه براى ياد آورى عموم مردم نسبت به نزديكى عيد غدير، از چهل روز مانده پيامكهايى حاوى خبر آمدن غدير ارسال شد. اين پيامكها به خادمين غدير و خيرين و مداحان و رئيس هيئتها و طلاب و دانشجويان و دبيرانى كه با غديرستان همكارى داشتند، به صورت روزانه فرستاده شد و 3 هدف زير از آن در نظر گرفته شد:
1 . با شمارش معكوس نزديك شدن غدير اعلام مىشد.
2 . با طرح سؤال و تذكر، سيره عملى اهل بيتعليهم السلام درباره غدير بيان مىشد.
عليها السلام . متن كامل حديث در ادامه لينك آن آمده بود، تا براى مطالعه كامل آن را دنبال كنند.
اين پيامكها به صورت روزانه بود و اول صبح ارسال مىشد. پيرو آن افرادى كه در مؤسسات يا مراكز يا سازمانهايى بودند، به خاطر زيبايى متن و تذكر جالب پيام، آن را به دوستان خود ارسال مىكردند. به عنوان نمونه يكى از پيامكها چنين بود:
30 روز تا غدير ...
آيا مىدانيد :
امام رضاعليه السلام در روز غدير به همه مردم هديه مىدادند؟
ادامه در سايت غديرستان.
در سال 1392 ش محتواى پيامكها تغيير يافت و هر روز يكى از نامهاى روز غدير تذكر داده شد. به عنوان نمونه متن پيامها چنين بود: «40 روز تا روز اطعام«، «30 روز تا روز هديه دادن«.
در سالهاى بعد اين پيامها به بيان سيره ائمه اطهارعليهم السلام در اهميت غدير و تشويق عموم مردم به برگزارى جشنهاى غدير و ثوابهاى هزينه نمودن در اين زمينه اختصاص يافت.
در ضمنِ اين پيامكها نياز بعضى ايستگاههاى اطعام غدير به كمكهاى مردمى هم اعلام مىشد و علاقمندان كمك لازم را مىنمودند.
4
هفته شمار غديرستان
در سال 1385 ش طرح هفته شمار غديرستان به صورت هفتگى بر روى برگههاى 4ا آماده مىشد و در مكانهاى حساس شهر نصب مىگرديد.
انتشار اين هفته شمار از 40 هفته به غدير مانده مقارن آيام شهادت حضرت محسنعليه السلام در اول ماه ربيع الاول آغاز مىشد. اين هفته نامه براى استفاده عموم در كانال و سايت غديرستان نيز قرار داده مىشد.
محتواى هفته نامه وقايع مذهبى هر هفته و مناسبت آن با غدير بود، و با اين شيوه ذوق شوق مردم را براى فرا رسيدن غدير بيشتر مىنمود.
بخش هشتم
فضاى مجازى غديرستان
يكى از اقداماتى كه غديرستان ضرورت آن را تشخيص داده، ورود به فضاى مجازى براى تبليغ غدير است. اين ضرورت بر اين اساس است كه امروزه تبليغات »وِب« در عرصه تبليغ قدرت نمايى كرده و بايد براى نسلهاى بعد شبكههاى متعدد غدير راه اندازى شود، تا بتواند در مقابل مخالفين غدير و خطر انحراف آنان ايستادگى نمايد، و حقايق غدير را در سطح جهانى به گوش همه برساند. فعاليتهاى غديرستان در فضاى مجازى تاكنون به 5 صورت زير راه اندازى شده است:
1
وب سايت غديرستان
تأسيس پايگاه تخصصى غديرستان و بار گذارى محتواى متقن و عميق در آن و ايجاد امكانات كاربرى مناسب با مخاطبان غدير، مسيرى است كه تاكنون طى شده و همچنان ادامه خواهد داشت، و روز به روز بر اساس نيازهاى مخاطبين محتواى سايت قوىتر و فراگيرتر مىشود.
با توجه به وظيفه سنگين تبليغ غدير و نياز به ورود در عرصه جهانى و فضاى سايبرى، كارشناسان و متخصصين مركز تخصصى غديرستان با تلاش مستمر در سال 1388 ش سايت فارسى و در سال 1390 ش سايت انگليسى غديرستان را با 4 درگاه زير راه اندازى كردند.
ذرح/رچسژحژخحچخخ/سسس..:زسسخ
ژخ/رچسژحژخحچخخ/سسس..:زسسخ
سحر/رچسژحژخحچخخ/سسس..:زسسخ
خژر/رچسژحژخحچخخ/سسس..:زسسخ
وب سايت غديرستان سهم به سزايى در اطلاع رسانى و ارتباط با مخاطبين در شهرهاى مختلف و ارگانها و مراكز را دارد، و با تجارب مختلف در حال تكميل و ارائه خدمات به روز است. محتواهاى موجود توسط كارشناسان و محققين دسته بندى شده و به همراه نرم افزارهاى كتابها و صوتها و كليپها و فيلمهاى غدير بر روى سايت قرار داده شده است.
اين رسانه بر خط، درگاهى براى رجوع كاربران جهت اطلاع از فعاليتهايى است كه تاكنون در زمينه غدير در مؤسسه غديرستان انجام شده است. همچنين با اعلام مسابقات ماهيانه و دانلود نرم افزارها و استفاده از اپليكيشن غديرستان بر روى گوشىهاى موبايل و ديگر امكانات، وب سايت مناسبى براى همه علاقمندان به غدير است.
در سال 1395 ش اين وب سايت در جشنواره علوى كه در سطح كشورى برگزار شد، جزء رسانههاى بر خط اول بود و نشان جشنواره را به خود اختصاص داد. درگاهها و قابليتهاى سايت غديرستان به شرح زير است:
الف . درگاههاى سايت غديرستان عبارتند از:
غديرستان نيوز، كتابخانه ديجيتالى، ماهنامه، نگارخانه، مقالات، غدير در سيره معصومينعليهم السلام، پيامكها، اشعار، پرسش و پاسخ.
ب . قابليتهاى سايت غديرستان عبارتند ازعليهم السلام
جستجو در كل محتوا، مشاهده كليه دروس، ارسال پرسش و پاسخ، اشتراك گذارى محتوا.
2
كانال تلگرام غديرستان
در سال 1395 ش كانال غديرستان در تلگرام با موضوعات متنوع در هر روز آغاز به كار كرد، و در سال 1396 ش براى اولين بار كانال مستقلى به نام »خبر غدير« پا در عرصه فضاى مجازى گذاشت و اخبار غدير را به صورت روزانه انعكاس داد.
با راه اندازى اين دو كانال، بسيارى از مخاطبين از طريق تلگرام با غديرستان ارتباط بيشترى پيدا كردند. اين كانال در طول سال و به خصوص در مدت چهل روز تا غدير با ارائه روزانه كتابهاى برتر و جديد غدير و كتابهاى منتشر شده توسط غديرستان، و همچنين كتابهاى توليد شده به صورت ديجيتال و معرفى كتابهاى مسابقه ويژه غدير گامى به سزا در جهت تبليغ غدير برداشت.
از محتواهاى ديگرى كه روى تلگرام غديرستان گذاشته شد كليپهاى چند دقيقهاى بود، كه در آن واقعه غدير، خطبه غدير، و شبهات وارده به غدير پاسخ داده شده بود. ارائه منبرهاى كوتاه ويژه مُبلّغين و صوتها و بنرها در ابعاد مختلف از جمله محتواهاى تلگرام غديرستان بود.
3
كانال ويدوئوها در آپارات
همكارى غديرستان با كانالهاى ديگر براى تبليغ غدير از نيمه دوم سال 1395 ش آغاز شد، و 70% از فيلمهاى آموزشى و كليپهاى كوتاه سايت غديرستان كه تعداد آنها حدود 400 قطعه است، روى آپارات بارگذارى شد.
4
درگاه اينترنتى عرضه محصولات
يكى از اقدامات غديرستان براى عرضه آسان محصولات خود، راه اندازى سامانه فروشگاه محصولات فرهنگى است، كه در سال 1396 ش ثبت شده و در حال به روز رسانى محصولات است.
5
مدرسه مجازى تخصصى غديرستان
كلاسهايى كه به صورت حضورى در غديرستان برگزار مىشود، در سايت قرار داده مىشود، و پس از مهلتى معين به صورت مجازى بر اساس آنها آزمون برگزار مىگردد. به قبول شدگان آزمون غير حضورى، پس از مصاحبه حضورى گواهينامه پايان دوره مجازى اعطا مىشود.
6
سايت مكيال المكارم
اين سايت توسط فرزند مؤلف كتاب شريف »مكيال المكارم« مرحوم حجة الاسلام حاج محمد فقيه احمد آبادى، براى احياى دعا براى فرج آخرين وارث غدير تأسيس گرديد. ادامه فعاليت اين سايت را مؤسسه غديرستان بر عهده گرفت تا تبليغ غدير را از نگاه انتظار دوازدهمين امام غدير ادامه دهد.
بخش نهم
نمايشگاه محصولات فرهنگى غديرستان
در معرض بازديد قرار دادن محصولات فرهنگى غديرستان به 2 صورت نمايشى و فروش در نظر گرفته شده است. فروش آن در نمايشگاه محصولات غدير است و عرضه نمايشى آن در موزه غدير خواهد بود، كه ذيلاً در 2 قسمت به تفصيل آن مىپردازيم:
1
نمايشگاه محصولات فرهنگى غدير
غديرستان نمايشگاه سيارى براى فروش انواع محصولات فرهنگى غدير تدارك ديده است. چينش اين نمايشگاه بر اساس مخاطبان مختلف و نيازهاى متفاوت آنان به تأمين محصولات فرهنگى گوناگون غدير بر اساس ذوقها و حوصلههاست.
با انتقال محصولات فرهنگى غدير به خانهها و ادارات و مدارس و اماكن عمومى و خصوصى، در واقع غدير را وارد انواع محيطها مىكنيم، و چهره زيباى غدير را در قالبهاى هنرى با تبليغ صامت به نمايش مىگذاريم.
هر ساله نمايشگاه غدير و محصولات آن در محل غديرستان برگزار مىگردد. براى تهيه محصولات جديد غدير و قبول سفارش در محل و تحويل محصولات سفارش داده شده به صورت غير انتفاعى، از چند ماه برنامه ريزى مىشود. اجراى اين نمايشگاه بركات زيادى داشته، زيرا مردم براى تهيه محصولات غدير به خصوص براى مدارس و نيز تهيه هدايا براى برگزارى مسابقه كتابخوانى سر در گم بودند و با اين اقدام مركزى براى خريد غديرى خود پيدا كردند.
نمايشگاه غديرستان، با تلاش خادمين غدير توانسته گوشهاى از نيازهاى غديرى مردم را به صورت سى دىهاى علمى و مداحى، پرچمهايى با نوشتههاى غديرى، كتابهاى غدير، كتاب كودك غدير، پازلها، تابلوهاى بزرگ و كوچك حامل پيام غدير، برچسبها با پيام غدير، دفترچههايى حامل پيام غدير بر جلد آنها، و سرگرمىهايى با موضوع غدير، براى سنين مختلف كودك و نوجوان و جوان و بزرگسال تأمين نمايد.
جا دارد هنرمندان بتوانند با توليد محصولات فرهنگى زيبا و تابلوهاى فرش، قلمزنى و غيره در زمينه غدير، در انتقال اين اعتقاد مهم شيعه نقش داشته باشند، و با ابزار هنر غدير را وارد منازل شيعه يا حتى غير شيعه نمايند، و آثارى با نقش پيامهاى غدير و شعار »مَن كُنتُ مَولاهُ فَهذا عَلىٌّ مَولاهُ« و ديگر جملات كليدى، اين عقيده بر حق و اين سند حقانيت را در خانهها تابلو كنند.
2
موزه غدير
يكى از دغدغههاى غديرستان تأسيس موزه اختصاصى غدير است، كه در بردارنده يادگارىها و آثار ماندگار و نمونههاى ارزشمند از اشياء و نوشتجات و تابلوها و هر چيز ديگرى باشد كه مستقيماً با غدير ارتباط دارد. درباره تشكيل موزه غدير 3 نكته قابل توجه است:
الف . فايده موزه غدير
موزه غدير نمايشگاه بصرى غدير است كه سريعترين قدرت انتقال را براى معارف غدير دارد. پدران و مادرانى كه فرزندانشان را به چنين موزهاى مىبرند و هر يك از آثار غديرى را براى آنان شرح مىدهند، چه آسان وظيفه »فَليُبَلِّغِ ... الوالِدُ الوَلَدَ« را عملى مىكنند! همه غايبان از غدير با حضور در موزهاى كه آثار حاضران در غدير در آن خودنمايى مىكند، خود را در همه گذشته غدير حاضر مىبينند، و چهارده قرن غدير را در يك بازديد از موزه غدير طى مىكنند. بر اين اساس 5 نتيجه براى موزه غدير مىتوان ذكر كرد:
1 . نمايهاى از تاريخچه غدير خواهد بود.
2 . شواهد زنده غدير را در معرض ديد غدير دوستان مىگذارد.
3 . موقعيت مناسبى براى تحليل مسير طى شده تبليغ غدير خواهد بود.
4 . وظيفه تبليغ غدير را در يكى از آسانترين شيوههاى آن عملى مىنمايد.
5 . براى بازديدكنندگان از غير شيعه، مظهر عظمت غدير خواهد بود.
ب . انواع موزههاى غدير
تاكنون اشياء موزهاى بسيارى درباره غدير، در موزههاى گوناگون كشورهاى مختلف جهان وجود داشته، و در اين حد جاى شكرش باقى است كه چنين ميراث غديرى حفظ شده است. اگر همه آنچه مربوط به غدير است در يك مجموعه به نمايش درآيد، نتايج گستردهترى را به دنبال خواهد داشت.
در اين صورت آنچه در موزههاى ديگر يا نزد اشخاص از ميراث غدير وجود دارد به اين موزه تخصصى غدير انتقال مىيابد، و در صورت عدم امكان تصوير يا نمونه ساخته شده بر اساس آن در موزه خاص قرار داده مىشود.
ج . توليد براى موزه غدير
گذشته از آثار قديمى برجا مانده درباره غدير كه بايد در يك موزه اختصاصى نگهدارى شود، بايد امروز توليد آثار هنرى درباره مفاهيم بلند غدير و محتواى ناب آن را آغاز كنيم، و در واقع معارف غدير را در قالبهاى هنرى به نسلهاى آينده منتقل نماييم.
بر اين اساس، تدارك موزهاى شامل انواع آثار خطاطى، و شيوههاى مختلف نقاشى از قلمزنى و مينياتور، و انواع تابلوهاى فرش و مدلهاى مختلف تنديس ضرورى مىنمايد. كه در اين راه غديرستان در 4 جهت خود را موظف مىداند:
1 . راهنمايى هنرمندان از جهت محتوايى آثار.
2 . سعى در احياى محتواهاى مختلف و متفاوت غدير.
3 . پرهيز از تكرار و مشابه سازى آثار غديرى.
4 . ترغيب مردم به اهدا آثار به موزه غدير.
بخش دهم
كتابخانه غديرستان
آماده سازى و در دسترس قرار دادن كتاب براى تحقيق يا مطالعه درباره غدير، از وظايفى است كه غديرستان خود را مكلف به انجام آن مىداند. براى تحقق اين نياز غديريان 3 اقدام از سوى غديرستان انجام گرفته است:
1
كتابخانه تخصصى غدير
تشكيل مخزن كتابى كه پاسخگوى نيازهاى علمى دانش پژوهان غدير باشد، از اهداف اصلى غديرستان بوده و از اولين گامهاى آن تشكيل چنين كتابخانهاى بوده كه شامل 2 قسم كتاب است:
الف . كتابهاى مستقل تأليف شده درباره غدير، شامل كتب چاپى و خطى به زبانهاى مختلف و با گرايشهاى متفاوت تأليفى و موضوعات عام و خاص غدير، از مؤلفين مختلف.
ب . كتابهاى مناسب براى تحقيق درباره غدير، شامل كتابهاى مرجع و منابع حديثى و تاريخى گذشته تا تأليفات تحقيقى و تحليلى روز، كه راهگشاى پژوهشگران غدير در امروز و آينده است.
اين كتابخانه تشكيل شده و دائما در حال تكميل است، و مورد استفاده بسيارى از غدير پژوهان قرار گرفته است.
2
كتابخانه تخصصى سيار غدير
براى آماده سازى زمينه مطالعههاى غديرى در همه شهرها - بلكه همه كشورها - وجود كتابخانهاى با موضوع غدير ضرورى است. در اين زمينه غديرستان اقدام به جمع آورى كتابهاى مرجع و كتابهاى مربوط به غدير نموده، و مجموع آنها را تحت يك نرم افزار جهت جستجو و دسترسى آسان قرار داده است.
با همين نرم افزار به صورت شبكه و ارتباط با كتابخانههاى ديگر امكان دسترسى و كپى بردارى و اطلاع از كتابهاى موجود در سراسر كشور امكان پذير است.
3
كتابخانه ديجيتالى غدير
در كنار كتابهاى چاپى، جمع آورى كتابهاى ديجيتالى غدير از وظايفى است كه غديرستان بر خود لازم مىداند. ضرورت اين كتابخانه از آنجاست كه امروزه اكثر تحقيقات علمى با جستجو در نرم افزارها انجام مىشود، اضافه بر آنكه حمل و نقل كتابهاى چاپى مشكل بوده و هزاران كتاب را به صورت نرم افزارى به راحتى مىتوان همراه برد. در اين باره 2 گام مهم در غديرستان برداشته شده است:
الف . دو نوع كتاب نرم افزارى
غديرستان در اولين فرصت اقدام به تأسيس اين كتابخانه نرمافزارى نموده كه شامل 2 گروه كتاب است:
1 . كتابهاى مربوط به غدير كه فقط به صورت ديجيتالى منتشر شده و به چاپ نرسيده است.
2 . كتابهايى پس از چاپ، به صورت نرم افزارى نيز منتشر شده است.
ب . دو شيوه توليد كتاب ديجيتالى
غديرستان در توليد كتابهاى نرم افزارى گامى 2 جانبه برداشته كه هر دو قابليت مطالعه و دانلود دارد:
1 . در سايت غديرستان، كتابخانه تخصصى ديجيتالى غدير ايجاد شده، كه دائماً در حال تكميل بوده و كتابهاى جديدى به آن افزوده مىشود.
2 . توليد كتابهاى ديجيتالى به صورت نرم افزارهاى تلفن همراه در فرمتهاى مختلف، و عرضه مجموعهاى از اين نرم افزارها در كتابخانه ديجيتالى غدير بر روى وب سايت غديرستان.
بخش يازدهم
تئاتر غديرستان
از اهدافى كه غديرستان نمىتواند نسبت به آن غافل بماند، نمايش زنده واقعه غدير مانند تعزيه عاشوراست. اين شيوه تبليغ غدير، با جلوه زنده وقايع هم زود فهمتر است و هم آنها را در ذهن مخاطب حك مىكند و فراموش نمىشود. درباره تبليغ نمايشى غدير 3 روش تئاتر و پرده خوانى و بازسازى صحنه غدير در نظر غديرستان است و گامهايى نيز درباره آنها برداشته است.
1
برگزارى تئاتر درباره غدير
از شيوههاى تأثير گذار اجتماعى كه غديرستان براى تبليغ غدير پيشنهاد مىكند، برگزارى تئاتر و نمايشنامه درباره آن است، كه مىتواند در جشنهاى غدير توجه مخاطب را به خود جلب كند. تئاتر غدير بايد به گونهاى طراحى شود كه قابليت اجرا در اماكن عمومى و مجالس خصوصى و مدارس را داشته باشد، و يا براى هر يك از اين موقعيتها نمايش جداگانهاى برنامه ريزى شود.
قبل از اجراى تئاتر، بايد به فكر تدوين نمايشنامههاى متنوع درباره غدير بود، تا با نشر آن براى اجراى تئاتر غدير در همه جا پرونده كتبى آن آماده باشد. بايد توجه داشت كه نمايشنامه غدير نبايد فقط تكرار صحنه اصلى آن باشد، بلكه بايد ترسيم كننده ابعاد مختلف ماجرا باشد، تا به وسيله آن گامهاى مؤثر فكرى در راه تبليغ غدير برداشته شود.
2
پرده خوانى واقعه غدير
يكى از شيوههاى كم هزينه و مؤثر در تبليغ غدير پرده خوانى داستان آن است، كه غديرستان در اين جهت گامهايى برداشته است. از سال 1389 ش پردههاى تصويرى به صورت بنر و پوستر با جلسات توجيهى به مُبلّغين غدير ارائه گرديد، و مُبلّغين در مكانهاى تبليغى خود بسته به نياز مخاطبين در سطوح مختلف از اين روش براى ابلاغ پيام غدير استفاده كردند. اين برنامه تاكنون كه سال 1396 ش است ادامه دارد، و تأثير سريع آن در مخاطبين مشهود است. در اين باره 3 نكته قابل توجه است:
الف . محتواى پردههاى نمايشى غدير
در پردههايى كه براى غدير طراحى شده، سعى بر تسهيل بيان آن توسط پرده خوان و آسانى فهم محتواى آن براى مخاطب بوده است. در راستاى اين هدف 3 جهت براى آن در نظر گرفته شده است:
الف . تصاوير گويايى از هر قسمت واقعه غدير آماده شده، كه با يك تصوير بتوان زواياى مختلف يك ماجرا را نشان داد و كيفيت وقوع آن را به خوبى توضيح داد.
ب . در كنار هر تصوير مختصر توضيحى درباره آن به صورت مكتوب آمده، تا يادآورى براى مُبلّغ باشد.
ج . مسير حركت از مدينه تا مكه و از مكه تا غدير و از غدير تا مدينه، به عنوان نقشه غدير ترسيم شده، تا پرده خوان هنگام بيان هر واقعه موقعيت جغرافيايى دقيق آن را هم نشان دهد.
ب . تصاوير پردههاى نمايشى غدير
تصاويرى كه تاكنون براى پرده خوانى غدير آماده شده 7 قطعه است كه نشانگر 6 مقطع از ماجرا به ضميمه يك نقشه است:
1 . مكه و خروج به سمت غدير.
2 . نزول آيه تبليغ در راه غدير.
3 . ورود به غدير خم در 18 ذى حجه.
4 . سخنرانى پيامبرصلى الله عليه وآله بعد از نماز.
قدس سرهم . بيعت در غدير.
صلى الله عليه وآله وسلم . سنگ آسمانى بر سر دشمن غدير.
عليه السلام . نقشه مسير از مكه تا غدير و از غدير تا مدينه.
ج . توليد برنامه پرده خوانى غدير
يك برنامه اجرايى از پرده خوانى غدير در سال 1396 ش توسط حجة الاسلام عبدالرسول كريمى در 31 دقيقه برگزار شد، كه آغازى بر اين گرايش تبليغى غدير حساب شده و در شكلهاى مختلف ادامه خواهد يافت.
3
باز سازى واقعه غدير
از ايدههاى غديرستان براى تبليغ غدير، بازسازى منظره غدير به صورت زنده و با حضور مردم است. در اين باره دانستن 3 مطلب لازم است:
الف . نتايج باز سازى غدير
وقتى صحنه غدير از تصوير و فيلم و نمايش به صورت زنده مىرسد آثار مضاعفى در مخاطب ايجاد مىكند؛ و نتايج خاصى در بُعد ابلاغ غدير مىتوان از آن گرفت. اين ثمرات تبليغى در 5 جهت زير خلاصه مىشود:
1 . مردمى كه در صحنه باز سازى شده غدير حضور مىيابند خود را شركت كنندگان واقعى در ماجراى غدير احساس مىكنند. گويا هم اكنون پيامبرصلى الله عليه وآله سخنرانى مىكند و مردم مىشنوند.
رضى الله عنه . مردم احساس مىكنند آنچه خوانده يا شنيدهاند با چشم خود مىبينند.
عليها السلام . تأثيرى فراتر از نمايش و فيلم دارد، زيرا مردم تماشاچى نيستند بلكه خود را داخل ماجرا و از اعضاى نمايش مىبينند.
رحمهم الله . هنرمندان تئاتر وارد اين نوع تبليغ مىشوند، و دروازه جديدى از تبليغ به سوى غدير گشوده مىشود.
قدس سرهم . افرادى كه درگير آماده سازى مراسم باز سازى غدير مىشوند، به همين صورت با غدير ارتباط پيدا مىكنند، و لااقل تبليغى براى آنان مىشود.
ب . تاريخچه باز سازى غدير
برنامه باز سازى واقعه غدير خم از سال 1389 ش در ايران آغاز شده، و قبل از ايران در برخى كشورها حتى كشورهاى اروپايى توسط شيعيان ساكن آنجا انجام شده است.
اين روند تا سال 1396 ش ادامه داشته، و در اين سال در بيش از 170 شهر ايران و مواردى در كشورهاى اسلامى به خصوص عراق )نجف( و هند و پاكستان و سوريه )دمشق( و لبنان، و مواردى در كشورهاى اروپايى برگزار شده و ميليونها نفر در آن شركت كردهاند.
ج . محتواى باز سازى غدير
آنچه در باز سازى واقعه غدير به نمايش گذاشته مىشود، معمولاً اگر يك صحنه از غدير باز سازى شود فقط منبر و حضور پيامبر و اميرالمؤمنينعليهما السلام بر فراز آن ترسيم مىشود. اگر دو صحنه باشد منظره كعبه و حجاجى كه در طوافند نيز نشان داده مىشود. در بعضى موارد مشاركت مردمى صورت مىگيرد و تماشاچيان به عنوان سياهى لشكر با اجرا كنندگان همراه مىشوند و پس از طواف كعبه مسيرى را به سوى غدير طى مىكنند تا مقابل منبر غدير مىرسند. استفاده از شتران و اسبان و كجاوههاى روى شتران به تداعى بيشتر واقعه كمك مىكند.
در اكثر بازسازىها قرائت كامل خطبه يا قسمتى از آن در كنار منبر يا توسط كسى بر فراز منبر است و يا توسط شخص ديگرى صورت مىگيرد و يا به صورت صوت ضبط شده پخش مىشود.
اما جا دارد با ترويج اين بُعد تبليغى غدير، از نظر محتوايى آن نيز دقت و مطالعه لازم صورت بگيرد، در 4 مورد زير به اين جهت اشاره داريم:
1 . محتواى باز سازى بر اساس روايات صحيح و با جزئيات بيشتر باشد، و مواظب افزوده نشدن صحنهها بر اساس تخيل يا تحريف باشيم.
2 . كتاب »واقعه قرآنى غدير« تأليف استاد حجة الاسلام و المسلمين محمد باقر انصارى كاملترين و مستندترين كتابى است كه مىتوان طبق آن صحنههاى متعدد غدير را با ذكر منابع به تصوير كشيد.
3 . با استفاده از امكانات بيشتر، هر قدر بتوانند منظره را نزديكتر به واقعيت جلوه دهند.
4 . تعداد صحنههاى نمايشى به حسب مقدار جا و امكانات مىتواند تا 20 صحنه تنظيم شود:
1 . حركت حجاج از مدينه به سوى مكه.
2 . كعبه و مراسم حج.
3 . حركت قافلهها به سوى غدير.
4 . رسيدن به غدير و توقف كاروان.
5 . منظره بركه و درختان غدير خم و منبرى از سنگ.
6 . صعود دو نفر بر فراز منبر و قرائت خطبه.
7 . بيعت لسانى و اقرار زبانى در خطبه به عنوان منظره خاصى، به خصوص با تكرار اقرارنامه با خطيب توسط مخاطبان.
8 . منظره دو خيمه بيعت و كيفيت خاص و الفاظ بيعت و كلماتى كه توطئه گران بر زبان آوردند.
9 . منظره خاص بيعت زنان با تشت آب.
10 . منظره شعر خوانى حَسّان و اجازه او از پيامبرصلى الله عليه وآله.
قدس سرهقدس سره . ظهور جبرئيل و مطالبى كه اظهار نمود.
رضى الله عنهقدس سره . سؤالاتى كه مردم درباره غدير پرسيدند.
عليها السلامقدس سره . سنگ آسمانى بر سر حارث فهرى به عنوان دشمن غدير.
رحمهم اللهقدس سره . درخواستهاى گوناگون و توطئه برانگيز منافقين در غدير.
قدس سرهمقدس سره . حركت كاروان به سوى مدينه و محل جدايى قافلههاى مدينه و نجد و مصر و شام و عراق.
صلى الله عليه وآله وسلمقدس سره . خنثى شدن توطئه قتل پيامبرصلى الله عليه وآله در كوه هرشى.
عليه السلامقدس سره . رسيدن به مدينه و اعلام عيد بودن غدير.
عليهما السلامقدس سره . سؤالات غايبين از غدير از پيامبرصلى الله عليه وآله.
صلى الله عليه وآلهقدس سره . معجزات در پاسخ منافقين دشمن غدير.
0رضى الله عنه . منظرهاى از نوشتن دو صحيفه ملعونه بر ضد غدير.
بخش دوازدهم
كاروانهاى شادى غديرستان
غديرستان معتقد است همان گونه كه در ايام عزاى عاشورا دستههاى عزادارى در خيابانها به حركت در مىآيند، و با اين برنامه شور و حال عجيبى در بين عموم مردم ايجاد مىشود، جا دارد در عيد غدير هم بر اساس روايات شادى مردم علنى باشد و تنها بر خوشحالى قلبى اكتفا نكنند و بر اظهار سرور تأكيد داشته باشند. شايد بهترين مظهر اين سرور آن است كه نمادهاى آن در اجتماع ديده شود، و پيداست كه هر چه مراسم آن دستجمعى و گروهى باشد خوشحالىها بيشتر مىشود و بيشتر به چشم مىآيد.
از آنجا كه حركت كاروانهاى شادى در غدير يك اقدام جديد است، جا دارد درباره آن به 3 نكته اساسى توجه داشته باشيم:
1
دستور عام اجتماع مردم در غدير
درباره اجتماع مردم به مناسبت غدير تأكيداتى از سوى معصومينعليهم السلام به ما رسيده كه خلاصه آن ظاهر شدن مظاهر خوشحالى در اجتماع در روز غدير است. به 10 مورد از اين روايات اشاره مىكنيم:
1 . پيامبرصلى الله عليه وآله غدير را افضل اعياد اعلام مىكند و خبر مىدهد كه انبياعليهم السلام آن را جشن مىگرفتند.××× 1 عوالم العلوم: ج 3/15 ص 211 208 . ×××
2 . اميرالمؤمنينعليه السلام از آن به عنوان عيد عظيم ياد مىكند.××× 1 عوالم العلوم: ج 3/15 ص 209 208 . ×××
3 . امام صادقعليه السلام آن را عيد اللَّه اكبر مىنامد و افضليت آن را از فطر و قربان بيان مىفرمايد و خبر مىدهد كه اين روز روز عيد و شادى و سرور است و آنان را به عروس تشبيه مىنمايد!××× 2 عوالم العلوم: ج 3/15 ص 212 - 210 . ×××
4 . اميرالمؤمنينعليه السلام مىفرمايدعليهم السلام در اين روز، روى خوش با يكديگر داشته باشيد، و در ملاقاتهايتان اظهار سرور و شادى نماييد.××× 3 عوالم العلوم: ج 3/15 ص 209 . ×××
5 . امام رضاعليه السلام فرمودعليهم السلام اين روز، روزِ تبسم بر روى مؤمنين است.××× 4 عوالم العلوم: ج 3/15 ص 223 . ×××
6 . امام صادق و امام رضاعليهما السلام دستور تبريك گفتن به يكديگر در اين روز را سفارش كردند، همان گونه كه پيامبرصلى الله عليه وآله از مردم خواستند به آن حضرت تبريك بگويند.××× 5 عوالم العلوم : ج 3/15 ص 223 215 . الغدير : ج 1 ص 274 271. ×××
7 . اميرالمؤمنينعليه السلام در اجتماع عظيم نماز جمعه جشن عمومى غدير را برگزار كردند، و امام رضاعليه السلام در جمع اصحابشان جشن گرفتند.××× 6 عوالم العلوم: ج 3/15 ص 221 209 . ×××
8 . سفارش به زينت كردن و لباس نو پوشيدن در غدير، كه جا دارد در اجتماع ديده شود.××× 7 عوالم العلوم: ج 3/15 ص 224 221 . ×××
9 . ديدار مؤمنين كه امام رضاعليه السلام به آن سفارش كردند در اجتماع مردم بهترين مصداق را پيدا مىكنند كه همه مؤمنين يكديگر را به مناسبت غدير زيارت مىكنند.××× 8 عوالم العلوم: ج 3/15 ص 224 . ×××
10 . اجراى عقد اخوت و برادرى در غدير كه در جمع مردم بيشتر و مفصلتر قابل اجراست.××× 9 مستدرك الوسائل: ج 1 ص 456 باب 3. ×××
2
دستور خاص اجتماع مردم در غدير
در كنار اوامر عمومى غدير كه مفهوم آن جمع شدن مردم كنار يكديگر در اين عيد بزرگ است، صريحتر از همه اينها كلام اميرالمؤمنينعليه السلام درباره اجتماع مردم در غدير است كه فرمود: »در اين روز كنار يكديگر جمع شويد تا خداوند امور شما را جمع و درست نمايد«.××× 1 عوالم العلوم: ج 3/15 ص 209 . ×××
اگر در كنار اين دستور، حركت همه ملائكه در غدير از همه آسمانها و اجتماعشان در بيت المعمور را اضافه كنيم××× 2 عوالم العلوم: ج 3/15 ص 222 221. بحار الانوار : ج 37 ص 163. ×××، معلوم خواهد شد كه مسئله كاروانهاى شادى در غدير مورد توجه خاص است و فقط به عنوان بزرگداشت شعائر غدير نيست.
3
بهينه سازى كاروانهاى شادى غدير
غديرستان پيشنهاد مىكند محتواى پياده روى كاروان شادى را در 3 مرحله تعريف نماييم:
مرحله 1 : دست نوشتههاى پيش از غدير
از محل حركت هر ده نفر يك پلاكارد در دست داشته و جملاتى به صورت دست نويس )نه چاپى( روى برگههاى 3ا نوشته و با كاغذهاى رنگى متفاوت روى پلاكاردها منگنه شود، كه در حال حركت جلوه شعارى داشته باشد. اثر روانى دست نويس بودن نوشتهها اين است كه افرادى كه در راهپيمايى شركت مىكنند با ذهنيتهاى مختلف خود را به منبر غدير مىرسانند و اين عقيده را با پلاكاردهاى رنگى به نمايش مىگذارند. شعارهاى روى پلاكاردها كه برگرفته از مضامين خطبه غدير است مىتواند مانند 7 نمونه زير باشد:
1 . به امر پيامبرصلى الله عليه وآله به وادى غدير مىرويم.
رضى الله عنه . مگر در غدير چه خبر است كه بايد رحمهم الله روز در راه باشيم؟
عليها السلام . اگرچه از سفر حج خستهايم، اما بايد به امر پيامبرصلى الله عليه وآله تا غدير برويم.
رحمهم الله . پيامبرصلى الله عليه وآله در اين سال آخر عمرش در غدير چه خواهد گفت؟
قدس سرهم . پاى منبر غدير مىرويم تا سخن مهم پيامبرصلى الله عليه وآله را بشنويم.
صلى الله عليه وآله وسلم . چرا بايد در غدير - نه در مكه - فرمان خدا را بشنويم؟
عليه السلام . مشتاق فهميدن علت اين حركت و اجتماع 0رضى الله عنهقدس سره هزار نفرى هستيم.
مرحله رضى الله عنه عليهم السلام دست نوشتههاى پس از غدير
در محل مناسبى در انتهاى مسيرِ راهپيمايى، قسمتى از خطبه غدير - به خصوص متن بيعت مردم با اميرالمؤمنينعليه السلام - خوانده شود. آنگاه پلاكاردهاى قبلى پايين آورده و جمع گردد، و اين بار پلاكاردهاى جديدى بالا برده شود كه كاغذهاى رنگى قبل تبديل به رنگ روشن شده و بالا آيد. يعنى پس از شنيدن خطبه غدير، همه يكرنگ شده و عقيدهاى واحد دارند. مناسب است روى پلاكاردها مانند اين 12 جمله جديد براى شركت كنندگان در راهپيمايى نمايان شود:
1 . آنچه شما يا رسول اللَّه فرموديد شنيديم.
2 . آنچه شما يا رسول اللَّه فرموديد اطاعت مىكنيم.
3 . به آنچه شما يا رسول اللَّه فرموديد سر تسليم فرود مىآوريم.
4 . به آنچه شما يا رسول اللَّه فرموديد راضى هستيم.
5 . چَشم يا رسول اللَّه! ما از على بن ابىطالب به عنوان اميرالمؤمنين اطاعت خواهيم كرد.
6 . چَشم يا رسول اللَّه! ما از على بن ابىطالب روگردانى نخواهيم كرد.
7 . يا رسول اللَّه! آنچه شما درباره علىعليه السلام فرموديد با سلام با لقب اميرالمؤمنين انجام مىدهيم.
عليهما السلام . يا رسول اللَّه! آنچه شما درباره علىعليه السلام و يارى او فرموديد عمل خواهيم كرد.
صلى الله عليه وآله . يا رسول اللَّه! ما با على بن ابىطالبعليه السلام بيعت مىكنيم.
0قدس سره . يا رسول اللَّه! ما بيعتمان با علىعليه السلام را نمىشكنيم.
قدس سرهقدس سره . نه تنها با علىعليه السلام، كه با قدس سرهقدس سره جانشين ايشان نيز بيعت مىكنيم.
رضى الله عنهقدس سره . يا رسول اللَّه! ما با حضرت مهدىعليه السلام آخرين وصى شما، امروز به نام غدير بيعت مى كنيم.
مرحله عليها السلام عليهم السلام قطعنامه راهپيمايى
قبل از متفرق شدن مردم به تعداد افراد شركت كننده برگههايى با شمارههاى رندوم و مهر دستى جهت اعتبار به آنها تحويل داده مىشود، كه همان جملات مرحله دوم روى برگه تايپ شده باشد. عنوان اين برگهها »منشور غديريان« يا »قطعنامه راهپيمايى غدير« است.
با سفارش به حفظ برگهها، در انتهاى آن نوشته مىشود: »هركس اين برگه را سال آينده روز غدير تحويل دهد به او به قيد قرعه جايزه اهدا خواهد شد«. نگه داشتن اين برگه باعث مىشود عهد و پيمان غدير را در طول سال فراموش نكنند و آن را در همه شئون زندگى پياده نمايند.
بخش سيزدهم
اردوهاى علمى زيارتى غديرستان
براى ارتباط بيشتر با مراكز علمى و نخبگان غدير و تنوع در فضاى آموزشى، غديرستان برنامه اردوى مسافرتى را در 2 فاز تدارك ديده است:
1
سفر دانش پژوهان غديرستان
پس از برگزارى برخى دورههاى آموزشى و اعطاى گواهينامه به واجدين امتياز لازم، سفرهاى علمى زيارتى به قم و برخى مراكز علمى صورت مىگيرد، و ديدارهايى با علما و بزرگانى كه تخصصى درباره غدير دارند انجام مىشود.
2
سفر اعضاى ادارى غديرستان
هر ساله اعضاى غديرستان به همراه خانوادههاى محترمشان براى عرض توسل و زيارت سفرى به قم دارند. در اين سفر پس از زيارت حضرت معصومهعليها السلام و نماز در مسجد مقدس جمكران، براى ارائه گزارش برنامه غدير همان سال خدمت مراجع معظم تقليد مىرسند.
بخش چهاردهم
اعزام مُبلّغين غديرستان
غديرستان سعى در تأمين محتوايى مُبلّغين داشته است. از يك سو در دورههاى آموزشى كه برگزار كرده مُبلّغين را براى تبليغ غدير در موقعيتها و مناسبتهاى مختلف پرورش داده، و از سوى ديگر مبلغينى را كه در جاهاى خاصى مشغول تبليغ بودهاند با كمكهاى علمى در تبليغشان يارى نموده است.
در دهه غدير، در ايام محرم و صفر، در ايام فاطميه، در ايام نيمه شعبان، در ماه مبارك رمضان، در استانها و شهرهاى مختلف كشور اين برنامه عملى شده و همچنان ادامه دارد.
بخش پانزدهم
مهدهاى كودك غديرستان
از جمله فعاليتهايى كه از سال 1388 ش در غديرستان صورت گرفته و در سالهاى بعد نيز در كنار جلسات دهه فرخنده غدير و همايشهاى استقبال از غدير و جلسات عمومى ادامه داشته، ايجاد فضايى براى گذراندن اوقات شاد و آموزنده در رابطه با غدير براى كودكان بوده است.
آماده نمودن چنين محيطى تحت عنوان »مهد كودك غدير« براى فرزندان غديريان و تحويل گرفتن كودكان و ارائه خدمت به آنان، در لحظاتى كه والدين مشغول بهره بردن از سخنرانىها بودهاند، از جمله وظايف غديرستان بوده است.
از جمله فعاليتهاى اين مهدها را مىتوان قصه گويى، نقاشى، آبرنگ، بازىهاى كودكانه درباره غدير نام برد. برگزارى مهدهاى كودك در كنار مراسمات مذهبى مىتواند تأثير به سزايى در روحيه كودكان و انگيزه آنان نسبت به شركت در اين مراسمها داشته باشد.