زبیر بن عوام قرشی

از ویکی غدیر
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ دسامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۳:۲۹ توسط Modir (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «== اتمام حجت پيامبر صلى الله عليه و آله بر زبير<ref>اولين ميراث مكتوب درباره غدي...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

اتمام حجت پيامبر صلى الله عليه و آله بر زبير[۱]

در ماجرايى كه اميرالمؤمنين ‏عليه السلام بر طلحه اتمام حجت فرمود، نام زبير را هم به عنوان يار او و اينكه حجت بر او هم تمام شده آوردند.

ابان از سليم نقل مى ‏كند در گفتگويى كه اميرالمؤمنين‏ عليه السلام با منافقين و دشمنان در زمان عثمان داشت، از جمله حضرت فرمود: اى طلحه، دليل بر بطلان آنچه بدان شهادت دادند، سخن پيامبر صلى الله عليه و آله است كه در روز غدير خم فرمود: «هر كس من نسبت به او از خودش صاحب اختيارترم على هم نسبت به او از خودش صاحب اختيارتر است». من چگونه می‏توانم بر آنان صاحب اختيارتر از خودشان باشم در حالى كه آنان اميران و حاكمان بر من باشند؟!

دليل بر دروغ و باطل و ناحقشان اين است كه آنان به دستور پيامبر صلى الله عليه وآله بر من به عنوان «اميرالمؤمنين» سلام كردند.

و اين مطلب بر آنان (ابوبكر و عمر) و بر تو (اى طلحه) به خصوص و بر اين كه همراه توست -  يعنى زبير -  و بر همه امت و بر اين دو نفر -  و حضرت به سعد بن ابی وقاص و عبدالرحمان بن عوف اشاره كردند -  و بر اين خليفه ظالم شما -  يعنى عثمان -  حجت است.××× 2 كتاب سليم: ح 11. ×××


2.  بيعت زبير در غدير××× 3 واقعه قرآنى غدير: ص 121 120. ×××

  پس اتمام خطبه غدير و دستور پيامبرصلى الله عليه وآله براى بيعت همگانى با اميرالمؤمنين‏عليه السلام، و بعد از بيعت مقداد و سلمان و ابوذر و حذيفه و ابن‏مسعود و عمار و بريده اسلمى، از اولين افرادى كه بايد براى بيعت حضور مى‏يافتند ابوبكر و عمر و عثمان و طلحه و زبير و معاويه و مغيره و ابوموسى اشعرى بودند كه پيامبرصلى الله عليه وآله تأكيد خاصى بر بيعت آنان داشت.


  براى توضيح بيشتر مراجعه شود به عنوان: بيعت.


3.  روايت حديث غدير××× 1 چكيده عبقات الانوار )حديث غدير( : ص 145. ×××

  يكى از صحابه كه حديث غدير را نقل كرده زبير بن عوام قرشى )م 37 ق( است. ابن‏عقده در »كتاب الولاية« و جعابى در »نخب المناقب« خود و منصور رازى در »كتاب الغدير« حديث غدير را از زبير روايت كرده‏اند.


زبير يكى از »عشره مبشّره« است كه حافظ ابن‏المغازلى آنان را در شمار راويان غدير ذكر كرده، و جزرى شافعى نيز در »اسنى المطالب« او را در شمار راويان حديث غدير ثبت نموده است.

  1. اولين ميراث مكتوب درباره غدير: ص ۲۱.