انصار

از ویکی غدیر
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ اوت ۲۰۲۱، ساعت ۱۶:۳۰ توسط Modir (بحث | مشارکت‌ها) (انصار)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

اتمام حجت اميرالمؤمنين‏ عليه السلام با انصار در غصب خلافت[۱]

در ماجراى غصب خلافت و بردن اميرالمؤمنين‏ عليه السلام براى بيعت با ابوبكر، وقتى على ‏عليه السلام را نزد ابوبكر رسانيدند عمر به صورت اهانت آميز گفت: بيعت كن و اين اباطيل را رها كن! على‏ عليه السلام فرمود: اگر انجام ندهم چه خواهيد كرد؟ گفتند: تو را با ذلت و خوارى مى‏ كشيم!

حضرت رو به آنان كرد و فرمود: اى گروه مسلمانان، و اى مهاجرين و انصار، شما را به خدا قسم مى‏ دهم كه آيا در روز غدير خم از پيامبرصلى الله عليه وآله شنيديد كه آن مطالب را مى‏فرمود، و در جنگ تبوک آن مطالب را مى ‏فرمود؟[۲]

سپس على‏ عليه السلام از آنچه پيامبرصلى الله عليه وآله علنى براى عموم مردم درباره او فرموده بود چيزى باقى نگذاشت مگر آنكه براى آنان يادآور شد. و مردم درباره همه آن ها اقرار كردند و گفتند: بلى، به خدا قسم.[۳]

اتمام حجت اميرالمؤمنين‏ عليه السلام با انصار در مورد معاويه[۴]

زبان حال صاحب غدير را در جمله ‏اى مشهور مى ‏بينيم[۵]كه «الدهر أنزلنى فأنزلنى ثم أنزلنى حتى قيل على و معاوية»: «روزگار سه مرتبه مرا پايين آورد و كار مرا به آنجا كشانيد كه گفته شود: على و معاويه».

حتى روزى كه قدرت در دست على بن ابى‏ طالب ‏عليه السلام بود مردم از آن حضرت اطاعت نمى‏ كردند و به اوامر ايشان -  لااقل آنگونه كه از سقيفه فرمان مى ‏بردند -  عمل نمى‏ كردند. اگر تعجب از معاويه است، چند برابر آن تعجب از مردمى است كه در كنار على‏ عليه السلام و در لشكر او حضرتش را خوار مى‏ كردند و قرآنِ سر نيزه را بر قرآنِ ناطق مقدم مى ‏داشتند.

سوز ديگرى از روزگار سخت غدير را از حلقوم استخوان در گلوى على‏ عليه السلام بشنويم:

تعجب از معاوية بن ابى ‏سفيان است كه در خلافت با من به نزاع برخاسته و امامت مرا انكار مى ‏كند! اى مهاجرين و انصار! آيا بر شما واجب نيست مرا يارى كنيد و آيا امر من بر شما لازم نيست؟ آيا سخن پيامبرصلى الله عليه وآله را نشنيديد كه در روز غدير درباره ولايت و صاحب اختيارى من مى‏ فرمود؟![۶]

اتمام حجت حضرت زهرا عليها السلام بر انصار با غدير[۷]

پانویس

  1. اولين ميراث مكتوب درباره غدير: ص 9. غدير از زبان مولى: ص 26.
  2. منظور از سخن حضرت در روز غدير «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلىٌّ مَوْلاه» است، و مراد از كلام آن حضرت در جنگ تبوک «اَنْتَ مِنّى بِمَنْزِلَةِ هارُونَ مِنْ مُوسى» است.
  3. كتاب سليم: حديث 4.
  4. ژرفاى غدير: ص 204. غدير از زبان مولى: ص 41.
  5. اين جمله دقيقاً به همين شكل از قول حضرت در منابع نيامده است. هر چند مضمون آن به شكل‏ هاى مختلف آمده است. البته در «حديقة الشيعة»: ج 1 ص 208، اين عبارت آورده شده است.
  6. الارشاد: ص 139. بحار الانوار: ج 32 ص 388.
  7. چهارده قرن با غدير: ص 37. اسرار غدير: ص 272.