اعلان شکست توطئه گران

  پس از آنكه خطبه غدير پايان يافت، گذشته از جلوه دادن عملى مفاهيم خطبه غدير توسط پيامبرصلى الله عليه وآله، حضرت برنامه ‏هاى ويژه‏اى در نظر داشت كه هدف آن تكميل مفاهيم مطرح شده در خطبه بود.

اين طرح در سه قسمت به اجرا در آمد و نشان داد كه براى یک سخنرانى در غدير تا كجا فكر شده و چقدر دقيق برنامه ‏ريزى شده است. يكى نشان دادن حساس ‏ترين و مهم‏ترين پيام خطبه با تكرار «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ ...»، و ديگرى پاسخ به سؤالاتى در زمينه مسائل مطرح شده در خطابه به خصوص شبهات منافقين، و سومى اعلان رسمى شكست توطئه‏ گران بود.

در كنار تكرار حديث غدير توسط منادى پيامبر صلى الله عليه وآله در فضاى غدير و برنامه پاسخگويى به سؤالات، اعلان شكست توطئه‏ گران توسط پيامبرصلى الله عليه وآله بود.

اين در حالى بود كه برنامه ‏ريزى حساب شده غدير مراحل خود را بُرنده و پيشتاز طى كرده بود، و با پايان سخنرانى همه رشته ‏هاى منافقين از هم مى‏ گسست. همانان كه در بين خود مى ‏گفتند: »اگر محمد از دنيا برود دين او را خراب مى‏ كنيم، پس از بيعت غدير گِرد هم جمع شده بودند و مى‏ گفتند: «بَطَلَ كَيْدُنا» »حيله ‏هاى ما باطل شد و نقشه ‏هاى ما بر باد رفت.

اكنون يكى از برنامه‏هاى تكميلى خطابه غدير اعلان رسمى يأس و نااميدى منافقين از سوى خدا و رسول بود. آيه سوم سوره مائده در چنين موقعيتى نازل شد و عظمت تأثيرگذارى خطبه غدير را به همه نشان داد:

Ra bracket.png الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذينَ كَفَرُوا مِنْ دينِكُمْ فَلا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ La bracket.png:

«امروز كافران از تخريب دين شما نااميد شدند. ديگر از آنان نترسيد و از من بترسيد»، و اين اعلان پشتوانه قلوب مؤمنان شد كه با ايمان بر ولايت على‏ عليه السلام از هيچ دشمنى -  چه كفار ظاهرى و چه كفار باطنى -  نهراسند[۱].

منبع

سخنرانى استثنائى غدير، ص ۸۴.

پانویس

  1. ج ۳  / ۱۵ ص ۱۶۳. بحار الانوار: ج ۳۷ ص ۱۳۴.