تحلیل محتوای سه خطبه غدیر با رویکرد لایهشناسی مضمونی
چکیده مقاله:[۱]
خطبه غدیر به مثابه یکی از مهمترین و آخرین سخنان پیامبر اکرم (صلی الله ذعلیه و آله)، پیامهای مهمی را در خود گنجانده و مطالعه آن برای آشنایی با ماهیّت دین اسلام و ارکان اصلی آن ضروری است. با این وجود، نقل تاریخی این خطبه در سه حجم متفاوت و نیز اختلاف در برخی مضامین و عبارات آنها، ضرورت تحلیل و بررسی محتوای این نصوص را مضاعف نموده است. در این پژوهش تلاش شده با بهرهگیری از روشهای تحقیق میانرشتهای و نوین، اولاً هرکدام از سه متن گزارش شده به عنوان خطبه غدیر، بهطور جداگانه تحلیل و بررسی شود، ثانیاً با مقایسه تطبیقی این سه متن، میزان مشابهتها و افتراقها و لایههای همخوان و ناهمخوان را تعیین نموده، و ثالثاً با ارائه تحلیلی کمّی و کیفی، مقدمات لازم برای نقد و بررسی محتوای این خطبه و نیز ورود به تحلیلهای گفتمانی جهت شناسایی زمان پیدایش هر کدام از سه خطبه و زمینههای تاریخی انتشار آنها را فراهم نمود.
به همین دلیل ضمن استفاده از روش «تحلیل محتوا» بهعنوان یکی از روشهای مناسب برای تجزیه و تحلیل متن، در گام اول با تکنیک «تحلیل مضمونی» هرکدام از خطبهها به مثابه متنی مستقل، بهطور دقیق و عمیق شناسایی و تجزیه شده، و در گام دوم با استفاده از تکنیک «لایهشناسی مضمونی» به مقایسه تطبیقی این متون پرداخته و لایههای همخوان و ناهمخوان را شناسایی نمودهایم.
منبع
مجله مطالعات فهم حدیث، دوره: ۴، شماره: ۲، سال ۱۳۶۷.
پانویس
- ↑ علی آهنگ؛ استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم دانشکده علوم قرآنی بجنورد. مهدی آریان فر؛استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم دانشکده علوم قرآنی بجنورد.