شرح جمله صد و دوازدهم خطابه غدیر

از دانشنامه غدیر

«وَ مَنْ شَكَّ فِي شَيْ‏ءٍ مِنْ قَوْلِي هَذَا فَقَدْ شَكَّ فِي كُلِّ مَا أُنْزِلَ عَلَيَّ وَ مَنْ شَكَّ فِي وَاحِدٍ مِنَ الْأَئِمَّةِ فَقَدْ شَكَّ فِي الْكُلِّ مِنْهُمْ وَ الشَّاكُّ فِينَا فِي النَّار»

«و تردید در سخنان امروزم، همسنگ تردید در تمامی محتوای رسالت من است. ناباوری در امامتِ یکی از امامان، به‌سان ناباوری در تمامی آنان است و جایگاه ناباورانِ امامت ما، آتش دوزخ خواهد بود.»

در مورد شک و مسائل پیرامون آن توضیح داده شد. نبیّ اکرم صلی‌الله علیه و آله فرمودند: کسی که یکی از ائمّه را انکار و تردید کند، گویا در کلّ آن‌ها شک کرده است. خداوند در قرآن کریم درباره‌ی دوازده امام این گونه سخن فرموده است: Ra bracket.png إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنا عَشَرَ شَهْراً فی کِتَابِ اللَّهِ یَوْمَ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ La bracket.png [۱]ظاهر آیه این است که تعداد ماه‌ها در قرآن کریم و در نزد خداوند دوازده تاست.

در ادامه می‌فرماید: Ra bracket.png فلا تَظْلِمُوا فیهِنَّ أَنْفُسَکُمْ La bracket.png [۲](درباره ی آن ها به خود ستم روا ندارید). روایات برای ما بیان کرده‌اند منظور دوازده امام هستند، چراکه همه‌ی مردم - از بی‌سوادترین تا باسوادترین - می‌دانند عدد ماه‌های سال دوازده تا است. منظور از این ماه‌ها که دوازده تا است ائمّه علیهم السّلام هستند.

از اوّلین روزی که پیامبر اکرم صلی‌الله علیه و آله مبعوث شدند، صحبت از جانشینی دوازده خلیفه بوده است.  جانشینانی که همه‌ ی آنان از قریش هستند، همگی از بنی‌هاشم بوده و از فرزندان رسول خدا صلی‌الله علیه و آله هستند. اگر کسی بخواهد راه حق را قبول و طی کند، باید این دوازده امام را بپذیرد.

متأسّفانه در مذهب شیعه هم، فرقه‌های گمراه شده‌ای مانند چهار امامی‌ها و شش امامی‌ها هستند؛ درحالی‌که پیامبر اکرم صلی‌الله علیه و آله می‌فرمایند: کسی که دریکی از ائمّه شک کند، گویا که در کلّ این بزرگواران شک کرده است.

پیامبر اکرم صلی‌الله علیه و آله در ادامه ی فرمایشات خود، شک در ائمّه را شک در خودشان قلمداد کرده‌اند.

ایشان می‌فرمایند: کسی که دریکی از ائمّه شک کند، گویا در حقیقت نبوّت و رسالت من شک کرده است.

پانویس

  1. توبه /۳۶.
  2. توبه/ ۳۶.