میراث مکتوب

اولين ميراث مكتوب غدير[۱]

سلیم بن قیس هلالی صاحب اولين كتاب در اسلام است. او تألیف اين كتاب را در اوايل حكومت عمر آغاز كرده و در زمان حجاج به پايان رسانده است. او واقعه غدير را در مواضع مختلف كتابش به مناسبت‏ هاى مختلف از قول افراد مختلفى از حاضران غدير نقل نموده است.

در يک مورد هم داستان مفصل آن ماجرا را از ابوسعيد خدرى نقل كرده است. بدين صورت كتاب او، اولين موردى است كه در راستاى ابلاغ غدير به نسل ‏هاى آينده فرهنگ مكتوب را به كار گرفته است و چه زيبا تأثير خود را در طول چهارده قرن به ظهور رسانده كه تقريباً همه كتب حديثى و تاريخى ما واقعه غدير را از كتاب سليم نقل كرده ‏اند، و خود كتاب هم تا امروز باقى است و به عنوان اولين مدرک مكتوب غدير در ميراث علمى ‏اسلام مى ‏درخشد.[۲]

فرهنگ‏ سازى غدير در ميراث مكتوب[۳]

در زمان ‏هايى كه تدوين و كتابت حديث و معارف دين از طرف سقيفه رسماً ممنوع اعلام شده بود، و در زمان ‏هايى كه هنوز نوشتن به رواج امروزى نبود، امامان غدير على رغم شرايط دشوار تقیه اَبعاد مختلف واقعه غدير را براى اصحابشان مى ‏فرمودند و آنان در نوشته‏ هاى خود به صورت حدیث ثبت مى‏ كردند.

اين اقدام در واقع ريشه فرهنگ‏ سازى غدير است كه شامل تعاليم و معارف و استدلال‏ ها و تاريخچه آن بوده و به صورت ميراث غدير به نسل‏ هاى فرهنگ‏ساز غدير منتقل شده، تا آموزه‏ هاى اصيل خود را از دست ندهند. آنچه امروز از حديث و تاريخ غدير به دست ما رسيده ثمره همان نوشته‏ ها و مجموعه‏ هاى تدوين شده در خفا از چشم سقيفه است، كه ميراث مكتوب غدير را به دست ما رسانده است:

در بين آثار نوشتارى بر جاى مانده از دوران معصومين‏ عليهم السلام، اولين اثر «کتاب سلیم بن قیس الهلالی» است كه در حضور چهار امام تأليف شده و به تأييد سه امام رسيده و اصحاب ائمه‏ عليهم السلام آن را مى‏ شناخته ‏اند و احاديث آن را نقل كرده ‏اند. اين كتاب بيش از پنجاه موضوع از معارف غدير را در سيزده حديث ثبت كرده است.

دومين اثر از دوران معصومين ‏عليهم السلام درباره غدير متن كامل خطبه آن است، كه از يک سو امام باقر علیه السلام و از سوى ديگر حذیفة بن یمان و زید بن ارقم دو صحابى پيامبر صلى الله عليه و آله آن را نقل كرده ‏اند؛ و از نقل آنان ثبت نوشتارى شده است.

با توجه به عدم امكان چاپ و نشر در آن عصر، اين دو اقدام در حد خود بسيار مهم و فوق ‏العاده بوده، و ثمره شيرين آن تا امروز سازنده فرهنگ پر محتواى غدير است.

روند تأليفى غدير كه در عصر معصومين‏ عليهم السلام فرهنگ‏ سازى شده، در طول چهارده قرن تا امروز ادامه يافته؛ و نتيجه آن كتاب‏ هاى مستقل تأليف شده درباره غدير است كه تعداد آن از هزار كتاب گذشته، در كنار صدها جزوه و بروشور و پوستر مربوط به غدير و ده‏ ها نرم ‏افزار و برنامه صوتى و تصويرى، كه همه آنها انعكاس اين تأليفات غديرى است.

پانویس

  1. چهارده قرن با غدير: ص ۱۰۱.
  2. كتاب سليم: حديث‏ هاى ۶۰،۵۵،۴۲،۳۹،۲۶،۲۵،۱۴،۱۱،۸.
  3. تبليغ غدير در سيره معصومين ‏عليهم السلام: ص ۱۴۸،۱۴۷.